hosting: Hunet
r38
  cikkekfotók        
előzetes [koncert]  2003. szeptember 8. hétfő   17:22
nincsen hozzászólás

szerző: Wizart.Hu
Bigga Bush (GB), Másfél, Hippikiller és a Szájhős fesztivál az A38 Hajón
2003 szeptember 12-20, A38 Állóhajó (A Petőfi híd budai hídfője alatt)

  Bigga Bush aka Lightning Head

  szeptember 20
  Az A38 és Deck Attack present: Bigga Bush (GB)
  Jegyár: 2000 Ft
  
  A Lightning Head kifejezést egy Lee Perry interjúban hallottam, és számomra ez azt az érzést, képzetet fejezi ki, amikor ihletett, inspirált vagy, - nem azt, amikor egy kis villanykörte felgyullad a fejedben, hanem azt amikor, villámként csap le az égből a fény és megvilágít mindent.” (Glyn „Bigga” Bush)
  
  A Lightning Head-et a Dorsetből (GB) származó Mr. Glyn „Bigga” Bush irányítja. Egy korábbi zenei inkarnációjában ő volt a hihetetlen hatású és népszerűségű Rockers Hi-Fi duó egyik fele. A 90-es évek végén azonban vidékre költözött és az ezredforduló óta ő a Studio Don, a Lightning Head vagyis a Megvilágosodott Elme. Az új projekt a Best Seven kiadó vezetőjének kérésével kezdődött, aki arra kérte, készítsen neki egy 7 inch-es lemezt klasszikus stílusban - 3.30 perc hosszú, A oldal vokállal, B oldal hangszeres verzióban. És hát Bigga nekiállt: dancehall ritmusokkal kezdte, aztán hozzákeverte a jó öreg funkot, majd ebbe latinos elemeket vegyített, míg aztán az eredeti hangzást teljesen fel nem borította és egy újabb, teljesen különböző hangzást sikerült kicsiszolnia. És nemsokkal ezután a táncparketten szerte a világon egyszerre az emberek elkezdtek a „Me And Me Princess” ritmusaira ringatózni, ezzel a Lightning Head első próbálkozása be is futott. A lemez nemcsak a dj-k kedvence lett (egyszerre népszerűvé téve a kiadót is), de inspirációt is adott megalkotójának, hogy kidolgozza az egész projektet - jamaicai-kubai- Nu Yorican és brazil ritmusok elegyéből.
  
  A zene, ami a Studio Don albumon hallható, BiggaBush kedvenc stílusai keverékéből született - batucada ritmusok, dub futamok, latin zongorabetétek, funk gitárfutamok, és nyugis, reggae ritmusok. BiggaBush tapasztalatait egy szamba zenekarban szerezte. Itt tanulta a batucadat, miközben játszott, így később speciális zenei mintákat és groovokat alakított ki a brazil zene sajátosságaiból. Hasonlóképpen eléggé szoros vonzódást érez a jamaikai zenéhez - nem csupán a dub olyasfajta nyilvánvaló felhasználását értve, ami oly gyengéddé, érzékennyé tette a Rockers HiFi-t is, hanem a ska, rocksteady és a raggát is beleértve. És persze imádja a latin zenében rejlő szenvedélyt és érzelmeket, az intenzitását, a különböző ütős elemeket, és a nyugis - offbeat - lejövős hangulatot.
  
  A zenei változatosság hangsúlyozása mellett El Head a következőket mondta saját zenéjáről: Az szeretném, ha a zeném érzéki lenne, férfias és női jellegű is egyaránt, ami felizgatja a mindenkiben benne rejlő két ént. Mint a brazil karneválok hangulata, amikor mindenki - férfi, nő, tarveszti - fantasztikus jelmezekben csilliog, mulat és táncol egész éjszakákon át. Ez volt valamikor az igazi Ibiza hangulat, még jóval Judge Jules és Manumission előtt!”
  
  Az első Lightning Head album címe Studio Don. Igen, némi kis szójátékkal emlékeztet a legendás kingstoni Studio One-ra, mely a legmélyebb forrását adta ennek a lemeznek is. A 70-es években a Studio One szinte gyárkánt működött - a zenészek napi 8 órában egymás után rakták össze a zenéket. Ezért minden akkoriban születő zenének azonos hangzása és hangulata lett - ugyanazokon a hangszereken játszottak, ugyanazok a zenészek és minden szám hasonlóan épült fel. Pont ez a hangzás halható a Studio Don-on is - az alapok: zongorafutamok, Hammond, basszus monoszinti, gitár és dobok - mind nagyon is élő hangzással rögzítve. És persze sok-sok ütőssel fűszerezve. No és az elmaradhatatlan utó- és visszhangosító. Mindehhez jön a lemezen egy kiváló vokalistákból álló csapat: Farda P a Rockers Hi-Fi hangja, a bécsi Singing Bird, Monterria Atlantából (aki bár egyáltalán nem tekinti magát soul énekesnek, mégis nagyon erős spirituális hatás érződik hangjában és természetesen Patrice Hamburgból, aki szintén rendkívüli intenzitású énekstílusáról ismerhető fel azonnal, ami némiképp eszünkbe juttatja Bob Marleyt is. Az üzenet: a ritmus, a dal mindig a szívben lakik - vallja El Head - és a sajátos, különleges módján ő ezt a tüzet őrzi és adja tovább mindenkinek.
  
  MR. Bigga Bush aka Lightning Head 2003 szeptember 12-én pénteken 22 órától játszik az A38 állóhajón. A Deck Attack által rendezett eseményekre a zenei előadók mellett képzőművészeket is meghívnak, akik a helyszínre olyan helyspecifikus műveket készítenek melyeket a zene inspirál. A mostani alkalommal a Retina csoport videó munkája lesz látható.

  Másfél Tüll party

  Szeptember 13
  Másfél Tüll party (Local Waves)
  Jegyár: 1500 Ft
  
  A Másfél, mint tudjuk, egy meglepően jó, újabban is ugyanolyan, sőt, még lendületesebb, vezető akusztikus ambient dub csapatunk. Zenéjükben egyaránt megtalálhatók a rock, a noise, a techno, és a groove elemei is, mindenki csemegézhet. Hangzásukban a gitár hasít tengernyi hanghullámot, a basszus groovokkal lő a zajszőnyeg alá, a szaxofon szigorúan az égre tör, s a dob és az effektek adják meg azt a keret-dimenziót, amelyből egy nagyon erőteljes, nagyon jól szóló és eredeti hangzásvilág születik. Aki már hallotta a Másfélt, az egész biztosan ezen az estén jól jár, s felfedezi magának legújabb csodálatos meta-galaktikus hang-meditációját.
  
  Az est programjai:
  21 órától Orrbár: Edi´son lemezlovász két Gramofónon perget
  szintén 21 órától a koncertteremben: Beat Dis
  22 órától Raster & Amb live act (chi rec)
  23 óra 30 perckor Másfél
  21 órától a tetőteraszon filmvetítés:The Studio One story (Soul Jazz Rec. filmje) A jamaicai lemezkiadás története, utána 23:00-tól party: Bosi, Dr.Dermot, Mc Kemon ( Love Alliance )
  
  Szeptember 16
  Hippikiller, Bankrupt, Rend

  ingyenes
  
  Szeptember 16-án kedden ingyenes punk rock/alternatív rock buli várja az érdeklődőket 21 órától az A38 állóhajón. Fellép a dallamos punk rockot játszó Bankrupt zenekar, akik a Bad Hair Day című még az ősszel várható új lemezük anyagát adják elő. A Bankrupt ezután várhatóan csak az év legvégén lép fel Budapesten, úgyhogy tessék kihasználni a lehetőséget! A Publo Hunny tagokat is felvonultató Rend zenekarnak ez a második fellépése lesz, a Ted Nugent-rajongó Hippikiller pedig most mutatkozik majd be.
  
  Lwww.a38.hu
  www.bankrupt.at.hu
  www.hippikiller.com
  http://rend.mentha.hu
  
  szeptember 20
  Szájhős Fesztivál, azaz az
  Első Budapesti Beat-Box Fesztivál

  Jegyár: 2500 Ft
  
  Ha szakértő „szájdobos” kaparintja meg a mikrofont, a mélyek rögtön gyomron öklelnek, a pergők pedig letépik a bőrt az arcodról. Megy a ritmus, jár a láb, bár néha csak egyetlen ceremóniamester fújja ütemesen a pofazacskóját.
  Persze a varázslatos beatbox is csak a jó öreg hiphop része, így akár már ismerhetjük is, de vajon ismerjük-e a Rock Steady Crew rezidens Mc Killa Kelát? A Dj Vadim mellett már többedszer hazánkban játszó gyilkos Kela nem
  csak ritmust hoz és reppel, de szájdobolás közben akár énekel is, zajokat és nagyzenekari témákat gyárt, valamint mesterien utánozza a hangszedő alatt rángatott bakelitlemez üvöltő hangját. Csakúgy, mint a honi Busa Pista, aki
  (öccsével, Mc Polskie-val érkezik) a Gimmeshot Kula Klán egyik uralkodójaként valószínűleg az egyetlen hazánkban, aki Kelát is meglepheti repertoárjával. Az est folyamán amúgy Vadim helyett az orosz lemezlovas gyaníthatóan kedvenc magyarországi bakelitcsiszolója Mango, és a mindig
  patent Ozone pakolja majd a lemezeket. Persze csak ha az élő dobgépek hagyják.



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 kapcsolódó linkek: 

A38 Hajó

Wizart

 programajánló: 
2024. április 20.
Dan Patlansky Budapesten
2024. április 25.
Amit még sohasem láthattál a Parkból - a kulisszák mögé enged betekintést a Blahalouisiana vadonatúj live session videója
2024. április 26.
Megint Budapesten, most a Barba Negra-ban koncertezik a Nanowar of Steel
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Nulladik Változat 35 éves jubileum „Négy képzeletbeli srác” valósága
AWS - Innen szép nyerni lemezbemutató koncert a Budapest Parkban
Megint Budapesten, most a Barba Negra-ban koncertezik a Nanowar of Steel
Dan Patlansky Budapesten
Új dallal jelentkezett az Esti Kornél - Semmi se ment meg minket egymástól
Mike Portnoy-jal koncertezik Budapesten a Dream Theater
Először látogat Magyarországra a City Morgue
Gary Moore emlékest és Tommy Katona koncertek Budapesten
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
Megint Budapesten koncertezik Sting
 kiemelt 
Megint Budapesten, most a Barba Negra-ban koncertezik a Nanowar of Steel
  
„Kezdünk megöregedni, úgyhogy ne hagyd ki ezt a turnét” – ezzel az őszinte figyelmeztetéssel hirdette meg tavaszi koncertjeit a Nanowar of Steel

Dan Patlansky Budapesten
Mike Portnoy-jal koncertezik Budapesten a Dream Theater
Először látogat Magyarországra a City Morgue
Megint Budapesten koncertezik Sting
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 carbonfools    számos pasas    kampfar    pintér gábor    jolie    valentin nap    anneke van giersbergen    antonio carlos jobim    skalar    red hot chilli peppers    halflives    british sea power    rob zombie    smici    twin temple    cannabis corpse    maradék    zenés-táncos    skyforger    mundruczó    pearl jam    a nyugtalanság kor    monstrosity    tales from the grave in space     bourne  

r43
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!