hosting: Hunet
r34
  cikkekfotók        
beszámoló [fesztivál]  2003. szeptember 9. kedd   12:28
nincsen hozzászólás

szerző: GD’S
IV. Nightbreed Fesztivál
2003 július 19, szombat, Ecsegfalva

  Utazás

  Egy kicsit még szeretnék visszatekinteni a nyár egyik általunk beszámoló szinten elmaradt fesztiváljáról, ez pedig a IV Nightbreed Fesztivál volt. Ennek a rendezvénynek a híre több mint 4 éve beleivódott a hazai dark-goth-black műfaj rajongóinak fogalom tárházába. Mert itt bőségesen megtalálhatta mindenki a maga szájíze szerinti művészét. Az is igaz, hogy majdnem mindenki itt volt, aki tett ennek a műfaj népszerűsítésének érdekében. De sajnos nem lehetet ott mindenki, mert csak egy színpad állt rendelkezésre. Másrészt, ha netán minden hazai előadó fellépett volna, akkor napi 24 órában és 20 percben lehetett volna levezényelni ezt a fesztivált. Ebbe belegondolni is rossz! Egyébként nagy öröm volt azt tapasztalni, hogy az eső Istenek idén találtak maguknak más elfoglaltságot és az ország más vidékein áztatták a talajt. Az idei rendezvényt Ecsegfalván eső nélkül élvezhettük végig, pedig nagy esély volt rá, hogy kifogjunk egy jó adag esőfürdőt.
  
  Az útnak az első részét vonattal tettük meg a Keletiből alkalmi barátaimmal. Ez az utazás ráhangolt minket a fesztiválra, néhány liter sörrel és boros kólával. A kupéban, ahol mi ültünk volt még hely, de az utasok jelentős része rémisztőnek találta a benti látványt, és inkább kint a folyosón álldogáltak tovább. Két órás út után érkeztünk meg Kisújszállásra az ottani átszállás nem volt zökkenőmentes, mert a Volánbusz pályaudvari díszlet megállója csak vizuálisan volt ott és nem ténylegesen. A vonatról a fesztiválozók kisebb csoportja közül egyikünknek sem volt tudomása arról, hogy az 1 km-re található főpályaudvaráról indulnak ténylegesen a buszok. Az egyik probléma ez volt, a másik hogy a Volánbusz ottani dolgozói tudtak a fesztiválról és azzal is tisztában voltak, hogy sokan vonattal érkeznek. Ennek ellenére egyetlen busz sem jött ki az állomásra. Ennek a következménye ezután már adott volt, mert lekéstük az alig 2 óránként közlekedő jegy nélküli, de teljes árus Ecsegfalvi járatokat és a fesztivál nyitó zenekarait. A buszpályaudvaron összetömörült arcok látványa nem kis megdöbbenést váltott ki a helybeliekből, addig a pillanatig, míg a buszok magukba nem szippantották az Ecsegfalva irányába tartókat.
  Budapesttől majd 170 és egynéhány kilométerre Békés Megyének egyik eldugott szegletében található Ecsegfalva. Maga a település egy hosszú fő-, és néhány keresztutcából valamint néhány kocsmából áll.

  Nyugodt Dark

  Kis falu kis forgalom, az urbánus lelkeknek valóban idegesítő volt ez a helyzet, de a fesztivál alatt a tényleges csendet és a nyugalmat csak a falu határában lehetett meglelni. A rendezvény helyszínéül szolgáló Művelődési Ház, a település központjában, a buszmegállóban volt. Innét már csak lépések választottak el minket az Angelus befejező néhány percétől. A tetszetős megjelenésű lányok mögött igen gonosz zenei produkció rejtőzött, melyet angyalinak épp nem neveznék. A hallottakból nem tűnt ki, hogy túl bonyolult zenei ötleteket halmoznának fel a produkciójukban. Egyébként túl sarkosnak találtam a bemutatott fellépésüket, és egy kicsit zavarónak azt az igazán nem kellemes rekedtes, krákogó vezető éneket. Őket követte a Doomsday, 35-40 perces produkciójuk alatt sajnos túl sok My Dying Bride feldolgozás és utánérzésű dalt játszottak le. Ez a rajongóknak jó, de aki nem rajong a feldolgozásokért, mint én, annak igazán kellemetlen. A csapat kiválósága Petheő Attila, aki egyben De Facto másod gitárosa is.
  
  Majd a Holt Költök Társasága nyugodt dark hatásokból építkező velős produkcióját láthattunk. Ha jobban beszeretnénk tájolni, akkor ők inkább a hazai vonalon tevékenykedő Nulladik Változat hatásait hallhatjuk ki. A produkciójuk elvi alapja mégis a nagyok (Cure, Order, Division, Mission, stb) hangulataiból merítkezik. A fő műsoridőt a triumvirátus ecsegfalvi zenekar(ok) töltötték ki. Sorrendben a P.G. Csoport nyitotta meg Ecsegfalva lakóinak nagyörömére. (Mindenki itt volt, aki ismerte ezeket a fiúkat -szinte az egész falu. Az már egyszer igaz, hogy ennek a négyesnek a produkciója teljesen kilógott a Nightbreed hitvallásából, de ez esetben természetesen eltekinthetünk a miértektől, mert a produkciójuk minden tekintetben nagyon pozitív volt. Egy kicsit a Vidámpark és a Bikini hangulatait mosták össze. Ez szintén jó, és maga a közvetlenség, amit a színpadon kívül is mutattak magukból. A PG. Csoport sikeres fellépése után, lassan tényleg behajóztunk az éjszakába.

  Fekete közönség

  A program ezután már a rendes kerékvágásba tért vissza. A Garden of Eden hangolta át újra a fekete közönséget a melankolikus dark gitár centrikus hangulataiba. A produkciót Ildikó professzionális hegedű és Árpád aláfestő szintetizátor játéka finomította. A repertoárukból olyan nélkülözhetetlen dalok kerültek elő mint pl: az Ördög Tánca és a Wonderful Life a Black-től. Ez utóbbi dal stílusos feldolgozása korrekt felhangot adott az Eden fellépésének. A többi elhangzott saját dal is méltán viseli a Garden nevet. Utánuk a szintén ecsegifalvi testvérzenekar a De Facto fellépése következett. A nagyon dark mélységeket megütő De Facto előadásának minden pillanatában ott figyel az érzelmekre ható rejtett fájdalom, a profin kidolgozott zenei témák, a csendes átmenetek és kivárások összessége. Ez a csapat összeforrottabb és elemibb produkcióval, szegezte oda Ecsegfalva közönségét a színpadhoz, talán nem véletlenül. Egyébként e két zenekar nélkül a hazai dark-goth szintér már elképzelhetetlen lenne. A zenekarok internetes elérhetősége http://www.pgcsoport.hu ; http://goe.earth.hu és a http://www.negativeart.hu/defacto.
  
  Stílusában szintén profi a hazai színtérnek egyik nagy öregje a mindig komor tekintetű Nevergreen vette át a színpadi erősítést. A projectnek ez a fellépése is hibátlan és kiadós koncertje volt, mint általában. Majd a Land of Charon következett. A hosszú idő után újra aktív csapatnak, némi tagváltások után is sikerült megtartaniuk a masszív, nehéz mélységek felé tartó goth műfaj iránti elkötelezettségüket. Az igazán szigorú erős zenei hatásokat takaró formáció produkciójában párhuzamokat tudunk felfedezni a Fields Of The Nephilim és a Sisters of Mercy hangulatai valamint a Land of Charon munkásága között, ez tény.

  Árnyak, Gire

  Majd a csapatok csapata az Árnyak következett. Nehéz lenne elképzelni egy ilyen kaliberű zenekart egy dark-goth-death fesztiválon, de én abszolút el tudtam volna képzelni nélkülük, mondjuk a Nulladik Változat felléptetésével! Az Árnyak zeneiségével semmi bajom, de ahogy az a basszus gitáros mókus produkálja magát a színpadon az több mint nevetséges. (Még egy magán vélemény, a bohócképző egyébként nem a színpadon van!) Több esélyt is adtam a zenekarnak, hátha változik valamit az egész összhangban, de sajnos nem. Inkább a zajongó sörös pultot választottam, ott legalább vizuálisan nem láttam őket.
  
  Kicsit már nyúzottan és elgyötörve néztem szembe a vasárnap hajnallal és a fesztivált záró Gire-al, mert ez idáig semmilyen formában nem volt szerencsém hozzájuk, de az újdonság azért még újdonság marad. És különben is, Makó távolságban is messze van Pesttől, de ez most mellékes. Az viszont nem, hogy az idővel három tagra zsugorodott csapat (idén április 22-én nyolc év után kilépett Rozsnyai Tamás gitáros/énekes alapító a csapatból) még így kissé csonkán, de megállta a helyét elég combosra sikeredett műsorukkal. „Kevés tag, kevesebb probléma!”. A hangzásbeli fogyatékosság nem volt észrevehető az eléggé vegyített produkciókban. A fő vezérvonalat a szintetizátor határozta meg, ehhez csatlakozott a gitár és a basszus. A kialakult hangzás főleg az industial metal és az extrém/thrash/death metal vonal köré szerveződött, és alakítottak ki egy furcsa sajátos agresszív elegyet. A fellépésük alatt már sokan lemorzsolódtak. Aludni vagy a sörös pulthoz fáradtak és fáradhatatlanul fogyasztották a hűtőből a szomjoltókat.
  
  A vasárnap hajnali utazás volt a legizgalmasabb, mert az a több száz fesztiválozó egyszerre akarta elhagyni a városkát és elsőként szeretett volna elutazni az első busszal. Természetesen ez lehetetlen vállalkozásnak tűnt a szimpla busz méretei miatt, igazi heringhatás lépett fel az elindulástól a megérkezésig, a MÁV állomásig.



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 kapcsolódó linkek: 

Garden of Eden

De Facto

 programajánló: 
2024. október 2.
Northlane (AUS), Novelists (FRA), Ten56 - metalcore elit a Durerben (Dürer Kert - Budapest)
2024. október 5.
Normandie + Our Last Night a Barba Negra Red Stage-en
2024. október 6.
Búcsúkoncertet ad Budapesten a Buena Vista Social Club sztárja (Papp László Budapest Sportaréna)
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Overkill, Angelus Apatrida, One Machine
Havok, Dust Bolt
Ignite és Rise Against a Budapest Parkban
Metalcore műfajok találkozása az Akváriumban: The Amity Affliction és Emmure
Lenny Kravitz az Arénában
Rockmaraton 2024 (2. rész)
Rockmaraton 2024 (1. rész)
Knosis, Fit for a King, Thy Art is Murder vs Barba Negra
Five Finger Death Punch, Ice Nine Kills, Malevolence
Felejthetetlen élmény Sir Rod Stewart MVM Dome koncertjén
 kiemelt 
Iron Maiden - Run For Your Lives 2025
  
2022 után ismét Budapesten minden idők egyik leghatalmasabb heavy metal bandája, az Iron Maiden

IST IST: Light A Bigger Fire tour - Manchestertől a Dürer Kertig
METZ először koncertezik Magyarországon
Alec Benjamin 2025. márciusában ismét visszatér Budapestre!
Imagine Dragons - LOOM World Tour
 friss hozzászólások 

Blind Myself, 27, Isis (1)
Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 avantasia    james l. brooks    molotov solution    ray charles    therapy?    kings of leon    barátság extrákkal    transitional    hory gergely    threat signal    hypnos    fuwdo    kockásing revival    apey acoustic    m. night shyamalan    immortal    sabaton    ease of disgust    king´s x    hupikék törpike    wintersun    andy irvine    high on fire    twiggy ramirez    sin of god  

r48
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!