hosting: Hunet
r33
  cikkekfotók        
magazin [fesztivál]  2011. április 28. csütörtök   04:45
nincsen hozzászólás

szerző: Toki
Színház és művészet a Szigeten
2011. augusztus 10-15, Óbudai-sziget - Budapest

  Színház az egész világ! Művészet és művészek az idei Szigeten: Nagy Utcaszínház, Cirkusz és az Octopus Összművészeti helyszín programjai.
  
  NAGY UTCASZÍNHÁZ - PAN.OPTIKUM (D): TRANSITion
  
  2005-ben már egyszer a Sziget fellépői között köszönthettük a PAN.OPTIKUM csapatát.
  Hat évvel később ismét a Szigeten a németországi társulat, amely 1982-óta veszi be magát a világ különböző köztereire, hogy az akciószínház műfaját az irodalommal, a klasszikus színházzal és az opera műfajával ötvözve kápráztassa el egyszerre a gyakran több tízezer fős közönségét és a szakmai szcénát. A társulat ezúttal TRANSITion című előadását hozza el a Szigetre, mely produkció 2011. februárjában az ausztráliai Perth Nemzetközi Művészeti Fesztivál nyitóelőadása volt.
  A TRANSITion egy társadalmakról, közösségekben való együttélésről szóló, klasszikus filozófiai kérdéseket feszegető előadás. Ki vagy mi tekint le ránk, van egyáltalán valaki vagy valami, ami odafentről figyel minket? Vajon van-e valaki vagy valami, egy felsőbb erő, vagy teljesen egyedül vagyunk a világban? Létezésünk a földi létre korlátozódik és véget ér a halállal?
  A minden vallás által feszegetett kérdés ahhoz az alapvető emberi félelemhez vezethető vissza, miszerint nincsenek felsőbb erők és létezésünk a halállal végleg befejeződik.
  A darabban megtalálhatóak a jelenkor figurái és a görög mitológia alakjai, mint Kadmos és Theresias, a vak próféta. A szereplők a különböző történelmi korokon keresztül cikázva keresik a boldogságot és szembesülnek a háborúk és harcok állandó körforgásával.
  A finálé után talán a következő kérdés veszi át az előbbiek helyét: lehetséges, hogy mi mindnyájan a létezés részesei vagyunk és ezáltal kapcsolódunk minden emberi lényhez az Univerzumban? A Wajdi Mouawad, libanoni író The sun nor the death című műve alapján készült előadás minden este 22.00 órakor lesz megtekinthető.
  
  CIRKUSZ PROGRAMOK
  
  A tavalyi flamenco cirkusz előadásuk után 2011-ben új előadással, ismét vendégünk lesz a spanyol Albadulake társulat. Belgiumból a Pol and Freddy, Argentínából pedig a Circo Menjunje műsora kerül idén sorra. A magyarok közül a CirkuSzínház Társulat, a Magma Tűzszínház, Offline:ontheatre már biztosan tovább színesítik a programot.
  
  OCTOPUS ÖSSZMŰVÉSZETI HELYSZÍN
  
  A Medence Csoport kilencedik éve házigazdája az Octopus Összművészeti Helyszínnek, ami a Sziget fesztivál irodalmi, képzőművészeti, komolyzenei, valamint színház és tánc programjainak otthona.
  
  OCTOPUS NAGYSÁTOR PROGRAMJAI
  
  Irodalmi programok
  - Závada Péter és Süveg Márk (Akkezdet Phiai) felolvasóest - Szigorúan irodalom, zenei kísérettel.
  - Hangköltészeti performansz nemzetközi nagyjainkkal: Szkárosi Endre, Ladik Katalin, Kántor István: a három világszerte ismert magyar költő-, illetve művészperformer a korszerű nyelvi-vizuális-fonikus kifejezésmód eszközeit felhasználva a magyar költészet és akcióművészet mai lehetőségeit igyekszik egyestés közös programban körvonalazni. Műsorukat kifejezetten az idei Szigetre készítik.
  - Shakespeare szonettjei kortárs improvizatív zenébe öntve - klangfarbe musik, freejazz, abstract hip-hop, spoken word. Előadja a W.H. zenekar: Dagadu Veronika Sena - ének, szöveg, Márkos Albert - cselló, Gryllus Samu - basszusgitár, G. Szabó Hunor - ütőhangszerek, basszusgitár
  
  Komolyzenei programok
  A már jól ismert és bevált programelemek az idén sem változnak: minden éjjel andalító barokk és romantikus muzsikára, a Sziget legkényelmesebb puffjain pihenhetjük ki az egész napos pörgést, délelőtt pedig a legnépszerűbb klasszikus zenei tételek szólnak felvételről.
  
  Medence /DragOnTape interaktív közösségi videó diszkó
  Make your online mixtape te is lehetsz Video DJ! Organikus mixek, kollaboratív online buli - csatlakozz, és bulizzunk együtt!
  
  SZÍNHÁZ ÉS TÁNC SZÍNPAD
  
  A helyszínen a nap reggel kétórás nyitott thai-chi-val kezdődik, 10-től pedig már jóga óra lesz a szigetlakókkal. Délután 5-től a komolyzenei sátorhoz csatlakozik a program, az ott zajló zenei programhoz kontakt improvizációs jam társul nemzetközi kontakt improvizációs mesterek vezetésével. A tavalyi évben nagy sikerrel szerepelt hollandiai Space színházi társulat Felhő című interaktív produkciója ismét a műsoron, idén már minden délután két alkalommal. Ezután kora esténként és késő éjjel az Artus és a Filterperformance társulat performansz sorozata látható majd a színházi helyszín környékén.
  Az esti órákban pedig fellép a Pintér Béla Társulat, a Hodworks, Fehér Ferenc és más magyar kortárs színházi és táncszínházi alkotók.
  
  TAROT LABIRINTUS
  
  Idén is várja látogatóit az Élőkép Színház a Sziget egyik legnépszerűbb helyszínére. Belépéskor huszonnégy egyforma tükörlapocska közül kell választani. E lapok az életutunkon megélt szerepeink több ezer éves szimbólumai, a Tarot kártya Nagy Arkánumai. A belépő feladata, hogy a bolyongás során saját élethelyzetére vetítse, és az út végén értelmezze a húzott kártyát, e belső tükör által felmutatott képet.
  
  OCTOPUS FÓRUM
  
  Art+Design Lab+Workshop
  Kreatív környezetformálás köztéri akciók.
  A Medence Csoport szervezésében építész és design szakos hallgatókkal közös workshopon alakul ki idén az Octopus sátrak környezete, az OCTOPUS FÓRUM. A Fórum egy több összefüggő elemből álló köztéri installáció, amely kifutóként, piactérként és találkozási pontként is funkcionál egyben. Fiatal alkotók friss ideákkal kreálnak térélményt újrahasznosított anyagokból.
  Kísérleti hangbázis
  
  Interaktív hangkeltő műhely
  Közönség által vezérelhető digitális és analóg interfészek interaktív hanginstallációk talált, hegesztett és programozott instrumentumokkal. A Hangbázison három csapat háromféle irányból közelíti meg a hangkeltés élményét a közönség aktív részvételével. A közönség megismerkedhet a különös alkatrészekből összeállított hangszerekkel, tereptárgyakkal. Talált, ipari és háztartási tárgyak eredeti kontextusukból kiemelve, új egységként jelennek meg.
  
  MakettLabor RE+KLÁM Ponyva workshop
  Kreatív design alkotóműhely és divatbemutatók az újrahasznosítás jegyében.
  Reklámfelületeket feldolgozó műhelyük előre szabott táskaalkatrészekkel várják saját tárgyaikat elkészíteni vágyókat. A változatos nyersanyagokból mindenki maga komponálhatja meg táskáját, szatyrát, zsákját, pénztárcáját, palacktartóját. A közönség bevonása az alkotó folyamatba a Gondolkozz, mielőtt vásárolsz szemlélet népszerűsítési törekvés része. Az elkészült tárgyak hazavihetők, miután alkotója bemutatta az OCTOPUS FÓRUMON rendezett ÖNDIVATBEMUTATÓN.
  
  Stencil Workshop
  A hét folyamán három alkalommal a közönség elsajátíthatja az utcai művészet technikáját. Gyakorlott kezek vezetik be a szakma rejtelmeibe.
  
  Octopus Artshop
  Az Artshop idén kiemelten a környezettudatos, öko-, recycling-, upcycling termékekkel és rendhagyó divatbemutatókkal várja a látogatókat.
  
  Cserepiac
  Az Octopus Fórum délelőtt pénzmentes piaccá változik, ahol mindeki megpróbálhatja elcserélni megunt dolgait valami hasznosabbra.
  
  Sátorgyűjtő pont
  A fesztivál végeztével lestrapált, szükségtelen sátrait mindeki hozza el az Octopus Fórum mellett álló gyűjtőpontra! Ezeket újrahasznosítják, és cserébe ajándékokat adnak.


Kulcsszavak:
  sziget 


Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 kapcsolódó linkek: 

Sziget

 kapcsolódó előadók: 

Sziget Band

 kapcsolódó cikkek: 

A Szigeten is fellép a Destroy Boys, új kislemezük a Shadow (I’m Breaking Down)

A Sziget Fesztiválra is be lehet kerülni a budapesti Fülesbagoly Tehetségkutatóról

A Szigetelő Fesztivál segíti a bajba jutott Trafo Clubot

iLAND - a progresszív zenei sziget

Első nevek a 2023-as Sziget Fesztiválon- Billie Eilish, Florence + The Machine, Sam Fender...
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Együtt, egymásért! - Kárpátaljai est a Fonóban
Három Vámos – mesterségük: fényképész
Hat városban tartják meg a II. Halász Ferenc Országjáró Tehetségkutatót
Tavasz, muzsika, Európa
Női fókusz - Eve Arnold, Nanna Heitmann, Susan Meiselas, Inge Morath, Marilyn Silverstone
A Tatabányai Bányászati és Ipari Skanzen újjászületett!
Áprilisban rendhagyó táncházi események és új táncházak a Fonóban
Amikor a zenész tollat ragad - Tod A első regénye hamarosan magyarul is kapható lesz!
Promptmonsters.tv: Az AI-forradalom új szereplője a magyar kreatív iparban
Közel 100 nyeremény vár gazdára az idei Fülesbagoly Tehetségkutató-sorozatban
FolkAréna2024 - Minden Magyarok Tánca a 43. Országos Táncháztalálkozón
Ernelláék Kálmánéknál – színház és mozi a B32 Galériában
 kiemelt 
Megint Budapesten, most a Barba Negra-ban koncertezik a Nanowar of Steel
  
„Kezdünk megöregedni, úgyhogy ne hagyd ki ezt a turnét” – ezzel az őszinte figyelmeztetéssel hirdette meg tavaszi koncertjeit a Nanowar of Steel

Dan Patlansky Budapesten
Mike Portnoy-jal koncertezik Budapesten a Dream Theater
Először látogat Magyarországra a City Morgue
Megint Budapesten koncertezik Sting
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 volt 2012    marigold hotel    víg mihály    dehumanized    carson coma    kosheen    the bouncing souls    horse the band    testcsere    archer    stimmgewalt    strokes    jeremy renner    while heaven wept    christina applegate    cold snap    puszi    dark tranquillity    jolie    for good    azfeszt    serj tankian    liane carroll    septicmen     sam worthington  

r43
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!