hosting: Hunet
r31
  cikkekfotók        
lemezajánló [nagylemez]  2011. szeptember 5. hétfő   00:30
2 hozzászólás

szerző: Morello
Wisdom: Judas
Nail Records

  Pár éve eléggé eltűnt az előtérből a Wisdom zenekar, noha pont ők voltak arról ismeretesek, hogy szinte mindig, mindenhol jelen vannak, hallatják a hangjukat. Az ok Nachladal István kiválása, amely esemény után érthető okokból egy bizonytalanabb időszak és az énekeskeresés hosszú folyamata következett. A megritkuló fellépések során Kiss ”mindenholottvagyok” Zoli segítette ki a csapatot, de a végleges megfejtéshez egészen a tavalyi évig kellett várni. Ekkor vált véglegessé (illetve nyílttá, hiszen a csapat okos marketing szemlélettel hosszú ideig csigázta az érdeklődést és húzta a mézesmadzagot az új frontember személyét illetően) Nagy Gábor tagsága, vele készült el a 2011-ben megjelent Wisdom nagylemez, a Judas. Mivel a zenei anyag már korábban készen állt, Gábor leigazolása erre már nem volt hatással, de a kérdés természetesen az, hogy az új hang jelent-e új utakat a Wisdom számára, vagy a Nahival elkezdett ösvényen haladnak-e tovább.
  A Judas arra ad választ, hogy az utóbbi esetről van szó. A 2006-os Words Of Wisdom egyenesági, logikus folytatása az új lemez, pontosan azt a zenét halljuk továbbra is, amire számítani lehetett a zenekartól. A nyitó Fallin Away From Grace-ben rögtön benne van minden, ami a Wisdom-ot jellemzi. Szép ívű, jellegzetes heavy metal dallamok, fogós, énekelhető refrén, sodró power/speed futamok. Gitárszólók terén mindig erős volt a Wisdom, természetesen ez sem maradt ki a dalból.
  
  A legfőbb kérdés persze az új énekes teljesítménye, akivel kapcsolatban őszintén szólva felemás érzéseim vannak. Az nem is kétséges, hogy egy nagyon jó torok, akinek nem okoznak problémát a heavy metalos dallamok, de a hangjában valahogy nem érezni azt a tüzet, azt a lendületet, ami ösztönösen felpörgeti, tombolásra készteti a hallgatót. „Csak” felénekli a lemezt, de ennél többet nem tesz hozzá a nótához. Továbbá az angol kiejtése borzalmas, mondjuk ebben a Wisdom sosem jeleskedett. Igazán a csordavokálokban van meg az a lendület, amit hiányoltam, ezek a legélvezetesebb részei a nótának.
  A Somewhere Alone egy kimértebb tempójú szerzemény, bólogatós riffekkel felvértezve. Megint a refrén lett igazán emlékezetes, no meg a gitárszólók és az ikergitáros részek. Bár ismét szép dallamokat énekel Nagy Gábor, a verzék valahogy továbbra is elúsznak a fülem mellett. Az Age Of Lies egy harapósabb dal, tetszik, hogy egészen változatos, sokszínű témák bukkannak fel, amikkel fel lehet dobni az olykor monotonitás veszélyét rejtegető nótákat. A gitárszóló briliáns, de Gábor akcentusától a falat kaparom...
  
  Végre egy igazán tempós nóta, a Live Forevermore. Gábor dallamai nagyon jól fekszenek, a verzék és a refrén egyaránt. Nagyon jó nóta, biztosan nagy koncertkedvenc lesz. A gitárosokat már sokat méltattam, de a doboknál Ágota Balázst is érdemes megemlíteni, mert megbízhatóan és élvezetesen játszik. A sodró lendületet megtöri a kis akusztikus betét, de ez pont hogy jót tett a dal változatosságának. A Wander The World-ben a gitárosok élhetik ki magukat, szép gitárdallamokkal operálnak, itt egyértelműen a hathúrosok dominanciája jelenti a nóta sava-borsát.
  A Heaven And Hell akusztikus bevezetőjéhez nagyon jól illik Nagy Gábor hangja, mint ahogy a folytatódó keményebb témák mellé. Talán nem kifejezetten koncertre való szerzemény, de a lemezen jól mutat. A Silent Hill ismét egy középtempós dal, erőteljes gitármunkával. Nem rossz, de nincs benne annyi izgalom, hogy kedvenccé válhasson. A hangulatot az At The Gates pörgeti fel. Remekül megkomponált dal, megvan benne a feszültségkeltő szaggatottság, a tempós zúzás, a dübörgő kétlábdob súlyossága, és persze a nagyívű refrének és a kiváló szólók sem hiányozhatnak. Nekem talán ez a szám tetszik legjobban a lemezen, a Words Of Wisdom-ra is simán ráfért volna ez a nóta.
  
  A The Prodigal Son egy jellegzetes Wisdom szerzemény, középtempós riffeléssel, jó dallamokkal és szólókkal. Gábor itt-ott a magasabb tartományokkal is megpróbálkozik. Az albumot záró Judas a leghosszabb nóta a maga majdnem 7 percével. Vadul ugrálnak a szelíd, szinte suttogós, és majdhogynem kiabálós énektémák között. A refrénben némi keményebb vokál is helyet kapott, ez is figyelemfelkeltő megoldás. A hosszas gitárszólók itt szépen elférnek. Vendégénekesként Mats Levén (At Vance, Malmsteen, Therion, stb.) is megszólal, kifejezetten üdítő színfoltot jelentve. A kórusoknál egyébként a már emlegetett Kiss Zoli továbbra is hűségesen segíti a zenekart.
  
  Sokat kellett várni az új Wisdom produkcióra, Nagy Gáborral pedig sokat kockáztatott a zenekar, hogy nem egy rutinos, ismert, bejáratott arcot válogatott be a csapatba, hanem egy ismeretlenség homályából előbukkanó ifjú titánt. Hogy beválik-e a számítás, azt a jövő dönti el, jelen lemez kapcsán szerintem még nem lehetne egyértelmű ítéletet mondani. Egy tipikus Wisdom album lett a Judas, talán túlontúl tipikus, és ez itt most nem feltétlenül előny. Kissé kiszámítható a lemez, és míg a Words Of Wisdom bravúrosan fogós nótákat gyűjtött egybe, úgy érzem a Judas-szal nem sikerült megugorni a lécet.
  
  Aki a Wisdom-ot szereti, ezt a lemezt is szeretni fogja, mert a csapat szokás szerint színvonalas munkát tett le az asztalra. A borító és a booklet náluk mindig élményszámba megy. Érdekes, hogy Nagy Gábor hangját itt a lemezen teljesen más karakternek érzem, mint Nahiét, amikor meg élőben hallottam őket, akkor szinte teljesen az előző énekes orgánumát hallottam vissza. Úgy gondolom, hogy Gáborban van potenciál, de még sokat kell dolgoznia mind énekesként, mind frontemberként, mind kiejtést tekintve, hogy valóban a maximumot nyújthassák vele. Nehéz a dolga, hiszen a többiek már rutinos rókák, rengeteg fellépéssel és tapasztalattal, talán emiatt is lehet szembetűnő a kontraszt. A hangszeres szekció továbbra is magabiztos, Kovács Gábor és Galambos Zsolt remek párost alkotnak, dallamérzékenységük és szólóik kiemelkedőek. Ágota Balázs dobolását is dicsérni lehet, mert nagyon feszesen és megbízhatóan teljesít, ahogy Molnár Máté is, bár néha az izgalomnak jót tenne, ha itt-ott előtérbe kerülne néhány dohogó basszusfutam.
  
  A Judas-t egy kicsit visszalépésnek érzem a Words Of Wisdom-hoz képest, mert a korábbi lemez erősebb, fogósabb nótákkal rendelkezett. Azt nem lehet mondani, hogy a friss album rutinmunka lenne, hiszen pontosan érződik, mennyit dolgoztak rajta, mindössze a nóták jó része nem emelkedik ki a Wisdom életműből. Nagy Gábornak pedig a következő lemezen sokkal erőteljesebben, érzelemdúsabban kell énekelnie ahhoz, hogy a 2006-os csúcsteljesítményt túl tudják szárnyalni.
  
  
  Felállás:
  Nagy Gábor ének
  Kovács Gábor gitár
  Galambos Zsolt gitár
  Molnár Máté basszusgitár
  Ágota Balázs dob
  
  Wisdom: Judas
  1. Fallin Away From Grace
  2. Somewhere Alone
  3. Age Of Lies
  4. Live Forevermore
  5. Wander The World
  6. Heaven And Hell
  7. Silent Hill
  8. At The Gates
  9. The Prodigal Son
  10. Judas


Kulcsszavak:
  wisdom 


Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 Morello 2011. december 01. 08:27  #2
Nekem is tetszik az album, nem tudom honnan olvastad ki az ellenkezőjét. A fokozatokon persze lehet vitatkozni, de hát ízlések és pofonok

 Kroos 2011. november 29. 22:51  #1
Szerintem ez a kritika elég gagyi lett.Ez az album sokkal jobban tetszik mint amikor Nachladal "Angolul nem tudó" István volt az énekes.Sokkal fogósabb témák vanak a Judason szerintem.

 kapcsolódó linkek: 

Wisdom

 kapcsolódó cikkek: 

Vasárnap Wisdom jubileumi 10. Keep Wiseman Alive koncert

Keep Wiseman Alive X. - Wisdom, Delain, Evergrey, Kobra And The Lotus

Rockmaraton 2016 - 2. rész

Keep Wiseman Alive - Wisdom 15 éves jubileumi koncert

Wisdom: Rise Of The Wise - a sikerlista élén nyitott az új CD
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Vented: Cruelty And Corruption
Drawing: Vol. 6
KabinLáz: Kihajolni Veszélyes EP
Born Again: Mesevilág
Agregator: Semmiből – A Semmin Át
Impovizatív jazztechno performansz Szipka-loops új lemeze
Frank Blackfire: Back On Fire
Megjelent a Quimby 25 éves születésnapi Aréna koncertje DVD-n
Megjelent a Tárkány Művek negyedik nagylemeze: Magyar konyha támad
Sabaton: The Last Stand
Roar: Délibáb demo
 kiemelt 
Megint Budapesten, most a Barba Negra-ban koncertezik a Nanowar of Steel
  
„Kezdünk megöregedni, úgyhogy ne hagyd ki ezt a turnét” – ezzel az őszinte figyelmeztetéssel hirdette meg tavaszi koncertjeit a Nanowar of Steel

Dan Patlansky Budapesten
Mike Portnoy-jal koncertezik Budapesten a Dream Theater
Először látogat Magyarországra a City Morgue
Megint Budapesten koncertezik Sting
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 red square scenario    lyapis trubetskoy    k.i.z.    william hurt    Északi támpont egyesület    testcsere    zslenszky    marlboro man    butcher babies    pixelhősök    kulturális intézmény    nile    tesstimony    death night feast    dr. house    b2b3 trió    sigma    újságíró    tracer    new roses    kőváry zoltán    ministry    blind channel    chronology    cher  

r44
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!