hosting: Hunet
r31
  cikkekfotók        
magazin [fesztivál]  2011. június 7. kedd   05:02
nincsen hozzászólás

szerző: Toki
VOLT és LESZ – Hungarikum 2011 kiállítás
2011. június 29- július 2. Sopron, Lővér Kemping

  A VOLT Fesztivál ad otthont 2011- június 29 július 2. között az Európai Unió Tanácsának Magyar Elnöksége hivatalos záróbulijának. Erre az alkalomra az EU 27 tagállamából több ezer fiatal érkezik Sopronba, részben azzal a szándékkal, hogy megismerjék a fiatalos Magyarországot.
  
  A VOLT Fesztivál szervezői elhatározták, hogy a külföldi vendégeknek az itt élő fiatalok, elsősorban a fesztiválok célcsoportját alkotó 16-35 év közötti korosztály szemüvegén át kívánják bemutatni 2011 Magyarországát.
   Első körben a www.volt.hu/hungarikum oldalon várták a közönség javaslatait: melyek azok a tárgyak, tájak, ételek, italok, események, kik azok személyek, akik és amelyek közel állnak a mai fiatalokhoz, mit tartanak korszerűnek, trendinek, melyek a mai Hungarikumok.
  
  A VOLT szervezői úgy gondolják, 26 külföldi tagállam fiataljai számára igazán izgalmas lehet látni, Magyarországnakpedig fontos megmutatni, hogyan élik a hétköznapjaikat a magyar fiatalok: mit olvasnak, hová járnak szívesen, mit esznek-isznak, mire és kire büszkék igazán a múltból és a jelenből egyaránt. Közel tízezer beérkezett ajánlásból a legnépszerűbbekre június 20-ig ugyancsak az Interneten szavazhat a közönség.
  
  A szavazás végén a TOP 20 2011-es Hungarikumból a VOLT Fesztiválon nyílik kiállítás.
  
   A kiállításhoz valamennyi helyezettről egyedi illusztrációt készít Krasznai János fotóművész, az egyes fényképeket pedig Ligeti Nagy Tamás frappáns szlogenekkel egészíti ki. A VOLTosok Fülöp Zoltán és Lobenwein Norbert - minden új Hungarikumhoz ismert közéleti személyiségeket kértek fel, néhány mondatban mondják el személyes kötődésüket, emlékeiket, ajánlásukat. A leírások magyar, német és angol nyelven lesznek olvashatók. A kiállítás anyagából album is készül, a Magyar Turizmus Zrt. pedig a tervek szerint más országokban is bemutatja a magyar fiatalok büszkeségeit felvonultató tárlatot.
  
  A beérkezett ajánlások ABC-sorrendben, amelyekre szavazhat a közönség:
  Balaton
  C-vitamin
  Erős Pista
  Fröccs
  Gulyás
  Herendi Porcelán
  Kolbász
  Lángos
  Magyar népmesék
  Magyar vizsla
  Makói hagyma
  Pálinka
  Pick szalámi
  Pirospaprika
  Pörkölt
  Puli kutya
  Puskás Öcsi
  Rubik kocka
  Sziget Fesztivál
  Szikvíz
  Szürkemarha
  Tankcsapda
  Tisza cipő
  Túró rudi
  Unicum
  VOLT Fesztivál
  WAMP
  
  Néhány leírás a már beérkezettek közül:
  
  Balaton - Kamaszkorod legszebb nyara
  
  Nekem a Balaton és a nyár a szabadságot jelenti. Nem azt, amit kivesz az ember, hanem a valódi szabadságot. Amit ma már nem találsz meg, ha lemész a tóhoz. Mert körül van kerítve. Mert minden drága. Mert nem vesznek fel, ha stoppolsz.
   Mert ma már a neten keresed, amit én régen még megtaláltam a tihanyi révnél. Bár neked is azt jelenthetné ma a Balaton, amit nekem! Hogy az emberi létezés értelme nem az irodában üldögélés, a pénz utáni hajsza, az olyan dolgok után epekedés, ami nincs, hanem a létező világ tenyere közepének megtalálása. Mert ez a Balaton. És a balatoni nyár.
  
  Bornai Tibor, a KFT zenekar alapítója, a Balatoni nyár című sláger szerzője
  

  C-vitamin - Ha nem lenne, ki kéne találni
  
  Mint köztudott, a zsenik és az őrültek hazája vagyunk, ahol a két véglet keveredése milliónyi hihetetlen változatban jelenik meg mindannyiunk megrökönyödésére és szórakoztatására. A játékos őrültség és az alföldi zsenialitás pedig akkor találkozott a legszerencsésebb formában, amikor Szent-Györgyi Albert elkezdett egy paprikával jóízű evés helyett tudományos módon hülyéskedni, majd addig mélyült el egyre jobban az ufószerű magyar zöldség titokzatos bugyraiban, hogy végül felfedezte benne az élet és a világegyetem esszenciáját: a C-vitamint.
   S hogy a C-vitamin azóta nem csak az emberiség, hanem még a legújabb kori zene alakulását is a legszerencsésebb módon befolyásolta, azt két példával támasztanám alá: egyrészt a Bizottság zenekar Százszorszép vitamin című örök becsű örökzöldjével, amely Nobel-díjas paprikaszakértőnk előtt is tiszteleg, másrészt, hogy feltehetően a mi paprikánkról választott magának nevet napjaink legszexibb zenekara, a Red Hot Chilli Peppers is, hisz ott benne a magyar tag, Flea, azaz Michael Balzary, a legőrültebb, amit bandán belül egy kis helyi és mexikói keveredés tesz igazán ütőssé és teljessé. Vagyis a jó zene épp olyan, mint a C-vitamin: egyszerre véd a rossztól és ad erőt a jóhoz!
  
  drMáriás író, képzőművész, zenész, a Tudósok zenekar alapítója és főideológusa
  
  Fröccs - Az egyetlen bor, amit nem ront el a víz
  
  Nekem a fröccs 1dl. bor és 1dl. szóda, tehát mindig kisfröccsben gondolkodom. A jéghideg fröccs egy igazi hungarikum. Nagy beszélgetések elmaradhatatlan kelléke, amikor nem az öncélú alkoholizálás azaz a tudatmódosítás a cél, hanem a tudat tágítása és a borban rejlő ötletek, dalok, témák rendkívüli tárházának felszabadítása. Fröccs fogyasztása közben olyan gondolataink támadnak, amik fröccs nélkül eszünkbe sem jutnának. Amikor kimerül egy téma, elfogy egy dal, akkor egy újjab és egy még újjabb fröccs segíti elő mind a gesztikuláció, mind a beszéd hangerejének partalanná válását. A hozzáadott jéghideg szódaviz hűsitő jellege csak fokozza a bor okozta ötletek kiteljesedését. Egészségünkre! Hórukk!
  
  Nagy Feró, rockzenész, az elpusztíthatatlan Beatrice frontembere
  
  Gulyás - Több mint leves
  
  Rendszerint marhahúsból készült és általában (de nem feltétlenül) hosszú lére eresztett ragu, jellemzően magyaros étellé a készítésénél bőségesen használt pirospaprika teszi. Neve etimológiai kapcsolatban áll a gulya szóval, amely a falvaktól és városoktól távol eső pusztai és hegyi legelőkön tavasztól őszig szabadon tartott marhák halmazát jelölte. Ez utóbbinak a pásztora volt a gulyás, aki állítólag a róla elnevezett ételféleséget szokta volt főzni napi gyakorisággal. Persze a gulyásnak valójában nem az volt a dolga, hogy fogyassza a marhát, hanem hogy legeltesse, ebből következően a gulyás nevű ételt elsősorban vendéglősök készítették, nemcsak nálunk, hanem Bécsben is, sőt inkább ott, így ismerhette meg a világ, amin most elsősorban Közép-Európát kell értenünk. Evvel együtt a a gulyás nevű étel a magyar nemzettudat egyik sarkköve. Jókai Mór írja A hét nemes című novellájában: Hát azután se potya bor, se ingyen gulyás? Hát azután mitől buzduljon fel a hazafiúi kebel? Evvel a kérdéssel azóta is sokat viaskodunk.
  
  Váncsa István, Pulitzer-díjas újságíró, az Élet és Irodalom publicistája
  
  Magyar Vizsla - Nem kutya. Vizsla.
  
  A magyar vizsláról pár sorban írni nem egyszerű feladat. Főleg úgy nem, hogy bár tíz éve élek együtt Marcival, a fiú vizsla pajtásommal, mégsem mondanám magam a téma avatott ismerőjének. Legyen elég annyi, hogy úgy szeretni egy ilyen kutyát és úgy szeretve lenni általa ahogy egy magyar vizslával lehet, csak nagyon ritkán adatik meg egy ember életében!
   Ha rossz a kedvem felvidít, ha meg jó, akkor tesz rá még egy lapáttal! Azt, hogy okos és valóban intelligens szerintem a legtöbben már tudják, de hogy valódi, akár a szó emberi értelmében vett kapcsolat vagy ha úgy tetszik barátság is kialakulhat egy magyar vizsla és a gazdája között, azt csak azok tudhatják, akiknek van vagy volt már ilyen kutyájuk. Kívánom, hogy minél több szerető kutyagazda élje át mindazt az élményt, amit én Marcival az elmúlt évtizedben!
  
  Lukács László, a Tankcsapda zenekar alapítója és frontembere
  
  Puli - Őrző, védő, terelő, 170-es IQ-val. Kicsi, fekete és mindig veled van.
  
  Egy nap, még siheder korában, Hunyadi Mátyás a legelőkön sétált. Meglátott egy hatalmas nyájat, amit egy puli terelgetett, míg a juhász egy fa alatt szundikált. Felébresztette a juhászt és kacagva mondta neki:
   - Hé öregember, hát te álmodban őrzöd a rád bízott nyájat? Mi lesz, ha jön a farkas, tán elűzöd az álmoddal?!
   Mosolygott az öreg, és így felelt:
   - Fiatal vagy még Mátyás, de egy nap nagy úr leszel, tanítok hát neked valamit. Nézd ezt a kutyát, olyan ez mint a nép. Figyeld csak a fürtjeit, amott az hegyes, mint a kunok nyila, emez meg bolyhos, mint a besenyők kucsmája, ez külön áll, mint a büszke székely, az meg lekonyul, mint a román bajsza. Ez itt fekete és erős, mint a cigányok, az ott göndör és csavaros, mint a zsidók szakálla, ezt itt fenn szőkére szívta a nap, mint a tótok haját, ez meg itt vidáman ugrál, mint a mulató rác. Látod mennyi féle? De ha egyet is levágok, a kutya eszét veszti. Ha kettőt nyesek, megvakul, ha hármat kivágok, harmadnapra bele is pusztul Hát én békében hagyom, és ő békében szolgál enegem!
   Igen elgondolkozott Hunyadi Mátyás, és csak annyit mondott:
   - Na öregember, látom már, hogy tévedem, Isten áldja az álmodat. Hiszen te szunyókálva is okosabb vagy, mint némely királyok ébren!
  
  Hajós András, énekes, dalszerző
  
  Unicum - Józanul fogyasztva a józanság fokmérője. A vörös kereszt ajánlásával.
  
  Az unikumot nekem kellett felfedeznem, mert a szüleimnél konyak és gin volt. Unikumos üveget a pince-tartalékból sem lehetett lopni, mert nem szerepelt az apám betegeinek paraszolvenciás listáján. Talán a hetvenes évek közepén ittam először. Keserű volt. Sörrel illett inni. Kincsnek számított. Ritkán lehetett kapni. Boltban talán két decis, félliteres, és literes változata létezett. Később másfeles is. Hiányában Hubertust ajánlott az eladó. Korsó sörből van rekordom, Unikumból nincs. Mire a piacgazdaság kaphatóvá tette, kiszerettem belőle. Ma más emlékek kötnek hozzá: egy Zuboly koncert a Soroksári úti gyár udvarán az egyik Múzeumok éjszakáján és egy - itt és most - nem részletezett látogatás, ami titok, akár a Zwack Unikum receptje.
  
  Fiala János, újságíró, rádiós műsorvezető
  
  VOLT Fesztivál - Mindenütt jó, de legjobb Sopron
  
  A VOLT Fesztivál úgy lett kitalálva, hogy abban az évben, azon a négy napon a legjobb dolog legyen, húsz hektáron annyian férjenek el, amennyien éppen arra járnak. Szín, magasság, súly nem számít, aki Sopront választja, tudja: abban vagyunk azonosak, hogy különbözőek vagyunk. A VOLT maga is hungarikum, azt is lehet mondani: hungarikum-esszencia. Egyszer egy nagyon bölcs embert megkérdezte valaki, mit kell tenni a halhatatlanságért. Azt mondta, még nem tud róla mindent, de nagyon közel jár hozzá, akárcsak a VOLT.
  
  Ligeti Nagy Tamás, újságíró a Wan2 jelenlegi főszerkesztője


Kulcsszavak:
  volt 


Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 kapcsolódó linkek: 

Volt

 kapcsolódó cikkek: 

Énekes és doboscsere a Mobilmániában - volt Pokolgép és Ossian zenészekkel erősítenek

Szerelemről szó sem volt- 25 éves a Zanzibar

Vermeer – A valaha volt legátfogóbb életmű-kiállítás

A nap, amikor mindenki eggyel keményebb lesz, mint tegnap volt… Megjelent a The Final Spark címet kapott új MWS nagylemez

„Volt benne szép is” – Szellem albumpremier
 a rovat legfrissebb cikkei: 
NOT_FOUND
Műfaji és földrajzi határokon átívelő élményeket hozott a negyedik Bartók Tavasz
Együtt, egymásért! - Kárpátaljai est a Fonóban
Három Vámos – mesterségük: fényképész
Hat városban tartják meg a II. Halász Ferenc Országjáró Tehetségkutatót
Tavasz, muzsika, Európa
Női fókusz - Eve Arnold, Nanna Heitmann, Susan Meiselas, Inge Morath, Marilyn Silverstone
A Tatabányai Bányászati és Ipari Skanzen újjászületett!
Áprilisban rendhagyó táncházi események és új táncházak a Fonóban
Amikor a zenész tollat ragad - Tod A első regénye hamarosan magyarul is kapható lesz!
Promptmonsters.tv: Az AI-forradalom új szereplője a magyar kreatív iparban
 kiemelt 
Megint Budapesten, most a Barba Negra-ban koncertezik a Nanowar of Steel
  
„Kezdünk megöregedni, úgyhogy ne hagyd ki ezt a turnét” – ezzel az őszinte figyelmeztetéssel hirdette meg tavaszi koncertjeit a Nanowar of Steel

Dan Patlansky Budapesten
Mike Portnoy-jal koncertezik Budapesten a Dream Theater
Először látogat Magyarországra a City Morgue
Megint Budapesten koncertezik Sting
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 maradék    u.d.o    wamp    amorphis    massive aggressive    bankrupt    garry marshall    rhapsody    kobalov    made of hate    twitching tongues    killswitch engane    jackie chan    structures    joana amendoeira    marko hietala    alexisonfire    szabad akarat    orden ogan    brujeria    artisjus    van canto    after crying    ha/ver    house of pain  

r43
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!