hosting: Hunet
r35
  cikkekfotók        
kultúra [könyv]  2011. április 11. hétfő   04:47
nincsen hozzászólás

szerző: Pjotr
Tavaszi Irodalmi Offenzíva – PL


  Könyvújdonságok, közönségtalálkozók, dedikálások, kerekasztalbeszélgetések, írói bemutatkozások a XVIII. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál keretében, az I. Margó Irodalmi Fesztiválon és az Európai Irodalom Éjszakáján.
  
  Varga Tokarczuk Siedlecka

  A könyvével külföldön és hazájában egyaránt sikertörténetet írt Turulpörkölt szerzője, Krzysztof Varga, Spiró Györggyel beszélget egy idén debütáló, új irodalmi kezdeményezés, az I. Margó Fesztivál keretében, az Európai Irodalom Éjszakáján pedig aki akar, ízelítőt is kaphat az író Pálfalvi Lajos fordításában, megjelenő Műmárvány síremlék című könyvéből a TÁP Színház társulatának tolmácsolásában.
   Krzysztof Varga és Olga Tokarczuk nevét nem kell bemutatni a magyar olvasóközönségnek. A lengyel irodalom élvonalába tartozó két szerzőtől már több kötet is megjelent magyar fordításban.
  
  Krzysztof Varga recepciójának hazai történetét felelevenítve elsősorban a 2010-ben Hermann Péter és az Európa Kiadó jóvoltából piacra került Turulpörkölt juthat eszünkbe, és a könyv megjelenését kísérő óriási visszhang. Az esszé, riport, társadalmi körkép, valamint gasztronómiai kalandozásokra invitáló útikalauz műfajait bravúrosan ötvöző műről számos kritika, cikk látott napvilágot. XVIII. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál keretében bemutatásra kerül a szerző Műmárvány síremlék című műve, Pálfalvi Lajos fordításában, az Európa Kiadó gondozásában. Ezúttal egy jövőben játszódó családregénnyel van dolgunk, melynek narrátora és főhőse 2071-ben, krisztusi korba érve beszéli el felmenői XXI. század elejéről induló történetét. Varga annak ellenére, hogy cselekményét a távoli jövőbe helyezi, nem a technika és tudomány evolúciója felől mutatja be a történelem eljövendő fejezeteit, sokkal inkább korunk emberének érzékletes, és éles vízióját adja. Hősét melegséggel és humorral formálja meg, miközben a tőle megszokott ragyogó humorral, kíméletlenül hatol mélyebbre és mélyebbre főhőse féltve őrzött intimitásainak, titkainak és neurózisainak világában. Míg a Turulpörkölt világa magyar tájakra invitálta olvasóit, ebben a regényében az író alig mozdul ki szülővárosából, Varsóból, a saját világát írja le hasonlóan nemes melankóliával, mély iróniával és nagy stiláris fegyelemmel.
  
  Olga Tokarczuk Őskor és más idők című könyve, szintén a Könyvfesztivál keretében jelenik meg Körner Gábor fordításában, a LHarmattan Kiadó gondozásában. Olga Tokarczuk a kortárs lengyel irodalom egyik meghatározó alakja, aki épp ezzel a pályája történetében mérföldkőnek számító remekművével robbant be az irodalmi köztudatba. Őskor és más idők című regényét húsz nyelvre fordították le. 1997-ben elnyerte a Koscielski Alapítvány irodalmi díját. 2008-ban a Begunok (Bieguni) című regényéért megkapta a legrangosabbnak számító lengyel irodalmi díjat (NIKE).
  Őskor, a történések színhelye, egy mitikus falu Lengyelország keleti részén. Négy arkangyal teremtette, akik őrt állnak a folyóktól körbezárt falu körül. Ezeknek az arkangyaloknak a szemével látjuk, ahogy az első, majd a második világháború felkavarja ezt az apró, de roppant sűrűségű mikrokozmoszt. És miközben zajlik előttünk természet és modernitás, nők és férfiak összecsapása, lassan minden a könyörtelen idő allegóriájává válik.
  Tokarczuk számára a nagybetűs történelem azonban csak eszköz, nem pedig cél. A történelem viharai, a civilizációs és politikai változások az egyén történetén keresztül nyernek formát. Épp ebben rejlik történetmesélésének ereje. Sajátos semmilyen más lengyel íróhoz sem hasonlítható - portrét fest a lengyel provinciáról, mely se nem szatirikus, se nem nosztalgikus, de nem is a népi hagyományok kihalását siratja. Az általa megrajzolt falu világa egyszerre mágikus és realista, pszichologikus-szimbolikus. Az Őskorban - akár a nagy romantikusok remekműveiben - realizmus és fantasztikum keveredik, egyfajta valós történelmi közegbe ágyazott fikciót teremtve. A regény e megannyi kulturális utalással átszőtt, számtalan rétegű szövetében a fogékony befogadó fellelheti az emberi és állati szenvedés feletti buddhista reflexiókat éppúgy mint a szentimentális - romantikus természetfelfogás hagyományait, a jóbi szenvedéstörténet jungiánus reinterpretációját, mint az emberi lét metaforáját, Pascal és a felvilágosodás racionalista istenfelfogásának párbeszédét, s végül a világ pesszimista, gnosztikus víziójának képét. Mindeközben Tokarczuknak sikerült lélegzetelállító könyvet írnia magáról az emberi életről, és a saját magunkkal, körülményekkel, morális és vallási normákkal, történelemmel folytatott szakadatlan küzdelmünkről. Olyan elbeszélést, mely a világ kegyetlensége ellenére nagy érzékenységgel viseltetik annak lakói iránt, akik olthatatlan vággyal kívánnak értelmet adni - több-kevesebb sikerrel - saját létezésüknek.
  A Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál keretében immár 11. alkalommal megrendezésre kerülő Európai Elsőkönyvesek Fesztiválján idén Sylwia Siedlecka képviseli Lengyelországot Kölykök című novelláskötetével. A szláv filológia tanszéken végzett fiatal író-műfordító elbeszéléseit már több nyelvre is lefordították.
  
  A Kölykök nyugtalanító írásai horror és groteszk között egyensúlyoznak, megkerülve az egyértelmű olvasat lehetőségét. Az írónő fájdalmas és nehéz témákhoz nyúl, öregség keveredik gyerekkorral, az élet szélsőségeit kapcsolja össze. Elbeszéléseiben minden moralizáló, társadalomkritikai szándék nélkül néz szembe a teljességgel igazságtalan és romlott világgal, melyben még a gyerekkort is megfosztja ártatlanságától.
  
  A Kölykök novelláiban közös a gyermeki rácsodálkozás, kíváncsiság írói gesztusa, mellyel a szerző olyan közel merészkedik ilyen-olyan külső vagy belső devianciákat, fizikai vagy érzelmi csonkaságot, sebhelyeket viselő hőseihez, amennyire csak tud, és amilyen távolságról azok már különösnek és szépnek tetszenek. Siedlecka akár egy érzékeny, hideg orvosi műszerrel preparálja hőseit. A nehéz, mély témákat puritán, csaknem szűkszavúan tárgyilagos formába önti, az elbeszélés hagyományos menetét, természetszerű ritmusát pedig megzavarja, sajátos dramaturgiát alkalmazva, melynél a novellák ott szakadnak meg, ahol a klasszikus íróiskola szabályai szerint el kellene kezdődjenek.
  
  Siedlecka elsősorban Közép-, és Kelet-Európa íróin nevelkedett. Nagy hatással voltak rá Dosztojevszkij és Bulgakov művei, hazája írói közül Schulz és Gombrowicz, a cseh irodalom és Ladislav Fuks groteszk, ironikus világa, de fontos inspirációnak tartja Csáth Géza sűrű, sötét tónusú, neurózissal átszőtt prózáját is.
  
  Találkozások Krzysztof Vargával:
   2011. 04. 14. 18:00
  Párhuzamos látomások: Krzysztof Varga és Spiró György estje
  A Margó Fesztiválon Európáról, hazáról és jövővíziókról Vári György beszélget a két íróval
  Anker Klub, Budapest 1061, Anker köz 1-3.
   2011. 04. 16. 11:00-13:00
  Európa Matiné
  Osztovits Levente terem, Millenáris, Budapest, II. Kis Rókus u. 16-20.
   2011. 04. 16. 16:00-17:00
  Dedikálás
  Az Európa Könyvkiadó standja, Millenáris, Budapest, II. Kis Rókus u. 16-20.
   2011.04.16. 19:00-23:00
  Európai Irodalom Éjszakája
   Fogasház, 1073 Budapest, Akácfa utca 51.
  
   Találkozások Olga Tokarczukkal:
   2011. 04. 14. 16:30
  A Könyvfesztivál ünnepélyes nyitóünnepsége
  Millenáris, Teatrum, Budapest, II. Kis Rókus u. 1620.
   2011. 04. 15. 12:00
  Európai Írótalálkozó
  Európa Pont, 1024 Budapest, Lövőház u. 35.
   2011. 04. 15. 15:00-16:00
  Olga Tokarczuk: Őskor és más idők- könyvbemutató
  Az írónővel Márton László író, költő, esszéista, valamint Pálfalvi Lajos, műfordító, polonista beszélgetnek
  Díszvendég standja, Millenáris, Budapest, II. Kis Rókus u. 1620
   2011. 04. 15. 16:00-16:30
  Dedikálás a LHarmattan standjánál
  Millenáris, Budapest, II. Kis Rókus u. 1620
   2011. 04. 15. 19:30-20:30
  Nemzetközi irodalmi est a Fogasházban a Funzine, az Európa Ponst és a Hungarian Literature Online szervezésében. Műsorvezető: Huszti Gergely. Felolvasóest és kerekasztal beszélgetés, közönségtalálkozó angol nyelven.Résztvevők: Baán Zsófia, Nádasdy Ádám, Olga Tokarczuk, Amy Sackville.
  Fogasház, 1073 Budapest, Akácfa utca 51.
  
  Találkozások Sylwia Siedleckával
  A Xi. Európai Elsőkönyvesek Fesztiváljának Vendégével:
   2011. 04. 15. 16:30 18:00
  Európai ÍrótalálkozóMigránsok és emigránsok, bevándorlók és expatok, autokton és allokton írók Az európai irodalom meszticizálódása
  Európa Pont, Millenáris, 1024 Budapest, Lövőház utca 35.
   2011. április 16, 14.00 - 18.00
  XI. Európai Elsőkönyvesek Fesztiválja
  Lázár Ervin terem, Millenáris, Budapest, II. Kis Rókus u. 1620



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 programajánló: 
2024. április 25.
Amit még sohasem láthattál a Parkból - a kulisszák mögé enged betekintést a Blahalouisiana vadonatúj live session videója
2024. április 26.
Nanowar of Steel- Sör, Metal és Buli a Barba Negra-ban!
2024. április 30.
Glenn Hughes: Deep Purple - Burn lemez 50 éves jubileumi turné budapesti állomással!
 a rovat legfrissebb cikkei: 
A Thália Színház a 2024/2025-ös évadban közönségkedvenc előadásokkal készül
Hiánypótló ritkaságok és műfajteremtő zenészek a negyedik Liszt Ünnep első programjai közt
Ötödik alkalommal rendezik meg Budapesten a Fehér Ilona Nemzetközi Hegedűversenyt
Kuriózumok a Főapátsági orgonahangverseny-sorozaton Pannonhalmán a Bazilika800 emlékévben
Mi komolyan vesszük a könnyűzenét is - Áprilisban jazzel folytatódik a Semmi komoly, ősztől pedig új helyszínre is költözik
Európa egyik legjobbja Pannonhalmán – Nagyböjti koncertsorozat a Capella Savariával
Elfajzott művészet II.
Ritkán játszott hegedűversenyt szólaltat meg Kokas Katalin a Danubia Zenekarral
 kiemelt 
The Amity Affliction, Infected Rain: csomagban olcsóbb a jegy a nyár két ütős bulijára
  
Nyáron sem maradunk ütős és modern metal bulik nélkül a fővárosban

Nanowar of Steel- Sör, Metal és Buli a Barba Negra-ban!
Esti Kornél a Budapest Parkban
Mike Portnoy-jal koncertezik Budapesten a Dream Theater
Először látogat Magyarországra a City Morgue
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 moog    tankard    the agonist    holy grail    keepers of jericho    the poster boy    system of a down    balaton    szerelem    kyuss    proghma-c    the big bunny hall swinger club    érdi tamás    zechs marquise    alterdistrict    byealex    batman    mobilmánia    zoroaster     csata: los angeles    levi fantasy    ingrowing    galla miklós    murderdolls    shell beach  

r45
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!