hosting: Hunet
r36
  cikkekfotók        
előzetes [fesztivál]  2003. július 24. csütörtök   14:29
nincsen hozzászólás

szerző: Sziget.Hu
Szegedi Szabadtéri Játékok: Péntek néptánc, szombat dixie
2003 július 25-26, Szeged, Dóm tér

  Balt Orient

  Néptánc- és DómDixie Gálával folytatódik a Szegedi Szabadtéri Játékok. A Kárpát-medencei folklórt körüljáró Balt Orient előadás egyaránt nyújt élményt a tradicionális népművészet kedvelőinek és a színházi világot, az újdonságokat szeretőknek. A Játékok hagyományos DómDixie Gálája a műfaj hazai jelesei mellett külföldi sztárokat is felvonultat, köztük nem kisebb névvel, mint Acker Bilk, a világszerte ismert angol klarinét-művész.
  
  
  Július 25, péntek
  Balt Orient néptánc gála

  150 táncos és zenész közreműködésével.
  
  A Balt Orient Express - elegáns testvéréhez az Orienthez hasonlóan - szimbólummá vált. Ezzel a vonattal utazott a 70-es 80-as évek kelet-európai fiatalsága, ezzel utaztunk mi magyar táncházasok is Berlintől Bukarestig, Érsekújvártól Brassóig. A vonaton együtt utazott a valaha szebb időket megért Monarchia összes nemzete, nemzetisége. Végig zakatoltunk az erdélyi tájakon, az alföldön, láttuk a felvidéki falvakat, városokat, Prágát, Berlint és képzeletben mindannyian tovább utaztunk, az akkor oly távoli nyugati, modern világ felé.
  
  A műsor a csodálatosan gazdag Kárpát-medencei folklór múltját és jövőjét kívánja bemutatni. A már csak itt létező, különleges archaikus oldalát, és azt, hogy az elmúlt évtizedekben hogyan vált ez a folklór a színház, a táncművészet részévé. Az utazás első része a legnemesebb hagyományokat mutatja be, míg a másodikban a progresszív irányzatok jegyében készített koreográfiák láthatók. Az előadásban közreműködik: Berecz András, a Baciui fúvósok, a Szászcsávási zenekar, a Galga és a Fix Stimm zenekar, a budapesti Válaszút Táncegyüttes, a kaposvári Somogy táncegyüttes és sokan mások. Diószegi László rendező-koreográfus mellett Graug Ágnes jelmeztervező, Zeke Edit díszlettervező és Kiss Ferenc zenei vezető neve fémjelzi az előadást.
  
  Közreműködik: Berecz András
  Baciui fúvósok
  Szászcsávási zenekar
  Galga és a Fix Stimm zenekar
  Válaszút Táncegyüttes - Budapest
  Somogy táncegyüttes - Kaposvár
  és sokan mások
  
  Jelmeztervező: Graug Ágnes
  Díszlettervező: Zeke Edit
  Zenei vezető: Kiss Ferenc
  Rendező-koreográfus:Diószegi László

  DómDixie Gála

  Július 26, szombat
  DómDixie Gála

  
  Molnár Dixieland
  Ezt a zenekart nem kell bemutatni, hiszen a hazai dixieland nagy múltú úttörő zenekara. Sok-sok év után is fiatalos, friss muzsikával lepik meg népes rajongótáborukat. Zenei munkásságukat sok fiatal magyar és külföldi dixie zenekar példaként követi. Az 1964-ben alakult szegedi együttes 2001-ben EMERTON díjat kapott. A zenekar tagjai aktívan részt vállalnak a szegedi és a megyei kulturális élet szervezésében. Bejárták a világot USÁ-tól Novoszibirszkig, és sosem feledkeztek meg városuk hírnevének öregbítéséről. Lendületes zenéjük ma is a régi, swinges dixie muzsika.
  
  Storyville Jazz Band
  A fiatal amatőr zenészekből alakult másik szegedi együttes repertoárja a tradicionális és revival dixie stílusú számokból áll. Érdekes hangzásként a gitár mellett a kiváló hegedűs-szólista Frankie Lato színezi a zenei palettát.
  Zenéjük az 1900-as évek New Orleans-i hangulatát idézi, mint ahogy nevük is, hiszen e város szórakoztató negyedében Storyville-ben született meg az a zene, amit ragtimenak, dixielandnek neveztek, később pedig ebből alakult ki a jazz. Hazai fesztiválok, koncert színpadok közkedvelt vendégei.
  
  Piccadilly 6 (Svájc)
  A hat tagból álló angol együttes hosszabb ideje Svájcban él és jobbára Európa nyugati országaiban turnézik. A zongora nélküli felállás is jelzi, hogy a kiváló angol iskolát, a revival stílust képviselik. Humorban is bővelkedő zenéjükkel bizonyára a hazai közönséget is meghódítják majd.
  
  
  Szólisták:
  Acker Bilk klarinét (Anglia)
  A világhírű angol klarinét-művész többször járt hazánkban, készített felvételeket magyar slágerekből is. Zenekarával a Paramount Jazz Band-del bejárta a világot, de az utóbbi időben szólistaként is igen sok fellépést vállal. Kellemes klarinét-hangja és jellegzetes angolos dixie-játéka méltán népszerű mindehol a világon. Most a Molnár Dixieland Band-del fog fellépni, de néhány számot a Piccadilly 6-szel is játszik.
  
  Theis Jensen trombita, ének (Dánia)
  Trombitásként Louis Armstrong nyomdokain haladva bejárta a világot szólistaként is, hazánkban is többször fellépett. Szegedre először látogat el, és mindkét szegedi zenekarral játszani fog.
  
  Carol Cass (USA)
  Bostonban született a színesbőrű énekesnő, aki az utóbbi évben Budapesten él. Az Egyesült Államokban a leghíresebb jazz-klubokban lépett fel, mint a Cotton Club New York, Sahara Hotel Nevada stb. A nagy kisugárzású előadóművész most a Storyville együttessel lép fel.
  
  Berki Tamás konferanszié, ének
  Az Európa-hírű jazz énekes kiváló humoráról ismert műsorvezető is. Jazztörténeti tudása is hozzájárul, hogy autentikus konferanszié szerepét tölti be igen sok hazai fesztiválon. Több televíziós jazz-műsor szerkesztője.



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 kapcsolódó linkek: 

Sziget.Hu

Szegedi Szabadtéri Játékok

 programajánló: 
2024. május 12.
Budapest Garden Party: Zenei - Gasztrofesztivál
Sabbath, Dio, Jethro Tull dalokat is előad májusban az Electric Guitarlands 4 gitárhőse
2024. május 19.
Vonósnégyesre átdolgozott heavy metal himnuszokkal érkezik Anneke van Giersbergen
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Az Akvárium Klubba érkezik Loreen, az első nő, aki kétszer is megnyerte az Eurovíziós Dalfesztivált
3 nap · 29 zenekar · zéró szemét – jön az idei Alpárfeszt!
Megjelent az Elefánt ötödik nagylemeze, a SEMMI
Palaye Royale a Barba Negrában!
Rockmaraton 2024
Vonósnégyesre átdolgozott heavy metal himnuszokkal érkezik Anneke van Giersbergen
Berúgja az évet a Dead Daises: új dal, album és koncert novemberben
Il Divo koncert szeptemberben: 20 éves jubileumi turnéjukon sem hagyják ki Budapestet
Sabbath, Dio, Jethro Tull dalokat is előad májusban az Electric Guitarlands 4 gitárhőse
The Amity Affliction, Infected Rain: csomagban olcsóbb a jegy a nyár két ütős bulijára
 kiemelt 
Megjelent az Elefánt ötödik nagylemeze, a SEMMI
  
A most megjelenő ötödik Elefánt nagylemez, a SEMMI az előző két albummal együtt alkot egy univerzumot, miközben zeneileg és szövegében is minden eddiginél jobban elrugaszkodik a zenekar “megszokott” világától

Palaye Royale a Barba Negrában!
Rockmaraton 2024
Vonósnégyesre átdolgozott heavy metal himnuszokkal érkezik Anneke van Giersbergen
Berúgja az évet a Dead Daises: új dal, album és koncert novemberben
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 control human delete    isomnium    shakespeare    jörg uken    summer nights    wilhelm scream    díva    budapest bár    suhanj! alapítvány    propeller band    as they burn    skore    vreid    apocalyptischen reiter    vojnits    hory gergely    transitional    powerwolf    zzz    sebastian bach    gods tower    cock and ball torture    3d    ÖrdÖg    tony scott  

r45
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!