hosting: Hunet
r35
  cikkekfotók        
magazin [útikalauz]  2011. április 15. péntek   16:48
nincsen hozzászólás

szerző: Pjotr
Firkin – kanadai turné 2011


  Őrült kis együttesünket, a Firkint az a megtiszteltetés érte, hogy egy ötállomásos turnéra kapott meghívást az észak-amerikai kontinensre. Kanadát igyekeztük az - általunk magyarosan fűszerezett - ír muzsika és eldalolt sze/k/szkultúra bűvkörébe bevonni, vagy ahogy mi hívjuk: firkinizálni.
  
  Döbbenetes volt, amikor a torontói reptéri vámos srác felkapta a fejét, hogy tényleg ti vagytok a Firkin? persze mindezt angolul. Igazán jóleső érzés volt tapasztalni, hogy vendéglátónk jegyet foglalt hírünknek is valamelyik minket megelőző járatra. A tréfát félretéve: egyszerűen csak gondoskodtak koncertjeink promóciójáról és még számos apró dologról, ami által úgy érezhettük, mintha igazi nagy zenekar lennénk Európából.
  A repülőtérről - leginkább az amerikás filmekből ismert bőrüléses Lincolnokkal gurultunk belvárosi szállodánk felé, aminek pusztán csak annyi jelentősége volt, hogy kinti partnereink azt szerették volna, hogy jól érezzük magunkat, hiszen túl sok ember már nem szaladgált hajnalban, hogy megnézzék, milyen csiricsárén is jön meg Torontóba a Firkin.
  
  Szállodánk igazán kényelmes volt: befészkeltük magunkat pár szobába, amelyekről hamar ki is derült, hogy kifejezetten nekünk, zenészeknek tartogatták, ugyanis ezek voltak Bob Marley és Eric Clapton kedvenc szobái, amelyekbe mindig visszatértek torontói koncertjeik során. Lestünk is erősen, mint Rozália a mozáliában, persze füvet nem találtunk, nem is nő a 23. emeleten.
  
  Ébredésünk után azonnal mentünk is első fellépésünk helyszínére, a karmazsinvörös Quail & Firkin Pubba, ahol első ízben találkoztunk a nagyérdeművel és turnémenedzserünkkel, Gary-vel, aki egy végtelenül kedves figura, és aki nem szállt el magától, noha az évek során olyan együttesekkel dolgozott együtt, mint az AC/DC, a Police vagy az ír punk műfaj ősatyja, a The Pogues. Nagy megtiszteltetés volt vele dolgozni és profi stábjával. Profizmusukat jól mutatja, hogy az első koncert után úgy mehettünk a további állomásokra, hogy érkezésünkre már állt a színpad, minden zenész egyéni beállításait figyelembe véve, s ha egy húr elszakadt koncert közben, egy fehér kesztyű nyúlt ki a fekete színpadi függöny mögül egy póthangszert tartva. Nem vagyunk ehhez hozzászokva, mondanom sem kell.
  És hát a koncertek: eszméletlen bulikban volt részünk az első perctől fogva. Rengeteg rajongót, lelkes groupie-kat gyűjtöttünk magunk köré, akik végigkísértek minket minden további turnéállomáson.
  
  Szent Patrik Napján (március 17-én), az írek legőrültebb ünnepén a Lees Palace-ban léptünk fel, amelyet már jó előre beharangoztak a Now-ban, Torontó egyik legnagyobb lapjában. Telt ház fogadott minket, tetőtől talpig zöldbe öltözve, sörrel és whiskey-vel a kezében. A hely - nevével ellentétben ¬- amúgy nem egy palota: a backstage csöveiből jó néhány darabot kitépett az idő vasfoga, a falakat sem mostanában meszelték ki. Mégis minden tag megbabonázva indult firkinizálni, hiszen tudták, ugyanazokat a kilincseket fogják meg színpadra lépés előtt, mint egykor a Nirvana vagy az Oasis, és ugyanazokon a lépcsőkön ereszkednek a közönség elé a függöny mögül, mint előtte lévő nap a Sum41. Varázslatos hely volt, annyi biztos, a technika pedig világszínvonalú.
  
  Másnap a Bull & Firkinben skandálva tapsoltak vissza minket. Csak azt lehetett hallani, hogy Vissza! Vissza!. Magyarul! Nem kérdés, magyarok voltak a javából, felkészültek Firkinből, az előző napok koncertjein felbuzdulva. Hatalmas érzés volt, 8000 km-re az otthonunktól!
  
  Minden szempontból sikeres volt firkinizáló turnénk: együttműködési ajánlatot kaptunk egy floridai médiacég tulajdonosától, valamint meghívtak minket 2012-re egy újabb kanadai turnéra és az Egyesült Államokba, Kaliforniába.
  Úgy éreztük, tényleg a világ tetején lehettünk egy hét erejéig. Egy röpke óráig valóban voltunk ott: felvittek minket a CN Towerbe, Torontó legmagasabb épületébe. 447 méter magasból nézhettük a várost és a 100 km-re lévő Niagarát, amivel szintén volt szerencsénk közelebbről is megismerkedni vendéglátóink jóvoltából. Öltönyös sofőrrel és egy igazi bulis turnébusszal karcoltuk az amerikai határt, és lestük a lezúduló jeges habokat a szikrázó napsütésben
  
  Ha összegezni szeretném a turnét, azt mondanám: firkin´ good!



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 programajánló: 
2024. április 4.
Leaves’ Eyes´, Northtale, Catalyst Crime Budapesten
2024. április 7.
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
2024. április 12.
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Amikor a zenész tollat ragad - Tod A első regénye hamarosan magyarul is kapható lesz!
Promptmonsters.tv: Az AI-forradalom új szereplője a magyar kreatív iparban
Közel 100 nyeremény vár gazdára az idei Fülesbagoly Tehetségkutató-sorozatban
FolkAréna2024 - Minden Magyarok Tánca a 43. Országos Táncháztalálkozón
Ernelláék Kálmánéknál – színház és mozi a B32 Galériában
Jazzfest Budapest 2024
Al Di Meola Electric Band Budapesten
Tudatosság, vibrálás és színkavalkád
 kiemelt 
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
  
Budapest is szerepel a Mr BIG búcsúturnéjának tavaszi állomásai között: április 7-én a Barba Negrában lép fel Eric Martin, Paul Gilbert, Billy Sheehan és Nick D’Virgilio

Sting újra Budapesten
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
Republic 35
Búcsúkoncertet ad Budapesten a Buena Vista Social Club sztárja
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 blasted mechanism    headstock    cult of luna    between the buried and me    deák bill blues band    bill nighy    velvet revorver    toportyán férgek    reason    desultory    while heaven wept    vomit the soul    greg bennick    xiu xiu    beady eye    pluto    fergie    moonspell    after crying    apokalipszis    when death comes    ac/dc    yellowcake    guns n´ roses    skull fist  

r48
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!