hosting: Hunet
r32
  cikkekfotók        
magazin [program]  2012. november 20. kedd   04:12
nincsen hozzászólás

szerző: Pjotr
Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum programjai
Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum - Budapest (III. Korona tér 1.)

  Kiállítások
  Állandó
  
  „Nekem soha nem volt otthonom…” - Krúdy Gyula budapesti életének színterei
  2011. december 4. –
  A kiállítás Krúdy hajdani szegényes, óbudai lakásának két szobájában várja a látogatókat, ott, ahol az író élete utolsó három évét töltötte, s ahol meghalt. Az egyikben az albérleteket, olcsóbb vagy jobb szállodákat, átmenetinek bizonyult polgári otthonokat mutatjuk be, amelyek a fővárosba költözésétől, 1896-tól 1933-ig keretet adtak a hétköznapjainak. A másikban pedig azokat a vendéglátóhelyeket, amelyeket szeretett, törzsvendégként látogatott, és műveiben is megörökített.
  
  Reklámtáblák
  2011. december 4. –
  ”A jó reklám esztétikailag szép, és a jó reklám társadalmi szempontból nélkülözhetetlen. A reklámot a kereskedelem szülte meg, a kereskedelem pedig az emberiség egyre fokozódó életigényességének a következménye.” (Kassák Lajos)
  A tárlat a múzeum kereskedelmi gyűjteményének eddig kevésbé ismert zománctárgyait és tábláit mutatja be a dohányzás, az ital, az élelmiszer, a vegyes iparcikk, a biztosítás és a feliratos táblák témaköréből. Az NKA pályázatán nyert pénzből gyarapított gyűjtemény méltó helyet kap a múzeum állandó kiállításaként.
  
  Látványraktár
  2011. december 4. –
  Ritkán, vagy már egyáltalán nem használt bolti segédeszközök, régi árucikkek, reklámtárgyak, különleges dobozok, a király tejszínesüvege - az egyik tároló sorban; táncrend, csizmahúzó, bajusz-sütővas, sörszámláló, krampampulis pohár, homárvilla - a másikban. Tanulni, vagy csak gyönyörködni vágyik? Kerüljön beljebb!
  
  Időszaki
  
  ”Én elmentem a vásárba…” – Vásár, piac, sokadalom
  2012. július 13. – november 18. MEGHOSSZABBÍTVA 2013. március 17-ig!
  Szokott még piacra járni? Vágyik az igazi, vásári forgatagra? Kíváncsi, hogy elődeink hol adták-vették portékáikat? Legújabb időszaki kiállításunkkal a vásárok történetét tekintjük át a kezdetektől egészen az 1930-as évekig. Kuriózumnak számít a tárlaton bemutatott, 1768-ból származó aranymérleg, ahogy a 19. századi piaci mérleg, melyet helyben ki is próbálhat a kedves látogató. A többi legyen meglepetés!
  
  
  SZOC DEKO / TEXTÍLIA
  2012. október 3. – november 18. MEGHOSSZABBÍTVA 2013. március 17-ig!
  Hogyan öltöztettük önmagunkat és otthonunkat azokban az években, amikor a divat még sokkal lassúbb, élhetőbb, sőt − ki merjük mondani – szerethetőbb és ezért elviselhetőbb iramot diktált? Az „otthonka” még ma is ugyanaz, esetleg kevésbé nejlon; a „subaszőnyeg” viszont mára már általában a padlóra került „minimal art”-os változatban.
  Az MKVM kiállítás-sorozata a keramika, a plakát és a metalika után lágyabb fordulatot vett és idén a textíliák kerültek fókuszba. Ez is egy ún. „avizó-kiállítás”, mellyel a szervezők célja felhívni a figyelmet közelmúltunk közízlést befolyásoló és meghatározó irányzatára, a SZOC DEKO-ra.
  
  Télapó itt van…
  2012. december 4. – 2013. január 6.
  A múzeum a közelgő Mikulás ünnep alkalmával Szent Miklósra emlékezik egy kamarakiállítással. Kevesen tudják, hogy Szent Miklós a kereskedők védőszentje. A tárlaton a látogatók megismerkedhetnek az „igazi” Mikulás alakjával, valamint a múzeum gyűjteményeiben lévő, a személyéhez és az ünnephez köthető különleges tárgyakkal és más érdekességekkel.
  
  Édes dinasztia – az Auguszt cukrászda története
  2012. december 2. – 2013. március 3.
  Auguszt Elemér, a jeles cukrászdinasztia harmadik generációjának képviselője idén lenne 100 éves. Ez jó alkalom arra, hogy bemutassuk egy család történetét, egy családét, amely 1870 óta édesíti meg napjainkat és mutat példát szorgalomból, becsületességből és állhatatosságból. A család tagjai nem csak a cukrászat mesterei, hanem ízig-vérig vállalkozók, méghozzá a javából. Kóstoljunk bele – általuk és velük – történelmünk elmúlt közel másfél évszázadába, és kóstoljuk meg mai kézműves remekeiket a Kossuth Lajos utcában, a Fény utcában vagy Farkasréten!
  
  Múzeumi belépőjegy: 800,- Ft/teljes árú, 400,- Ft/diák és nyugdíjas, 1500,- Ft/család
  
  Kultea programok
  
  Színház
  
  Willy Russell: Rita´s End
  2012. december 8. és 30. 19h
  Merünk-e vágyni a szabadságra? Kitörni személyiségünk és környezetünk megszabta béklyókból? Képesek vagyunk-e tiszta és figyelõ szívvel nyitni egy másik emberi lény felé?!
  Mindezekre a kérdésekre kutatja a választ a kitűnő amerikai író egy betokosodott, hihetetlen tudással és érzékeny személyiséggel bíró egyetemi tanár és a hozzá beiratkozó egyszerű származású, ám intelligens, szenzibilis, feltörni vágyó, erotikus fiatal nő kibontakozó kapcsolatában, amely mindannyiunkat megérint, és feltehetjük a kérdést: én hol tartok? És hol kéne....? Van-e még reményem arra, hogy egészen más körülmények között és megújult lélekkel megtaláljam az utam? A mostanit? Mert sohasem késő.
  
  szereplők: Rita (Gyebnár Csekka), Frank (Végh Péter)
  díszlet/jelmez: Szitás Bernadett
  rendezőasszisztens: Besenyei Zsuzsanna
  rendező: Szitás Barbara
  
  Belépő: diák: 1000,- teljes árú: 2000,-
  Elővételben 10% kedvezmény!
  
  Lidércfény
  T. Pataki László Lidércláng c. műve alapján színpadra alkalmazta Szitás Barbara és Pálos Zsuzsa
  2012. december 1. és 18. és 28. 19h
  Az örök Évának, Fráter Erzsébetnek, Madách Imre özvegyének sorsa. A dac és a kiszolgáltatottság története a bezárattatástól a halálig.
  Előadja és rendezte: Szitás Barbara
  Díszlet, jelmez, látvány: Szitás Bernadett
  Hang és effektek: Besenyei Zsuzsanna
  Belépő: 1000,- Ft/diák vagy 2000,- Ft/felnőtt
  
  Koncert
  
  Bohém-klub
  december 13. 20h
  Az immár több éves múltra visszatekintő Bohém-klub sorozatunk továbbra is folytatódik. Így a már jól megszokott módon a világszerte ismert, nyolctagú Bohém Ragtime Jazz Band érkezik tizenöt hangszerével együtt hónapról hónapra a Kultea színpadára. Az aktuális műsort mindig az épp szülinapos tag állítja össze, így mindig van kit ünnepelni.
  www.bohemragtime.com
  Belépő: Diák: 1500,- Ft, Felnőtt: 2000,- Ft
  Elővételben 10% kedvezmény!
  A klubsorozatra bérlet is váltható!
  
  Gyerek
  Pici Maci Kuckója – Hozd magaddal a kedvenc mackódat!
  december 9. 10:00h
  A hóember szíve – meseelőadás
  Kicsi Jónás leghőbb vágya, hogy a hóembere örökké megmaradjon. Bár ez lehetetlen, hiszen tavasszal minden hó elolvad, hősünk nem adja fel, és az évszakok tündéreihez fordul segítségért. Hogy megtörténik-e a csoda, az majd kiderül, az azonban biztos, hogy a Mikulás meglátogat minket.
  A délelőttöt közös kézműveskedés zárja, ahol a gyerekek gipszből formázhatják meg az ő örökké tartó mikulásukat.
  Pici Maci Kuckója – Hozd magaddal a kedvenc mackódat!
  2013. január 6. 10:30h
  Csodalámpa – meseelőadás
  Belépő: 700 Ft/fő vagy 2200 Ft/család (két felnőtt + három 18 év alatti gyermek)
  
  Család
  
  Csokimánia (bonbonkészítés)
  december 8., szombat 15h
  Régi csokiformákkal, bonbonosdobozokkal és csokoládépapírokkal ismerkedünk meg, majd kipróbáljuk a csokoládékészítést, „tsemegetsinálóként” ostyát díszítünk és bonbont formázunk. Míg megszilárdul a csokink, díszdobozt tervezhetünk édes falatkáinknak.
  A program kb. 120 perc.
  Előzetes bejelentkezés szükséges az mkvm@iif.hu e-mail címen, vagy a 375-62-49-es telefonszámon. A programot 15 fő jelentkezése alatt nem tartjuk meg.
  Belépő: 700 Ft / fő
  
  MikulEST – Mikulás másképp… (felnőtteknek)
  december 5., szerda 18h-22h
  Sok szeretettel hívunk és várunk minden érdeklődőt, aki ismét át szeretné élni a mikulásvárás izgalmait. Az este során közös teszteléssel megválasztjuk a legfinomabb csokoládémikulást, meghallgatjuk a Szent Miklóshoz és az ünnepkörhöz kapcsolódó valódi történeteket és legendákat, megtekintjük a Télapó itt van… c. időszaki kiállítást, ökodíszeket készítünk, filmet nézünk és még ki tudja milyen meglepetés vár ránk! Mi így várjuk a „nagyszakállút”. Velünk tart?
  Belépő: múzeumi belépőjegy (800,- Ft/teljes árú és 400,- Ft/nyugdíjas, a 70 év feletti kedvezmény ezen az estén nem érvényes)
  
  Szaloncukor-készítés
  december 7., péntek 15:30h és december 15., szombat 15h
  A Télapó itt van c. időszaki kiállításban megcsodáljuk a régi csokoládéfigurákat, majd beszélgetünk az egykori és mai karácsonyfadíszekről, a Mikulás és a karácsony ünnepéről. Ennek kapcsán közelebbről is megnézzük a cukorkakészítő gépet és a szaloncukorpapír-rojtozót. Végül a cukrászinasok szaloncukrot készítenek saját ízesítésű csokival és saját tervezésű papírral.
  A program kb. 120 perc.
  Belépő: 700 Ft/fő
  
  Szalon
  
  Borvirág Borklub – Bacchus tölt poharat…
  december 4. 19h
  Múzeumunkba várjuk havonta egy alkalommal a bort kedvelő és élményre szomjazó barátainkat! Az esték során egy-egy pincészet mutatkozik be. Bepillanthatunk a műhelytitkokba, megkóstolhatjuk a borokat, melyeket maga a borász mutat be nekünk.
  Vendég: Mészáros Borház és Pincészet – Szekszárd
  Házigazda: Borvirág Zenekar (Kiss László, Langer Zoltán, Papp Gábor és zenész barátaik)
  Belépő: előzetes bejelentkezéssel: 2000,-/fő; a helyszínen: 2500,-/fő
  
  Vetítések
  
  Szindbád Filmklub70 év filmjei - a 2008-as Kaméleontól az Úrilány szobát keres c. örökbecsű darabig. Ritkaságok és filmslágerek új megvilágításban. A korszak legjobb és legrosszabb filmjei időben visszafelé. Mindenkit várunk, aki szellemi kikapcsolódásra vágyik!
  Minden második szerdán 18:30-tól.
  A beszélgetéseket Bárdos Csaba vezeti.
  
  december 19. – Csinibaba
  ”Egy hétig banánt zabálnék és Pepsi-Coca Colát innék.”
  Színes, magyar zenés vígjáték, 100 perc, 1997
  rendezte és forgatókönyv: Tímár Péter
  írta: Márton Gyula
  operatőr: Szatmári Péter
  zene: Kispál és a Borz, Németh Lehel, Sárosi Katalin, Kovács Felicia Flóra
  szereplők: Gálvölgyi János, Reviczky Gábor, Andorai Péter, Pogány Judit, Igó Éva, Molnár Piroska...
  
  A CIN-KE - CINema Kulturális Egyesület és az MKVM közös rendezvénye.
  Terembérleti hozzájárulás: 500,- Ft
  
  A programváltoztatás jogát fenntartják.



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 programajánló: 
2024. április 20.
Dan Patlansky Budapesten
2024. április 25.
Amit még sohasem láthattál a Parkból - a kulisszák mögé enged betekintést a Blahalouisiana vadonatúj live session videója
2024. április 26.
Megint Budapesten, most a Barba Negra-ban koncertezik a Nanowar of Steel
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Együtt, egymásért! - Kárpátaljai est a Fonóban
Három Vámos – mesterségük: fényképész
Hat városban tartják meg a II. Halász Ferenc Országjáró Tehetségkutatót
Tavasz, muzsika, Európa
Női fókusz - Eve Arnold, Nanna Heitmann, Susan Meiselas, Inge Morath, Marilyn Silverstone
A Tatabányai Bányászati és Ipari Skanzen újjászületett!
Áprilisban rendhagyó táncházi események és új táncházak a Fonóban
Amikor a zenész tollat ragad - Tod A első regénye hamarosan magyarul is kapható lesz!
 kiemelt 
Megint Budapesten, most a Barba Negra-ban koncertezik a Nanowar of Steel
  
„Kezdünk megöregedni, úgyhogy ne hagyd ki ezt a turnét” – ezzel az őszinte figyelmeztetéssel hirdette meg tavaszi koncertjeit a Nanowar of Steel

Dan Patlansky Budapesten
Mike Portnoy-jal koncertezik Budapesten a Dream Theater
Először látogat Magyarországra a City Morgue
Megint Budapesten koncertezik Sting
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 rita ora    betraying the martyrs    zord    amaranthe    honnan tudod    morre    tűzzománc    ang lee    the hated tomorrow    csík    possessed    cd pince    coheed and cambria    noah & the whale    palya bea    baobinga    nina hagen    gerard depardieu    negura bunget    harms way    thomas gundermann    fleshless    parway drive (aus)    discomfort    peta  

r45
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!