hosting: Hunet
r31
  cikkekfotók        
magazin [könyv]  2012. november 8. csütörtök   05:32
nincsen hozzászólás

szerző: Pjotr
Robert Makłowicz: Café Museum Könyvbemutató
2012. november 14. (szerda), 19h, Centrál Kávéház – Budapest (V. Károlyi Mihály u. 9.)

  A történész, író, újságíró, gasztrokritikus és utazó Robert Makłowicz nagy népszerűségnek örvend hazájában. A lengyel, örmény, magyar, ukrán és osztrák felmenőkre visszatekintő, 1963-as születésű Makłowicz televíziós kulináris barangolásainak köszönhetően vált egy csapásra ismertté Lengyelországban. Nemcsak az európai konyha nagy rajongója és ismerője ő, de igazi életművész, kinek tarsolyában ott lapul ezernyi kedélyes adoma, békebeli anekdota.
  
  Ha Makłowicz főz a fogások mellé mindig bőséges narratív körítés jár, s miközben az első fagyok után szüretelt szőlőből készült zamatos eiswein finoman csiklandozza szájpadlásunk, és elkészül a Herr Opitz-féle szaftos marhapörkölt számtalan kultúrtörténeti érdekességgel fűszerezett traktátus kerekedik. Kíváncsisága és tudásvágya űzi-hajtja Közép-Európán keresztül-kasul, kakasherepörkölttől az isztriai sonkáig, idriai krumplis derelyéig, köményes disznósülttől, a székelygulyáson át a brujetig. Mindeközben pedig, mint megannyi villanás a múltból tűnnek fel olyan történelmi alakok, mint Kuzmanek Hermann, Redl ezredes, Ferenc Ferdinánd, Rudolf főherceg vagy épp a cigarettafüstbe burkolózó Kurt Schuschnigg, akik az író fiktív útitársaiként masíroznak át a lapról-lapra változó tájakon és vidékeken.
  
  Robert Makłowicz-csal első magyarul megjelent „Café Museum„ című könyvéről Lévai Balázs producer, televíziós újságíró beszélget.
  
  A könyvből részleteket ad elő: Kolovratnik Krisztián, színművész.
  ”Így hát görög is vagyok, meg kínai is, tán zavar valakit? Noha lengyel az anyanyelvem, igencsak szívesen hallgatok más nyelveket magam körül. Örömmel tölt el, ha sok különböző felekezet temploma magasodik egy helyen, és még boldogabbá tesz, ha valamennyit nyitva is találom. A határátlépés gyermekkorom óta a legkedvesebb szórakozásaim közé tartozott, a határok létezésétől pedig káromkodni támad kedvem. Mikor már magam dönthettem róla, hol tartózkodom, és a határok a sors akaratából átjárhatóvá váltak, időnként olyan kirándulásra vállalkoztam, amelynek nem volt határozott célja, hacsak az nem, hogy más nyelveket halljak, másféle levest kanalazzak, másféle italt kóstoljak, másféle tájakat lássak. Hogy a tükörképemet más tükörben pillanthassam meg. Feltétlen szükség van rá, mert a tükrök hazudhatnak is, ha egész életedben egy tükörben nézegeted csak magad, esetleg sosem tudod meg, hogyan is nézel ki.”
  Robert Makłowicz
  
  Végig éhség gyötört, amikor ezt a könyvet olvastam: egyrészt az őrült ételleírások miatti fizikai éhség, másrészt a világ megismerésének éhe, amelyet olyan érzékletesen tár elénk Makłowicz. Ahogy olvastam a Café Museum-ot, azonnal meg akartam enni a szerző által oly nagy szakértelemmel és szeretettel bemutatott ételeket, és utána rögvest meg akartam mindent inni, aminek a megivásáról itt szó esik – de legszívesebben autóba ültem volna, hogy haladéktalanul felkeressem mindazokat a helyeket, amelyekről túl szerény terjedelmű művében Makłowicz megemlékezik. Szó sincs arról, hogy a szerző szakácskönyvet vagy útirajzot írt volna, ez a könyv ugyanis nemzetekről, társadalmakról és kultúrákról szól. A Café Museum-ban persze szó esik az étvágyról és a szomjúságról, de elsősorban Közép-Európa titokzatos világába nyit utat, amely sokkal összetettebb és különösebb minden képzelt világnál. Ebből eredeztetjük magunkat mi, közép-európaiak. Mert valójában nincsenek is igazi lengyelek, igazi szlovákok vagy magyarok, az igazi osztrákokról már nem is beszélve – csak igazi közép-európaiak léteznek. Olyanok, mint Robert Makłowicz.
  Krzysztof Varga
  
  Ez az élvhajhász Makłowicz álmai világkörüli útját írja meg. Története valójában a beteljesületlen vágyakozásról szól, hiszen olyan világ után sóvárog, ami nem tér vissza, és amit ráadásul –a puszta tényekből adódóan – sohasem tapasztalhatott meg közvetlenül, egy idegen emlékekből újjáélesztett, így aztán mitikus ország után. Megszámlálhatatlan határátlépése közepette Makłowicz lelkesen győzköd minket arról, hogy utazásai színhelye továbbra is ugyanaz a k.u.k. Európa. Ezt a mitikus egységet keresi, miközben viszont a kulturális különbségek bármiféle megnyilvánulását örömmel üdvözli valamennyi soknemzetiségű közegben. Kalandos utazása végén pedig, melynek során számtalan új barátra tesz szert és a legízletesebb étkeket és itókákat kóstolja végig, rátalál a maga új, igazi, valós földi paradicsomára: Dalmáciára.
  Piotr Bikont
  
  Robert Makłowicz: Café Museum
  Európa Könyvkiadó, Fordította: Kertész Noémi
  Oldal: 172
  Formátum: 122x200
  Kötés: füles kartonált
  Ára: 2600 Ft
  ISBN 978 963 07 9488




Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 programajánló: 
2024. április 4.
Leaves’ Eyes´, Northtale, Catalyst Crime Budapesten
2024. április 7.
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
2024. április 12.
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Amikor a zenész tollat ragad - Tod A első regénye hamarosan magyarul is kapható lesz!
Promptmonsters.tv: Az AI-forradalom új szereplője a magyar kreatív iparban
Közel 100 nyeremény vár gazdára az idei Fülesbagoly Tehetségkutató-sorozatban
FolkAréna2024 - Minden Magyarok Tánca a 43. Országos Táncháztalálkozón
Ernelláék Kálmánéknál – színház és mozi a B32 Galériában
Jazzfest Budapest 2024
Al Di Meola Electric Band Budapesten
Tudatosság, vibrálás és színkavalkád
 kiemelt 
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
  
Budapest is szerepel a Mr BIG búcsúturnéjának tavaszi állomásai között: április 7-én a Barba Negrában lép fel Eric Martin, Paul Gilbert, Billy Sheehan és Nick D’Virgilio

Sting újra Budapesten
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
Republic 35
Búcsúkoncertet ad Budapesten a Buena Vista Social Club sztárja
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 millennium-trilógia    sorronia    edge of paradise    losing season    sunset    hail    ghost protocol    henry rollins    szabó balázs    metsatöll    stefan kaufmann    Óriás    truth and its burden    god forbid    god is an astronaut    bakay marci    therion    heriot    frankenstein-terv    wolfsbane    trentemoller    hisztéria    megadeth    enterprise earth    silent screams  

r45
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!