hosting: Hunet
r34
  cikkekfotók        
előzetes [fesztivál]  2012. július 11. szerda   05:47
nincsen hozzászólás

szerző: Pjotr
Fekete Zaj: színes és minőségi program a Mátrai Fesztiválon
2012. augusztus 17-19. Mátrafüred, Sástó kemping

  Az idén megújuló Sástó kemping és annak vadregényes szépségű környéke ad helyet augusztus 17-19 között a negyedszer megrendezésre kerülő Fekete Zaj Fesztiválnak. Az idén új helyszínnel, egy harmadik színpaddal bővülő háromnapos dzsemborin összesen 65 zenekar, köztük a hazai szcéna legizgalmasabb képviselői, és több külföldi csapat is fellép.
  
  Újabb különleges külföldi csapatok csatlakoztak a Sólstafir, az Hocico és a Xenomorph mellé a Fekete Zajon. A Sólstafir turnévendégeként érkező Hexvessel a skandináv erdőségek vad szellemét idézi majd meg a Mátrában. A norvég Dodheimsgard és a Code zenekarokból már ismert alapító, az egyébként angol Mat „Kvohst” McNerney 2009-ben költözött Finnországba, ahol helyi folk muzsikusokkal összeállva alapította a Hexvesselt. Az együttes a tagok és a környezet különböző hatásait olvasztja egybe, így a ´60-as, ´70-es évek angol folkzenéi ugyanúgy visszaköszönnek a dalokban, mint a végtelen erdőségek sötét és okkult ereje.
  
  Kevésbé misztikus, de szintén tudatmódosító hatással bír majd az orosz Theodor Bastard nevű duó produkciója. A Szentpétervárról érkező együttes a kortárs oroszországi zenei élet egyik legkülönlegesebb képviselője. Történetük a ´90-es évek kezdetéig nyúlik vissza, s zenéjük a világzene, a darkwave és a trip-hop jellemzőit viseli magán, de igazán karakteressé Yana Veva egyedi csengésű éneke teszi, ugyanis az énekesnő különleges, az arab és az indiai hagyományokhoz hasonló módon használja hangját, ahogy az egy nemrég készült profi próbatermi felvételükön is hallható.
  
  Lengyelországból érkezik majd az Eluktrick, mely hol a pszichedelikus, hol a post-rock, hol pedig a punk felé hajló hangzásvilággal várja a nagyérdeműt, de akár a ´80-as évek elektro-popjának hatásait is felfedezhetjük zenéjükben, melyet avantgarde angol szövegekkel és újszerű rockhangzásokkal tesznek korszerűvé.
  
  Természetesen a hazai illetőségű fellépők is fontos szerephez jutnak a programban: a műfajokon átívelő kínálatban az extrém metaltól a könnyed városi popzenékig szinte minden megtalálható majd, ami a fesztivál szervezői szerint megüti azt a bizonyos mércét. A hagyományokhoz hűen egyedül a Fekete Zajon játszik nyáron a VHK, és készülhetünk Csihar Attila elborult szóló projektjére, a Void ov Voices-re is, amely a drone és a dark ambient zenék kereszteződéseként írható le, amit rituális énekek, kántálások kísérnek. A felváltva működő két színpadon többek között a Mátyás Attila Band, a Trousers, a Hangmás, a Pozvakowski, a Volkova Sisters, az Agregator, az Ozone Mama, a Dereng és a Variola is fellép, de szerepel például a Zola Jesus előtt is bemutatkozó 22 éves budapesti dalszerző / énekes / multi-instrumentalista, a Belle Belle néven alkotó Nagy Bence is.
  
  A két színpad mellett idén két új helyszín is vár majd: a kempingtől pár lépésre található Ifjúsági Tábor udvarán található a Szabad az Á… színpad, ahol kora délutántól hajnalig játszanak majd tehetséges és fiatal hazai zenekarok, akik saját maguk jelentkeztek a fesztiválra, és ennek köszönhetően kedvezményes árú jegyeket is lehet náluk vásárolni.
  
  A fesztiválterület melletti Sástó partján pedig napi egy koncertre kerül majd sor, Sástónak is egy a vége címmel, felhívva ezzel arra a figyelmet, hogy az ország legmagasabban fekvő tava az elmúlt években komoly veszélybe került. A még néhány éve is több ezer turistát vonzó tó fölött átívelő hidakat még tavaly nyáron lezárták, hiszen életveszélyes lenne áthaladni rajtuk, mert a korlátok kitörtek. Emellett a tó élővilága is pusztulásnak indult, köszönhetően az egyre iszaposodó, csökkenő víztömegnek. A tó előtt felállított helyszínen minden délután egy-egy előadó: pénteken Tanka Balázs és Kovács Bence zenekara, a Kaldera, szombaton az Óriásból és az IHM-ből ismert Egyedi Péter, vasárnap pedig a 2011 után visszatérő ír énekesnő, Lisa Cuthbert játszik. A három koncert ingyenesen is megtekinthető.
  
  Bár a Fesztivál elsősorban a különleges zenei élményt begyűjteni akarókra számít, nem csak a koncertekre készülhetnek a bérletet váltók. A fesztivál területén tartandó házi futballbajnokság és a közös bográcsos főzés mellett a környék számos turisztikai élményt kínál: elég csak a mátrai erdőségekben tehető kirándulásokra, a fesztivál szomszédságában álló hatalmas kilátó toronyra, a nyári bobpályára, a gyöngyösi látnivalókra és a helyi termálvizes fürdőre gondolnunk.
  
  A jelenleg is felújítás alatt álló kempingben nem csak a szokásos ingyenes sátorozási lehetőség várja a fesztiválozni vágyókat, hanem a helyszínen található, kisebb-nagyobb faházakba és egy motelbe is be lehet költözni - persze csak ha nem hagyjuk az utolsó pillanatra a szállásjegy beszerzését. Ez utóbbiakat a Fekete Zaj oldalon tudjuk megrendelni, míg napijegyek és bérletek kaphatók országszerte a Ticketportal és az Eventim hálózatában is.
  
  Fellépők: Sólstafir, Hocico, Xenomorph, Hexvessel, Vágtázó Életerő (VHK), Lisa Cuthbert, Eliktruck, Void ov Voices , Spacesh!t, The Trousers, Ozone Mama, Hangmás, marionette ID, Shapat Terror, Dereng, Mátyás Attila Band, Volkova Sisters, Új Látásmód Fúzió, Wattican Punk Ballet, Terbapután, First Aid 4 Souls és még sokan mások.
  
  Belépők:
  Bérlet: augusztus 10-ig 8500 Ft, augusztus 11-től, a helyszínen 9500 Ft.
  Napijegyek: augusztus 10-ig 3500 Ft, augusztus 11-től, a helyszínen 4000 Ft.



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 programajánló: 
2024. április 4.
Leaves’ Eyes´, Northtale, Catalyst Crime Budapesten
2024. április 7.
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
2024. április 12.
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
Sting újra Budapesten
Sok év kihagyás után visszatér Magyarországra a Tinariwen
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
A Toy Dolls, a Stratovarius és a Korpiklaani is Alsóörsön bulizik augusztusban
Március végén érkezik az U.D.O.
Lendületes heavy metal vendégzenekarral érkezik a Lordi
Huszadik évfordulóját ünnepli Parov Stelar a Budapest Parkban
 kiemelt 
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
  
Budapest is szerepel a Mr BIG búcsúturnéjának tavaszi állomásai között: április 7-én a Barba Negrában lép fel Eric Martin, Paul Gilbert, Billy Sheehan és Nick D’Virgilio

Sting újra Budapesten
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
Republic 35
Búcsúkoncertet ad Budapesten a Buena Vista Social Club sztárja
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 Ágens    ghost protocol    my chemical romance    earth wind & fire experience    death valley screamers    disco ensemble    adam sandler    nils petter molvaer    skyforger    desultory    municipal waste        gamma ray    fleshless    nagy jános trio    tesseract    prophets of rage    venom inc    jared leto    beatkoho    alba hyseni    nagyfiúk    h.power    pankkk    idoru  

r41
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!