hosting: Hunet
r38
  cikkekfotók        
interjú [külföldi hangok]  2003. július 15. kedd   14:31
nincsen hozzászólás

szerző: Zelenák Ferenc
Streetska from Passau


  Ez az interjú a Skinbomb fanzine 8. számában jelent meg. Köszönet Skinbomb Ferikének, hogy elkészítette és lehetővé tette, hogy mi is leközöljük ezt az anyagot. A Scrapy 2003. július 19-én érkezik Budapestre a Vörös Yukba! - Podravka-
  
  Ez a passaui streetska csapat az egyik legkedvesebb banda számomra! Annyira közvetlenek és segítőkészek, hogy az tényleg ritkaság számba megy manapság. Nem húzom az időt, itt jön a Scrapy!
  
  Kérlek mutasd be a tagokat, hobbitokat és ismertesd a zenekart!
  Das Kaiser: Üdv mindenkinek Magyarországon!!! Mi vagyunk a Scrapy a koszos, öreg és rohadt Németországból és streetska-t játszunk. A felállásunk: Beertom (énekes, Whiskey), Woif (gitár, mohikán), Das Kaiser (gitár és hajzselé), Boscho (basszus, the Clash), Scrapy_dan (dobok és rengeteg munka), Asche (hammondorgona és skinbomb), Humantimebomb (pozan és skinheadnek született), Meixe (szaxofon és állandóan a csajokat nézi), Ede (harsona és Spice Girls).
  Mi egy skinhead-punk csoport vagyunk 24-25 éves átlagéletkorral és a hobbink a kedvenc kocsmánkba való lejárás, ahol néhány korty öreg Guiness-t, vagy némi finom Whiskey-t eliszogatunk. A másik hobbink a futball, imádjuk az Fc. St. Pauli-t és Őket soha sem hagyjuk egyedül! De a legtöbb időnket manapság a koszos klubokban és kis kocsmákban töltjük, ahol az istenverte zenénket játsszuk!

  Meg van az új lemezetek, ami a Saturday Night címet viseli. Itt azt írjátok, hogy a bandátok Street Ska-t játszik. Kérlek, írd le néhány szóval a zenei stílusotokat a magyar srácoknak, mert azt hiszem nem sokan ismernek titeket...
  Oké,Streetska egy furcsa keveréke a ska-nak és a csordavokálos streetpunknak. Egyszerűen, a mi ska zenénk nem tradicionális, sem 2-Tone stílusú. Offbeat muzsikát játszunk rengeteg együtténeklős résszel. De szeretjük a tradicionális streetpunkot is nyomni. Nos, az új lemezünkön van néhány streetska és pár streetpunk dal is. Egy pillanat, nem kedveljük a „funska”-t. Mindig is olyan zenét akartunk játszani, ami nyers és igazán az ember arcába mászik! Nincs kompromisszum! Ez egy dalgyűjtemény, ami szétrúg pár segget, és levisz a kocsmákba, minden „Saturday Night”! (A Scrapy egyik szám címe, ami egyben az utolsó albumának is a névadója: Saturday Night Drink Activist” Podravka)
  
  Beszélj kérlek a dalaitok szövegéről! Miről énekeltek?
  Különböző nézetűek a szövegeink, a barátainkhoz való csatlakozás, piálás és egy kellemes időtöltést éneklünk meg bennük. De az élet nem mindig könnyű, menned kell dolgozni, különben nem lesz pénzed, problémák vannak a csajoddal, nem túl hideg a Martinid, stb. Azt hiszem, tudod mit akarok. De sajnos, szomorú, de igaz, van néhány ijesztő dolog, amiről beszélnünk kell, jól tudod, van néhány ember, akik azt gondolják, hogy csak azért jobbak, mert más a bőrszínük, a szemük, és álladóan gondot okoznak. A legjobb dolog ezekről, hogy azt gondolják magukról, ők skinheadek. Azt hiszem, Te tudod miről beszélek. A buta nácik, semmit sem tudnak a zenénk gyökereiről, van egy rossz forgókeresztjük (Itt a kelta keresztre gondolt a „Császár úr”, -Skinbomb) és magukat egy részének hívják a skinhead mozgalomnak! Egy mozgalomnak, amit a FEKETE JAMAIKAI RUDE BOY-ok alapítottak!!! A skinhead mozgalom antirasszista, a nácik kibaszott boneheadek! Csak nevetni tudunk rajtuk, ha a probléma nem nagyon terhes számunkra. Tudod, a csontfejűek az utcákban állandóan jönnek és nyomulnak, szét akarják verni a seggünket, de nagyon buták. A legtöbbje a saját mozgalma gyökerével sincs tisztában. Nem ők a legfőbb probléma. A főbb probléma a náci vezérek hálózatai Európa szerte! Nagyon intelligens tagok, jó szónoki gyakorlottsággal és képesek vezetni a buta csordákat az utcákon. Azt hiszem erről a témáról órákat tudnánk beszélni, de azt hiszem azonos a probléma Magyarországon is. Csak nézd meg Franciaországot, Le Pen, a Front National vezetője Franciaország új elnöke lehetett volna. Ez eléggé ijesztő! Fel kell számolni ennek a szörnyű mozgalomnak a gyökereit!!!

  Passauból jöttök. Mit tudnál nekem mondani a passaui skinhead színtérről?
  A skinhead színtér Passauban nagyon, nagyon, kicsi. Belőlünk és a barátainkból áll. De mi nem vagyunk egy tisztán skinhead banda. Mi a punkok és skinheadek egységéből állunk és nagyon nyitottak vagyunk! Csatlakoznak körénk a Rock és Psychobillyk, a hardcore kölykökkel, crustikkal, mindenki, aki szimpatikus, intelligens és ki nem állhatja a nácikat. Azonosak, vagy némileg hasonlítanak a céljaink, miért ne dolgozzunk együtt?! Nem kedveljük a rendőrséget! Amikor játszunk a bulikban, akkor hívunk mindenkit, hogy jöjjön bulizni velünk. Nem fontos, hogy skinhead, punk, legyen bárki! „De a náciknak kinn a helye, mint a kutyáknak!!!”
  
  Egy eredeti keverékét játsszátok az Oi! és Ska zenének. De mi a véleményetek a német Oi! scénéről? Nagyon sok bandát hallottam, amiről az a hír járja, hogy jobbosok, stb.
  Oh, oh, a német Oi! bandák! Van néhány nagyon jó Oi!/Streetpunk bandánk Németországban, amik megfeleltek a nemzetközi megmérettetéseken is. A nagyszerű Oximoronról gondolom mindezt. Végig turnézták az egész világot és nem bújtak amerikai bandák mögé, mint a The US Bombs. Másik jó banda, jó barátaink, a Stage Bottles. Van szívük és lelkük. Egyszerűek, energikus streetpunk-ot játszanak antifasiszta szövegekkel. Egy nagyszerű új banda, a Souls On Fire. Énekelhető workingclass (munkásosztály) himnuszok! Nem ismerünk, vagy nem törődünk a többivel.

  Mit tudtok az országunkról? Ismertek magyar bandákat? Mit tudtok a magyar punk-skinhead színtérről?
  Bocs, én csak egy hülye német vagyok és én csak a középkori Magyarországról tudok valamit az ekkori politikai kifejlődésekről. Játszottam egy old-school hardcore bandában, a Static 84-ben és egyszer jártunk Gödöllőn koncertezni. A következő nap kóboroltunk Budapest utcáin. Meglátogattunk egy szörnyű bevásárló sétálóutcát és ami megragadott benne, az a nyugati műanyag világ! Nem tudok túl sokat Magyarországról. Egy újabb indok, hogy elmenjünk egy nap hozzátok játszani!
  
  Mit gondolsz a RASH-ról (Red and Anarchist SkinHeads Vörös és Anarchista Skinheadek) és a SHARP-ról (SkinHeads Against Racial Prejudice Skinheadek a Faji Előítéletek Ellen)?
  A RASH és a SHARP hozzájárul, hogy kinézzük az igazi ellenséget a skinhead színtérről. Különösen a SHARP egy nagyszerű mozgalom, mert egységet hoz azok közé az emberek közé, akik kedvelik a skinhead életstílust, de nem akarnak kapcsolatba lépni a jobboldali extrémisták ideáival, vagy a kopasz boneheadekkel, ezeknek az agyaknak a „barna szarával”! A SHARP egyik legnagyobb előnye, hogy nem egy-két speciális politikai ötlettel foglalkozik. Mint következett, sok rasszista ellenes skinhead magáévá teheti ezt. RASH, természetesen egy mozgalom különleges politikai ideákkal! Ez egy sokkal kisebb oldala a skinhead színtérnek, de ez is nagyon érdekes.

  Tudsz néhány vicces történetet a csapatról mesélni nekünk?
  Minden turné tartalmaz milliónyi vicces történetet! A legjobb dolog Svájcban történt meg. A bulink után volt egy partink, ami reggel 7-ig tartott. Mindenki pokoli részeg volt és mindegyikünk lefeküdt aludni, mindannyian egy szobában aludtunk. Órákkal később arra ébredtem, mintha eső esne, vagy víz folyna valahol. A jobboldalamra néztem és láttam az énekesünket, amint lehugyozza a trombitásunkat, mert azt hitte, hogy a toaletten van. A trombitásunk annyira részeg volt, fel sem ébredt! A következő nap az énekesünk nem emlékezett semmire, és a trombitásunk büdös volt, mint egy öreg csatorna patkány!
  
  A német színtér milliónyi Ska-Oi! és punk, illetve Hardcore bandát ölel át, de mi a kedvenc zenei stílusotok, a Ska, vagy az Oi!Punk?
  Rengeteg hatásunk van különböző zenei stílusokból. Néhányan az Old School hardcore-t kedvelik, Black Flag, Dead Kennedys, Dag Nasty, Youth Brigade, Social Distortion vonalat. Néhányan a tradicionális Ska-t, Laurel Aitken, vagy a 2-Tone Ska-t, mint a nagyszerű Specials, vagy az öreg Madness-t. A mindenkori kedvencünk természetesen a Clash. A Clash nélkül a többi banda sem lett volna! Manapság szintén van egy csomó újítószándékú csapat, mint a Rancid és a többi Hellcat banda. Szeretjük ezeket a cuccokat! Vissza a kérdéshez. Szeretjük a ska-t, streetpunkot és még néhány zenét. A legeredetibb dolog, hogy ezek nem ütnek vissza a zenénkben és hogy ezek az új bandák a szívünkben és lelkünkben maradtak, bármilyen újjal kísérleteztek!

  Nagyon sok banda arról beszél, hogy ők non-political skinheadek, de azt hiszem ezzel támogatják a jobboldalt, mivel nem utasítják el a nácikat. Mi a véleményetek a politikamentes bandákról?
  Non-political? Nem tudod mi a politikamentesség a világszerte lévő gazdasági és politikai életben. Minden lépést, amit megteszel hatásokkal teli a politikától. Még az istenverte Dr. Martens bakancsaid árainak a gazdasági feldolgozására is hatással van a politika. Ne mondd nekem, hogy az embereket nem érdekli mennyi munkabért kapnak, a gázolaj, vagy a kenyér és a hús árai senkit sem érdekelnek. (Mind a politikusok eredménye) Véleményem szerint mindenki politikus, mert azok, akik azt hiszik politikamentesek, azok az arcok, akik mindig pofáznak, amikor az árak túl magasak! Amikor valaki a nácikkal mászkál, még ha ő azt is mondja, hogy politikamentes, támogatja (tolerálja) a véleményüket. Ez egy pont, amikor elindul a politika valamelyik útján. Tolerálni valamelyik politikát, az valamelyik politikának a pártját jelenti. Ez politikamentes, igazán?
  
  Szeretnétek játszani egyszer Magyarországon?
  Természetesen, szeretnénk Magyarországon játszani néhány bulit. Azt hiszem, említettem már neked, hogy mi elég nyitottak vagyunk, és mindig érdeklődünk új emberek iránt, más országok és színterek iránt!
  
  Kérlek mutasd be az 5 kedvenc dalodat az 5 kedven előadódtól a német színtérről!
  Das Kaiser: 5 band és 5 dal:
  1. Old School Hardcore: Spermbirds - Something to prove
  2. Ska: El Bosso Und Die Ping Pongs - Immer Nur Ska
  3. Streetpunk: Oxymoron - Dead End Generation
  4. Streetpunk: Stage Bottles - Too Young To Die
  5. Ska: Loaded - Ska City Rockers
  
  Terveitek a jövőben?
  A terveink a jövőben, turnézni, turnézni, turnézni, új dalokat írni, turnézni, kiadni egy új albumot, turnézni, szétrúgni néhány bonehead seggét, turnézni, jó sokat inni és Magyarországra eljutni!
  
  Utolsó üzenet a magyar skinheadeknek?
  ”One does not drink with nazis, one give them a kick”!!!
  Üdvözlet Ferike neked és a Skinbomb fanzinednek és minden srácnak Magyarországon! Stay Rude! Stay Rebel!
  Reméljük találkozunk veletek srácok egy nap a pokolban!!!



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 programajánló: 
2024. október 2.
Northlane (AUS), Novelists (FRA), Ten56 - metalcore elit a Durerben (Dürer Kert - Budapest)
2024. október 5.
Normandie + Our Last Night a Barba Negra Red Stage-en
2024. október 6.
Búcsúkoncertet ad Budapesten a Buena Vista Social Club sztárja (Papp László Budapest Sportaréna)
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Dübörgő lóerők és a lélek – interjú Dolhai Attilával
Interjú az Auraleak vokalistájával, Hex-szel
A Barba Negra új helyre költözik!
Interjú az Ǝ.N.D. zenekarral
Nest of Plagues interjú: Közös tetoválás és fűnyírás, mint hobbi
Megjelent a Lélekhelyek kislemez: interjú az Illetve zenekarral
Talk2night: új nagylemez, új videóklip és interjú
Interjú Petrás Jánossal az Europica zenekar születéséről
 kiemelt 
Iron Maiden - Run For Your Lives 2025
  
2022 után ismét Budapesten minden idők egyik leghatalmasabb heavy metal bandája, az Iron Maiden

IST IST: Light A Bigger Fire tour - Manchestertől a Dürer Kertig
METZ először koncertezik Magyarországon
Alec Benjamin 2025. márciusában ismét visszatér Budapestre!
Imagine Dragons - LOOM World Tour
 friss hozzászólások 

Blind Myself, 27, Isis (1)
Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 communic    dew scented    nadir    corrosion of conformity    banco de gaia    christian epidemic    live evil    the hellacopters    wolves in the throne room    x ambassadors    the hangover 2    rammstein    tri state corner    friendly fires    kelet underground tehetségkutató    mnemic    kanalas éva    végső állomás    code    social free face    jared leto    tom hardy    sziámi    symphonium    inquisition  

r44
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!