hosting: Hunet
r36
  cikkekfotók        
beszámoló [koncert]  2003. május 28. szerda   12:31
nincsen hozzászólás

szerző: Podravka
Radical Roots Festival
2003. május 2. Vörös Yuk

  Tigris, CsizmáSKAndúr

  A Radical Roots egy streetpunk fanzine, aminek most jelent meg a hetedik száma. Az újság készítője Kova évek óta igyekszik minél több streetpunk muzsikát megismertetni az érdeklődőkkel, természetesen a zenén túl sok energiát fektetve a skinhead szubkultúra megismertetésére is.
  Idén is megrendezésre került a Radical Roots Festival, amelynek főzenekara a portugál Albert Fish volt, de még mellettük fellépet három külföldi és két magyar zenekar is, ami teljesen egyedülálló a Vörös Yuk történetében.
  
  Az estét elvileg két olasz zenekar nyitotta volna, de valamilyen oknál fogva, őket éjszakára csúsztatták, és csak úgy 22 óra körül kezdett a Tigris. Egyöntetűen a hazai reggae-ska élet egyik legjobbja és legelismertebbje a szolnoki roots punk reggae csapat. Elvileg ez egy lemezbemutató koncertnek ígérkezett, bár én nem véltem felfedezni annak a jelét, hogy itt valami album körül felhajtás lenne. A szokásos” számok (Kocsonya, Legalize It, Kettőt szívok) hangzottak el, szerencsére a szokásos jó minőségben. A rengeteg fellépőnek köszönhetően” nem nyúlt hosszúra a Tigris fellépése, de így is újfent sikerült learatniuk a babérokat (sőt másnap a Kender Napon egy tucat fotós és több tucat hajigáló kereszttüzében nagyszerűen helyt álltak a Legalize It című szerzeményükkel). Az LP most nyár elején került felvételre, úgy hogy reméljük hamarosan hallgathatjuk a demón is szereplő hét dal mellett a hat, hét új reggae-dub-ska-dancehall szerzeményt is.
  
  A külföldi zenekarok kicsit érdektelenné tették a CsizmáSKAndúr fellépését, ennek ellenére volt nagy skankingolás. Kedves barátaim viszont jogosan szóvá tették, hogy már előre tudják az egész repertoárt, és minden szám előtt bekiabálták a következő szám címét. Ez több mint jelzés értékűVagy csak nekünk nem kellene havonta CsizmáSKAndúr koncertre járnunk?

  Albert Fish, Fidel Castro

  És, végre Albert Fish!
  Szerencsére eljutott hozzám is a portugálok első LP-je (Strongly Recommended), ami remek hallgatni való volt otthon! A cd-n egy régi vágású punk-rock zenekar benyomását keltették, de a koncerten, mint valami oi/hc banda nyomultak. Az egyébként sem lassú számok, élőben még jobban ütöttek. Az öttagú formáció kitett magáért, és annak ellenére, hogy csak keveseknek voltak ismerősek a luzitánok, szép kis bulit hoztak össze! Szinte minden szám elhangzott a kilenc számos bemutatkozó albumról, megfejelve a Sham 69 If the kids are united himnuszával, amire volt is ökölrázás rendesen. Kiemelném a saját szerzemények közül a singalong-os Anti Náci dalt, ami egy osztrák focista nevét viseli: Sindelar. A 30-as évek kiváló labdarúgója, 1939-ben barátságos meccsen játszott az akkor már náci német válogatott ellen. A taktika a következő volt: engedni a németeket győzni. Mivel a foci nem politika, az osztrákok az előzetes tervek ellenére megverték 2-0-ra északi szomszédaikat. Sindelar nem csak hogy remekül játszott, még egy csodálatos gólt is lőtt, majd amikor szalutálni kellett volna a dísztribün előtt, egy társával ezt megtagadták. Ezek után rejtélyes körülmények között eltűntek
  Az Albert Fish egyébként egy rendkívül közvetlen zenekar. Koncert után eszmecserét folytattak bárkivel, a dobos a maga 120 kilójával csajozni kezdett, míg a basszeros beállt és a Fidel Castro-ra skankingolt egy hatalmasat, csak úgy, mint a közönség jelentős része. Néhány héttel a koncert után újságolták, hogy a közép-európai turné során Magyarországon érezték a legjobban magukat; külön kiemelték a káli koncertet.
  
  A 60-as évek lassú tempójú ska zenéjét és a reggaet vegyíti a cseh nyelven daloló Fidel Castro. Az eddigi egyetlen nagylemezük igazán jó hallgatni való, amire egyaránt el lehet meditálni, vagy éppen könnyed lábmozgásokat lehet végezni. Finom női énekkel, sok esetben ragga részekkel megszínesített zene, nagy adag ska-jazz szaxofon témákkal. Eléggé meglepő volt látni, hogy milyen fiatalok is a tagok, talán, ha volt 20-22 év az átlag életkor. A koncert után nekem az volt a benyomásom, hogy a lemezen jobban szólnak, mint élőben, mások ennek teljesen ellenkezőjét mondták. Mindenesetre, aki szereti a lassabb tempójú színes zenéket, annak a Fidel Castro igazi csemege. Egyébként, aki lemaradt a koncertjükről, az bízhat benne, hogy még a nyáron visszatérnek Magyarországra!

  Mumbajumba, Nashwuah

  Mint említettem a végére maradt a két Bloody Tears Collective által patronált hardcore csapat a Mumbajumba és a Nashwuah.
  Míg az előző a hörgősebb nagyon metálos témákat hozta, addig az utóbbi a dallamosabb darálósabb témákat részesítette előnybe. A belassult ska után jólesett mindenkinek egy kis mozgás, úgy hogy volt egy kis bemutató circle pit-ből és kicsi a rakásból”, tehát nem nagyon volt álldogálás. Főleg a Mumbajumba fellépése alatt voltak jellemzőek ezek az események. Sajnos a másik olasz csapat csak hajnali három körül tudta elkezdeni a koncertjét, amiről már nagyon sokan elszállingóztak, illetve akik ott maradtak, azok is csak néztek ki a fejükből, érthető módon.
  
  A teltházasnak finoman sem nevezhető eseményen végig remek hangulat volt, bár a késői kezdés és a sok fellépő eléggé lefárasztotta a népet. Az Albert Fish és a Fidel Castro külön csemege volt, és a közönség pozitív fogadtatása csak megerősíteni tudja ezt. Jövőre is lesz Radical Roots Fesztivál, és persze lesznek remek külföldi zenekarok a Vörös Yukban, akik megérnek majd egy estét.



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 a rovat legfrissebb cikkei: 
Akik házibulit csaptak az MVM Dome-ban: a Depeche Mode
Suicidal Angels, Fusion Bomb, Crimson Fire
A Normandie lenyűgözte Budapestet a Dopamine turné keretében
Cattle Decapitation, Signs Of Swarm
Fesztiválhangulat a Dürer kertben- Halflives és az Inferno Turné
Amaranthe, DragonForce, Infected Rain
Meshuggah, Avatar, The Halo Effect
Két zenekar, egy este a Dead Poet Society és a Ready the Prince lángoló show-ja az Akvárium színpadán
Battle Beast, Saint Deamon, Induction
Black Foxxes szárnyalása, azaz egyedülálló élmény a Dürer Kertben
 kiemelt 
Palaye Royale a Barba Negrában!
  
2024

Rockmaraton 2024
Vonósnégyesre átdolgozott heavy metal himnuszokkal érkezik Anneke van Giersbergen
Berúgja az évet a Dead Daises: új dal, album és koncert novemberben
Il Divo koncert szeptemberben: 20 éves jubileumi turnéjukon sem hagyják ki Budapestet
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 sanctuary    fekete sereg    christina aguilera    to the nines    haunted    footlose    féktelen harag    heisler zsófia    kinkiez    underworld    tom cruise    hangmás    barbra streisand    szerk....    alain johannes    kid rock    ahumado granujo    brass against    die hard    magor    the panic broadcast    robb flynn    radics béla    heathen    metapay  

r47
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!