hosting: Hunet
r39
  cikkekfotók        
beszámoló [koncert]  2012. február 23. csütörtök   06:00
nincsen hozzászólás

szerző: Barna
Dream Theater, Periphery
2012. február 17., Budapest, Papp László Sportaréna

  A Dream Theater gyakori vendég hazánk színpadain, a tavalyi Fezen fesztiválos koncertjük után ismét fellépett nálunk az amerikai progresszív metal legenda. Sőt a legutóbbi, 2009 nyarán lezajlott fővárosi koncertjüknek is Papp László Sportaréna adott otthont. Előzenekarnak az amerikai Periphery-t hozták el magukkal, amely banda a modern prog metal zenék rajongóinak különc ínyencségként szolgált.
  
  Többek között én is izgatottan vártam az estét, azonban be kell valljam, számomra nem az Álomszínház jelentette a fő vonzerőt, hanem a djent mester Periphery. A 2005-ben alakult marylandi zenekar a stílus egyik zászlóshajója, holott eddig csak egyetlen nagylemezzel büszkélkedhetnek a gitárfenomén Misha Mansoor-ék (ez az idénre betervezett két lemezzel változni fog). A hattagú társaság kiváló fényekkel, egy csodásan festő óriási háttérvászonnal és jó hangzással prezentálta a majd 40 perces koncertjét. A megszólalás ugyan tiszta és arányos volt, de nekem hiányzott az az átütő hangerő és dög (főleg a gitárokat illetően), amely például egy tonnás súlyú Meshuggah bulin éri a hallójáratokat. Persze így is rendesen megdörrentek a Periphery lemez nótái és az előadásra egy szavunk sem lehetett. Végig profi, hibátlan zenélést követhettünk figyelemmel: a három gitáros (főleg Misha) játéka álleejtős volt és Spencer énekes is kiválóan teljesített, mind a (samplerrel segített) tiszta éneket, mind az üvöltéseket illetően. A közönséggel is remekül tartotta a kapcsolatot, az érdeklődő nézőknek láthatóan bejött a produkció. Még Matt dobos teljesítményét érdemes kiemelni: nagyon látványosan ütött a srác és egy rövid dobszólóval is megörvendeztette a jelenlévőket. A dalokat tekintve elhangzott a Letter Experiment, a Jetpacks Was Yes!, a Buttersnips, az Icarus Lives! és a negyedórás hosszúságú Racecar. Egy remek Periphery koncertnek lehettünk tanúi, remélhetőleg mihamarabb láthatom őket egy teljes programos klubbulin.
  
  A Dream Theater egy nagy, hűséges rajongói bázissal megáldott, megérdemeltem emblematikus zenekar. Ugyan én a korábbi lemezeiket szeretem, a 2000-es évek óta alkotott műveik sem rosszak, csak éppen az új nóták többségében önmaguk sablonjaira építkeznek, és nem tudnak megújulni. Az új dobossal készült A Dramatic Turn Of Events sem hozott zenei megújulást, ugyanúgy nyomják tovább Petrucci-ék a klasszikus Dream Theater muzsikát. Azonban élőben nagyobb varázsa van az Álomszínháznak, legalábbis a sok újkori számot tartalmazó bő két órás koncert pár unalmasabb momentumától eltekintve végig lekötötte a figyelmemet. A három kockára kivetített rajzfilmes intrótól kezdve a meghitt lírai blokkon át az izmosra vett végkifejlettel bezárólag. A körítés ezúttal is hibátlan volt: remek, arányos hangzás, kiváló látvány és végletekig megtervezett, profi műsor. A zenészek hibátlanul prezentálták a dalmonstrumokat: Petrucci markáns gitárjátéka, Myung háttérben meghúzódó kifinomult basszusozása, az ősz Mikulás szakállas Rudess látványos szintizése, LaBrie magas énektémái, Mangini profi dobolása mind ideálisan szólaltak meg. A nemrég csatlakozott Mike Mangini tudását egy élvezetes dobszólóval is hangsúlyozták és John Petrucci is szólózott egyet a program későbbi részében. Pár bizonytalanságtól eltekintve James is kiválóan teljesített, így gyakorlatilag nem lehetett panaszunk a végtelenül profi produkcióra. Számomra a csúcspontokat a The Dark Eternal Night, az érzékien megkapó The Spirit Carries On és a ráadásként előadott zúzós As I Am jelentette, de végig egyenletesen kiemelkedő színvonalú volt az egész koncert. A számlistával ugyan nem voltam annyira elégedett, a 6 új dalt (On The Backs Of Angels, Build Me Up, Break Me Down, Bridges In The Sky, Outcry, Far From Heaven, Breaking All Illusions) legalábbis soknak találtam és néha elbóbiskoltam a hosszas zenei varázslatok közepette. Az eddig említetteken kívül még a 6:00 hangzott el az Awake-ről, a Surrounded és a Wait For Sleep az Images And Words-ről, az A Fortune In Lies a When Dream And Day Unite-ról és a War Inside My Head, The Test That Stumped Them All kettős a Six Degrees Of Inner Turbulence-ről.
  
  Tehát a Dream Theater most sem hibázott, egy minden ízében profi fellépéssel kényeztették el a hűséges rajongótáborukat. Számomra külön öröm volt, hogy a Periphery remek koncertje is tisztességes hangzással tudott megdörrenni. Aki pedig nem tudott eljutni a koncertre, ne bánkódjon, mivel várhatóan a Dream Theater jövőbeli koncert naptárának is biztos pontja marad a magyar dátum.


Kulcsszavak:
  dream theater     periphery 


Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 kapcsolódó linkek: 

A Dream Theater weboldala

A Periphery Facebook oldala

 kapcsolódó helyszín: 

Papp László Budapest Sportaréna

 kapcsolódó szervező: 

Showtime Budapest

 kapcsolódó cikkek: 

Mike Portnoy-jal koncertezik Budapesten a Dream Theater

Szombaton kezdődik a Periphery európai turnéja

Mike Portnoy visszatért a Dream Theater-be

A Periphery négy év után ismét Európában turnézik

Újabb elismeréseket zsebelt be a Periphery legújabb albuma, a Periphery V: Djent is Not a Genre
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Akik házibulit csaptak az MVM Dome-ban: a Depeche Mode
Suicidal Angels, Fusion Bomb, Crimson Fire
A Normandie lenyűgözte Budapestet a Dopamine turné keretében
Cattle Decapitation, Signs Of Swarm
Fesztiválhangulat a Dürer kertben- Halflives és az Inferno Turné
Amaranthe, DragonForce, Infected Rain
Meshuggah, Avatar, The Halo Effect
Két zenekar, egy este a Dead Poet Society és a Ready the Prince lángoló show-ja az Akvárium színpadán
Battle Beast, Saint Deamon, Induction
Black Foxxes szárnyalása, azaz egyedülálló élmény a Dürer Kertben
Hobo- Vadászat 40
A Nothing But Thieves ismét lenyűgözte a budapesti közönséget
Abbath, Toxic Holocaust, Hellripper
Slaughter To Prevail
 kapcsolódó fotók: 

Dream Theater (USA) - 2012. február 17. Papp László Budapest Sportaréna

Periphery (USA) - 2012. február 17. Papp László Budapest Sportaréna
 kiemelt 
Megint Budapesten, most a Barba Negra-ban koncertezik a Nanowar of Steel
  
„Kezdünk megöregedni, úgyhogy ne hagyd ki ezt a turnét” – ezzel az őszinte figyelmeztetéssel hirdette meg tavaszi koncertjeit a Nanowar of Steel

Dan Patlansky Budapesten
Mike Portnoy-jal koncertezik Budapesten a Dream Theater
Először látogat Magyarországra a City Morgue
Megint Budapesten koncertezik Sting
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 nergal    the karate kid    incantation    zenés-táncos    polar bear club    dark moor    libido wins    bécs    sodom    paganza    a kétballábas banda    grain    deák bill gyula    white wizzard    the faceless    beholder    malacka és a tahó    tirpunk    leleményes hugo    sounds of a playground fading    pomogácsok brutal monsters    edvin marton    blessthefall    rosa parks    megaagy  

r43
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!