hosting: Hunet
r33
  cikkekfotók        
beszámoló [koncert]  2012. július 16. hétfő   06:00
nincsen hozzászólás

szerző: Barna
Saint Vitus, Magma Rise, Sunday Fury, Wall Of Sleep
2012. július 4., Budapest, A38

  A hazai doom metal fanatikusok nagyon jó évet élnek koncertfronton, ugyanis a Sleep Club 202-ben tartott zseniális fellépése után a kultikus Saint Vitus is tiszteletét tette az A38 hajó bendőjében. A több mint 30 éve alakult legenda előtt hazai zenekarok melegítették be a közönséget: a jelenlévőket még a Magma Rise, a Sunday Fury és a Wall Of Sleep szórakoztatta.
  
  Érkezésemkor a Wall Of Sleep már éppen a rövid programjának utolsó nótájába kezdett bele. A 2001-ben a Mood egyik utódjaként alakult banda ízes doom metalt játszik, mely eddig már négy albumon öltött testet. A klasszikus doom riffeket meggyőzően prezentálta a banda, és a Stardrive-ból ismert Cselényi Csaba is jól énekelt. A Wall Of Sleep egy megbízható banda lemezen és élőben egyaránt, legközelebb remélem a teljes programjukat végig tudom követni.
  
  A 2005-ben alakult váci Sunday Fury következett, akik meglepetésemre előzenekari pozíciójukhoz képest nagyon hosszú, egy órás műsoridőt kaptak. Ahogy előre tartottam tőle, a stoner rock/metal dalok nem is tudták unalommentesen kitölteni a fellépés teljes idejét. A hangzással nem is volt gond (az A38 profi cuccán szinte minden kiválóan dörren meg), a hullámzó minőségű dalokkal annál inkább. Engem a nagy egóval rendelkező Márkus Levente énekes/gitáros viccesnek szánt hozzászólásai sem szórakoztattak, az meg különösen zavaró volt, hogy sokadszorra is felhívta a figyelmet Herczeg László gitáros születésnapjára. Érdekességként ugyan kaptunk egy Mastodon feldolgozást (Oblivion) és zárásnak egy Dire Straits, Metallica (Sultans Of Swing és One) egyveleget, ennek ellenére a végére már eléggé fárasztott a koncertjük.
  
  A Magma Rise lassan magába tömöríti a teljes Mood tagságot, ugyanis nemrég Füleki Sándor gitáros is csatlakozott hozzájuk. A 2009-ben alakult banda természetesen doom metalt játszik, eddig egy albumot adtak ki 2010-ben Lazy Stream Of Steel címmel. A sokat tapasztalt brigád élőben is zseniálisan adja elő a régisulis doom nótáit, most sem volt hiba a produkciójukban. Egymás után sorjáztak a lemez nótái Füleki Sándor és Hegyi Kolos ólomsúlyú riffjeivel, Holdampf Gábor karakteres hangjával és Bánfalvi Sándor erőteljes, lendületes dobolásával. A záró szerzemény ezúttal is a klasszikus Glow, Burn, Scream című Mood himnusz volt, amelyben azért már kezd kicsit zavarni, hogy Gábor a refrént nagyrészt a közönségre hagyja. A Magma Rise ismét egy remek koncertet adott, várjuk tőlük a második albumot.
  
  A Saint Vitus egy kultikus, stílust meghatározó zenekar, amelynek kezdete egészen 1978-ig nyúlik vissza. A Black Sabbath-i hagyományokon alapuló muzsikájuk a kezdeti időkben nem sok elismerést zsebelt be, ők azonban kitartottak az általuk szeretett zenei irány mellett és zseniális albumokat alkottak meg. A ´90-es évek közepén bedobták a törülközőt, de pár éve újjáalakultak a legsikeresebb érájukat képviselő felállással, azaz a kultikus státuszban tisztelt Scott „Wino” Weinrich-el. Egyedüli váltás a dobos poszton következett be, ugyanis Armando Acosta 2010 végén elhunyt, a helyére pedig Henry Vasquez került. Idén egy remek albummal tértek vissza, a Lille: F-65 rövid játékideje ellenére egy minőségi doom metal anyag lett. A rövid történeti áttekintés után térjünk rá a koncertre, amely egy minden ízében tökéletes doom metal múltidézés volt. A régisulis dalok elemi hangerővel, remek aránnyal szólaltak meg és egyből visszarepítettek jó 30 évet az időben. A kiváló hangulatot elsősorban a zenekarvezető Dave Chandler gitáros szolgáltatta, aki totál úgy nézett ki, mint egy kivénhedt hippi: nagy mikulásszakáll, torzonborz frizura és fejkendő. A figura mellesleg teljesen átélte az összes nótát, már-már burleszk szerűen tátogott és grimaszolt a klasszikus számokra. Néha kicsit sok is volt már belőle: az itt csak énekesként szereplő Wino-t gyakorlatilag megfosztotta frontemberi szerepétől, állandóan belegitározott a mondandójába és átvette tőle a számok közötti szónoklatokat. Na és bár a riffjei aranyat érnek, a néha foggal és egyéb mutatványokkal nyúzott, pár hangból felépített több perces szólói a végére már nagyon fárasztóak voltak. Wino ugyan nem sokszor került előtérbe, de karizmatikus figurája és éneke ezúttal is megnyerő volt. Mark Adams basszer totál életunt ábrázattal pengette a hangszerét, Henry dobos pedig eszméletlen intenzitással, látványosan és egyben pontosan ütötte a cájgot. Még pszichedelikus hangulatú vetítést is kaptunk az egyik oldalra, ami sajnos meglehetősen gyenge volt, de nem rontott a koncert kiváló hangulatán. A nem túl nagy számban jelen lévő közönség lelkesen fogadta a bandát, családias közegben zajlott a majd másfél órás doom metal esszenciát rejtő fellépés. A szett amúgy a nemrég kijött új lemez kiváló nótái mellett (Blessed Night, Let Them Fall, The Bleeding Ground, The Waste Of Time) a régi klasszikusokra épült. Kellemes volt hallani az olyan örökbecsű számokat, mint az I Bleed Black, a Clear Windowpane, a Living Backwards, a Look Behind You, a White Stallions, a Mystic Lady, a Saint Vitus, valamint a ráadásban elhangzott Dying Inside és Born Too Late. Egy ereje teljében lévő Saint Vitus-t láthattunk, nagyon meggyőző teljesítményt nyújtott a zenekar.
  
  Egy élő legendát nézhettek meg az érdeklődők, amely egyáltalán nem okozott csalódást. A Saint Vitus a nemrég megjelent remek új albuma mellett egy kiváló koncerttel ajándékozta meg a doom metal hívőket és a hazai előzenekarokra sem lehetett panasz.



Kulcsszavak:
  saint vitus     magma rise     sunday fury     wall of sleep 


Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 kapcsolódó linkek: 

A Saint Vitus Facebook oldala

 kapcsolódó helyszín: 

A38 Hajó - Budapest

 kapcsolódó előadók: 

Magma Rise

 kapcsolódó cikkek: 

Vadonatúj doom himnuszok a Magma Rise-tól - Megjelent a Neither land nor sea album

I am: Új dal az április 5-én érkező új Magma Rise albumról

Április 5-én érkezik az új Magma Rise album - Dalpremier: Dressed Up As A Dream

Soproni és budapesti koncertekkel töltekezik dalírás közben a Wall Of Sleep

Mozgalmas hónapok előtt a Magma Rise - Vinyl megjelenés, Nyugat-európai koncertek, és egy új nagylemez kiadása várható idén
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Akik házibulit csaptak az MVM Dome-ban: a Depeche Mode
Suicidal Angels, Fusion Bomb, Crimson Fire
A Normandie lenyűgözte Budapestet a Dopamine turné keretében
Cattle Decapitation, Signs Of Swarm
Fesztiválhangulat a Dürer kertben- Halflives és az Inferno Turné
Amaranthe, DragonForce, Infected Rain
Meshuggah, Avatar, The Halo Effect
Két zenekar, egy este a Dead Poet Society és a Ready the Prince lángoló show-ja az Akvárium színpadán
Battle Beast, Saint Deamon, Induction
Black Foxxes szárnyalása, azaz egyedülálló élmény a Dürer Kertben
Hobo- Vadászat 40
A Nothing But Thieves ismét lenyűgözte a budapesti közönséget
Abbath, Toxic Holocaust, Hellripper
 kiemelt 
Megint Budapesten, most a Barba Negra-ban koncertezik a Nanowar of Steel
  
„Kezdünk megöregedni, úgyhogy ne hagyd ki ezt a turnét” – ezzel az őszinte figyelmeztetéssel hirdette meg tavaszi koncertjeit a Nanowar of Steel

Dan Patlansky Budapesten
Mike Portnoy-jal koncertezik Budapesten a Dream Theater
Először látogat Magyarországra a City Morgue
Megint Budapesten koncertezik Sting
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 sigh    wien    blahalousiana    g3    death angel    october    tőzsdecápák    cowboyok és űrlények    dark of the moon    bridge to solace    winterfylleth    winterfylleth    chalaban    kontroll    kopaszkutya    diamond edge    dorothy    notimefor    facebook    takács eszter    jennifer garner    török ferenc    dew-scented    vasárnapi gyerekek    wolf shaped clouds  

r48
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!