hosting: Hunet
r39
  cikkekfotók        
beszámoló [fesztivál]  2003. július 7. hétfő   11:23
nincsen hozzászólás

szerző: Bmc
Gothica III. visszatekintő
2003 május 2, Petőfi Csarnok

  Cothurnus, Relikvia, Garden of Eden

  Alighogy végetért a nagysikerű Gothica II fesztivál a szépreményű, de sajnos tiszavirágéletű Nemart klubban, már jött is a folytatás immár egy nagyobb helyszínen, a Petőfi csarnokban. Előrebocsájtom, s ezúton kérek elnézést azoktól a bandáktól s rajongóiktól, akikről csak pár szóban szólok,de a két színpadon folyó „küzdelemek” és a fizikai lét korlátai miatt sajnos nem tudtam egyszerre több helyen lenni!
  
  Mintmár az előbb említettem a muzsika két porondon dübörgött. Az egyik az „Az Éden Kertje”-nem tudom hogy az itt fellépőknek ez kiváltság vagy büntetés volt-ami egy szabadtéri kisszínpad-sörkert-. A másik pedig „A Kárhozat terme”ami a már jól megszokott belső nagytermet alakította át a vezeklés oltárává!
  
  A műsort a győri Cothurnus nyitotta.Nevük sokaknak ismerős lehet,hiszen nem is olyan régen a Pokolgéppel turnéztak. Zenéjük egy érdekes átmenet a metal megannyi vállfaja között. Énekesük is a tiszta énektől az egészen extrém hangokig mindent produkált. Összeségében egy kielégítő produkciót nyújtottak. Őket a nyíregyházi Relikvia követte. Zenéjük hangulatos doom/dark egyveleg. Eléggé keveset játszottak, s a hangzásuk sem volt a legjobb, de ennek ellenére szépen helytálltak. A végére még belefért egy 3rd and the mortal feldolgozás is ami nagyon jó húzásnak bizonyult. Az ecsegfalvi Garden of Eden, ami szerintem hazánk egyik legfigyelemreméltóbb dark zenekara. Rendkívül hangulatos hegedűvel és szintivel kísért muzsikát adnak elő,nagyon jól eltalált feldolgozásokkal! Bár a műsoridő lehetett volna hosszabb, de amit igazán nem értek, az az volt hogy a szintén ecsegi De Factoval egyetemben miért kellett őket ennyire megalázni, hogy a kisszínpadon kelljen játszaniuk.

  De Facto, VOT, HKT, Sunset Sphere, Dying Wish

  Őket az előbb említett De Facto követte, akik teljesítményét szintén nagyra értékelek, annak ellenére hogy nem vagyok a dark zenék fanatikusa, bár megemlítendő hogy ebben a bandában azért elég nagy szerepe van a fémes hangzásnak (többek között köszönhető ez a Doomsday-es Attila gitárjátékának!). Sajnos azonban a szerencse itt elpártolt tőlük, mert sajnos két bónuszt is előadtak áramszünet formájában! Azonban becsülendő,hogy ezek után még ugyanazzal a lelkesedéssel folytatták a showt. A Vale of tears zenéje pörgős durva de ennek ellenére dallamos produkció. Én kb 2 éve láttam utoljára őket, azóta sokat fejlődtek. A közönségnek láthatóan bejött a műsor, be is indultak rendesen! Ők is elég rövidre szabták, de annál meggyőzőbb volt.
  
  A Holt Költők Társasága már abszolút nem az én világom, de érdekes kezdeményezés ez a folkos témákkal dúsított darkos muzsika! A Symphony szintén egy hegedűvel megtoldott zenekar, nevükhöz hűen tele fogós dallamokkal. A lágyabb zenék barátainak melegen ajánlott.
  A nagyszínpad műsorát a tatabányai Ideas nyitotta.
  Őket nagyon régen láttam utoljára, akkor még más felállásban. Zenéjük nagyjából ugyanaz a dallamos gótikus death metal maradt. Gondolom ezt az új lemezük (New dreams cradle) bemutatójának szánták,ami szerintem elég jól sült el.
  
  A veszprémi Sunset Sphere zenéje egy nagyon elszállos amolyan Gathering féle muzsika, melynek atmoszférája közel sem jön le élőben mint lemezről hallgatva.
  Mindezek ellenére profi produkciót láthattunk!
  A Dying Wish nem is olyan rég tért vissza a közéletbe, immár új dobossal. Zenéjük ugyanaz a dallamos de olykor durva metal. Láthatóan a kihagyott idő alatt csak nőt rajongóik száma, mert igen szép számban nézték őket. Az eddigi anyagairól majdnem minden „slágert” játszottak, s ekkora már a hangzás is teljesen korrekt lett.

  Nevergreen, Mandragora Scream, Mortiis, Sear Bliss, Christian epidemic

  Az Árnyak az a zenekar, amit abszolút nem tudok befogadni. Nekem egy teljesen átlagos picit darkos rockzenekar képét mutatják. Ennek ellenére is szép számmal voltak rajtuk, s ami számomra nagyon meghökkentő volt,hogy az énekes a P.lost feldolgozás szövegét megtanulta!!!
  
  Hiába jött el erre az estére a legendás Mortiis és a Mandragora Scream, az est igazi főbandájának szerintem a Nevergreent szánták. Majd két órát játszottak, s volt minden lézershow, bámulatos fények (nemhiába, hiszen dvd felvétel is készült!), az összes nagy sláger, mint például az Ámok (legalább háromszor), Furor Christiani, vagy a fogós feldolgozásuk, a here comes the rain again. A buli zenésznek, s rajongónak is nagyon sikeresen zárult. Akinek bejött, az a belépő mellé adott Nevergreen cd-re tombolhatott tovább akár otthon is.
  
  Az olasz Mandragora scream szerintem nem egy nagy eresztés. Leginkább valamiféle „mesemetálnak” tudnám aposztrofálni. Mondjuk nekem az egész egy tipikus olasz produkció. Az énekesnő hangja az előbb említett mesélős feelinget hozta. A végeredmény nekem egy kicsit klisés volt, de azért megérte megnézni!
  
  Az est főszenzációja nekem Mortiis volt, akinek karrierje is elég figyelemreméltó! Pályafutását az Emperorban basszusgitárosként kezdte, majd egy saját világot teremtve, zseniális ambient albumokat hozott össze. S legvégül itt a mostani önmaga,a kicsit ebm-es, jól táncolható elektro metal. A produkció mind külsőségekben (színpadi maszkok, ruhák, ..stb) mind zeneiségben nagyon jó volt. Egy tökéletes futurisztikus elektro/metal őrület!
  A magyar black metal élet sztárzenekara (többekközött már a bravóban is találkozhattak velük a magyar tinik),a szombathelyi Sear Bliss egy jó órát játszott. Szerepelt repertoárjukban a mostanra már csak oh my lorddá avanzsált 1100years ago, far above the trees, pagan winter, s nem kis meglepetésre a több mint 10 perces in shadows of the another world is. A hangzás és a teljesítmény is egyaránt jó volt.
  
  Az est „főbandája” a Christian Epidemic volt. Szerintem ők voltak Mortiis után a legjobbak. Feszes,tökéletes műsort adtak kb. 40percben, az elég kevés ottmaradt nézőnek. Reméljük a szeptemberi GORGOROTH előtti produkciójukra sokkal többen lesznek kiváncsiak! Összeségében egy rendkívül sűrű, de jó bulit láthatott a nagyérdemű a közel 12 órában.



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 kapcsolódó linkek: 

Underground fotógaléria

 programajánló: 
2024. május 12.
Budapest Garden Party: Zenei - Gasztrofesztivál
Sabbath, Dio, Jethro Tull dalokat is előad májusban az Electric Guitarlands 4 gitárhőse
2024. május 19.
Vonósnégyesre átdolgozott heavy metal himnuszokkal érkezik Anneke van Giersbergen
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Akik házibulit csaptak az MVM Dome-ban: a Depeche Mode
Suicidal Angels, Fusion Bomb, Crimson Fire
A Normandie lenyűgözte Budapestet a Dopamine turné keretében
Cattle Decapitation, Signs Of Swarm
Fesztiválhangulat a Dürer kertben- Halflives és az Inferno Turné
Amaranthe, DragonForce, Infected Rain
Meshuggah, Avatar, The Halo Effect
Két zenekar, egy este a Dead Poet Society és a Ready the Prince lángoló show-ja az Akvárium színpadán
Battle Beast, Saint Deamon, Induction
 kiemelt 
Megjelent az Elefánt ötödik nagylemeze, a SEMMI
  
A most megjelenő ötödik Elefánt nagylemez, a SEMMI az előző két albummal együtt alkot egy univerzumot, miközben zeneileg és szövegében is minden eddiginél jobban elrugaszkodik a zenekar “megszokott” világától

Palaye Royale a Barba Negrában!
Rockmaraton 2024
Vonósnégyesre átdolgozott heavy metal himnuszokkal érkezik Anneke van Giersbergen
Berúgja az évet a Dead Daises: új dal, album és koncert novemberben
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 bleed from within    dead kennedys    self deception    black veil brides    khold    russell crowe    poison    leander rising    the all-american rejects    choice with no voice    sacred reich    budapest hardcore    powerwolf    twin cobra    lizzy borden    vasko krapkata    paranormal activity    a hobbit    assassin    death by stereo    a közösségi háló    blur    kamarás iván    jesse eisenberg    lajkó félix  

r44
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!