hosting: Hunet
r34
  cikkekfotók        
beszámoló [fesztivál]  2003. október 2. csütörtök   15:51
nincsen hozzászólás

szerző: alien
Ultrahang Fesztivál
Budapest, szeged, 2003. szeptember 25-27.

  Nem mindennapi esemény zajlott le szeptember utolsó hétvégéjén Budapesten, illetve Szegeden, legalábbis a hazai kínálathoz szokott felhasználó számára mindenképpen unikumnak számított. Az ősz elején immár hagyományos Ultrahang Fesztivál szépen gyarapodik: az idei terv megvalósításához nagyban hozzájárult az Európai Unió mintegy 7 millió Forintos támogatása, míg a szervezők számítása szerint az összes jegy eladásából 2 milla jött volna be. Amint a kedves olvasók kiszámíthatták, ez igen kedvező ár/érték arányt jelent. :)
  
  Az esemény több helyszínen zajlott szeptember 25-től 27-ig Budapesten a Bábszínházban, a Kultiplexben, az A38 hajón, a Wabisabi Étteremben, a Mai Manó házban, a Régi Zeneakadémián; illetve 28-án a szegedi Régi Zsinagógában. Én a budapesti főbb történéseket kísértem figyelemmel; csütörtökön rögtön egy ingyenes nyitóelőadás a fiatal és zseniális hazánkfiával, Prellel az élen. Aztán este talán a fesztivál egyik fénypontja, a Tigerbeat6 est a Kultiplexben Kid606-tal es DJ/Rupture-rel. A fiúk Kid606 iBook-kal, DJ társa három- lemezjátszón olyan durva breakcore-t nyomtak, amire táncolni már egyáltalán nem lehetett; behunytam a szemem és elkeézeltem, hogyan tudnék mozogni erre a zenére, ha mi lenne bennem és mennyi? :) Persze mit is várhatnánk Kid606 úrtól, aki egyik számának a Luke Vibert can kiss my indie punk whiteboy ass címet bírta adni. Rupture rengeteg kislemezt tett fel, reggaet, dubot; hogy aztán természetesen mindent jól széttorzítson. Kettejük nevéhez fűződik többek közt Kylie, MC Hammer, Missy Elliot és a Radiohead megbecstelenítése. Bocsánat: újraértelmezése. Kid606 egyesek szerint egy nagyméretű óvodás, más szerint kalifornia punk; mindenesetre olyan pólója volt, ami szinte rohadt le róla. Az Ultrahang Fesztiválon is szinte csak a rocksztárok tudnak kinézni valahogy. A legeredetibb fesztiválozó egy fekete kleopátra frizurás csaj volt, akiről később kiferült, hogy férfiú, ugyanis: csíkokat borotvált a lábszőrzetébe. No comment Előtte azert pár embert megtévesztett. :)
  
   Szombaton ismét Bábszínház: a fesztivál legnagyobb sztárja, Vladislav Delay lépett fel nője, AGF után. AGF koncertje nagyon magával ragadó volt, végigkbeszélt csodás hangkán, amit egyébként Delay Luomo prodzsektjéből ismerhetünk. A filmvetítés sajnos a felénél elakadt; hiába, az Apple Computer sem tökéletes. Kis közjáték után (A Goem nem tudom, hogy illett kettejük közé) következett Delay úr, miután meghegesztették az AGF által is használt 3 iBookot. Richie Hawtinhoz hasonlóan Delay is kinövesztette haját; nincs mese, a techno tényleg halott, vagy legalábbis új utakat keres. A szervezőknek sikerült rávenniük a Bábszínház vezetőségét, hogy az egyébként teljes egészében nemdohányzó intézményben Delay úrfi a színpadon cigarettát fogyaszthasson, aminek következtében az egész nézőteret kellemes füstfelhő kezdte beborítani. Bár igencsak rajta van a szeren, ez játékát egyáltalán nem zavarta, pontosan meg tudta valósítani az elképzeléseit; tudta magát kontrollálni. Delay érzelemdús lágy ambient zenéje vagy valami más?- magával ragadta közönségét, bár a számok közt elég hirtelen átkeverések voltak. Persze egy ilyen fesztiválon mindenkinek mások lesznek a kedvenc koncertjei, de hát pont ez benne a szép, hogy aztán van mit megvitatni.
  
  Számomra az utolsó nap, azaz szombaton a fesztivál legkülönlegesebb helyszínén, a Régi Zeneakadémián folytatódott; ami a szervezők szándéka szerinti direkt behatolás a zene szent fellegvárába. Nos, az akció minden szempontból sikeres volt: a legdurvább és leghangosabb- koncerteket itt hallhattuk Gert-Jan Prins és Kim Cascone tolmácsolásában. Prins egy TV zavarjeleiből csalta elő a zenét, aki részt vett a délelőtti workshopon, az kölelebbről is megismerkedhetett ezen alkotói módszerrel. Cascone a glitch, azaz zajzene egyik úttörője maradt a szokásos iBooknál (a fesztivál legnépszerűbb hangszere), de a megszokottság csak a hangszerét jellemezte természetesen.
  
  Már csak a fővárosi záróesemény, az A38 programjának megtekintése maradt hátra, Tigriccsel és Luomoval (született Vladislav Delay; ez csak a house-os alteregója). Tigrics egyre jobb formában van, csak gratulálni tudok neki! Ez a program vonzotta a legtöbb vendéget, bár a közönséget legjobban megosztó FX Randomiz, aki mindenesetre ott és akkor nem volt a legideálisabb választás- Loumora jó, ha a kezdeti létszám fele maradt meg. Delay beállását követően most sem okozott csalódást; a hajó színpadjának kialakítása miatt oldalról jól szemügyre vehettük virtuozitását és lábmunkáját (ugyanis a koncert közben balettozott).Az előadás a Present Lover című új albumára épült, miközben AGF a hang- önfeledten táncolt a közönség soraiban.
  
  All in all: az év zenei eseménye volt. Azért úgy gondolom, a résztvevők számánál több embert is érdekelhetne a zene; és az emberek nem csak a jól megszokott dolgokra mozdulnának.



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 kapcsolódó linkek: 

Ultrahang Fesztivál

 programajánló: 
2024. május 12.
Budapest Garden Party: Zenei - Gasztrofesztivál
Sabbath, Dio, Jethro Tull dalokat is előad májusban az Electric Guitarlands 4 gitárhőse
2024. május 19.
Vonósnégyesre átdolgozott heavy metal himnuszokkal érkezik Anneke van Giersbergen
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Akik házibulit csaptak az MVM Dome-ban: a Depeche Mode
Suicidal Angels, Fusion Bomb, Crimson Fire
A Normandie lenyűgözte Budapestet a Dopamine turné keretében
Cattle Decapitation, Signs Of Swarm
Fesztiválhangulat a Dürer kertben- Halflives és az Inferno Turné
Amaranthe, DragonForce, Infected Rain
Meshuggah, Avatar, The Halo Effect
Két zenekar, egy este a Dead Poet Society és a Ready the Prince lángoló show-ja az Akvárium színpadán
Battle Beast, Saint Deamon, Induction
 kiemelt 
Megjelent az Elefánt ötödik nagylemeze, a SEMMI
  
A most megjelenő ötödik Elefánt nagylemez, a SEMMI az előző két albummal együtt alkot egy univerzumot, miközben zeneileg és szövegében is minden eddiginél jobban elrugaszkodik a zenekar “megszokott” világától

Palaye Royale a Barba Negrában!
Rockmaraton 2024
Vonósnégyesre átdolgozott heavy metal himnuszokkal érkezik Anneke van Giersbergen
Berúgja az évet a Dead Daises: új dal, album és koncert novemberben
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 killswitch engage    dead end path    1killembrace    existance    brutal assault    the edge    romanticbiodark    korog    ahab    illdisposed    dimmu borgir    tour 2012    metalforce    odett és a go girlz    dfsdfs     noomi rapace    while she sleeps    vizet az elefántnak    weöres sándor    brendan fraser    rosario dawson    spacesh!t    alterdistrict    beregi tamás    jambalaya  

r44
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!