hosting: Hunet
r34
  cikkekfotók        
magazin [program]  2011. március 28. hétfő   04:47
nincsen hozzászólás

szerző: Pjotr
Gálaest Kovács József operaénekes emlékére: „ A Tácdalfesztiváltól az Interoperettig”
2011. május 17. 19:30h, Művészetek Palotája Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem

  Kovács József, a közelmúltban elhunyt operaénekes májusban lenne 65 éves. Ennek emlékére a Memory-Interoperett szervezésében Gálaest kerül megrendezésre 2011. május 17-én, 19 óra 30 perctől a Művészetek Palotája Bartók Béla Nemzeti Hangversenytermében.
  
  A Gálaest jellege az éveken keresztül a közszolgálati médiumokban élőben sugárzott Kovács József által alapított Interoperett, Újévi Gálakoncertjeinek hangulatát idézi majd, a társulat neves művészeitől megszokott színvonalon. Opera áriákon és musical slágereken kívül felcsendülnek a legnagyobb operett-dallamok többek között Kálmán Imre, Lehár Ferenc és Ábrahám Pál műveiből.
  
  A Gálaesten Korcsmáros György, Jászai Mari-díjas Érdemes művész rendezésében olyan neves művészek, pályatársak, mint Arany Tamás, Auksz Éva, Balogh Csaba, Bellai Judit, Békés Attila, Boncsér Gergely, Bozsó József, Buzás Viktor, Csengeri Attila, Dániel Gábor, Egri József, Egyházi Géza, Fonyó Barbara, Frankó Tünde, Hruby Edit, Kállay Bori, Keszler Éva, Ladinek Judit, Mahó Andrea, Molnár Marica, Nagy Ibolya, Szalai Csilla, Szeredy Krisztina, Teremi Trixi, Tóth János, Várkonyi Szilvia vagy Xavier Rivadeneira tolmácsolásában ismerkedhetnek meg a művészetnek e területével.
  
  Az est díszvendége Prof. dr. Simon Tamás, a Magyar Rákellenes Liga elnöke.
  
  A művészre Baranyi Ferenc Kossuth- és József Attila-díjas költőnk fog emlékezni és a nézőket köszönteni. A Váci Szimfonikusokat Farkas Pál és Pfeiffer Gyula vezényli majd, míg koreográfusként Buzás-Racskó Rita és Molnár Ferenc emelik a rendezvény színvonalát. Szerkesztő Kovács Tünde. A fellépők jelmezeit pedig, Rományi Nóra tervezi.
  
  Kovács József az 1967-ben megrendezett Táncdalfesztiválon a Jöjj vissza hozzám c. dallal aratott viharos közönségsikert. Az elkövetkező két évben pedig a Fesztivál közönségdíjasa lett. Elvégezte a Színház- és Filmművészeti Főiskola operett-musical szakát, és ebben az időben már a Budapesti Operettszínházhoz került, ott debütált és felejthetetlen sikereket ért el. Majd külföldi szerződést kapott Grazba és Bécsbe, folyamatosan képezte magát és ott is kimagasló alakításokat nyújtott immár opera- és operett szerepekben egyaránt. 17 év után tért vissza Magyarországra és létrehozta az Interoperettet, amely világszínvonalú produkciókkal kápráztatta el a közönséget itthon és külföldön egyaránt. 2004-ben megalapította a Belvárosi Színházat, amely a továbbiakban helyszíne volt az Interoperett műsorainak. Élete végéig párhuzamosan igazgatta a Belvárosi Színházat és művészeti vezetője maradt az Interoperettnek. Halálával nem ért véget az általa felépített műfaji értékek folytatása, mert megalakult a Memory-Interoperett, amelynek küldetése az operett műfaj ápolása a művész úr által felépített és örökül hagyott színvonalon.
  
  Kállay Bori így emlékezik vissza Kovács Józsefre a hazai igényes operett-műfaj megteremtőjére:
  
  ”1989-ben, amikor Kovács József megalapította az Interoperett-et, az elsők között hívott a társulathoz, és én örömmel mentem. Amikor pedig elindította és hamarosan hagyományossá tette a nagyszerű Újévi Gála műsorokat, ugyancsak valamennyin felléptem. Akárcsak ő, magam is feltétel nélkül hittem az operett sikerében, és bíztam Józsi hozzáértésében, lelkesedésében és tapasztalatában. Az első időkben még duettet is énekeltünk. A nyolc együtt töltött esztendő, a hatalmas sikerek, a jó munkakapcsolatot barátsággá kovácsolták. Maximalista volt, ha az előadás színvonaláról volt szó, de megengedő a számaim kiválasztásában. Tudta, hogy „egy húron pendülünk”ha imádott műfajunkról van szó.
  Nagyra becsültem azért is, mert gondja volt fiatal tehetségek felfedezésére, támogatására. Olyan később világhírnevet szerzett nagyság kezdte például az Interoperettben pályafutását, mint Miklósa Erika. Fájdalmasan korán hagyott itt bennünket, és pótolhatatlan műfajunkban az űr nyomában. Ugyanakkor némi reményt nyújt e tekintetben, hogy megalakult a Memory-Interoperett, amely céljául éppen a Kovács József által oly magas színvonalon képviselt hagyományt kívánja őrizni, fenntartani.

  
  A Gálaest bevételéből a szervező Memory Interoperett Kft. támogatja a Magyar Rákellenes Liga tevékenységét.



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 programajánló: 
2024. április 4.
Leaves’ Eyes´, Northtale, Catalyst Crime Budapesten
2024. április 7.
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
2024. április 12.
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Amikor a zenész tollat ragad - Tod A első regénye hamarosan magyarul is kapható lesz!
Promptmonsters.tv: Az AI-forradalom új szereplője a magyar kreatív iparban
Közel 100 nyeremény vár gazdára az idei Fülesbagoly Tehetségkutató-sorozatban
FolkAréna2024 - Minden Magyarok Tánca a 43. Országos Táncháztalálkozón
Ernelláék Kálmánéknál – színház és mozi a B32 Galériában
Jazzfest Budapest 2024
Al Di Meola Electric Band Budapesten
Tudatosság, vibrálás és színkavalkád
 kiemelt 
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
  
Budapest is szerepel a Mr BIG búcsúturnéjának tavaszi állomásai között: április 7-én a Barba Negrában lép fel Eric Martin, Paul Gilbert, Billy Sheehan és Nick D’Virgilio

Sting újra Budapesten
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
Republic 35
Búcsúkoncertet ad Budapesten a Buena Vista Social Club sztárja
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 dresch mihály    tom hanks    zaporozsec    halálos iramban    the legend of the guardians    john lydon    faster    hobo    anima sound system    taking back sunday    dodheimsgard    steve´n´seagulls    hófehér és a vadász    diesel    a félszemű    junkies    papa roach    demonlord    the inspector cluzo    lovreck    hodor aura    monuments    a-team    amputated    jon hamm  

r47
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!