hosting: Hunet
r39
  cikkekfotók        
előzetes [fesztivál]  2013. június 12. szerda   04:42
nincsen hozzászólás

szerző: Pjotr
21. Nemzetközi Gastroblues Fesztivál
2013. július 1-7., Paks

  A tavalyi 2012-es évben jubileumok sokaságát ünnepelte a Gastroblues Fesztivál. A Fesztivál 20. jubileuma mellett 25 évvel korábban indult a Gastroblues Klub, 15 éves lett a Borbarát Találkozó, illetve tavaly év végén az 50. Gastroblues lemezkiadvány is kiadásra került.
  
  Vajon mit hozhat a 2013-as, XXI. fesztivál? A huszonegy nemcsak a kártyában lehet nyerő, hanem az lehet a Gastroblues Fesztivál történetében is. Ennek biztosítéka több kiváló fellépő mellett az elmúlt négy évtizedben több zenei stílusban is maradandót alkotó virtuóz gitáros, a világ egyik legjobb muzsikusának tartott Al Di Meola most legújabb, Beatles and More műsorával mutatkozik be Pakson. Mi ez az új műsor? Nos, Meolát sem hagyta hidegen az elmúlt huszadik század zenei életét nagyban befolyásoló Beatles együttes munkássága. Bevallása szerint gyerekkora óta figyelemmel kísérte a liverpooli négyes munkásságát és már régóta tervezte dalaik előadását, feldolgozását, ennek azonban csak most jött el az ideje. A hazánkban is kedvelt gitáros az év elején rögzítette a londoni Abbey Road stúdióban a Beatles néhány szerzeményét, valamint néhány saját kompozícióját, mellyel a zenekar előtt kíván tisztelegni. Pakson igazán különleges élményben részesülhetnek a fesztivál látogatói, hiszen Meola három muzsikus társához a magyar Sturcz Quartet is csatlakozik.
  Bizonyára sokaknak feltűnt, hogy a fesztivál fellépői között elvétve találhattunk hölgyeket, noha a nagyvilágban számtalan női előadó igyekszik életben tartani a blues zenét. Az amerikai Dana Fuchs személyében nemcsak az első tengerentúli női előadót köszönthetjük, hanem a Janis Joplinról szóló Love, Janis című Off-Broadway musical főszereplőjét is.
  A fesztivál zenei palettáját tovább színesíti a 70-es évek szlovák progresszív rock zenekara, a nálunk is kedvelt Collegium Musicum fellépése. Saját kompozícióik mellett klasszikus szerzők darabjait is feldolgozták, így például Bartók Bélától is kölcsönöztek. Stílusuk az Emerson, Lake & Palmer, a magyar East együttes munkáihoz hasonlítható. A négy évtized szünet után fellépő Collegium Musicum koncertje kihagyhatatlan gyöngyszem lehet az igényes rock zenét kedvelők számára.
  Eric Sardinas a modern blues fenegyereke. Extravagáns külsőjével, leharcolt, fémtestű dobro-gitárjával, és rekedtes hangjával utolérhetetlen énekes-gitáros showmannek számít. A delta blues gyökereiből táplálkozó akusztikus szerzeményekből szinte észre sem vesszük, ahogy átvált kemény elektromos blues-rockba. Az agyontetovált nehézfiú a nyakláncaival és gyűrűivel igazi macsónak számít, de az érdekes látvány mellett fontos megjegyeznünk róla, hogy jelenleg a világ egyik legjobb blues-zenészeként tartják számon.
  Szintén komoly érdeklődés előzheti meg az olasz gitáros Andrea Braido fellépését. Braido eddig már két alkalommal volt a Gastroblues fesztivál vendége. 2005-ben Hendrix műsorral, majd 2006-ban a Twin Dragons nevű formációval lépett fel. Az utóbbi zenekar nevéhez méltóan két szólógitárossal érkezett, az akkori közönség legnagyobb örömére. Az idei Braido formáció „ikergitárosa” Fulvio Feliciano lesz, aki a most basszusgitárosként is fellépő énekes Nathaniel Peterson-nal lép fel. Nathaniel erőteljes énekével, robosztus termetével, és jellegzetes arctetoválásával a hét évvel korábbi fesztivál emlékezetes figurája volt, és nagy valószínűséggel idén is különleges koncertre számíthatunk tőlük.
  
  A magyar fellépők sem maradnak ki a Gastroblues Fesztivál programjából. Sok év után ismét fellép nálunk a hazai supergroup a Boom Boom, a sokszor legjobb gitárosnak választott Tátrai Tiborral, a kiváló dobos, Borlai Gergővel, a basszusgitáros Szappanos Györggyel, a gitáros Mohai Tamással és az énekes-gitáros Jamie Winchesterrel. A zenekar tagjai jól ismertek hatalmas zenei virtuózitásukról, és arról, hogy élőben hihetetlen energiákat mozgatnak meg dalaikkal.
  Kiemelendő a Varga János Project & Sturcz Quartet lemezbemutató koncertje meglepetésekkel. Nagy érdeklődésre tarthat számot a Sonia & The Soulbreakers. Sonia Zambrano a perui Janis Joplinként ismert énekes hosszú szünet után ismét mikrofont ragadott. A zenekar az énekes hangorkánjára és a trió masszív hangszerelésre építi produkcióját. Vendégünk lesz Little G. Weevil (Szűcs Gábor) is, aki az idei Egyesült Államokban (Memphis) megrendezett 29. International Blues Challenge fesztiválon a szóló-duó kategória nyertese volt. Több helyszínen találkozhatunk Petruska András „egyszemélyes zenekarral” is. További magyar fellépők és formációk: Mojo Workings, Sonny and his Wild Cows, Tűzkerék xT, Rolls Frakció, az erdélyi Jazz Kaláka & Mihály Ernő, a felvidéki Joint Venture és még sokan mások.
  
  Természetesen a zenei programokon túl nem maradhat el az Országos Borbarát Találkozó sem, ahol történelmi borvidékek borászai jelennek meg, valamint gasztronómiai bemutatók, jótékonysági főzőverseny is színesítik a programot.
  
  Program:
  
  Gastroblues Klub Hétfőtől – Vasárnapig 500-1500 Ft
  Bese Dóra, Beatback, Petruska András, Joint Venture, Little G. Weevil, Mojo Workings, Sonny and his Wild Cows,…
  
  
  ESZI Csarnok Napijegy 6900 Ft
  Péntek 15:00
  Joint Venture, Collegium Musicum, Dana Fuchs, Boom Boom, Subjectiv Symptom
  
  Szombat 15:00
  Petruska András, Little G. Weevil, Mojo Workings, Sonny and his Wild Cows, Sonia & Soulbreakers, Twin Dragons, Eric Sardinas, Rolls Frakció
  
  Vasárnap 19:00
  Al Di Meola – Beatles And More, Varga János Project, Sturcz Quartet
  
  
  ESZI Park – ingyenes
  Vasárnap 9:00 – 19:00
  Fesztiválfoci – Főzőverseny
  Koncertek: Szekszárd – Paks Big Band, Jazz Kaláka & Mihály Ernő, Yasya, Petruska András, Mojo Workings, Sonny and his Wild Cows, Little G. Weevil, Ten Years Earlier, Wastaps, Tűzkerék xT & Mihály Ernő
  
  
  Evangélikus Templom (Új helyszín!!!)
  Szombat 10:00, 1000 Ft
  Koch Boglárka, Jazz Kaláka, Mihály Ernő, Petruska András, Mojo Workings, Sonny, Little G. Weevil…
  
  
  A fellépőkről
  
  The Dana Fuchs Band (USA)
  Az amerikai énekesnő, dalszerző 12 évesen baptista gospel kórusban kezdett énekelni a floridai Wildwood-ban. Négy évvel később egy népszerű helyi zenekarral turnézott és olyan kiválóságokkal lépett egy színpadra, mint a Little Feat együttes, Etta James vagy Marianne Faithfull. Saját zenekara, The Dana Fuchs Band 2003-ban jelentette meg első CD-jét Lonely for a lifetime címmel. Dana közben filmszerepet kapott, majd egy Off Broadway musicalban, a Love, Janis-ban szerepelt. A szerephez nyolc nap alatt kellett megtanulnia 20 Janis Joplin dalt és az 52 oldalas szövegkönyvet. Második albuma Live in NYC címmel 2008-ban jelent meg. Harmadik albuma, amely egyúttal a második stúdiólemeze, a Love to Beg 2011-ben került forgalomba. Dana éneke felidézi a fülledt, érzéki Janist a 60-as évek végi Rolling Stones energiájával.
  
  Collegium Musicum (Szlovákia)
  A Marián Varga billentyűs vezette szlovák progresszív rock együttes 1970-től 1979-ig működött folyamatosan. Saját szerzeményeik mellett Bartók Béla, Joseph Haydn, Rimszkij-Korszakov, és Szergej Prokofjev műveit is feldolgozták. Stílusuk az Emerson, Lake & Palmer, a magyar East és a Solaris formációkéval rokonítható. 1972-73-ban már felléptek Magyarországon az Omega együttes vendégeként. A zenekarban az évek során számtalan muzsikus fordult meg. A 80-as évektől is fellépnek kevesebb rendszerességgel, miközben Varga filmzenéket és színházi kísérőzenéket komponál.
  
  Boom Boom
  A sokszor legjobb hazai gitárosnak választott Tátrai Tibor nevével fémjelzett formáció bátran nevezhető szupergruppnak, hiszen olyan kiváló muzsikusok alkotják, mint a dobos Borlai Gergő, a basszusgitáros Szappanos György, a gitáros Mohai Tamás és az énekes-gitáros Jamie Winchester. A zenekar ritkán lép közönség elé, hiszen három különböző országból kell összejönniük. Jamie visszaköltözött hazájába, Írországba, Borlai Spanyolországba tette át székhelyét. A zenekar tagjai nagy virtuózitással és hatalmas energiával lépnek színpadra minden alkalommal. Improvizatív jellegű zenéjük blues, funky és rock alapokra épül. 1999 után láthatja őket ismét a fesztivál közönsége.
  
  Eric Sardinas (USA)
  A modern blues fenegyereke. Extravagáns külső, lepukkant fémtestű dobro-gitár, rekedtes hang, utolérhetetlen énekes-gitáros showman. Sardinas azt csinálja, amit szeret és amihez a legjobban ért. A saját egyéniségét, a saját érzéseit adja át a hallgatóknak és a nézőknek a gitárja segítségével. Eric Sardinas 1970-ben született a floridai Fort Lauderdale-ben. Hat éves korától gitározik. A delta blues gyökereiből táplálkozó akusztikus szerzeményekből másodpercek alatt átvált kemény elektromos blues-rockba. Nem ritka látvány koncertjein a sörösüveggel való slide-játék és a felgyújtott gitár. Az agyontetovált, maffiózóra emlékeztető Sardinas fonott hajával, nyakláncaival és gyűrűivel a nők jelentős részének etalon macsó, de mindenképp érdekes látvány, és akkor még nem említettük azt, hogy jelenleg a világ egyik legjobb blues-zenésze. Eric Sardinast napjaink legismertebb rezofónikus gitárjátékosai közé sorolják. Bár albumai hallgatása közben vagy élő fellépései alatt az ember teljesen megfeledkezik arról, hogy bluest hall, végül mindig el kell ismerni, hogy zenéje valójában harmadik évezredi blues.
  
  Andrea Braido´s Twin Dragons (olasz-amerikai)
  Az olasz gitáros Andrea Braido már két alkalommal volt fesztiválunk vendége. 2005-ben Hendrix műsorral lépett fel, majd 2006-ban a Twin Dragons nevű, időközben megszűnt formációval. Az akkor közönségsikert aratott csapat újjászerveződött a már ismert énekes-basszusgitáros Nathaniel Peterson-nal, aki a blues legenda John Lee Hookerrel, valamint a Savoy Brown együttessel is muzsikált és időnként Azariah Cain néven lépett fel. A formáció „ikergitárosa” Fulvio Feliciano, doboknál Roberto Pirami felel a ritmusokért. Utóbbi két muzsikus trióban játszott Peterson-nal az elmúlt években.
  
  Sonia & the Soulbreakers (perui-magyar)
  2009 őszén az 1990-es évek blues sámán-nője, a peui Janis Joplinként ismert Sonia Zambrano (ének, Sonia és a Sápadtarcúak, Janis Joplin emlékzenekar), hosszú szünet után ismét mikrofont ragadott. A zenekar létrejötte egy véletlen találkozás eredménye. Hősnőnk egy vidéki fesztiválon találkozott régi cimborájával, Hubával (itt basszusgitár, amúgy Napokon, Seen, Esclin Syndo gitárosa), aki épp a Napokonnal koncertezett. Soniát föllelkesítették a hallottak, s meggyőzte Hubát, hozzanak össze egy közös bandát. A gitárosként ismert zenész szólt néhány közös zenész cimborának. A kedv mindenkinél adott volt, így állt össze egy ütőképes legénység: Péter Gábor, Hendrixet idéző gitározásával, (ő a „Kyru Gotta Humble” - rhythm&blues csapatban játszott), Radovics László „Kyru” számtalan formációból ismerős hatalmas rock és blues-torkával (ének, P-box, Kyru Gotta Humble...stb.), valamint Mózes Zoltán (dob, Napokon). A zenekar az énekes hangorkánjára, ill. a masszív trió hangszerelésre építi a produkcióját, mely sokszor megidézi a Cream vagy Jimi Hendrix Experience-féle szabad, improvizatív, extázist kereső attitűdöt. Repertoárjukkal a soul-zenét, annak rokonait és gyökereit vették célba. A ´60-as ´70-es évek soul, funk világából kiindulva játszanak Aretha Franklintől, Janis Joplinon át Sherrie Williamsig vagy a ´70/80-as évekből ismerős „funk-rock-disco”-t játszó Mothers Finestig mindent, ami csak mozgásba hozza őket.
  
  Al Di Meola és a Sturcz Quartet (amerikai-magyar)
  Az 1954-ben született amerikai gitáros, zeneszerző és producer a fúziós jazz egyik legismertebb és legbefolyásosabb gitárosa, aki pályafutása során számos zenei stílusban kipróbálta magát. Al Di Meola a 90-es évektől egyre inkább az akusztikus gitárt helyezte előtérbe. Játékára jellemzőek a villámgyors futamok, a funk hatású ritmusjáték, valamint a komolyzenei hatásokat idéző dallammenetek. 2008-ban He and Carmen címmel készített albumot Horgas Eszrer fuvola művésznővel. Legújabb lemezét a londoni Abbey Road stúdióban készítette el, amelyen Beatles darabok mellett a Fab Four által ihletett saját szerzeményei is helyet kaptak. Al Di Meola elmondása szerint „Ez a projekt egy régóta esedékes álmom megvalósulása! A hihetetlen innovációs kompozíciók harmóniai és dallam szépsége milliók szívét és lelkét érintette meg. Gyerekként az enyémet is, és a dalok kiállták az idők próbáját. Nincs még egy zene az életemben, ami olyan óriási hatást gyakorolt a világra, mint a Beatles zenéje!” Al Di Meola ezzel a műsorral lép fel Pakson egy másodgitáros és egy ütőhangszeres, valamint a Sturcz Quartet kíséretével. A csellista Sturcz András vonósnégyesével (Sturcz Quartet) számtalan koncerten, könnyűzenei rendezvényen, lemezfelvételen játszott, többek között Randy Breckerrel, Bill Evans-szel, Leslie Mandokival, Ian Andersonnal, Chris Thompsonnal, a Buena Vista Social Club-bal, Ibrahim Ferrer-rel. Több éve rendszeres vendége Al Di Meola koncertjeinek is. 2004 év végén jelent meg közös DVD-jük One of These Nights címmel.
  
  Varga János Projekt és a Sturcz Quartet
  A gitáros Varga János már több alkalommal fellépett a Gastroblues Fesztiválon. Különböző formációkkal szerepelt: a Cikk-Cakk Companyval, a Projekttel, a Mediterrán Combóval és játszott blues sztenderdeket Takáts Tamással. A Varga János Projekt az egykori East együttesre is emlékeztet, amelynek Varga János alapító tagja és zeneszerzője is volt. Az East működésének szüneteltetése után Varga meglapította saját zenekarát, továbbá reklámfilm és más tematikus zenék komponálásával foglalkozott nemzetközi sikert aratva. A VJP eddigi albumainak számai mellett új kompozíciókat is előad. A csapat dobosa ugyancsak az East alapítótagja, Király István. A fesztiválon mellettük fellép még Tzukalas Christos ütőhangszeres és a tüneményes hegedűs Kézdy Luca. A csellista Sturcz András vonósnégyesével (Sturcz Quartet) számtalan koncerten, könnyűzenei rendezvényen, lemezfelvételen játszott, többek között Randy Breckerrel, Bill Evans-szel, Leslie Mandokival, Ian Andersonnal, Chris Thompsonnal, a Buena Vista Social Club-bal, Ibrahim Ferrer-rel. Több éve rendszeres vendége Al Di Meola koncertjeinek is. 2004 év végén jelent meg közös DVD-jük One of These Nights címmel.
  
  Sonny and his Wild Cows
  A soproni Sonny (szül.: 1983), azaz Mr. Rhythm and Blues az egyik legfigyelemreméltóbb előadó Közép-Európában. 1998-ban Little Sonny néven tűnt fel szóló produkcióval az esztergomi bluestáborban. Jelenlegi – magyarul Vadmarhák névre hallgató – zenekarát 2002-ben alakította. Műsorukban az 1940/50-es évek Amerikájának zenei kavalkádjából merített dalokat játszanak, a rockabillyt és a rhythm and bluest ötvözik. Előadásmódjuk autentikus, vad és hiteles. A zenekar szinte minden amerikai zenét játszik: blues, rhythm and blues, rock and roll, rockabilly, western swing és country dalok szerepelnek műsorukban. A hazai színpadok mellett Európa 15 országában sikerrel léptek fel nagy fesztiválokon és kis klubokban.



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 programajánló: 
2024. március 22.
Sari Schorr Budapesten
Cattle Decapitation: négyzenekaros brigád élén érkezik az amerikai deathgrind csapat
2024. március 23.
Lendületes heavy metal vendégzenekarral érkezik a Lordi
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Sok év kihagyás után visszatér Magyarországra a Tinariwen
Crypta: brazil death metal démonok csapnak le a Barba Negrára áprilisban
A Toy Dolls, a Stratovarius és a Korpiklaani is Alsóörsön bulizik augusztusban
Március végén érkezik az U.D.O.
Lendületes heavy metal vendégzenekarral érkezik a Lordi
Huszadik évfordulóját ünnepli Parov Stelar a Budapest Parkban
Sting Budapesten- Egy újabb felejthetetlen koncert a Budapest Arénában
Cattle Decapitation: négyzenekaros brigád élén érkezik az amerikai deathgrind csapat
 kiemelt 
Crypta: brazil death metal démonok csapnak le a Barba Negrára áprilisban
  
Második lemezét mutatja be április 12-én Budapesten a Crypta

Március végén érkezik az U.D.O.
Cattle Decapitation: négyzenekaros brigád élén érkezik az amerikai deathgrind csapat
Sari Schorr Budapesten
Republic 35
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 john lydon    harrison ford    waco jesus    gorillaz sound system    kissi´ dynamite    mark hoppus    nin    ingrowing    gaza    poem    ite missa est    axe to fall    aceldama    unknown    stentor    system of a down    ko ko mo    demonical    ha/ver    dagoba    gondozoo    zz top    recoil    shapat terror    platon karataev  

r48
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!