hosting: Hunet
r40
  cikkekfotók        
beszámoló [koncert]  2011. május 13. péntek   06:00
3 hozzászólás

szerző: Barna
Haggard, Crow 7, Ideas, Leecher
2011. május 7., Budapest, Almássy Hall

  A német Haggard a nagyzenekaros szimfonikus metal nagymestere, és most már harmadik alkalommal adtak egy nívós hangversenyt hazánkban. A ritka koncerthelyszínnek számító Almássy Téri Szabadidőközpontban helyet kapó rendezvényen a hazai Leecher és Ideas, valamint a germán Crow 7 melegítette be a közönséget a főattrakcióra.
  
  Amikor az ódon művelődési ház koncerttermébe érkeztem, már az Ideas állt a színpadon, így a csellós Leecher fellépése ezúttal nekem kimaradt. Az Ideas a hazai énekesnős metal színtér egyik megbízható képviselője, az 1994-ben alakult tatabányai banda idén már a hatodik nagylemezét adja ki Őrizd a szíved (Hide your heart) címmel. Ennek megfelelően kellő színpadi rutinnal, magabiztosan vezették elő a sokszor elég markáns Nightwish hatással felvértezett dalaikat. Kun Anita meggyőzően énekelt, és a hangszeresek is jól teljesítettek. A jól megdörrenő hangzással prezentált dalok között már az új lemezről is felbukkant több nóta a régi számok mellett.
  
  A kellemes Ideas fellépés után a német Crow 7 már a színpadra kerülő figurák gyanús küllemével rossz előérzetet keltett. A kis óvodás foglalkozás minőségi színvonalán kivitelezett arcfestéssel, színes kontaktlencsével felturbózott arcok láttán valamilyen trve gótikus csodára számítottam (mert azért pandamaci black metalt csak nem raknak a Haggard elé), ehelyett egy régisulis rádiórock zörgött a hangfalakból, amint belecsaptak a húrokba. A zene talán nem volt olyan katasztrofális, mint azt a pózoló zenekari tagok láttán előre sejteni lehetett, de nem is kecsegtetett túl sok jóval. Elcsépelt, jellegtelen klisék, hamiskás, közepesen gyenge muzikális produkció és irritáló előadásmód. Tömören ennyivel lehetne jellemezni a 2005-ben alakult, 2 lemezt kiadott bandát. Javaslat: menjenek el inkább szénbányába dolgozni, vagy álljanak kőművesnek. Vagy ezen túl többször jussanak el a próbateremig, ne ragadjanak le a sminkszobában.
  
  A müncheni Haggard 1991-ben még death metal bandaként kezdte pályafutását, de a zenekarvezető Asis Nasseri egyre inkább a szimfonikus, komolyzenei hatások felé fordult, és 1997-es debütáló nagylemezük már kiművelt, nagyzenekaros metal zenét tartalmazott. A 10 fő feletti létszámmal működő banda 4 albumot alkotott eddig; az Asis zsenijén alapuló összetett, komplexen hangszerelt szerzemények megalkotásához bizony sok idő szükségeltetik. Amióta a 2005-ös Gothica fesztiválon először láttam őket, az is nyilvánvalóvá vált számomra, hogy élőben is képesek lenyűgözően megszólaltatni epikus kompozícióikat. És ahogy két és fél évvel ezelőtt a Diesel klubban, úgy most az Almássy Téri Szabadidőközpontban is képesek voltak a színpadi varázslatra. Az ezúttal 12 tagból álló kamarazenekar tökéletes hangzással, maximális zenei alázattal adta elő a fennkölt és egyben zúzós dalokat. Az egyre kerekebb formát öltő Asis tökéletes karmesterként vezényelte le a fellépést: hibátlan gitárjátéka mellett a brutális hörgéseket is meggyőző erővel közvetítette. A basszusgitáros Giacomo, a gitáros Claudio hozták a fémesebb témákat, de nem csak ők rázták vadul a fejüket, hanem a nagybőgős Ivica és a háttérben hegedülő és fuvolázó hölgyek is. Az erőteljes szopránhangon éneklő Susanne tüneményes jelenség volt a színpadon, vidámságtól sugárzó alakja mellett kontrasztként a kalapos Hans Wolf játszotta nagy szigorral a zongoratémákat. Az olajozott gépezeteként működő, egyben oldott hangulatban örömzenélő banda hatása hamar átragadt a sajnos nem túl nagy számban megjelent, de annál lelkesebb közönségre. Folyamatos taps, együtt éneklés és csillogó tekintetek jelezték a zenekar és hallgatóság tökéletes egymásra találását, amely egy közel 2 órás koncert keretében teljesedett ki. A hosszú játékidő garantálta, hogy szinte semmi sem maradt ki az eljátszott dalok közül. A Tales Of Ithiria albumot kedvelők ugyanúgy elégedettek lehettek (Upon Fallen Autumn Leaves, The Sleeping Child, Tales Of Ithiria), mint az Eppur Si Muove albumot istenítők (Per Aspera Ad Astra, Eppur Si Muove, Herr Mannelig, The Observer), vagy az And Thou Shalt Trust The Seer és Awaking The Centuries-t éltetők (Origin Of A Crystal Soul, The Day As Heaven Wept, De La Morte Noire, Heavenly Damnation, The Final Victory, In A Fullmoon Procession, Awaking The Centuries). A ráadásra visszajövő muzsikusok még egy poént is elhintettek a South Of Heaven (Slayer) számrészletével, majd az utolsó hangok lecsengése után közös meghajlással és a jövőre érkező (Grimm testvérek történetén alapuló) új album európai turnéján való találkozás ígéretével búcsúztak.
  
  A Haggard harmadszorra is egy elbűvölően zseniális koncertet adott hazánkban, amelyben a zenei előadás, a hangzás és a hangulat egyaránt hibátlan volt. Aki szereti a nagyzenekarral előadott, komolyzenei hatásokkal felvértezett szimfonikus metal zenét, feltétlenül ajánlott megismerkednie a munkásságukkal, és persze részt vennie a legközelebbi hazai koncertjükön (amelyre remélhetőleg minél előbb sor kerül).


Kulcsszavak:
  haggard     crow 7     ideas     leecher 


Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 Barna 2011. május 25. 18:17  #3
Szia! Köszi az észrevételeket! Én határozottan 12 főt számoltam a színpadon, a többit javítottam!

 Hrvatska 2011. május 25. 11:37  #2
A Haggardék 13an voltak a színpadon. Luz nem dobolt és hölgy nem csellózott a koncerten.

 A_Rita 2011. május 21. 15:39  #1
\\\"A kis óvodás foglalkozás minőségi színvonalán kivitelezett arcfestéssel, színes kontaktlencsével felturbózott arcok láttán valamilyen trve gótikus csodára számítottam...\\\"
Nekem a legkevésbé támadtak ilyen asszociációim... De abban egyetértünk, hogy én sem rajongtam értük.

 kapcsolódó linkek: 

A Haggard myspace oldala

 kapcsolódó helyszín: 

Almássy Szabadidőközpont - Budapest

 kapcsolódó szervező: 

Hammer Concerts

 kapcsolódó előadók: 

Ideas

 kapcsolódó cikkek: 

Leecher: profi felvételen a teljes tavalyi A38-as koncert, szerepelni fognak a Kalapács tribute albumon

Leecher: friss hanggal szól a csellómetalosok Messengers of Fear című dala

Leecher: megjelent a Deviant album, itt az új klip

Leecher: dal- és klippremier a jövőre érkező Deviant albumról

A Vision of Atlantis-szal turnézza körbe Európát a Leecher zenekar
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Akik házibulit csaptak az MVM Dome-ban: a Depeche Mode
Suicidal Angels, Fusion Bomb, Crimson Fire
A Normandie lenyűgözte Budapestet a Dopamine turné keretében
Cattle Decapitation, Signs Of Swarm
Fesztiválhangulat a Dürer kertben- Halflives és az Inferno Turné
Amaranthe, DragonForce, Infected Rain
Meshuggah, Avatar, The Halo Effect
Két zenekar, egy este a Dead Poet Society és a Ready the Prince lángoló show-ja az Akvárium színpadán
Battle Beast, Saint Deamon, Induction
Black Foxxes szárnyalása, azaz egyedülálló élmény a Dürer Kertben
Hobo- Vadászat 40
A Nothing But Thieves ismét lenyűgözte a budapesti közönséget
Abbath, Toxic Holocaust, Hellripper
Slaughter To Prevail
 kapcsolódó fotók: 

Haggard (GER) - 2011. május 7. Almássy Hall

Crow 7 (GER) - 2011. május 7. Almássy Hall

Ideas - 2011. május 7. Almássy Hall

Ideas - 2011. június 5. Metalfest 2011

Leecher - 2011. április 01. Club 202
 kiemelt 
Megint Budapesten, most a Barba Negra-ban koncertezik a Nanowar of Steel
  
„Kezdünk megöregedni, úgyhogy ne hagyd ki ezt a turnét” – ezzel az őszinte figyelmeztetéssel hirdette meg tavaszi koncertjeit a Nanowar of Steel

Dan Patlansky Budapesten
Mike Portnoy-jal koncertezik Budapesten a Dream Theater
Először látogat Magyarországra a City Morgue
Megint Budapesten koncertezik Sting
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 rumahoy    justin sullivan    egek ura    west-balkán    urma    babák    man in black iii    stam1na    war of ages    hawtwhore heights    new roses    hol van ilyenkor a rendőrség?    ryan gosling    könyvtár    csata: los angeles    pelican    root    mark hoppus    public image ltd.    freedom is a lie    nova prospect    the exploited    tom cruis    az adósság    infinity  

r49
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!