hosting: Hunet
r35
  cikkekfotók        
előzetes [koncert]  2013. április 24. szerda   16:00
nincsen hozzászólás

szerző: Pjotr
My Bloody Valentine koncert júniusban
2013. június 9., vasárnap 19h, Club 202 - Budapest



  Több mint 20 éves hallgatást követően adott ki idén februárban új lemezt a My Bloody Valentine zenekar, és a meglepetést fokozva számos lemezbemutató koncertet is bejelentett. Az állomások között Magyarország is szerepel: a műfajteremtő, és közismert zenekarok százaira hatást gyakorló előadó június 9-én érkezik a budapesti Club 202-be.
  
  Idén 30 éve, hogy az ír My Bloody Valentine zenekar története kezdetét vette. Bár az alapító Kevin Shields nem éppen az a figura, akit törtetéssel vagy sikerhajhászással vádolhatnánk, együttese mégis új műfajt teremtett az alternatív rockzene világában. Cipőbámuló, azaz shoegazing rocknak hívják a ´80-as post-punk, indie és gothic szcénájából kinőtt stílust, melyet a sok gitáreffekt, és az elváltoztatott, torzított vokálok jellemeznek, és e kettő összeolvadásából áll elő a jellegzetesen hömpölygő, pszichedelikus hangszőnyegre emlékeztető hangzásvilág. A effektekkel tarkított gitárszólók miatt a zenészek időnként többet foglalkoztak lábuk előtt lévő effektpedálok nyomogatásával, mint a közönséggel – innen kapta a műfaj a cipőbámuló elnevezést.
  
  A My Bloody Valentine mindössze két albumot adott ki hőskorában, ám ez is elegendő vált ahhoz, hogy az alternatív zenék legnagyobbjai közé kerüljön: a kezdetekben Alan McGee (Oasis, Primal Scream, The Jesus and Mary Chain) által is felkarolt csapat 1988-as Isn´t Anything című debüt albuma szinte az összes brit és ír újság albumlistáján felkerült a korszak, a műfaj vagy akár minden idők legjobb lemezeit gyűjtő listákra. Az ezt követő, 1991-es Loveless albumot még nagyobb ovációval fogadta a sajtó.
  
  A kereskedelmi áttörés azonban elkerülte a csapatot, ami különösen azért jelentett problémát, mert a vízióival és zenei elképzeléseivel küzdő, már-már elérhetetlen perfekcionizmusra törekvő Shields két idegörlő éven át készítette a Loveless-t, rengeteg pénzt felemésztve ezzel. Ettől függetlenül a lemez hatása vitathatatlan: a kicsavart gitárzajokkal operáló 45 perces hangfolyam letaglózó újdonságként hatott az akkori hallgatókra, és hatása számos mai jól ismert zenekarnál felismerhető - köztük olyan post rock előadóknál, mint a Sigur Rós vagy a Mogwai, az elektronikus zenei szcéna nagyjainál és olyan hazánkban is népszerű csapatoknál, mint az M83.
  
  A Loveless után Kevin Shields szinte rögtön megkezdte a következő My Bloody Valentine lemez kikísérletezését, de a korábban tapasztalt produkciós problémák, a végtelenségig elhúzott kísérletezés és a csődközelbe hajszolt kiadó elérhetetlen messzeségbe lökte a harmadik lemezt, a zenekar pedig felbomlott. Bár az elmúlt évtizedekben számos pletyka kapott lábra a készülő albummal kapcsolatban, igazából már senki sem bízott abban, hogy valaha megjelenik, és ezen az sem változtatott, hogy 2007-ben újra aktivizálta magát az addigra már legendaként kezelt zenekar.
  
  Éppen ezért érte a hitetlenkedő rajongókat meglepetésként, amikor az együttes egyik napról a másikra, idén februárban közétette az m b v című lemezt weboldalán – amelynek szerverei rögvest össze is omlottak a nagy terhelés alatt. Azóta a digitálisan is megvásárolható album minden dala meghallgatható a Youtube-on is, a she found now című nyitótétel például itt: http://youtu.be/rBKjhgHGVZs
  
  A magyarországi rajongók számára az igazi jó hír azonban csak a napokban érkezett: Budapest is azon néhány város között van, ahol élőben is bemutatják az új albumot. A My Bloody Valentine június 9-én lép fel a Club 202-ben. Jegyek már kaphatók!
  
  Belépő: A Tickeportal és a Ticket Expressz hálózatában 5900 Ft, jún. 1-től 6900 Ft.
  A CD Pince, Hammer Zenebarlang, Headbanger üzletekben, valamint a Club 202-ben és www.concerto.hu oldalon: 5.900 Ft.



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 kapcsolódó helyszín: 

Club 202 - Budapest

 programajánló: 
2024. március 22.
Sari Schorr Budapesten
Cattle Decapitation: négyzenekaros brigád élén érkezik az amerikai deathgrind csapat
2024. március 23.
Lendületes heavy metal vendégzenekarral érkezik a Lordi
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Sok év kihagyás után visszatér Magyarországra a Tinariwen
Crypta: brazil death metal démonok csapnak le a Barba Negrára áprilisban
A Toy Dolls, a Stratovarius és a Korpiklaani is Alsóörsön bulizik augusztusban
Március végén érkezik az U.D.O.
Lendületes heavy metal vendégzenekarral érkezik a Lordi
Huszadik évfordulóját ünnepli Parov Stelar a Budapest Parkban
Sting Budapesten- Egy újabb felejthetetlen koncert a Budapest Arénában
Cattle Decapitation: négyzenekaros brigád élén érkezik az amerikai deathgrind csapat
Sari Schorr Budapesten
 kiemelt 
Crypta: brazil death metal démonok csapnak le a Barba Negrára áprilisban
  
Második lemezét mutatja be április 12-én Budapesten a Crypta

Március végén érkezik az U.D.O.
Cattle Decapitation: négyzenekaros brigád élén érkezik az amerikai deathgrind csapat
Sari Schorr Budapesten
Republic 35
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 xandria    apey and the pea    forbidden    vizet az elefántnak    ék    autumn    hawthorne heights    how to destroy angels    elhunyt    cimbaliband    amy winehouse    i divine    segélykoncert    alain johannes    jake gyllenhaal    cliteater    belphegor    wakachuka    premonition 13    david guetta    carbonfools    the nick rivers    bermuda rock band    novarock 2012    röyksopp  

r49
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!