hosting: Hunet
r31
  cikkekfotók        
beszámoló [előadás]  2013. március 5. kedd   19:55
nincsen hozzászólás

szerző: Utazó
LGT
2013. február 16., Budapest, Papp László Sportaréna

  Szösszenetemben egy kicsit visszamennék az időben. Sokan emlékeznek a legendás Tabáni május elsejékre. A Mini és a LGT közös fellépéseire, amely mintegy ajándék volt a domboldalon. Tagadhatatlanul ajándék volt, még annak ellenére is, hogy Török Ádámot és a Minit nem sokan szerették. Gondolom, nem csak én voltam és vagyok azon a véleményen, hogy a Mini úgy „ámblokk” nem illett oda semmilyen szempontból sem. Pedig a „fuvolakirály” és csapata mindent megtett a hangulat felemeléséért és a Mini megszerettetéséért… de lapozzunk.
  A Loksi - mondhatni - elpusztíthatatlan. A számtalan emlékezetes bakelitjuk, a remek muzsikus társaik (Presser, Barta, Frenreisz, Laux, és Somló, Karácsony, Solti), alkotóik, szövegíróik (Adamis Anna, Sztevanovity Dusán) és a számtalan emlékezetes fellépésük, búcsú koncertjük, a 3+1-es Nyugati Pályaudvar és a „visszatérő” negyvenegynéhányezres nézőszámú Szigetes fellépésük nélkül nem lett volna LGT az LGT!
  
  Az alig egy hete látott tripla teltházas fellépésük sem okozott semmi meglepőt e téren, a siker újra borítékolható volt. Várható volt ugyanis, hogy a csapat újra „best of” műsorral fog színpadra állni. Végül is, a „Tabáni ifjúságnak” ez volt a vágya és egyben az elvárása is a négyessel szemben. Mondhatni remekül teljesítettek, annak ellenére, hogy a programnak volt néhány eleme, amely nem nyerte el mindenki tetszését. Például itt volt az „Eljönnek az Ördögök” dal megidézése, vagy akár maga a minimál színpadi díszlet. A zenekar „desingere” igazán nem erőltette meg magát, pedig lett volna lehetősége. Hisz nem kevés terület és statiszta állt rendelkezésére.
  Az alap négyes mellett (Presser, Somló, Karácsony, Solti) még kb. hatos kísérő muzsikus társaság is emelte a produkció színvonalát. Pont ezért láthattunk kevesebb basszusgitárt és több fúvós hangszert Somló kezében. Nekem jobban bejött volna, ha többet csillogtatta volna basszusjáték tudását az őszülő multihangszeres zenebohóc. Mindamellett remek játékos, hangszerkezelő – akárcsak a zenekar többi tagja, de azért arcáról sugározhatott volna az unalom helyett legalább egy kevés lelkesedés.
  A magas színpad miatt Presser csak részben volt látható, mert dzsungelharcos módján bástyázta körül magát hangszereivel. A láthatatlanságát a színpadi operatőrök oldották fel. Jobb helyzetben voltunk Karácsony Jánossal, mert ő teljes valójában volt látható, igaz ugyan, hogy gitárjai bozótként takarták a színpadot, ennek ellenére mégsem volt annyira keserű ez a gyümölcs.
  
  Sokaknak mára Pici bácsivá idősödő Presser Gábor tényleg a régi. Játéka varázslatos, hangja fenomenális. Ha csak a szólóban előadott Gondolj rám-ra valamint a Kék asszonyra gondolok, akkor még most is megborzongok. Mai napig az egyik meghatározó hazai muzsikus. Igaz, a szóló blokkját a koncert végére tartogatta.
  E koncerten - szokásuktól eltérően - minden muzsikus szólóban előadott két-három dalt. Somló a Boogie és a Segíts nekem című dalokat. Sőt Barta Tamást, a gitárverseny nyertesét is felhívták a színpadra, hogy az ő gitárjátékával fűszerezzék a Szabadíts, Szeress és az Ő még csak most 14 dalokat. (Hümmm, nem volt rossz megmérettetés, csak a lesz-e folytatása?)
  Sima átmenettel helyet kapott az LGT gyorson az Álomarcú lány, és a Síneken. Egyébként senki sem sejtette, hogy Solti egy kettős dob szettet is bemutat (egy elektromos és egy analóg verziót), amit valójában a hossza miatt hanyagoltam volna, amúgy nem ütötte Mike Portnoy technikáját. Közvetlen ez után nem kis meglepetésünkre az Aréna felső bal közép soraiban egy szál gitárral Karácsony adta elő az Utolsó szerelmes dalt. Majd néhány dal erejéig (Presser, Somló, Karácsony) a Tabánnak titulált keverőbe invitálták a közönséget, a régi hangulat előidézésével mintegy a közönség sorai közt adták elő a következő legendás dalok akusztikus verzióit: Gyere ki, Miénk itt a tér és Annyi mindent.
  A program további részében a már említett Ördögök, az Elfelejtett szó, a Magyarország, Zenevonat dalok elhangzása után Pici szóló blokkjában áhítattal hallgathattuk meg egy általam nem ismert rövidebb orgonatételt és a két romantikust, a Gondolj rám-ot, és a Kék asszonyt.
  
  Az est utolsó blokkjában és a ráadásban még sok klasszikus került terítékre: a Kotta nélkül, a Nem adom fel, a Szentimentális, a Mindenki, a Neked írom.
  A harmadik vissztaps pedig mintha tervezett lett volna, hisz ekkor hallhattuk Presszertől A szél lassan című dalt, ez után már nem lehetett dalt kicsalni az LGT-ből. Lassan leeresztették a vonat sorompóját is a közreműködő fiatalok, tehát tovább döcögött-pöfögött a vonat az Arénából…
  
  A szél lassan elviszi utolsó dalom…
  A szél lassan elvitte ez esti utolsó dalt, így a közönség lassan hazaindult...
  


Kulcsszavak:
  lgt 


Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 kapcsolódó helyszín: 

Papp László Budapest Sportaréna

 kapcsolódó cikkek: 

LGT, P-Mobil, Illés és Syrius slágerek Miskolc 50 éves rockfesztiválján

Emlékirataiból mesél történeteket Karácsony James az LGT-ről

Újra élőben hallhatóak az LGT slágerei

LGT Fesztivál a Balatonon

LGT Fesztivál
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Akik házibulit csaptak az MVM Dome-ban: a Depeche Mode
Suicidal Angels, Fusion Bomb, Crimson Fire
A Normandie lenyűgözte Budapestet a Dopamine turné keretében
Cattle Decapitation, Signs Of Swarm
Fesztiválhangulat a Dürer kertben- Halflives és az Inferno Turné
Amaranthe, DragonForce, Infected Rain
Meshuggah, Avatar, The Halo Effect
Két zenekar, egy este a Dead Poet Society és a Ready the Prince lángoló show-ja az Akvárium színpadán
Battle Beast, Saint Deamon, Induction
Black Foxxes szárnyalása, azaz egyedülálló élmény a Dürer Kertben
Hobo- Vadászat 40
 kapcsolódó fotók: 

LGT - 2013. február 16. Papp László BudapestAréna
 kiemelt 
The Amity Affliction, Infected Rain: csomagban olcsóbb a jegy a nyár két ütős bulijára
  
Nyáron sem maradunk ütős és modern metal bulik nélkül a fővárosban

Nanowar of Steel- Sör, Metal és Buli a Barba Negra-ban!
Esti Kornél a Budapest Parkban
Mike Portnoy-jal koncertezik Budapesten a Dream Theater
Először látogat Magyarországra a City Morgue
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 scott kelly    elviszlek magammal    bëlga    noel gallagher    warrel dane    weezer    lakatos róbert    mz/x    fonó    crosswind    waking the cadaver    vio-lence    nvyllund    malacka és a tahó    tatu18    barn burner    soreii és poolek    marlboro man    fusion bomb    danny elfman    qotsa    billie joe armstrong    az igazi kaland    takáts eszter    tales of evening  

r49
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!