hosting: Hunet
r32
  cikkekfotók        
film [filmfesztivál]  2012. november 14. szerda   05:30
nincsen hozzászólás

szerző: Pjotr
Jön a tizedik nemzetközi animációs filmfesztivál, az Anilogue 2012!
2012. november 21-25. Uránia- Toldi Mozi

  Budapesten immár a tizedik, Bécsben pedig az ötödik alkalommal rendezik meg a két főváros közös animációs ünnepét, az Anilogue Nemzetközi Animációs Filmfesztivált. Budapesten november 21-25. között az Uránia és Toldi mozi várja a rajzfilmek szerelmeseit. Tíz egész estés animáció és több mint száz rövidfilm mellett gyermek és felnőtt workshop, Anime Haiku szekció, valamint a neves cseh művész, Jiří Trnka műveit bemutató kiállítás és retrospektív vetítés-sorozat színesíti a programot. A fesztivál nyitófilmje a számos díjat elnyert Ráncok című spanyol alkotás.
  
  Bécsben november 16-18., Budapesten pedig november 21-25. között rendezik meg a világ animációs termésének legjavát felsorakoztató Anilogue Nemzetközi Animációs Filmfesztivált. A fesztivál műsorának vezérfonalát minden évben a nemzetközi versenyfilmek adják.
  
  Idén az egész estés animációs filmek szekcióban négy mű verseng majd a fesztivál fődíjért. Hosoda Mamoru japán rendező (Nyári Háborúk) a közelmúltban fejezte be legújabb alkotását, a Farkasgyermekeket (Ōkami Kodomo no Ame to Yuki) melyet az 2012-es Anilogue keretében mutatnak be először Magyarországon és Ausztriában egyaránt. A Farkasgyermekek egy csavaros családi történet, melyben egy anya együtt él két félig ember, félig farkas gyermekével, akik egy farkasemberrel megélt szerelemből születtek. A híres, Palme d´Or nyertes francia animációs mester, Jean-François Laguionie (La Traversée de l´Atlantique à la rame) a gyönyörű és elgondolkodtató Festménnyel (Le tableau) vesz részt az Anilogue versenyében. A történet főszereplői festményeken ábrázolt figurák. Különös világukban az elkészült alakok uralják azokat a kevésbé szerencséseket, akiket a festő nem színezett ki, vagy még rosszabb esetben félbehagyott. A spanyol Ignacio Ferreras filmje, a Ráncok (Arrugas) egyben a fesztivál nyitófilmje is. A film több fesztivál díja mellett elnyerte a Legjobb Adaptált Forgatókönyvért és a Legjobb Egész Estés Animációs Filmért járó Goya-díjat is. A rajzfilm Paco Roca azonos című képregénye alapján készült és két öregember barátságát mutatja be érzelmesen, a realizmust humorral vegyítve. Az Örökbeadható (Couleur de peau: miel) című francia-belga koprodukció szintén egy képregény alapján készült, melyet a képregény alkotója, Jung és Laurent Boileau rendeztek. Jung - aki egyike volt a 200.000, világszerte adoptált koreai gyermeknek - életében először visszatér szülőföldjére, és megpróbálja kibékíteni a gyökereit jelenlegi énjével. Röviddel azután, hogy a filmet nevezték az Anilogue egész estés filmek versenyére, az Örökbeadható elnyerte az animációs világ Cannes-jának számító, híres Annecy Animációs Filmfesztivál közönség díját.
  
  A rövidfilmek versenyében 27, az elmúlt két évben készült európai animáció vesz részt az Anilogue-on, melyeket a 500 nevezett kisfilm közül választották ki. A versenyekkel egy időben számos izgalmas vetítés zajlik majd, melyek betekintést nyújtanak az animációs világ aktualitásaiba. Az Anilogue többek között bemutatja Alexia Anastasio dokumentumfilmjét, a Plymptoons Kalandokat (Adventures in Plymptoons!), Amerika legfüggetlenebb animátoráról, Bill Plymptonról, a Világpanoráma szekcióban pedig olyan filmek kerülnek vetítésre, amelyek több, világszerte ismert fesztivál közönségének és zsűrijének szívét nyerték már el. Az anime-rajongók számára különösen sok csemegét kínál majd az idei Anilogue, hisz az ismert animációs rendező, Yamamura Koji által összeállított Anime Haiku szekció Japán legizgalmasabb, új független rövidfilmjeit mutatja majd be. Az Anilogue-on látható lesz továbbá az összeurópai animációs díj, a Cartoon d´Or öt nevezettje, beleértve Emma De Swaef és Marc James Roels nyertes filmjét, az Oh Willy-t.
  
  November 25-én a Toldi mozi kávézójában az észt NUKUFILM gyermekstúdiója tart ingyenes animációs workshopot - 10:30-tól 13:00-ig a gyerekeknek, 14:30-tól pedig a felnőtteknek, november 21. - december 2. között pedig az Uránia moziban látható a neves cseh művész, Jiří Trnka műveit bemutató kiállítás.
  
  Budapesten az Uránia és Toldi mozi, Bécsben a Top Kino és a Schikaneder ad helyet a fesztiválnak. A vetítésekre a jegyek elővételben már most is megvásárolhatóak.



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 programajánló: 
2024. április 4.
Leaves’ Eyes´, Northtale, Catalyst Crime Budapesten
2024. április 7.
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
2024. április 12.
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Carte Rouge - Vörös térkép
Exhibition: Cézanne - Egy élet portréi - Portraits of a Life
Új, hivatalos előzetest és plakátot kapott Hajdu Szabolcs új filmje, a Kálmán-nap
Utaztál okosba’? Akkor nézd meg premier előtt a Kék Pelikant!
Pasolini hét - Az Élet trilógiája a Art+ Cinema-ban
Monty Python klasszikusok ismét a mozikban!
A dohánypajta
Történelem, társadalom, cukiság – ezek lesznek a JUNO11 Distribution tavaszi filmjei
 kiemelt 
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
  
Budapest is szerepel a Mr BIG búcsúturnéjának tavaszi állomásai között: április 7-én a Barba Negrában lép fel Eric Martin, Paul Gilbert, Billy Sheehan és Nick D’Virgilio

Sting újra Budapesten
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
Republic 35
Búcsúkoncertet ad Budapesten a Buena Vista Social Club sztárja
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 dead men tell no tales    fekete sereg    tommy emmanuel    johnny roger    summer nights    port noir    danny cavanagh    kaltenecker    city of echoes    over my dawn    a gyűrűk ura    dharma    primordial    affliction    ivan &the parazol    black sabbath    the specials    fővárosi nagycirkusz    az ördög benned lakozik    rockélet    gaudi    kanalas éva    marco mendosa trio     james sullivan    twilight of the gods  

r48
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!