hosting: Hunet
r31
  cikkekfotók        
magazin [album]  2012. július 25. szerda   05:13
nincsen hozzászólás

szerző: Pjotr
Nyári fesztiválok lengyel fellépőkkel - Sziget 2012 – Európa Jövője Fesztivál – Fekete Zaj Fesztivál
Sziget 2012 – Európa Jövője Fesztivál – Fekete Zaj Fesztivál

  Fergeteges koncertek a Lengyel Intézet nyári programkínálatában Electro folk, dancehall, drum´n´base, egy kis magyar brácsa, török kemence, görög buzuki, moldvai kobza és közel-keleti darbuka párbeszédéből kerekedő balkán twist, roma swing, román rock´n´roll, rock, punk rock, drum´n bass, jungle, dub és experimentál hangzásokat idéző elsöprő erejű jazz, s végül elektro-pop ihlette pszichedelikus utazás a post-rock, indie rock, punk műfajok világába. Ezzel a színes műfajkavalkáddal találkozhatunk a budapesti Lengyel Intézet nyári programkínálatában, ahol olyan neves lengyel zenei formációk koncertjei
  szerepelnek mint az Masala Soundsytem, a Čači Vorba, a Pink Freud és az Eluktic.
  
  Masala Soundsytem
  A Lengyelországban és Európa-szerte ismert együttes rendszeresen lép fel hazai és külföldi fesztiválokon, a berlini Multi Kulti, a Przystanek Woodstock, a Gdański Open´er, vagy a csehországi Colours of Ostrava deszkáin. Tradicionális hangszerek és szintetizátor, melankolikus dub keveredik megveszekedett electro folk, dancehall és drum´n´base hangzásokkal, reggae, folk, electro, punk és hip-hop elemekkel.
  A Masala zenei formációként sem közelít a hagyományos együttes fogalmához, hiszen nincsenek állandó tagok. Összetétele dinamikusan változik, az előadók sokszor fellépésenként cserélődnek.
  
  2012. július 9-11. Workshopok és koncertek
  Čači Vorba azaz őszinte szó – így hívják a balkáni romák a zenét. Ez a neve és ars poétikája is ennek a Lengyelországból jött, lengyel és ukrán fiatal zenészekből verbuválódott együttesnek. A hangszerek ugyanolyan változatosak, mint a zenei stílus, amelyet képviselnek. Magyar brácsa, török kemence, görög buzuki, moldvai kobza és közel-keleti darbuka felelget egymásnak, hol balkán twistet, hol roma swinget, hol román rock´n´roll-t idézve. Egy kicsit olyan, mintha egy román cioban cool jazzen szocializálódott volna és a bukaresti külvárosok orientális hangzása gyanúsan hasonlítana a salsára. Maria Natanson és zenekara eredeti hangzást szólaltat meg, nevükhöz híven - őszintén.
  
  2012. augusztus 10.SZIGET 2012
  Pink Freud
  
  Az 1998-ban alapított Pink Freud a jelenleg létező legeredetibb kortárs jazzformációk egyike, és ez még nem minden. Az együttes zenéje nemzedékváltást hozott a modernkori lengyel jazz történetében, mellyel sikerült megnyitni a lemezkiadók kapuit is a megalkuvást nem tűrő, erőteljes függetlenzene előtt.
  A Pink Freud újraértelmezte a jazz-szerzemények hagyományos stílusjegyeit és a kortárs közönség elvárásainak megfelelő köntösbe öltöztetette azokat. Zenéjük messze figyelmen kívül hagyja a tradicionális improvizatív formai kánont, a klasszikus instrumentárium ellenére hangzásában merész és újító, sajátos fúzióját alkotva akusztikus és elektronikus elemeknek valamint rock, punk rock, drum´n bass, jungle, dub és kísérleti elektronikus zenei stílusoknak.
  
  A műfajok közti határok feszegetésének e tudatos gesztusa a csoportos improvizációval egyesítve lélegzetelállítóan dinamikus hatást kelt, a vájt fülű hallgatóság mint finom melódiákkal telített fürdőbe merülhet el az együttes zenei világában. „Radikális zene (…) elsőrendű jazz” írja a vezető lengyel napilap, a Gazeta Wyborcza zenekritikusa. „A Pink Freud a lengyel jazz reménységéből a lengyel jazz fő hajtóművévé vált” –méltatja a formációt egy másik népszerű sajtóorgánum, a Przekrój újságírója.
  
  2012. augusztus 8.Sziget 2012
  2012. augusztus 17. A38 Tetőterasz
  2012. augusztus 18. Fekete Zaj Fesztivál
  
  Eluktick (PL/USA)
  A rock-műfaj labirintusába merészkedő formáció szívesen téved az alternatív zene ösvényeire, hangzásviláguk hol a pszichedelikus, hol a post-rock, hol pedig a punk felé hajlik. A múlt hallhatatlan öröksége megújult formában és hihetetlen üdeséggel van itt jelen. Avatott fülek ráismerhetnek a ´80-as évek elektro-popjának inspirációjára, mely az avantgarde angol szövegekkel és újszerű rockhangzásokkal mindenképp a kortárs lengyel függetlenszcéna egyik érdekes színfoltjának mondható.



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 programajánló: 
2024. április 20.
Dan Patlansky Budapesten
2024. április 25.
Amit még sohasem láthattál a Parkból - a kulisszák mögé enged betekintést a Blahalouisiana vadonatúj live session videója
2024. április 26.
Megint Budapesten, most a Barba Negra-ban koncertezik a Nanowar of Steel
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Hat városban tartják meg a II. Halász Ferenc Országjáró Tehetségkutatót
Tavasz, muzsika, Európa
Női fókusz - Eve Arnold, Nanna Heitmann, Susan Meiselas, Inge Morath, Marilyn Silverstone
A Tatabányai Bányászati és Ipari Skanzen újjászületett!
Áprilisban rendhagyó táncházi események és új táncházak a Fonóban
Amikor a zenész tollat ragad - Tod A első regénye hamarosan magyarul is kapható lesz!
Promptmonsters.tv: Az AI-forradalom új szereplője a magyar kreatív iparban
Közel 100 nyeremény vár gazdára az idei Fülesbagoly Tehetségkutató-sorozatban
 kiemelt 
Megint Budapesten, most a Barba Negra-ban koncertezik a Nanowar of Steel
  
„Kezdünk megöregedni, úgyhogy ne hagyd ki ezt a turnét” – ezzel az őszinte figyelmeztetéssel hirdette meg tavaszi koncertjeit a Nanowar of Steel

Dan Patlansky Budapesten
Mike Portnoy-jal koncertezik Budapesten a Dream Theater
Először látogat Magyarországra a City Morgue
Megint Budapesten koncertezik Sting
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 wolfheart    crest of darkness    red square scenario    unexpect    paul di´anno    the get up kids    fred durst    alvin lee    untsoppable    bullet for my valentine    cripper    intim torna illegál    mortal sin    haemorrhage    fields of the nephilim    neurotic    1g records    beastie boys    backbeet    kawa musical circus    tilos az Á    kopaszkutya    halflives    affliction    in-dock  

r48
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!