hosting: Hunet
img_up/1611/bannerc96814ea.gif
  cikkekfotók        
előzetes [koncert]  2011. március 22. kedd   04:44
nincsen hozzászólás

szerző: Pjotr
Jennifer Walshe (IRL), 4 Free Birds (AR/H) az A38-on
2011. március 31., csütörtök 20h, A38 - Budapest

  Polyphony Koncertsorozat Magyarország EU-elnökségének alkalmából
  
  Belépő elővételben: 1400 Ft, a koncert napján: 1700 Ft. SMS-kód: A38WALS0331
  
  2011. január elsejétől fél éven át Magyarország látja el az Európai Unió Tanácsának elnöki tisztét. Magyarország 2004. május elseje óta teljes jogú tagja az európai közösségnek, de ez a tagság igazán most teljesedik ki: az elnökséggel hazánk fontos lehetőséget kap, hogy külpolitikai, gazdasági és nem utolsósorban kulturális elképzeléseit érvényre juttassa. Az elnökség alkalmából nagylélegzetű koncertsorozat indul az A38 Hajón: a Polyphony néven futó sorozat Magyarország EU-elnökségét harangozza be és népszerűsíti. A sorozat alcíme: Unity, Diversity, Music (Polifónia Egység, sokféleség, zene) a lehető legpontosabban írja le célját. Az egy éven keresztül zajló, 50 duplakoncertből álló sorozat egyes alkalmain egy-egy magyar és külföldi előadó lép fel a külföldiek az Európai Unió országait képviselik. Polyphony, polifónia, avagy többszólamúság: a sorozat üzenete egyértelmű be- és megmutatni Európa gazdag zenei kultúráját, sokszínűségét, azt a villódzó gazdagságot, amitől e kontinens az, ami. A koncertekről az A38 Hajó televíziós felvételeket készít, melyek hamarosan a televízió képernyőjére kerülnek. A sorozatot a Magyar Köztársaság Külügyminisztériuma, illetve a Hungarofest támogatja.
  
  Jennifer Walshe a kortárs ír zene egészen egyedülálló előadója és zeneszerzője, komponistaként, énekes- és színésznőként, performerként egyaránt. A fáradhatatlan kortárs művész eredetileg zeneszerzést tanult, ebből is doktorált, majd ösztöndíjasként Berlinben töltött éveket. Elképesztő mennyiségű kortárs zenei csoport tagjaként működött és működik, 35 éves korára valóságos élő zenei intézmény lett belőle.
  
  Walshe zörejzenéjét leginkább a minimalizmus jellemzi. Folyamatosan keresi a hangszer és az emberi hang új funkcióit, a megszólaltatás új formáit. Kaparászás és motozás, csattogás és kuttyogás, motyogás és dúdolgatás ezek mind-mind új dimenziókat nyernek Walshe rendkívül szuggesztív muzsikájában. Ennek a folyton újító, sosem megálló művészi attitűnek nagyszerű példája Walshe új projektje, a Grúpat, amelyben egyfajta zenész Pessoaként, éveken keresztül kilenc fiktív zeneszerző és egyben alterego bőrébe bújva hoz létre zenei darabokat, installációkat, szobrokat és divattárgyakat, ruhákat.
  
  A 4 Free Birds eredetileg alkalmi projektként indult, Rhodos Birds néven. Először 8 fős (4 fiú, 4 lány), csak énekesekből produkció formájában 2010 októberében mutatkozott be a rodoszi World Public Forum megnyitó eseményén. A formáció női szekciója akkor úgy döntött, hogy fiúk nélkül folytatja, és egy sokkal experimentálisabb, stílusokban változatosabb projekttel mutatkozik be első hazai koncertjén. Így született a 4 Free Birds, melynek tagjai: Fábián Juli, a Barabás Lőrinc Eklektricből is ismert kiváló jazzénekesnő, Tóth Evelin, hazánk talán első számú, fantasztikus technikájú kísérletező avantgárd énekesnője, az örmény képzőművész-énekes Gaja Arutjunján, a Deti Picasso frontembere, valamint a fiatal tehetség, Molnár Emese. E négy nagyszerű énekesnő kísérleti a capella projektjéről a legtöbbet talán a benne résztvevők eddigi karrierje mondja el:
  
  Tóth Evelin az Ektar énekesnője világéletében saját, önálló útját járta. A zenével-színházzal gyerekkora óta intenzíven foglalkozó énekesnő klasszikuszenei tanulmányait követően rendkívül sokoldalú technikai képzésben vett részt: az indiai énektechnikákat éppúgy tanulmányozta, mint az afrikai vagy szefárd stílusokat, és így alakította ki sajátos, egyedi technikáját, amit leginkább a test egyfajta hangszerként való, szabad improvizatív használata jellemez. Alternatív és mozgásszínházi produkciókban is részt vett, és e sokféle forrás teszi számára lehetővé a legnagyobb zenei szabadságot. Tradicionális szefárd, magyar, népzene, elektronikus kompozíciók, dzsessz egyaránt megtalálható repertoárján. Sokoldalúságát jól jellemzi az elmúlt években megjelent három lemeze: a Hamid Drake-kel készített Csókoljon meg... az Énekek éneke motívumait dolgozza fel, az Ölelésben című album Erikk McKenzie novég elektronikus zenésszel készült, míg az akusztikus Rubái Trió lemeze Omár Khajjám verseit dolgozza fel.
  
  Fábián Juli az experimentálisan improvizatív, impulzív, fekete hangú, szőke, kék szemű énekesnő a magyar zenei élet ígérete. A Liszt Ferenc Zeneakadémia Jazz Tanszakának elvégzése után énektechnikáját meghatározó együttesekben csillantotta meg: dolgozott a Just In Time-mal, az Erik Sumo Banddel, a Barabás Lőrinc Eklektrickel és Sárik Péter gitárossal alakított duót. Rendszeres vendége a Gyárfás István Trió, a Budapest Jazz Orchestra, a Freestyle Chamber Orchestra, a Nagy János Trió, a Regős István Trió, a Talamba koncertjeinek. Zenei nyitottságát és előadásmódjának átható közvetlenségét mutatja, hogy DJ-kkel és más zenészekkel live act-ekben és improvizációs esteken rendszeresen vesz részt. 2007-ben és 2008-ban a Montreux Jazz Voice Competition döntőse volt, valamint a Kodolányi János Főiskola jazz-ének tanára.
  
  Gaya Arutjunján a moszkvai orosz-örmény-magyr Deti Picasso zenekar frontembere és a budapesti Másfél együttes vendégénekesnője, az örmény rockzene nagykövetasszonya. Zenekarával rendszeresen koncertezik Európa fontosabb világzenei fesztiváljain és klubjaiban. A Jereván-Moszkva-Budapest tengelyen élő és alkotó Gaya Arutyunyan énekstílusában ötvöződik a hagyományos örmény népzene, improvizatív kísérleti elemek és a rock. A Deti Picasso zenekar tagjaként és szólóban koncertezett és közös felvételeket készített többek között Alexander Hackéval (Einstürzende Neubauten), Bobby McFerrinnel, Jason Webley-vel, Nikola Sekulovic-tyal (ex-Laibach), Stefan Sundstrommal, Grencsó Istvánnal, a Zdob si Zdubbal és a Schtimm zenekarral. Koncertjeivel eddig 25 országban képviselte az örmény rock szcénát.
  
  Molnár Emese eredetileg népzenei irányultságú iskoláit az egyetemi évek alatt egyre jobban kiegészítette a dzsessz és az improvizatívabb műfajok iráni érdeklődés. A Kőbányai Zenei Stúdió ének szakán vált biztossá számára, hogy az éneklés és azon belül is a dzsessz és könnyűzene a követendő út. Itt Faith Ildikó és Sárik Péter szárnyai alatt fejlődött és teljesedett ki. Azóta együtt dolgozott Dj Zoohacker ethno lounge projektjében. (Ezt az A38 hajón is bemutatták már.) A Quimby nagysikerű Ajjajjaj című kislemezén, majd az azt követő Lármagyűjtögető albumon is közreműködött, illetve rendszeresen koncertezik saját zenekarával, a Why Not-tal. Ezek mellet gőzerővel dolgozik saját önálló anyagán, mely Jamese címmel előreláthatóan 2011-ben jelenik meg.
  
  Az együttes tagjai
  Tóth Evelin: ének
  Fábián Juli: ének
  Gaya Arutyunyan: ének
  Molnár Emese: ének
  
  A Polyphony sorozat támogatója a Magyar Köztársaság Külügyminisztériuma, illetve a Hungarofest. A Polyphony sorozat további koncertjei az A38 Hajón a magyar EU-elnökség félévében:
  
  Watcha Clan (F) lemezbemutató
  Szabó Balázs Band
  04.04.h.20h
  
  Wildbirds & Peacedrums (S)
  Singas
  04.26.k.20h
  
  Peter Brötzmann Chicago Tentet +1 (D/S/USA)
  Grencsó Kollektív Töltelék
  04.30.szo.19h
  
  Watch My Dying
  Pedigree (EST)
  Sunday Fury
  05.05.cs.20h
  
  Bardo
  Dead Combo (P)
  05.21.szo.21hSzólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:
 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 kapcsolódó linkek: 

A38 – Jegyvásárlás

 programajánló: 
2017. december 11.
Visszatér Budapestre a világhírű Harlem Gospel Choir
2017. december 28.
Visszatér a ’90-es évek rocklegendája! Fahrenheit koncert a Gödör Klubban
2017. december 31.
Global Underground & Legendary Moments - MEMORYLAND NYE 2017, Millenáris
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Gyíkemberek és punkok a Dürer Kertben
Global Underground & Legendary Moments - MEMORYLAND NYE 2017, Millenáris
Legendary Moments pres.: Emmanuel Top & Robert Babicz
Harlem Globetrotters, show Budapest!
Avantgarde Prayer - Párodos (I), Veratrum (I), Scuorn (I)
Visszatér Budapestre a világhírű Harlem Gospel Choir
Hellhammer festival 2017: Winter edition
Whitney – Queen of the Night koncert Whitney Houston dalaival
Garage punk Dublin - Otherkin koncert Budapesten
 kiemelt 
Harlem Globetrotters, show Budapest!
  
A Harlem Globetrotters kosárlabdacirkusza 2018-ban izgalmas és érdekes kosárlabda show-val érkezik Magyarországra, folytatja világhírű hagyományát a labdakezelés varázslásával, a kosárlabda játék művészi tökélyre vitelével, és a csak rájuk jellemző családi szórakoztatással, mellyel továbbra is izgalomban tartják rajongóikat, a kisgyerekektől a nagyszülőkig

Enrique Iglesias dupla koncertet ad tavasszal Budapesten!
Accept - A heavy metal legenda Barba Negra Music Clubban
 friss hozzászólások 

Richie Kotzen (1)
Interjú Petrás Jánossal az Europica zenekar születéséről (2)
Dark Tranquillity, Nailed To Obscurity, Watch My Dying (2)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto Music
Hammer Concerts
Livesound Productions
VilágVeleje Produkció

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 tolcsvay lászló    tim ripper owens    gyémánt bálint    noomi rapace    nicko mcbrain    scary guys    devildriver    péterfy bori love band    charrie    life of agony    valentin nap    steve vai    gwen stefani    refused    symphorce    sunset    moby    hófehér    ensiferum    the clash    how to train your dragon    rock show    millennium-trilógia    pancser police    january jones  

img_up/1611/bannerc96814ea.gif
Copyright 2000-2017 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!