hosting: Hunet
r35
  cikkekfotók        
kultúra [kiállítás]  2013. június 5. szerda   04:13
nincsen hozzászólás

szerző: Pjotr
”Vincent Van Gogh Álmai” című kiállítás Több mint 200 remekmű – új dimenzióban!
2013. május 31 – november 30. VAM Design Center - Budapest (VI. Király utca 26.)

  Az amszterdami Beurs van Berlage falai közül elsőként Budapestre érkezett az eddigi legnagyobb, több mint 200 digitálisan felújított képet számláló, részben 3D animációban is megtekinthető „Van Gogh Álmai” Kiállítás. Az ünnepélyes keretek között megnyitott kiállítás díszvendége Melcher de Wind holland ötletgazda volt, aki kiemelte, Vincent Van Gogh nagy álma volt, hogy egyszer az összes képét egy helyen láthassa a közönség.
  
  Az évtizedek alatt ezek a képek szétszóródtak, megsérültek, eltűntek, ezzel az új digitális technikával azonban Van Gogh álma valóra vált. Ennyi művét még soha nem lehetett egy helyen megtekinteni.
  A Van Gogh által megálmodott világ - a digitális eljárásnak köszönhetően - élő színekben tárul a nagyközönség elé, mely segítségével életre kelnek a művek. Ezen technikával egy új mérföldkőhöz érkezett a kultúra, új út nyílott meg a művészet kedvelői előtt.
  
  A világhírű képek új dimenzióba emelésével egyedülálló és lenyűgöző részletek bontakoznak ki a művekből. A képek olyan színvilágban tekinthetők meg, amilyennek megálmodta a festő, így a festékek eredeti színét sikerült visszaadni. A kiállítás egy részét alkotó különleges animációkat a látogatók speciális 3D-s szemüvegek segítségével térképezhetik fel.
  A technikának köszönhetően láthatóvá válik a posztimpresszionista művész játéka a fényekkel és perspektívával - miközben a képek összes apró részlete elénk tárul.
  A csodálatos, élénk színekben pompázó művek és animációk, a festő saját jegyzeteivel, illetve leveleivel kiegészítve izgalmas betekintést engednek a festő különleges világába és az álmaiba. Vincent Van Gogh világa
  
  Van Gogh több mint 200 művét – többek között „Önarckép”, „Aratás Provance-ban”, „Csendélet almákkal”, „Regényt olvasó nő” vagy a „Magvető” című alkotásait időrendben és teljes életnagyságban láthatták a VIP vendégek és a média kiemelkedő képviselői.
  Molnár Mária művészettörténész elemezte a művész ambivalens személyiségét, akit alkotásai alapján joggal gondolhatunk „tudatos módon alkotó zseninek” vagy „magányos őrültnek”.
  ”Egy élettel teli, mozgó, esetenként virtuális képeskönyvet láthatunk, amely a látogatót Van Gogh vizuális világába kívánja belehelyezni. Egy olyan képzőművészeti albumról van szó, amelyet nem kívülről, hanem valóságos térben nézhetnek meg.”- magyarázta a tárlatról a kiállítás művészettörténeti vezetője.
  A kiállítás különlegessége, hogy a művész álmai a leghíresebb festményein és életrajzi érdekességein keresztül tárulnak elénk, többek között a művész saját öccséhez, Theo - hoz írt levelei alapján.
  
  Vincent Van Gogh -ról
  Mindössze tíz év alatt, 1880-tól az 1890-ben bekövetkezett haláláig tartó alkotói korszaka alatt születtek meg Vincent Van Gogh világszerte ismert remekművei: változatos önarcképei és csendéletei, A művész szobája (1888), a Napraforgók ( 1887), a Ciprusok (1889), a Csillagos éj (1889), vagy a Hollók a gabonaföldek felett (1890) című festmények.
  
  Az évtized első felében leginkább komor hangulatú képeket és csendéleteket festett, a nyomorban és kilátástalanságban élőket mutatta be sötét színárnyalatokkal. Jelentős változást hozott művészetében, amikor 1886-ban Párizsba költözött, ahol az impresszionista mesterektől megtanulta a világos színek használatát és azok felbontását – így a realista stílus barnás-szürkés színvilágát felváltotta a változatos színekkel játszó, az impresszionista alkotókra jellemző ecsetkezelés.
  
  A festőnek élete folyamán kevés támogatója akadt. Ekkor még senki sem gondolta, hogy a 90-es években közel 25 milliárd forintért (megközelítőleg 1622 db 70m2 –es lakás árának felel meg) adják el a világ második legdrágább képét, amelyet Van Gogh festett.
  
  ”Úgy érzem még így is jó vagyok valamire! Úgy érzem, van oka, hogy létezem! Tudom, hogy egészen más ember is lehetnék! Akkor lehetek hasznos, ha olyat csinálok, amihez értek. Biztosan van benne valami, de mégis mi?
  /Levél Theo van Goghnak, körülbelül 1880. június 22. és 24. között/
  



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 programajánló: 
2024. április 25.
Amit még sohasem láthattál a Parkból - a kulisszák mögé enged betekintést a Blahalouisiana vadonatúj live session videója
2024. április 26.
Nanowar of Steel- Sör, Metal és Buli a Barba Negra-ban!
2024. április 30.
Glenn Hughes: Deep Purple - Burn lemez 50 éves jubileumi turné budapesti állomással!
 a rovat legfrissebb cikkei: 
A Thália Színház a 2024/2025-ös évadban közönségkedvenc előadásokkal készül
Hiánypótló ritkaságok és műfajteremtő zenészek a negyedik Liszt Ünnep első programjai közt
Ötödik alkalommal rendezik meg Budapesten a Fehér Ilona Nemzetközi Hegedűversenyt
Kuriózumok a Főapátsági orgonahangverseny-sorozaton Pannonhalmán a Bazilika800 emlékévben
Mi komolyan vesszük a könnyűzenét is - Áprilisban jazzel folytatódik a Semmi komoly, ősztől pedig új helyszínre is költözik
Európa egyik legjobbja Pannonhalmán – Nagyböjti koncertsorozat a Capella Savariával
Elfajzott művészet II.
Ritkán játszott hegedűversenyt szólaltat meg Kokas Katalin a Danubia Zenekarral
 kiemelt 
The Amity Affliction, Infected Rain: csomagban olcsóbb a jegy a nyár két ütős bulijára
  
Nyáron sem maradunk ütős és modern metal bulik nélkül a fővárosban

Nanowar of Steel- Sör, Metal és Buli a Barba Negra-ban!
Esti Kornél a Budapest Parkban
Mike Portnoy-jal koncertezik Budapesten a Dream Theater
Először látogat Magyarországra a City Morgue
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 wind rose    dream theater    kelet underground tehetségkutató    karácsony    timo tolkki    soulmirror    zoohacker remake orchestra    merzbow    martonosi györgy    admiral’s arms    beregi tamás    stone temple pilots    your demise    napokon    surface festival    novarock 2012    abbie cornish    hst stúdió    molllust    revolution renaissance    brutal knights    colin o donoghue    liszt ferenc    life of agony    dew scented  

r50
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!