hosting: Hunet
r33
  cikkekfotók        
lemezajánló [kislemez]  2012. június 27. szerda   09:08
2 hozzászólás

szerző: Morello
Dolor: Radish For Sale


  A Dolor zenekar lemezének borítóját elnézve elsőre a józsefvárosi piacon éreztem magam, viszont a Radish For Sale albumcím és a ránk mosolygó maroknyi retek jópofa szójátékra adnak alapot. Igaz, ez csak magyarul értelmezhető, ami lehet egyfajta társadalom- vagy médiakritikus értelem, miszerint a trendek ma arra irányulnak, hogy a retek, gagyi produkciók az eladhatók. Nem tudom, hogy a srácoknak tényleg volt-e efféle mögöttes mondanivalójuk (egy hardcore produkció „illik”, hogy ilyesmiről szóljon), mert mindez angolban teljesen értelmezhetetlen, a határokon túl simán vélhetik úgy, hogy a gyöngyösi fiúk tényleg a józsefvárosi hangulatot kívánták megzenésíteni...
  Ez az EP egyébként a harmadik kiadványa a csapatnak, egy 2008-as EP és a 2009-es Delirium Tremens In Pearl City nagylemez után. Ők maguk a régivágású hardcore bandákhoz, mint a Biohazard, Agnostic Front, Madball, Hatebreed, Sick Of It All és társaikhoz sorolják a zenéjüket, ez az EP-t hallgatva viszont csak részben igaz. Mivel a csapat már említett korábbi műveit még nem hallottam, nem tudom, hogy a kezdetektől fogva igaz-e vagy csak mostanra öntötték nyakon a súlyos HC alapokat nem kevés rap-es, nu-metalos elemmel.
  
  A légvédelmi sziréna után következő zord téma jó indítás, majd amolyan rappelős nu-metalba fordul a Leave Me Alone című nóta. Ez meglepetésként ért, őszintén szólva az 1990-es évek végén volt felkapott ez a zenei világ, a Dolor viszont nagyon jól idézi meg mindezt. Kérdés, hogy most 2012-ben van-e még érdeklődés, közönség az ilyesmire. Az egyetlen probléma a rappelős résszel az angol kiejtés, ezen lenne még mit fejleszteni. A refrénben aztán a hörgős részek is megjelennek. A nóta vége a csordavokálos, kiabálós hardcore-ba megy át.
  A kettes My Game My Rules-ban már nyoma sincs rappelésnek, ez egy vérbeli, punkos lendületű oldschool hardcore nóta. Sajnos az angol kiejtéssel továbbra is vannak problémák, de a dalok húzása feledteti mindezt a lemezen. A rövidke nótát egy 4 perces szerzemény követi, a No More Excuse, ez is egy középtempósan betonozó hardcore nóta, néhány rap-es szövegmondás viszont szintén helyet kapott. A közepétől kapunk egy kis gyorsulást, de azért mind a 4 perc nem képes teljes mértékben lekötni a figyelmet.
  Újabb rap-hardcore hibrid a lényegre törő Fuck You, itt a középrésznél egymásnak felelgető hangok jelentenek érdekességet, majd egy lassúbb málházásba vált át a szerzemény. Ezt egy scratch-elős betét követi, aminek szerintem semmi értelme, azért ennyire már nem élünk a ´90-es évek végén, hogy ma egy metal/hardcore rajongó élvezni tudjon ilyesmit.
  
  A Hear My Voice aztán ismét visszatér az oldschool-ba, az Agnostic Front, Sick Of It All, Madball és társai világába, végül a lemezzáró Break Me Down ismét a keményvonalas hardcore és a rap-es elemek kombinálásával próbálkozik. A súlyos riffek közé általában jól illeszkednek ezek a betétek, de az összkép mégis az emlegetett hardcore legendák által képviselt stílushoz áll közelebb, mint a korai 2000-es években felfutott nu-metal bandák tanításához.
  A maga szintjén viszonylag változatos albumot hozott össze a Dolor zenekar. Nem akartak kiadni egy 526. keményvonalas hardcore arculcsapást, hanem megbolondították pár szokatlanabb elemmel a zenét, és ez jól sült el. Túl nagy változatosságokat nem kell keresni az albumon, szinte mindegyik dalban a jól bejáratott hc-s döngöléseket találjuk, de a stílus hívei számára érdekességet jelenthet a Radish For Sale EP. A hangzás is elég hagyományosnak mondható, szó sincs a modern, falbontó megszólalásról, de ebben a zenei világban ez megint csak nem kirívó. Viszont az angol kiejtés sok helyen bántotta a fülemet, talán ez az egy komolyabb negatívum az, amit fel lehet hozni a zenekar kapcsán. Ha élőben is ilyen lendületes, zúzós előadást produkálnak, akkor érdemes a munkásságukat figyelemmel kísérni.
  
  
  Felállás:
  Csépány Tamás: ének
  Felföldi Péter: ének
  Tari Gábor: gitár
  Kádár Róbert: gitár és basszusgitár
  Pesti Csaba: dob
  
  Dolor: Radish For Sale
  1. Leave Me Alone
  2. My Game My Rules
  3. No More Excuse
  4. Fuck You
  5. Hear My Voice
  6. Break Me Down
  


Kulcsszavak:
  dolor 


Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 Gizike-gőzeke 2012. június 27. 13:25  #2
Élőben is zseniális, amit művelnek! Velük együtt mi, a közönség, is szívesen lebontjuk a színpadot... Eszméletlenül jó bulikat köszönhetünk nekik! Csak így tovább Fiúk!

 Zacs 2012. június 27. 13:21  #1
Érdemes bizony, mert nagyon jó bulikat csapnak!

 kapcsolódó előadók: 

Kampec Dolores

 kapcsolódó cikkek: 

Elhunyt a The Cranberries énekesnője, Dolores O´Riordan

Ma este: II. New Breed Fesztivál újra a legizgalmasabb friss rock/metal bandákkal

Dolor: új klip érhető el

Ági és a Fiúk és Kampec Dolores Dupla lemezbemutató

Tajtékos kedd a Kampec Doloressel
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Vented: Cruelty And Corruption
Drawing: Vol. 6
KabinLáz: Kihajolni Veszélyes EP
Born Again: Mesevilág
Agregator: Semmiből – A Semmin Át
Impovizatív jazztechno performansz Szipka-loops új lemeze
Frank Blackfire: Back On Fire
Megjelent a Quimby 25 éves születésnapi Aréna koncertje DVD-n
Megjelent a Tárkány Művek negyedik nagylemeze: Magyar konyha támad
Sabaton: The Last Stand
Roar: Délibáb demo
 kapcsolódó videók: 

Pure Tears Of Dolori
 kiemelt 
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
  
Budapest is szerepel a Mr BIG búcsúturnéjának tavaszi állomásai között: április 7-én a Barba Negrában lép fel Eric Martin, Paul Gilbert, Billy Sheehan és Nick D’Virgilio

Sting újra Budapesten
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
Republic 35
Búcsúkoncertet ad Budapesten a Buena Vista Social Club sztárja
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 360° at the rose bowl    kispál és a borz    taking dawn    fővárosi nagycirkusz    shia labeouf    oceano    halycon way    paso    august strindberg    chronology    the avengers    dream theater    urma    carcass    mila kunis    julia roberts    aborym    amerika kapitány    in extremo    surface festival    james lomenzo    sodom    bridge & tunnel    volband    mentor  

r45
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!