hosting: Hunet
r36
  cikkekfotók        
magazin [háttér]  2003. július 29. kedd   14:37
nincsen hozzászólás

szerző: Sziget.Hu
Szelektált szemetek - avagy a Sziget környezeti értékeinek megóvása


  A Sziget Fesztiválon létrejött szelektív hulladékkezelés nemhogy a hazai fesztiválok sorában egyedülálló, de a hazai környezettudatos szemlélet kialakításában is példaértékű. Erre az akcióra 2001-ben mintegy 6 millió forintot áldoztak a szervezők, a következő évben, a minisztérium támogatásával már a dupláját fordították a szelektív hulladékkezelésére. A szelektív hulladékkezelés fontosságát mérték fel a Fesztivál támogatói is. A rendezvényen évek óta sikerrel működik az eldobható műanyag pohár gyűjtési akció, mely során különböző nyereményekkel inspirálják a látogatókat a gyűjtésre, ugyanígy évek óta működik az ún. PET-palack gyűjtési akció is.
  
  A hulladékok szelektív gyűjtéséhez idén a szervezők 23500 db különböző színű zsákot /fekete (vegyes hulladék), sárga (műanyag), kék (alumínium) színekben/ állítanak készenlétbe és 384 zsáktaró állvány 240 helyre lesz kihelyezve. Mindezeken túl a Szigeten 300 db 1.1 m3-es és 500 db 240 l-es szemétgyűjtő várja a szemetet. Külön gyűjtik az elemet, és a vendéglátó egységeken belül felhalmozódott elhasznált olajat és az üveg hulladékot is.
  
  Idén immár negyedik alkalommal szervezi meg a műanyag palackok szelektív gyűjtését a Szigeten a Pepsi és az ÖKO-Pannon Kht. A szigetlakók az üdítős palackok összegyűjtésével hozzájárulhatnak a rendezvényhelyszínek környezetének, így a Hajógyári-sziget tisztaságának megóvásához. A két társaság az akcióval szeretné felhívni a fiatalok figyelmét az újrahasznosítható hulladék és a tényleges szemét közötti különbségre, a szelektív hulladékgyűjtés fontosságára.
  
  A Sziget természeti környezete a látogatók számának növekedésével párhuzamosan egyre nagyobb terhelésnek van kitéve, ezért a fesztivál egyik főszponzora, a Pepsi fontosnak tartja, hogy Szigeten lakó és szórakozó fiataloknak lehetőségük legyen a Hajógyári-sziget környezeti értékeinek megóvására. Az idei Szigeten - mint ahogyan azt már megszokhattuk - ismét lesz szelektív palack- és pohárgyűjtés, ahová a szervezők több tízezer fiatalt várnak. Tavaly a szigetlakók 150 ezer üres palackot gyűjtöttek össze, amelyet azután válogattak, bálákba préseltek és feldolgoztak. „Évről évre növekszik a Szigeten begyűjtött palackok száma, ami azt jelzi, hogy a fiatalokban kezd reflexszé válni a szelektív gyűjtés, megerősödni a környezettudatos gondolkodás.” - mondja Barta Zsolt, a Pepsi kommunikációs vezetője. A Sziget Fesztivál látogatói idén a Pepsi Music Garden területén gyűjthetik össze a kiürült üdítős palackokat, amelyek feldolgozás után alapanyagul szolgálhatnak polár pulóverek, csövek, rekeszek és szőnyegek gyártásánál. Az elmúlt években egyébként a Pepsi több termékcsomagolás súlyát is jelentősen csökkentette, amely éves szinten több száz tonnával kevesebb csomagolóanyag kibocsátást jelent. A Pepsi alapító tagja az ÖKO-Pannon Kht.-nek, amely a csomagolási hulladékok szelektív gyűjtését és hasznosítását koordináló nonprofit szervezet.
  
  A Pepsi és az ÖKO-Pannon idén is közösen szervezi a műanyag palackok és a papírpoharak begyűjtését, különböző nyereményekkel ösztönzi a szigetlakókat a szelektív gyűjtésre. Az ÖKO-Pannon egyébként augusztus 3-án a Szigeten tartja szelektív hulladékgyűjtési road show-jának második állomását, ahol a fiatalok látványos és játékos installációk segítségével ismerhetik meg a hulladékká vált csomagolás gyűjtésének, valamint hasznosításának folyamatait. „Ezek a kreatív oktatóeszközök egyszerűen és játékos formában tanítják meg a szelektív hulladékgyűjtés folyamatát a Szigetre látogató minden korosztálynak.” - mondja Viszkei György, az ÖKO-Pannon Kht. ügyvezető igazgatója. A hasznosító torony a szelektív hulladékgyűjtés és hasznosítás gyakorlatát mutatja be játékos, interaktív formában. A tudás kereke az anyagtípusok és azok hasznosulása terén lát el hasznos információval. Az ökofa az egyes anyagtípusok pontos gyűjtésének fontosságára hívja fel a figyelmet. A kuka emberek és a nagy táncoló figura, valamint az ÖKO-Pannon Kht. animátorai gondoskodnak arról, hogy minél több látogató részt vehessen a szelektív gyűjtés gyakorlatának játékos elsajátításában.



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 kapcsolódó linkek: 

Sziget.Hu

Sziget 2003 Fesztivál

 programajánló: 
2024. április 4.
Leaves’ Eyes´, Northtale, Catalyst Crime Budapesten
2024. április 7.
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
2024. április 12.
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Amikor a zenész tollat ragad - Tod A első regénye hamarosan magyarul is kapható lesz!
Promptmonsters.tv: Az AI-forradalom új szereplője a magyar kreatív iparban
Közel 100 nyeremény vár gazdára az idei Fülesbagoly Tehetségkutató-sorozatban
FolkAréna2024 - Minden Magyarok Tánca a 43. Országos Táncháztalálkozón
Ernelláék Kálmánéknál – színház és mozi a B32 Galériában
Jazzfest Budapest 2024
Al Di Meola Electric Band Budapesten
Tudatosság, vibrálás és színkavalkád
A BFZ 2024–25-ös évada
Kétszázadik mesterkurzusát tartja meg szombaton a Fesztivál Akadémia Budapest
 kiemelt 
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
  
Budapest is szerepel a Mr BIG búcsúturnéjának tavaszi állomásai között: április 7-én a Barba Negrában lép fel Eric Martin, Paul Gilbert, Billy Sheehan és Nick D’Virgilio

Sting újra Budapesten
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
Republic 35
Búcsúkoncertet ad Budapesten a Buena Vista Social Club sztárja
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 legacy festival    nervosa    sterbhaus    chopin    the inspector cluzo    blur    gábor andrás    more than a thousand    mantra    párterápia    Árstíð    eluveitie    guns ’    christian bale    die hard    michael fassbender    katona tamás    korn    fókatelep    bejelit    grain    useme    nofx    agatha christie    hófehér és a vadász  

r50
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!