hosting: Hunet
r40
  cikkekfotók        
beszámoló [fesztivál]  2003. október 7. kedd   17:39
nincsen hozzászólás

szerző: Podravka
Ladánybene Tábor
2003 július 23-26, Gárdony

  Reggae Tábor

  Ez a beszámoló jóval a tábor után készült el, hiszen a Szigetes pörgés, és az utána történő punnyadás megakadályozott abban, hogy minél hamarabb megoszthassam élményeimet, észrevételeimet a tisztelt olvasókkal!
  
  Kicsit féltem, mikor megtudtam, hogy a gárdonyi sport strandon kerül megrendezésre a rendezvény. Ennek oka, hogy 3-4 évvel ezelőtti élményeim nem voltak éppen pozitívak a helyrőlpuff. Azért bizakodtam, de sajnos csalódnom kellett. Mivel a strandot nyaralók veszik körbe, és nem az Irigy Hónaljmirigy lépett fel, egyértelmű volt, hogy a lakók sűrűn emelgették a telefonkagylót, hogy a rendőrségnek jelentsék be rosszallásukat a rendezvénnyel kapcsolatban. Ennek örömére szerencsétlen rendezők az este, és az éjszaka folyamán többször beszélgethettek el a hangrendeletről a település rendfenntartóival és pihenőivel, akik csendet szerettek volnaSzerencsére sikerült kultúráltan megoldani a problémát, bár érdekesen hatott, amikor a strand egyik alkalmazottja kijelentette, hogy tényleg igazán lehetne halkabb a zene, mert erre felé ezt a fajta dob, basszus témát nem komálják a népekEzek után biztos, hogy én ilyen helyre többet nem vinném a rendezvényemet.
  
  És igen, térjünk át a Reggae Táborra, és gyorsan veregessük meg a szervezők vállát, akik újfent munkájuk és egyéb ügyes-bajos elfoglaltságuk mellett összehozták ezt a négy napos baráti találkozót! Megint csak azt tudom írni, amit tavaly: azért szép, és különleges ez a tábor, mert hihetetlenül közvetlen, békés és nyugodt, sok mindenkit ismersz, megismerhetsz úgy hogy azért szép számú közönség is tiszteletét teszi. Ebből a fényéből még semmit nem vesztett ez a tábor, sőt az egyik nagy pozitívuma. Viszont egy negatív dolog, aminek a tárgyalásába hamarosan részletesebben is belemegyek, a reggae zenekarok. Lehet, hogy én hallgatok kevesebb reggaet, de a magyar felhozatalon nem látom a fejlődéstsajnos. Azt mondhatom, hogy a Ladánybene 27-en kívül, csak a Tigris az a csapat, amely szembetűnően és hallhatóan is egyre magasabb követelményeknek képes megfelelni. Remélem az új album is bizonyítja majd ezt!

  Zagastic, Tizenhét, Pannonia, LB27

  Nézzük a többi magyar reggae próbálkozást. Most hallottam először a Zagasticról, és első próbálkozásra nem is rossz, de még sok próba és saját ötlet szükségeltetik az elismeréshez. A Re-G, többet nyújtott, mint amit elvártam volna tőlük, tavalyhoz képet sokat fejlődtek a fiatal korosztály képviselője, de én itt a legnagyobb hibának az aránytalanságban látom. Túl sok az átdolgozás, vagy feldolgozás, kevés a saját ötletből született szerzemény, vagy éppen gyengék. Sokkal jobban kilehetne használni a vokálokat, és merészebben lehetne témázgatni. Az egyetlen zenekar, amit szeretnék elfelejteni, az a Reggaester. Utoljára UB40 hallgatása közben gondolkodtam el, hogy mi értelme az ilyen poposított, szalonzenéknek
  
  Most szedjük elő a ska bandákat. Ha az elmúlt egy évben nem foglalkoztunk velük 10-15 cikkben, akkor egyben sem. Idén sokkal nagyobb hangsúlyt kapott a Reggae Táborban a ska, nem csak magyar, hanem külföldi részről is. Először nézzük a hazai felhozatalt. Nem beszélhetünk tömegekről a kora délutáni koncerteken, persze az ülő közönség sem rossz, csak ska bulin furcsa, de legalább meghallgatták a Kóklert és a Tizenhetet. Két fiatal vidéki csapat, akik mindig a legjobbat hozzák ki magukból! És, most végre megmutathatták másközönség előtti is tehetségüket. A Kókler monoton mód, a Tizenhét viccesen fokozta a hangulatot, ami a kora esti órákban már megmozgatta a közönség egy részét is. Az este fő zenekara a Pannonia All Stars Ska Orchestra itt is levette az embereket a lábukról, azaz, hogy táncra ösztönözte őket. Talán a lassabb dolgok jobban megfogják a reggae rajongókat, így lehetett, hogy több százan táncoltak a színpad előtt. Szép látvány volt!
  
  És a nagy meglepetés: LB27 Ska Project! Miért csak most, miért nem hamarabb?! Annyira jó volt így hallgatni az LB számokatSajnálom, hogy a 90-es évek elején a skaról átnyergeltek a reggaere, mert sokkal dinamikusabb az egész! A tagok is szépen mozogtak a színpadon, ami a nagyszerű fogadtatásnak volt köszönhető!
  Még itt említeném meg a Homoskapiens-t, amelyet csúnya módon nem kedvelek, és a táborban nyújtott felejthető alakításukat sem minősíteném. Mindegy, szerintem nekik nem kell az én kritikám, mert hamarosan nagyok lesznek.

  Jah Contwol, Polemic, Karavana

  Nézzük mi a helyzet a külföldi zenekarokkal. Az Energy Crew sokakat levett a lábukról. Sokszor 3-4-en is énekeltek, szövegeltek, mentek a háttér vokálok. Ha a zene nem is gyorsult be, az énekesek nagyon profi módon tudták fokozni a hangulatot! Igazi party banda, remek front emberekkel! Szerencsére a Szigeten is láthatták őket az érdeklődök, ahol az előző napi esőzés által eláztatott tánctéren hatalmas dagonya party volt az Energy Crew produkciójára! A másik nagy meglepetés a kő” rasztafari Jah Contwol volt. És, hogy hogyan került hazánkba a guadaloupe-i társulat? A megoldás egyszerű: nők. Azaz, hogy csak egy, mégpedig a szintis hölgyet hódította el egy a szigetről származó úr, így könnyen megtaláltuk a megoldást a táborban magyarul beszélgető, raszta hajat viselő, sötétbőrű gyerekek rejtélyére. A Jah Contwol zenéje teljesen belassult és a szövegek is a raszta vallásról, az ember és a természet kapcsolatáról szólnakés ők nem csak beszélnek a vallásról, hanem szigorúan tartják is magukat hozzá. Nem mindennapi ennyire meggyőződéses rasztákat látni itthon. A szövegek megértésében segített a szintis hölgy magyarul elmondott monológja.
  
  Ruccanjuk át északi szomszédjainkhoz, Szlovákiába, azaz, hogy ők hozzánk. A Polemicet, talán nem kell bemutatni a magyar ska rajongóknak, hiszen több éve járnak át táncoltatni a közönséget, és méltán népszerűek nem csak Magyarországon, hanem Közép-Európában is. A Karavana, inkább ilyen másodikvonalas ska banda, akik néhány év múlva biztos, hogy följebb kapaszkodnak és konkurenciái lesznek a Polemicnek.
  
  Az éjszakai dancehall őrületek közül kiemelkedett a német Rubbadum Soundsystem produkciója, akik elég széles körből válogatják lemezeiket (skatól a dancehallig), és elég jól hergelik a közönséget, bár több mint egy óra után kicsit monotonná vált a produkciójuk. Természetesen képviseltették magukat a magyar soundsystemek is: Love Alliance, Rasztaműhely, X-Beat és hát itt egy újabb fejlődést tapasztalhatunk. Egyre jobban összeérnek a csapatok, és egyre jobb lemezekkel szórakoztatják a bulizni vágyókat.
  
  Természetesen voltak kiegészítő programok a tánctanítástól a raszta egyetemig minden, ami szükségeltetik egy jó táborhoz, igaz hiányoltam a csapatvetélkedőket, amik elég jól összekovácsoltak tavaly is az alkalmi barátságokat.
  
  Minden tiszteletem a Ladánybene szervező gárdának, akik színvonalas programokkal meggyőztek minket, hogy jövőre is érdemes lesz ellátogatni a táborba, ha másért nem a lazítás és a sok ismerős miatt is.



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 programajánló: 
2024. május 9.
Esti Kornél a Budapest Parkban
2024. május 12.
Budapest Garden Party: Zenei - Gasztrofesztivál
Sabbath, Dio, Jethro Tull dalokat is előad májusban az Electric Guitarlands 4 gitárhőse
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Akik házibulit csaptak az MVM Dome-ban: a Depeche Mode
Suicidal Angels, Fusion Bomb, Crimson Fire
A Normandie lenyűgözte Budapestet a Dopamine turné keretében
Cattle Decapitation, Signs Of Swarm
Fesztiválhangulat a Dürer kertben- Halflives és az Inferno Turné
Amaranthe, DragonForce, Infected Rain
Meshuggah, Avatar, The Halo Effect
Két zenekar, egy este a Dead Poet Society és a Ready the Prince lángoló show-ja az Akvárium színpadán
 kiemelt 
Palaye Royale a Barba Negrában!
  
2024

Rockmaraton 2024
Vonósnégyesre átdolgozott heavy metal himnuszokkal érkezik Anneke van Giersbergen
Berúgja az évet a Dead Daises: új dal, album és koncert novemberben
Il Divo koncert szeptemberben: 20 éves jubileumi turnéjukon sem hagyják ki Budapestet
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 billy idol    onerepublic    a titánok haragja    kállai jános    kassák lajos    transitional    tudósok    october file    belga    szin    petőfi rádió    ignea    erik sumo band    odin    mardi gras    aceldama    suicidal angels    beyond fear    keresztesi botond    the slayerking    stonehenge    trent reznor     impericon never say die tour    the town    kelet underground tehetségkutató  

r47
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!