magazin [asztaltársaság] 2012. január 31. kedd 04:20
nincsen hozzászólás
szerző: PjotrMexikó legnépszerűbb tequilája tányéron is isteni! A tequila és az ételek csodás fúziója Keresztes Ferenc 2012-es kreációiban
Világbajnok mixerünk, Keresztes Ferenc újabb műalkotásokat, gasztronómiai különlegességeket alkotott a 2012-es évre. A molekuláris gasztronómia egyik legkiemelkedőbb hazai szakembere Mexikó elsőszámú tequiláját, az el Jimadort használta föl ételkülönlegességeihez. Új fogásaival bebizonyította, hogy a nemes mexikói ital fogyasztásának kultúrája mennyire szerteágazó hagyományokkal rendelkezik, s hogy a 100% agavéból készült el Jimador tequila nemcsak italként, hanem az ételek alkotóelemeként is hibátlan.
Keresztes Ferenc világbajnok mixer az idei évre újabb kísérletekkel rukkolt elő, köztük a Barcelonában díjazott ízkombinációk továbbfejlesztésével. A Symbol Budapest bárséfje az italok és az ételek összhangját teremtette meg a tányérokon.
Bede Róbert, a Paprika TV séfje ellátogatott Keresztes Ferenc birodalmába, hogy végignézze az új év legmodernebb ízkombinációinak születését.
A 2012-es év letrendibb tequilaételei a következők lettek: Citrussal fűszerezett agavé királyrákkal; Kaviár tanyasi osztriga Margaritával; Hot Sunrise marhabélszín narancsfüsttel; Guamacole gravlaxolt lazacfilé; Gesztenyepüré, amarénás tequilával és Litcsi fagyi hibiszkusszal.
Mexikóban szerettem meg a tequilát, abból is az érleltet, a reposado-t. Nagyon jellegzetes, összetett illata van, ehhez párosítottam az ízeket Huszák Zoltán séffel együtt. Számomra fontos, hogy az orrunknak is kedveskedjünk egy étel esetében- mondta a mixer, a tőle megszokott legnagyobb szerénységgel.
Bede Róbert szakmailag értékelve az ételeket, így érzékeltette kollégája profizmusát: Keresztes Ferenc cipőjéig sem érek föl.
Magyarországon a tequilát legtöbbször citrommal és sóval vagy naranccsal és fahéjjal fogyasztják. Az el Jimador tequila esetében ez nem ajánlott, hiszen ezek az erős ízek elnyomnák a Mayahuel istennőtől eredő párlat csodálatos zamatát. Az idei év fogásainak alapját az el Jimador két fajtája, a Reposado és a Blanco adta.