hosting: Hunet
r39
  cikkekfotók        
beszámoló [koncert]  2011. március 30. szerda   06:47
nincsen hozzászólás

szerző: Barna
Overkill, Destruction, Heathen, After All
2011. március 11., Budapest, Petőfi Csarnok

  A márciusi hosszú hétvége nagyon erős koncertkínálatot tartogatott a thrash metal rajongóknak, melynek első állomása a pénteki Killfest turné volt. Jó régen járt már nálunk a Heathen, a Destruction, és az Overkill is, így igazi ínyenc estére volt kilátás.
  
  A belga After All kezdte a zajongást a Petőfi Csarnok színpadán. A flamand thrash brigád még 1988-ban alakult, és azóta 7 nagylemezt adtak ki. Nagy múltjuk ellenére én még nem hallottam róluk eddig, és az elég közepes színpadi produkciójuk nyomán nem is hiszem, hogy ezután merülnék el munkásságukban. A tipikus bemelegítő banda szerepében tetszelegtek, a fél órás műsorukból a sokszor hallott thrash riffek mellett Sammy énekes többször megeresztett fülrepesztően magas sikolyai maradtak meg emlékezetemben.
  
  A Lee Altus gitáros vezette Heathen már egy jóval patinásabb banda. A Bay Area egyik gyöngyszeméről beszélhetünk, akik két nagyszerűen sikerült album után 1992-ben álltak a földbe. 2001-ben aztán ujjá alakultak, sőt a tavalyi The Evolution Of Chaos című lemezzel kitűnő formában tértek vissza. A színpadra is erőtől duzzadóan robbantak be, és energikusan, precízen prezentálták a sajnos elég karcsú műsoridejű programjukat. A setlistben mindössze 4 nóta szerepelt, azok is mind a tavalyi visszatérő albumról. Persze öröm volt hallani a Dying Season, Control By Chaos, Arrows Of Agony és az epikus No Stone Unturned alkotta műsort, de azért láthatóan sok rajongónak hiányoztak a régi klasszikus számok. Az előadás technikailag abszolút rendben volt, a hangulattal sem volt gond, egyedül a kissé gitárszegény hangzáson lehetett fogást találni. Remélhetőleg legközelebb hosszabb műsoridővel is megtekinthetjük Lee Altus technikás thrash metal bandáját, ezúttal csak egy rövid ízelítőre futotta a rendelkezésükre álló 30 percben.
  
  A Ruhr-vidéki német Destruction sem ma kezdte a muzsikálást, a Schmier és Mike Sifringer által működtetett brigád már 1982 óta hegeszti a germán thrash metal riffeket. Voltak jobb és rosszabb időszakaik, de a 2000-es évek óta határozottan jó formában vannak. Ezt bizonyítja az idei Day Of Reckoning című új lemez is, amely Vaaver dobos bemutatkozása egyben. Szintén nem kapott sok időt a germán brigád, bő 40 percben kalapálták el a főleg az újabb érájukra támaszkodó programjukat. A 11 számos műsor sajnos nem győzött meg, ugyanis elég enerváltan, erőtlenül szólaltak meg a hangszerek. Nem igazán jött át a thrash metal átütő ereje, amely szükséges lett volna a koncert megfelelő élvezeti értékéhez. Sajnos a zenészek is elég statikusan adták elő magukat, bár trió felállásban nem egyszerű látványosat alkotni a színpadon. Mike azért rázta a göndör hajzuhatagát rendesen, és Schmier is szuggesztíven sikálta a basszusgitárját és sivította a strófákat (Vaaver életunt arckifejezése viszont nem a kicsattanó életkedvről árulkodott). A régebbi érából a Bestial Invasion, a Mad Butcher és a Curse The Gods hangzottak el, az új lemezt a Hate Is My Fuel és az Armageddonizer képviselte, a többi eljátszott szám pedig a 2000 utáni időszakból került elő. A The Butcher Strikes Back nótával végződő koncert végül is nem volt rossz, de én egy jóval izmosabb hangzással megdörrenő, lehengerlőbb produkciót vártam.
  
  Eddig nem győzött meg igazán a Killfest, amit azonban az Overkill produkált, attól menten megváltozott a véleményem a szerény félházas közönséggel lezajló koncertestről. A Bobby Blitz Ellsworth és Carlos D.D. Verni nevével fémjelzett New York-i thrash metal öregek egy olyan tökéletes bulit kanyarítottak, hogy mindenki csak keresgélte az állát a padlón. Eddig még nem láttam őket élőben, így előzetesen nem tudtam mire számítsak; ezáltal még nagyobb erővel ragadott magával az energikus produkció. Kezdve a végre erőteljesen, lemezminőségben megdörrenő hangcucctól kezdve a kirobbanó hangulatig, és a profin, élvezetesen kivitelezett színpadi előadásig. Ennek a másfél órának nem volt gyenge pontja (a máshol is emlegetett vakító stroboszkóp főleg a koncert elején azért idegesítő volt), csak üresjáratok nélküli csúcspontjai. A zenészek éltek a színpadon: Dave Linsk és pengetőkkel bűvészkedő Derek Tailer beleéléssel reszelték a riffeket, Ron Lipnicki pedig magabiztosan hozta a dobtémákat. A két öreg, a nagy vehemenciával basszusozó törpe termetű D.D. Verni mester és az energiától feszülő Blitz is kitett magáért. Blitz különösen jó formában volt: pengére kigyúrt felsőtesttel cikázott jobbra-balra a színpadon az 50 év feletti figura, és a kontroll ládákra állva tüzelte tovább a forrongó tömeget. Nem is kellett nagyon buzdítani a népet, a zenészek tenyeréből evett a thrash metal hívő nézősereg. A 16 nótából álló dallista is kellően változatos volt: az olyan klasszikusok, mint a Wrecking Crew, a Rotten To The Core, a Hello From The Gutter, a Hammerhead, a Deny The Cross és az Elimination mellett komoly hangsúlyt fektettek a remekbe szabott tavalyi új albumra. Az Ironbound-ról a The Green And Black, a Bring Me The Night, az Ironbound, az Endless War és az egyik csúcspontot képező Give A Little is elhangzottak, és abszolút beleillettek a régebbi dalok közé. Még a Horrorscope albumról vették elő az Infectious-t és a Blood Money-t, valamint a W.F.O.-ról a Bastard Nation-t. A mókázás is megvolt az Old School és a ráadást záró Fuck You képében, így egy tényleg minden ízében zseniális bulinak lehettünk részesei.
  
  Az Overkill tökéletes fellépése mellett öröm volt látni a Destructiont és a Heathent is; minden thrash metal fanatikus bánhatja, aki kihagyta ezt az estét. Blitz mesterék lehengerlő buliját pedig nehéz lesz idén ebben a stílusban koncertfronton megszorongatni, az biztos.


Kulcsszavak:
  overkill     destruction     heathen     after all 


Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 kapcsolódó linkek: 

Az Overkill myspace oldala

A Destruction myspace oldala

A Heathen myspace oldala

 kapcsolódó helyszín: 

Pecsa Music Hall - Budapest

 kapcsolódó szervező: 

Concerto Music

 kapcsolódó cikkek: 

A Wolves At The Gate elkészítette a Twenty One Pilots Heathens című számának fantasztikus feldolgozását

Kanyarban a Holding Absence új albuma, a The Noble Art Of Self Destruction

Destruction: nem változnak meg

Április 8-án jelenik meg a Destruction legújabb 17. albuma, a Diabolical

Sid Falck Overkill ex-dobosának szóló projectje
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Fesztiválhangulat a Dürer kertben- Halflives és az Inferno Turné
Amaranthe, DragonForce, Infected Rain
Meshuggah, Avatar, The Halo Effect
Két zenekar, egy este a Dead Poet Society és a Ready the Prince lángoló show-ja az Akvárium színpadán
Battle Beast, Saint Deamon, Induction
Black Foxxes szárnyalása, azaz egyedülálló élmény a Dürer Kertben
Hobo- Vadászat 40
A Nothing But Thieves ismét lenyűgözte a budapesti közönséget
Abbath, Toxic Holocaust, Hellripper
Slaughter To Prevail
 kapcsolódó fotók: 

Overkill (USA) - 2011. március 12. Petőfi Csarnok

Destruction (GER) - 2011. március 12. Petőfi Csarnok

Death Destruction (SWE) - 2011. november 28. Club 202

Heathen (USA) - 2011. március 12. Petőfi Csarnok
 kiemelt 
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
  
Budapest is szerepel a Mr BIG búcsúturnéjának tavaszi állomásai között: április 7-én a Barba Negrában lép fel Eric Martin, Paul Gilbert, Billy Sheehan és Nick D’Virgilio

Sting újra Budapesten
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
Republic 35
Búcsúkoncertet ad Budapesten a Buena Vista Social Club sztárja
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 spielberg    maximo park    david ellefson    tales from the grave in space    jonathan nolan    the descendants    rotten sound    vengince    wasp    rock of ages    testament    devil sold his soul    the pills    urne    sin of god    lovasi andrás    bikelinefest    suicidal tendencies    susan tedeschi    zonaria    konflikt    boros lajos    the casting out    immolation    lies  

r44
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!