hosting: Hunet
r39
  cikkekfotók        
beszámoló [fesztivál]  2003. augusztus 2. szombat   15:48
nincsen hozzászólás

szerző: Podravka
Mindene a SKA! Sziget 2003 második nap (2)
2003 július 29-augusztus 6, Óbudai sziget

  Bár a második nap számomra több érdekességet tartogatott, de hogy őszinte legyek a Skatalites esti fellépése a Sziget összes világsztárját helyből veri. Így persze nehéz volt a többi fellépőre kellő figyelmet fordítani, de azért megpróbálkoztam.
  
  Kezdem a Boogie Mamma búcsúkoncertjével. Ez a lelkes kis alter-ska csapat, vagy mifene már több éve benne van a rockandroll körforgásban és szépen koncertezgetnek is, mostanság leginkább ska bulikon, merthogy abból szerencsére van elég. Bár, már kaptam a fejemre, hogy szegényeket nem neméppen pozitív színben tüntetem fel - mert hát ugye a szerző ízlésvilága is elég súlyosan megjelenik a beszámolóban -, de ez csak azért van, mert számomra a ska egy kicsit mást jelent. Ettől függetlenül el kell ismernem, hogy a Boogie Mamma az általam ismert underground zenekarok közül az egyik színes folt volt, a rengeteg sablon csapat között. Az őrült és mindig egyedi koncertek, azért mindig is emlékezetünkben maradnak!
  
  A hosszú semmittevést a Zöld Udvar hardcore napjának megtekintése követte. Szépszámú néző sereglett össze, hogy megtekintse a Blood Is Fire, a Hold X True és Speak Up! fellépését. A hangulatra nem lehetett panasz, állítólag a végére még szép kis zúzás is lett. Na, most már rohanás a Világzenei Színpadhoz a Skatalitesra.
  
  5, 4, 3, 2, 1, FREEDOM!!! És, éneklés. Alig lehetett eljutni a koncertre akkor a tömeg verődött össze a ska legenda megtekintésére. Lloyd Brevett bácsi elől a nagybőgőjével az egyik élő legenda, folyamatosan konferál a túlnyomóan az instrumentális számok között, és Jah, meg Rasztafari szavakat kiabál, amire mindig hatalmas tapsvihar a vihar. Minden számra megy a tánc, pedig a Skatalites zenéje nem éppen egy felpörgött muzsika. Ugyebár a ska a jamaikai sziget zenéjéből a menthoból, többek között az amerikai rnb-ből eredeztető. De természetesen hatalmas hatás érte a jazz-ből is. Ezt mind élőben is megcsodálhattuk. Futkosott a hátamon a hideg a zenétől! Csodálatos volt a domboldalról nézni az együtt mozgó, tapsoló tömeget, és azt hallgatni, hogy 10 ezren együtt dúdolnak! Aztán megérkezett Dureen Shaffer, és beindult a rocksteady. Lehetett összebújni, szerelmet vallani és egyéb hasonló érzelmes dolgokat végrehajtani két-három szám erejéig. Megmutatták az öregek a színpadon, hogy hogyan is kell táncolni. Ez sem volt mindennapi!
  
  Egyszer csak megérkezett egy alacsony bácsika egy számomra kopottnak tűnő, és szerintem kicsit nagyobbacska öltönyben. Ő volt Lord Tanamo?! Mindegy, mert bárki legyen is az , Ő is elkápráztatott, remek ska énekesi tehetségével! A Freedom Sounds együtt éneklős részei többször is előkerültek a több mint egy órás koncerten, ami minden alkalommal csodálatra késztették az embert!

  Vége az előadásnak, és megint elkezd dúdolni a közönség, de nem százan, hanem ezren! Na, ilyet. Pedig ilyen sokan nem járnak ska bulikba, fesztiválokra, és mégis élvezik ezt a lassabb tempójú összebújós, vidám zenét!
  Visszajönnek, hát persze.
  
  Akkor most egy Bob Marley klasszikus (mellettem már elhangzik a Sinner Dawn szám címe), és igen! A világ legismertebb reggae zenészének legelső slágere következik, ami ugye ska. A refrén résznél hatalmas ugrálás kezdődik, de megint csak szolidan, hogy senkinek ne fáljon. Vége, sajnos. Elrepült másfél óra. Mi még a színpad előt állunk vagy fél órát. A közönség még énekel (már aki ott maradt). Micsoda élmény. Biztos vagyok benne, hogy napokon belül megugrik a kereslet a Skatalites lemezek iránt, vagy a boltokban, vagy az interneten. Olyanok énekeltek, táncoltak, akik közül sokan talán csak most találkoztak igazán ezzel a stílussal, de most akkorát ütött, hogy örökké a rabjaivá váltak
  
  Próbáljuk feldolgozni az élményeket. Sörözünk, aztán mindenki annyira feldobódót, hogy irány a Wan2 sátor és a spanyol Dusminquet. Tangó harmonikás, énekes, pattogó ütemek, vegyítik a kelta elemeket a skaval (meghülyített a Skatalites), de nekünk tök mindegy. Egy órát végig táncolunk. Remek bulizós zene, bár a végére kicsit unalmassá válik. Bár, ez tök mindegy, ha Kispál lett volna arra is ugyanígy tombolunk, pedig azt mindenki rühelli egy pár éve.
  
  És, ütött az óra! Pannónia All Stars Ska Orcehstra! Magyarország legnagyobb ska tehetsége. Profi pengetős szekció (Mindhárman a Kevés hc formációból), tapasztalt dobos (Lipi, Csizmáskandúr), egy igen tapasztalt pozanos és egy fejlődő harsonás (Meskalin ska-punk csapatból) jazz zongorista, egy agresszív énekes, egy raggázó dobos, és egy most hiányzó színházi énekes leányzó. Profi, változatos számok, a ska korai időszakából a Sakatalites vonalán. Hiába van hajnali három a közönség táncol. Az idióta osvátok, meg pogóznak a skara. Ezzel szemben a magyar tarajos srácok tudják, hogy itt bizony táncolni kell és nem egymást csépelni. 3-kor lehúzzák a zenekart. Életbe lép a csendrendeletMonitorból szól a koncert hátralévő része. Ünneprontó, a zenekar megalázása. Valakit el kellene küldeni melegebb éghajlatra? Remélem senkinek nem szegte kedvét a hang lehúzása, és végig táncolta az estét velünk, mert egyre jobb és jobb a PASSO! Magyarországon beindult a ska élet!



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 kapcsolódó linkek: 

Sziget 2003 fotógaléria

Sziget Fesztivál

 programajánló: 
2024. szeptember 28.
Szerelemről szó sem volt- 25 éves a Zanzibar
2024. október 2.
Northlane (AUS), Novelists (FRA), Ten56 - metalcore elit a Durerben (Dürer Kert - Budapest)
2024. október 5.
Normandie + Our Last Night a Barba Negra Red Stage-en
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Overkill, Angelus Apatrida, One Machine
Havok, Dust Bolt
Ignite és Rise Against a Budapest Parkban
Metalcore műfajok találkozása az Akváriumban: The Amity Affliction és Emmure
Lenny Kravitz az Arénában
Rockmaraton 2024 (2. rész)
Rockmaraton 2024 (1. rész)
Knosis, Fit for a King, Thy Art is Murder vs Barba Negra
Five Finger Death Punch, Ice Nine Kills, Malevolence
Felejthetetlen élmény Sir Rod Stewart MVM Dome koncertjén
 kiemelt 
Iron Maiden - Run For Your Lives 2025
  
2022 után ismét Budapesten minden idők egyik leghatalmasabb heavy metal bandája, az Iron Maiden

IST IST: Light A Bigger Fire tour - Manchestertől a Dürer Kertig
METZ először koncertezik Magyarországon
Alec Benjamin 2025. márciusában ismét visszatér Budapestre!
Imagine Dragons - LOOM World Tour
 friss hozzászólások 

Blind Myself, 27, Isis (1)
Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 audioplanet    turn of mind    madrass    antillectual    hupikék törpikék    tolcsvay lászló    gutenberg halott    sworn enemy    necrophobic    like a storm    killed with hate    svart crown    peter katis    calista flockhart    bryan singer    mike portnoy    sherlock holmes    kritikát    visions of atlantis    blood sweat and tears    guano apes    spread eagle    nasum    jeff briges    craig taborn  

r46
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!