hosting: Hunet
r33
  cikkekfotók        
kultúra [dalszöveg]  2012. október 16. kedd   05:58
nincsen hozzászólás

szerző: Pjotr
Ünnepi megemlékezések itthon és világszerte
´56-os megemlékezések a budapesti Balassi Intézetben és a külföldi magyar intézetek szervezésében

  Az 1956-os forradalom és szabadságharc évfordulója alkalmából ünnepi megemlékezés és fotókiállítás nyílik Jean-Pierre Pedrazzini francia fotóriporter ´56-os képeiből
  
  A kiállításmegnyitó időpontja: 2012. október 18. 10.30
  Helyszín: Balassi Intézet, 1016 Budapest, Somlói út 51.
  
  10.30 Ünnepélyes beszédet mond, valamint a kiállítást megnyitja Dr. Kovács Zoltán, társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár
  10.45 Ünnepélyes beszédet mond Dr. Hatos Pál, a Balassi Intézet főigazgatója
  
  Az 1956-os magyar forradalom egyik, mára világhírűvé vált francia áldozatának, Jean-Pierre Pedrazzininek a munkáiból készül kiállítás a Balassi Intézetben. A fotóriporter képei 1956-ban bejárták a világot.
  
  Jean-Pierre Pedrazzini Párizsban született 1927. január 30-án. Huszonegy évesen került a népszerű francia képes hetilaphoz, a Paris Match-hoz, melynek hamarosan vezető fotóriportere lett. Tíz év alatt bejárta a világot, Indokínától Egyiptomig, az Északi-sarktól a Kaukázusig. A magyar forradalom hírére Pedrazzini azonnal Magyarországra indult, ahova 1956. október 27-én érkezett meg. Másnap már Mosonmagyaróváron fényképezte a sortűz áldozatainak temetését, majd ezt követően utazott Budapestre, ahol a tűzszünet és általános amnesztia kihirdetése után, a megkönnyebbült pesti utcákon készített életképeket. Képein a közeli tragédia emlékét és a remény felvillanását jelenítette meg. Október 30-a reggelén, amikor megtudta, hogy a Köztársaság téren újabb összecsapások kezdődtek, odasietett. Egy lelőtt fiatal fiú segítségére szaladt, amikor 14 golyó fúródott és roncsolta szét lábait, hasát és gerincét. A sérült riportert a gondos ápolás és a többszöri műtét se tudta megmenteni: 1956. november 7-én, 29 éves korában hunyt el Franciaországban. Egész Franciaország megsiratta, alakja a párizsi szerkesztőségben eszménykép lett, sírja zarándokhely.
  
  Kollégái nevezték el „a szabadság fotósának”.
  Jean-Pierre Pedrazzini egyike azon kevésszámú személyeknek, akik posztumusz lettek a Francia Becsületrend lovagjai. 2003 őszén a magyar kormány érdemrendet adományozott Pedrazzini családjának a Nemzeti Múzeumban tiszteletére rendezett kiállítás alkalmából. A kiállításon, az ´56-os forradalom és szabadságharc során készült képeiből láthatunk válogatást.
  A külföldi magyar intézetek neves hazai és külföldi előadók közreműködésével szerveztek programokat: képzőművészeti kiállításokat, komolyzenei koncerteket, filmvetítéseket és irodalmi előadásokat.
  Bécsben, október 20-án 19 órától, zenés, verses pódiumest halllgathatunk meg arról, hogy bizonyos történelmi pillanatokban, hogyan készül a magyarság a szülőföld elhagyására, és ezt a „két hazára várva” állapotot hogyan éli meg. A Csöndes kiáltvány a vesztesekért című est a bécsi „Europa”-Club programja, melyet magyar nyelven ad elő Meister Éva, színművésznő.
  
  Brüsszelben október 15-én Gyürk András, európai parlamenti képviselő, a magyar néppárti delegáció vezetője mondott köszöntőt. Ezt követően ünnepi beszédet tartott Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum főigazgatója. Majd a Csík Zenekar adott koncertet.
  A bukaresti intézet székházában oktber 23-án 18 órakor Pădureţ Mónika kerámia kiállítása nyílik meg: a marosvásárhelyi származású kerámiafestő gyermekkori élményekből és témákból, illetve erdélyi hagyományokból, magyar, román, német és zsidó mesékből ihletődik. Műveiben visszatérő motívumok a bagoly és az elefánt; a madarat a lélek szimbólumaként, az elefántot a túlzott légiesség földi ellensúlyként, a baglyot a bölcsesség szimbólumaként használja, mely szimbólumok a kollektív képzeletvilág archaikus dimenzióira utalnak. A kiállításmegnyitót követően 19 órától Fejes Krisztina zongoraestje hallható. Fejes Krisztina 2011-ben Fischer Annie ösztöndíjas volt. Számos jelentős európai ország és kamarazenei fesztivál állandó meghívottja, koncertezett Németországban, Ausztriában, Spanyolországban, Olaszországban és Franciaországban.
  Műsoron: Chopin, Liszt, Bartók és Scrjabin
  
  Delhiben A szabadság reménye címmel fotódokumentációs kiállítás nyílik az ´56-os forradalomról. Nagy jelentőséggel bír, hogy a Doordarshan Bharti indiai TV-csatorna nemzeti ünnepünk alkalmából magyar filmeket sugároz.
  
  Helsinkiben fogadással egybekötött komolyzenei koncert lesz a G18 Kulturális és oktatási központban 2012. október 23-án.
  Londonban október 20-án a Magyarok Angliai Országos Szövetségének megemlékezése lesz a Szent István Házban, amelyen az 56-os forradalom egykori résztvevői számolnak be élményeikről. Az ´élő történelem órát´ kiváló művészek előadása teszi még emlékezetesebbé. Az esemény támogatója a Londoni Magyar Kulturális Központ. Október 23-án 12.30-kor ünnepi fogadás keretében beszédet mond Lord Boswell of Aynho, a Lordok Háza Európai Uniós Bizottságának elnöke.
  Moszkvában október 29-én a „Budakeszi srácok”című magyar film díszbemutatója lesz, majd közönségtalálkozó Kovács Istvánnal, a film forgatókönyvének alapjául szolgáló „A gyermekkor tündöklete” című regény szerzőjével. Moderátor: Viktor Sejnyisz, a magyar forradalom melletti oroszországi szimpátiatüntetések részvevője.
  New Yorkban Csillagh Katalin zongoraművész és Győri Noémi fuvolaművész koncertjét hallgathatják meg.
  
  Párizsban 2012. október 23-án Sudár Annamária előadóművész költészeti műsorát és Várkonyi Zsuzsa és zenésztársainak koncertjét hallgathatják meg. Október 21-én ünnepi mise és Mindszenty megemlékezés lesz a Katolikus Misszión, majd felvonulás a Diadalívnél. November 5-én pedig Nagy Imre szimbolikus sírjának megkoszorúzása a Pere Lachaise temetőben.
  
  Pozsonyban október 24-én Berecz András előadóművész estjét tekinthetik meg. Október 26-án a XX. század egyik nagy fotósának, Robert Capa-nak a kiállítása nyílik meg a Pozsonyi Magyar Intézet, a Magyar Nemzeti Múzeum és a Szlovák Nemzeti Galéria együttműködésében.
  A Prágában a bukaresti 8. Magyar Zenei Fesztivál nyertesei (Elidy Elena Tirtopan – fuvola és Ioana Valentina Cojuharov - zongora) adnak ünnepi koncertet.
  Rómában 2012. október 22-én a Via de´ Cestari 34. szám alatt található 1956-os emléktáblán helyeznek el koszorút. Október 23-án az RMA küldöttsége az igazgató vezetésével részt vesz a Capestranóban, Kapisztrán Szent János emléknapján rendezett hivatalos ünnepségen, amely hagyományosan az Itáliában élő 56-os emigráció ünnepe, illetve a magyar-olasz kapcsolatok kiemelt színtere.
  Stuttgartban Thorma János kiállításával emlékeznek.
  
  Szófiában 2012. október 22-én kiállítás nyílik a Bolgár Nemzeti Levéltár és a Magyar Országos Levéltár szervezésében. A megnyitón részt vesznek: Dr. Mikó Zsuzsanna, a MOL főigazgatója, Szatucsek Zoltán főigazgató helyettes, valamint Martin Ivanov a BNL igazgatója. A kiállítás arra ad választ, hogyan látták a magyar forradalmat Bulgáriában.
  Varsóban október 21-én ünnepi szentmise lesz az 1956-os magyar forradalom tiszteletére, amelyet Varsó érseke koncelebrál. Ennek keretében Dr. Tischler János beszédét hallgathatjuk meg az 1956-os magyar-lengyel szolidaritásról. Október 23-án koszorúzást tartanak Mansfeld Péter és az 1956-os poznani munkásfelkelésben életét vesztett Romek Strzalkowski emléktábláinál Poznanban - Intézetünk közreműködésével. Ezt követően az Accord Quartet magyar-lengyel ünnepi koncertje lesz hallható a Lengyel Rádió Lutoslawski termében.



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 programajánló: 
2024. április 4.
Leaves’ Eyes´, Northtale, Catalyst Crime Budapesten
2024. április 7.
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
2024. április 12.
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Mi komolyan vesszük a könnyűzenét is - Áprilisban jazzel folytatódik a Semmi komoly, ősztől pedig új helyszínre is költözik
Európa egyik legjobbja Pannonhalmán – Nagyböjti koncertsorozat a Capella Savariával
Elfajzott művészet II.
Ritkán játszott hegedűversenyt szólaltat meg Kokas Katalin a Danubia Zenekarral
Szervátiusz Jenő-díjasok 2003-2013.
Gyermelyi Művésztelep 30. (1994 - 2024)
Várják a jelentkezéseket a Cziffra Fesztivál Mesterakadémiájára
Tavaszi műsor a füsziben
 kiemelt 
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
  
Budapest is szerepel a Mr BIG búcsúturnéjának tavaszi állomásai között: április 7-én a Barba Negrában lép fel Eric Martin, Paul Gilbert, Billy Sheehan és Nick D’Virgilio

Sting újra Budapesten
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
Republic 35
Búcsúkoncertet ad Budapesten a Buena Vista Social Club sztárja
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 rockélet    dalai láma    ac/dc    laime pilniga    lemez kuckó    suhaid    tiamat    space battleship yamato    schizophrenia    flotsam    die knappen    drew barrymore    szarka gyula    wien    noa rock    colin hanks    jambalaya    anthrax    delain    woven hand    datarock    szerelem    callisto    velvet seal    brujeria  

r41
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!