hosting: Hunet
r40
  cikkekfotók        
film [filmfesztivál]  2013. április 24. szerda   04:00
nincsen hozzászólás

szerző: Pjotr
19. Lengyel filmtavasz
2013. május 7-14. Savaria Filmszínház - Szombathely

  A Budapesti Lengyel Intézet – a Lengyel Filmintézet támogatásával – a Budapest Film Zrt-vel közösen idén immár 19. alkalommal rendezi meg a legújabb lengyel filmeket bemutató Lengyel Filmtavaszt. A 2013. május 7 -14. között zajló rendezvénynek Budapesten a Művész mozi, Szombathelyen pedig a Savaria Filmszínház ad otthont.
  
  Az idei válogatás rendkívül színes, magas színvonalú és minden igényt kielégít. Hagyományainkhoz híven az ismert és elismert alkotók mellett a debütáló nemzedék alkotásainak is helyet adtunk a fesztivál programjában. Ezt annál is nagyobb örömmel tettük, mivel az idei stratégiai partnerünk, a Lengyel Filmintézet, mindig is kiemelt figyelmet szentelt az új generációnak, támogatva annak munkáját. Ennek eredményeként a tavalyi évben szép számmal jelentek meg fiatal felfedezettek, olyan alkotók, akiknek a filmjeit megérdemelten díjazták mind lengyel, mind pedig külföldi fesztiválokon, és az otthoni közönség körében is nagy népszerűségnek örvendenek.
  
  Az idei program különlegessége, hogy a nagyjátékfilmek mellett hat rövid játékfilm is vetítésre kerül: négy lengyel, a 30 perc elnevezésű program keretében készült alkotás, valamint két magyar film. A 30 perc programot a Studio Munka karolta fel, ezzel segítve a fiatal rendezőket első filmjük profeszionális körülmények között történő elkészítésében. A két fiatal magyar résztvevő pedig a Lengyel Filmtavasz idejére szervezett fiatal lengyel és magyar filmproducerek találkozóját jelképezi?, valamint újabb alkalmat jelent ezeknek a filmeknek a bemutatására.
  
  A nyitó est sem lesz szokványos. A Film-remix című nem mindennapi zene–film kollázzsal kezdünk, amelynek lényege, hogy tökéletesen keverednek benne az élőben közvetített hangok, valamint a lengyel és a nemzetközi filmművészet képei. Az est második érdekessége a Heniek című fekete-fehér, film noir hangulatú független filmprodukció, amely az alkotók szenvedélyéből és elszántságából született, és meglepetésszerűen több lengyel és nemzetközi fesztiválon is remekelt. Egy film arról, hogy érdemes-e föláldozni pénzért a barátságot, hűséget, tisztességet, valamint arról, hogy valóban édes-e a bosszú.
  
  De az igazi nagy produkciót a közönség május 8-án tekintheti meg. Ez a Hajtóvadászat, amely a Lengyel Játékfilm Fesztivál Ezüst Oroszlán díja és a Lengyel Filmakadémia tavaly bemutatott filmért kiosztott fődíja mellett elnyerte a legjobb operatőri munka, valamint a legjobb jelmez és hang díját is.
  Április 20-án Marcin Krzysztalowicz filmje, a Hajtóvadászat megnyerte a krakkói Off Plus Camera Nemzetközi Filmfesztivál fődíját! A rangos elismerést, valamint a vele járó 100 ezer dollár és 1 millió złoty összeget először nyerte el lengyel film.
  
  Nagyon érdekes filmes eseménynek ígérkezik Andrzej Jakimowski (Cselek) legújabb filmje, az Imagine, amely lengyel-portugál koprodukcióban készült. A film a vakok világába invitál, ahol – a főhős szerint – az értelem és a képzelet lehetővé teszi, hogy a vak ember is ügyesen mozogjon a térben és aktív életet éljen.
  
  A tavalyi év nagy felfedezettje pedig nem más, mint Michał Urbaniak világhírű dzsesszzenész, aki hetven évesen sem habozott, és főszerepet vállalt Piotr Trzaskalski Apám biciklije c. filmjében. Az ismert zenész nem csak sikeresen oldotta meg a rá bízott feladatot, de humoros és intelligens alakításával a közönség tetszését is elnyerte.
  
  Két – a középkorú nemzedékhez tartozó – rendező újabb filmjét is megtekintheti a magyar közönség. Jan Jakub Kolski (A Popielawy mozi története) az eddigiektől tökéletesen eltérő témát dolgozott fel. Filmjében egy titkos küldetéseket teljesítő egykori tiszt tér haza és próbál megbirkózni a régi traumákkal. Jerzy Domaradzki ellenben az Ötödik évszakban egy - manapság oly népszerű – ötven feletti emberekről szóló vígjátékban próbálja bemutatni, hogy mindig van esély a boldogságra és a mélyebb érzésekre két ember között. A filmben remek alakítást nyújtó Marian Dziedziel színész vendégünk lesz Budapesten is.
  
  Láthatjuk még két debütáló rendezőnő filmjeit is, Nőnap, illetve Légy focista mindhalálig címmel. Maria Sadowska, akit eddig énekesnőként és zeneszerzőként ismertünk, a Nőnapban egy egyedülálló nő harcát mutaja be, aki szembe mer szállni a nagy kereskedelmi céggel. A film valós történetet dolgoz fel. A másik film – Légy focista mindhalálig – egy könnyedebb vigjáték, amelyben Anna Wieczur-Bluszcz a hetvenes és nyolcvanas évekhez tér vissza.
  
  A XIX. Lengyel Filmtavasz programja Budapesten:
  
  május 7. 19.00 Film-remix, 61 perc
  Heniek, 70 perc
  május 8. 20.00 Hajtóvadászat, 88 perc
  május 9. 20.00 Az ötödik évszak, 96 perc
  május 10. 20.00 Imagine, 105 perc
  május 11. 18.15 Apám biciklije, 90 perc
  május 11. 20.00 Fiatalok – röviden:
  A sötét szobától nincs mit félni, 35 perc
  A hörcsög, 30 perc
  180/100, 25 perc
  május 12. 18.15 Nőnap, 90 perc
  május 12. 20.00 Fiatalok – röviden:
  Barátnők, 30 perc
  Orvosi szakvélemény, 24 perc
  Külalak, 27 perc
  május 13. 20.00 Légy focista mindhalálig, 105 perc
  május 14. 20.00 Öld meg a hódot, 100 perc



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 programajánló: 
2024. április 4.
Leaves’ Eyes´, Northtale, Catalyst Crime Budapesten
2024. április 7.
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
2024. április 12.
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Carte Rouge - Vörös térkép
Exhibition: Cézanne - Egy élet portréi - Portraits of a Life
Új, hivatalos előzetest és plakátot kapott Hajdu Szabolcs új filmje, a Kálmán-nap
Utaztál okosba’? Akkor nézd meg premier előtt a Kék Pelikant!
Pasolini hét - Az Élet trilógiája a Art+ Cinema-ban
Monty Python klasszikusok ismét a mozikban!
A dohánypajta
Történelem, társadalom, cukiság – ezek lesznek a JUNO11 Distribution tavaszi filmjei
 kiemelt 
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
  
Budapest is szerepel a Mr BIG búcsúturnéjának tavaszi állomásai között: április 7-én a Barba Negrában lép fel Eric Martin, Paul Gilbert, Billy Sheehan és Nick D’Virgilio

Sting újra Budapesten
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
Republic 35
Búcsúkoncertet ad Budapesten a Buena Vista Social Club sztárja
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 incantation    the bourne legacy    whispered    machine head    zsikla mónika    scott ian    taylor swift    flash    transformers: dark of the moon    pendulum    elhunyt    pentagram    george lucas    karma to burn    neochrome    eric martin    kalmah    the toy dolls    hell-vill    black swan    a tolvajok városa    manökken proletarz    nonverse    hs7    cynic  

r44
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!