hosting: Hunet
r35
  cikkekfotók        
beszámoló [koncert]  2011. április 26. kedd   00:23
nincsen hozzászólás

szerző: Morello
Kalapács, Spirit Blue, Salvus
2011. április 23, Club 202

  Most gondoltam bele, hogy talán már 2 éve is van, hogy utoljára láttam színpadon a Kalapács zenekart. Hogy miért alakult így, arra saját magam sem tudom a választ, pedig az egyik kedvenc hazai heavy metal bandámról van szó. Úgy látszik, mostanság elkerülték egymást az útjaink, arra viszont emlékszem, hogy az az ominózus fellépés egyáltalán nem vett le a lábamról. Mint ahogy mindenki más esetében, Kalapács József feje felett is megy az idő. Nyilván nem várható el, hogy ma is úgy énekeljen, mint 20 éves korában. Bár a középtartományban még mindig az ő hangja a legjobb, legszerethetőbb a hazai heavy metal színtéren, a rekesztésekkel és a legendás sikolyokkal viszont manapság már igencsak küszködik. Szóval kíváncsi voltam, hogyan alakul a mai este, bíztam benne, hogy ezúttal jó szájízzel távozok majd.
  Sajnos ezúttal is voltam olyan ostoba, hogy komolyan vettem a kiírt időpontokat, pedig a Wigwamról mindig tudni lehetett, hogy a pontosság arrafelé olyan ritka, mint a fehér Zorró... Szóval az első zenekar kezdéséhez még vagy egy órát unatkozhattunk. Mondjuk az is igaz, hogy rendkívül kevesen voltak lent, biztosan belejátszott a húsvéti időszaktól kezdve más koncertekig sok minden. Szegény Salvus például egészen pontosan nulla létszámú közönségnek játszott, hiszen minden jelenlévő a padoknál ülve, sört szürcsölgetve nézte végig az előadásukat. A srácok viszont szemlátomást nem csináltak ügyet a dologból, teljes erővel belevetették magukat a tombolásba, olyan átéléssel nyomták, mintha 500 ember előtt játszanának. Elismerésre méltó hozzáállás!
  Korábban már jó barátságot kötöttem mindkét megjelent nagylemezükkel, most a rendelkezésre álló idejük nagy részét az új Önharckép album bemutatására szentelték. Az Amikor Elfordulsz, Noé Ébredése, Üzenet, Ketten Egyedül, Festékre Vászon nóták hangzottak el, de a Minden Kezdet lemezt is megvillantották. Jól szóltak, kiváló előadást láthattunk tőlük, a közönségtől az inaktivitás ellenére az elismerő tapsot és ovációt sikerült bezsebelniük.
  
  Következett a Spirit Blue nevű formáció, ami egy nagy kérdőjel a szememben. A tagokon túlburjánzó siltes sapkák, rövidgatyák, tornacsukák alapján kapásból valami hardcore/metalcore történetre tippeltem, és ez be is vált. Pattogós, üvöltős, súlyosan riffelős nótákat kaptunk a nyakunk közé, amivel nem is lett volna baj (pláne hogy én szeretem az ilyesmit), de egy Kalapács zenekar elé enyhén szólva is megkérdőjelezhető döntés volt a Spirit Blue leszervezése... Pláne a különféle (modernebb) stílusok iránt jellemzően intoleránsabb heavy metalos közönség szempontjából.
  A srácok egyébként javarészt feldolgozásokat játszottak, egy Slipknot People=Shit-tel kezdtek, de elhangzott még a Sepultura-tól a Chaos AD és a Roots, valamint két Hatebreed nóta is. A maguk nemében nem voltak rosszak, de egyrészt még sokat kell gyúrniuk arra, hogy a stílusukban emlékezetes zenekarként tarthassuk nyilván őket, másrészt pedig ilyen hardcore-os gyűlöletbombáknak sokkal vastagabban kellene megdörrenniük. Hát... majd talán a saját közegben bizonyíthatnak.
  
  Következett a Kalapács zenekar, akikre már mindenki méltóztatott előrevonulni. Szellős félház jött csak össze a küzdőtéren, de hát ma ez egy ilyen buli volt. A banda szokás szerint jó kedvvel lépett a deszkákra, ám Bivi azt is elmondta már az elején, hogy megfázása és torokproblémája miatt kénytelen most takaréklángon üzemelni. Ezt mindenki elfogadta, és inkább a nótákra koncentrált a közönség, amelyek nagyjából egyenlő arányban képviselték az énekes életútját. Természetesen az egészen kiváló, 2009-es Apokalipszis albumról is bekerült a programba néhány dal, mint a Sohase Vár és a Patkánymese. Érdekes módon a korábbi Kalapács albumokról csak mutatóba érkezett néhány nóta (Őszintén, Itt Leszek, Bűnöm A Rock), a mai estén egész komoly blokkot jelentett az Omen munkássága (Fagyott Világ, Bízd Rám Magam, Pokoli Évek), valamint természetesen több klasszikus Pokolgép slágert is elővettek. A Gép-induló, Itt És Most, Ítélet Helyett mellett bekiabálásra még Pokoli Színjáték is helyet kapott a programban.
  Látszott, hogy a jelenlévők javarészt azok közül kerültek ki, akik betéve ismerik a Kalapács diszkográfiát, ők voltak azok, akik ezt a nem túl ideális időpontot inkább a Club 202-ben töltötték el. A hangulatra nem lehetett panasz, a közös éneklésekre és a tombolásra mindenki vevő volt. A zenekar a tőlük megszokott színvonalon játszott, túl sokat nem mozogtak a deszkákon, de a munkájukban nem volt hiba. Kalapács József elég „biztonsági játékot” játszott végig, de ez szerintem teljesen érthető és elfogadható, jobb volt így, mintha betegen próbált volna meg hangszálakrobatikázni, aztán jól belesült volna. Egy dologba lehet csak belekötni, az alig több mint 1 óra játékidő azért igen kevés volt. Főzenekarként még egy fél órát illett volna játszani, és Bivi állapotára tekintettel még azt se várta volna senki, hogy a hangszálgyilkos „kötelező slágereket” vegyék terítékre. Sőt, ideális alkalom lett volna néhány nyugisabb tempójú, élőben hiánycikknek számító nóta leporolására. Na mindegy, a jó hangulatból nem volt hiány, és végül is ez a lényeg.
  
  Húsvét előestéjén még egy jó kis metal koncerten vehetett részt, akinek kedve volt. A Salvus minőségi prog/power metallal mutatkozott be, a kissé fekete báránynak számító Spirit Blue-tól egy kőkemény hardcore produkciót láthattunk, a Kalapács zenekar pedig mind a saját, mind az Omen, mind a Pokolgép nótáiból állított össze egy jó csokrot. Bár tavaly megjelent egy válogatás a 2000 és 2010 közötti Kalapács szerzeményekből, remélem rövidesen egy újabb sorlemezt is a kézhez kapunk tőlük.


Kulcsszavak:
  kalapács     spirit blue     salvus 


Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 kapcsolódó linkek: 

Kalapács

Salvus

Spirit Blue

 kapcsolódó cikkek: 

A küldetés folytatódik… Szabad szemmel - Megjelent a Salvus új nagylemeze

Nagy Máté csatlakozik a Kalapács zenekarhoz: Pénteken fővárosi buli a Barba Negrában

“Gyönyörű ez az újjászületés…” - Kalapács klippremier: Főnix

Töredék - Radnóti Miklós versmegzenésítés a Salvustól

Kalapács 60+ Nagyfi 60 + Rudán 60 - 180 év néha több…
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Akik házibulit csaptak az MVM Dome-ban: a Depeche Mode
Suicidal Angels, Fusion Bomb, Crimson Fire
A Normandie lenyűgözte Budapestet a Dopamine turné keretében
Cattle Decapitation, Signs Of Swarm
Fesztiválhangulat a Dürer kertben- Halflives és az Inferno Turné
Amaranthe, DragonForce, Infected Rain
Meshuggah, Avatar, The Halo Effect
Két zenekar, egy este a Dead Poet Society és a Ready the Prince lángoló show-ja az Akvárium színpadán
Battle Beast, Saint Deamon, Induction
Black Foxxes szárnyalása, azaz egyedülálló élmény a Dürer Kertben
Hobo- Vadászat 40
A Nothing But Thieves ismét lenyűgözte a budapesti közönséget
Abbath, Toxic Holocaust, Hellripper
 kiemelt 
The Amity Affliction, Infected Rain: csomagban olcsóbb a jegy a nyár két ütős bulijára
  
Nyáron sem maradunk ütős és modern metal bulik nélkül a fővárosban

Nanowar of Steel- Sör, Metal és Buli a Barba Negra-ban!
Esti Kornél a Budapest Parkban
Mike Portnoy-jal koncertezik Budapesten a Dream Theater
Először látogat Magyarországra a City Morgue
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 sacra arcana    stereotone    ideas    elyose    haydamaky    vojnits    keleti nyugalom    anvision    aws    artweg    crow 7    kabinláz    jarboe    audioplanet    g3    doves    dr. house    pain    night is the new day    carbonfools    black dahlia murder    kip winger    nevergreen    parway drive (aus)    the secret  

r47
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!