hosting: Hunet
r32
  cikkekfotók        
beszámoló [koncert]  2011. április 14. csütörtök   04:57
nincsen hozzászólás

szerző: Barna
God Is An Astronaut, Marionette ID
2011. április 10., Budapest, Dürer kert

  Április második hétvégéje igen erős kínálatot biztosított a koncertre járó fővárosi metal rajongóknak, kezdve a pénteki Slayer, Megadeth koncerttől a szombati ingyenes Gorezone fesztiválon át a vasárnap esti God Is An Astronaut fellépésig. Utóbbi buli egy igazán különleges estének ígérkezett, amelyben nem is kellett csalódnia a Dürer kert nagytermét megtöltő közönségnek.
  
  A bemelegítő zenekar szerepét a fővárosi Marionette ID látta el, akik fél órában prezentálták experimentális (post) rock zenéjüket. A fazonilag egységes négytagú formáció meggyőzően, bár kissé félszegen vezette elő az erőteljes énektémákkal megtámogatott szerzeményeit. A megszólalással nem volt probléma, egy korrekt bulival szolgált a Transpire című második nagylemezével jelentkező banda. Már csak a színpadi jelenléten kéne lendíteni kicsit a bátrabb előadással, amely a manapság gombamódon szaporodó hazai post-rock közeli bandák többségénél egyaránt probléma.
  
  A 2002-ben alakult ír God Is An Astronaut egyre nagyobb sikernek és népszerűségnek örvend a post-rock zenei körökben. Minőségi lemezeik és a mostani zseniális koncertjük megerősítette bennem a tényt, hogy ezen elismertség abszolút megérdemelt. A festői természeti szépségekkel bíró Wicklow megyéből származó banda instrumentális zenéje pont olyan lélegzetelállítóan szép, mint az Írország keleti részén található hegység és környéke. Ami azonban óriási meglepetésként ért, hogy ezeket a lemezen nyugodt, lassan kibomló szerzeményeket hogyan szólaltatták meg élőben a zenészek. Ugyanis egy minden izében tökéletes, nagy energiákat felszabadító rock bulit kapott a nagy számban megjelent közönség, amely számomra egy post-rock koncertet illetően abszolút újszerű élmény volt. Nyoma sem volt a cipőt bámuló, földhöz szögezett előadásmódnak, ehelyett egy zúzós, energiabombát robbantó előadásnak lehettünk részesei. A bandához csak élőben csatlakozó Jamie Dean szintis már a koncert kezdetekor keltette a hangulatot, tapsoltatta, hergelte a népet, és bár az elején kicsit túlzásba is vitte a nagy biztatást, később azért egészséges mértékre vette vissza az éljeneztetést. A felszabadultan fejet rázó és óriási átéléssel zenélő Torsten Kinsella, valamint a parádésan játszó Michael Fenton dobos is vonzotta a tekinteteket, talán csak Niels Kinsella basszer húzódott meg valamivel szerényebben a színpad oldalán. A fergeteges hangulathoz az egyből gyomorszájon vágó erőteljes, izmos hangzás is hozzájárult, valamint a nézők odaadó, felszabadult rajongása. Nagyon kevés az ilyen fellépés, ahol tökéletes az energiaáramlás a zenészek és a közönség között. Sajnos a technikai problémák nem kerültél el a bulit (először a basszusgitár ment el, utána a szintetizátor hallgatott el pár percre), de ez a kétszeri, elektromos áram kimaradás miatti 3-4 perces leállás sem ültette le a bulit. Michael egy dobszólót is megeresztett az egyik kényszer szünetben, és tényleg olyan magas energiaszinten tudták az ír srácok folytatni a bulit, ahol a leállások előtt abbahagyták. Sőt, a ráadás végén egy plusz dallal is kárpótoltak minket az All Is Violent, All Is Bright képében. Amúgy lehet, hogy a sok elektronikus cucc is közre játszott a technikai problémákban: a hangszerek mellett két laptopról egyaránt szóltak a zenei színesítések, és (a koncertélményhez amúgy nem sokat hozzátevő) háttérvásznas vetítés is helyet kapott. A játékidőre nem lehetett panaszunk, egy jó 80 percen át hallgathattuk a pezsdítően előadott gyönyörű dalokat. A tavaly megjelent Age Of The Fifth Sun-ról a Worlds In Collision és a címadó hangzottak el, a God Is An Astronaut című albumot a Shadows, az Echoes, a Zodiac és a Remaining Light képviselte. Az All Is Violent, All Is Bright-ról a már említett címadón kívül a Fragile, a Forever Lost, a Remembrance Day, a Suicide By Star és a Fireflies And Empty Skies kerültek megidézésre, míg a The End Of The Beginning című debüt albumról a Route 666-et játszották el.
  
  Egy letaglózóan erőteljes pozitív élménnyel megerősödve sétáltam ki a Dürer kertből, és nem hiszem, hogy akárki is elégedetlenül távozott volna aznap. Egyáltalán nem számítottam ilyen izmos, energiától feszülő produkcióra. Nem igazán tapasztaltam eddig, hogy egy post-rock banda egy abszolút nem tipikus post-rock koncertet ad, hanem egy tökös rock bulit. Hibátlan csúcsteljesítményt láthattunk, nehéz lesz ezt bárkinek ebben a stílusban túlszárnyalnia.


Kulcsszavak:
  god is an astronaut     marionette id 


Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 kapcsolódó linkek: 

A God Is An Astronaut myspace oldala

A Marionette ID myspace oldala

 kapcsolódó helyszín: 

Dürer Kert - Budapest

 kapcsolódó cikkek: 

Megjelent a post-rocker GOD IS AN ASTRONAUT új live-stúdióalbuma a „The Beginning Of The End“

God Is An Astronaut, Rosa Parks

God Is An Astronaut: ismét hazai vendéggel

God Is An Astronaut

God Is An Astronaut – 2012-ben is jönnek!
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Akik házibulit csaptak az MVM Dome-ban: a Depeche Mode
Suicidal Angels, Fusion Bomb, Crimson Fire
A Normandie lenyűgözte Budapestet a Dopamine turné keretében
Cattle Decapitation, Signs Of Swarm
Fesztiválhangulat a Dürer kertben- Halflives és az Inferno Turné
Amaranthe, DragonForce, Infected Rain
Meshuggah, Avatar, The Halo Effect
Két zenekar, egy este a Dead Poet Society és a Ready the Prince lángoló show-ja az Akvárium színpadán
Battle Beast, Saint Deamon, Induction
Black Foxxes szárnyalása, azaz egyedülálló élmény a Dürer Kertben
Hobo- Vadászat 40
A Nothing But Thieves ismét lenyűgözte a budapesti közönséget
Abbath, Toxic Holocaust, Hellripper
 kiemelt 
Megint Budapesten, most a Barba Negra-ban koncertezik a Nanowar of Steel
  
„Kezdünk megöregedni, úgyhogy ne hagyd ki ezt a turnét” – ezzel az őszinte figyelmeztetéssel hirdette meg tavaszi koncertjeit a Nanowar of Steel

Dan Patlansky Budapesten
Mike Portnoy-jal koncertezik Budapesten a Dream Theater
Először látogat Magyarországra a City Morgue
Megint Budapesten koncertezik Sting
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 krapulax & bellepomme    perihelion    dwayne johnson    keleti nyugalom    primal fear    after crying    george w. bush    tito & tarantula    rival sons    green day    michael cera    lo!    the nick rivers    metalmania    kistehén    faithless    arvas    twister    tsjuder    revocation    palya bea    tintin    katy perry    rob zombie    jonathan nolan  

r46
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!