hosting: Hunet
r31
  cikkekfotók        
előzetes [fesztivál]  2003. május 16. péntek   12:48
nincsen hozzászólás

szerző: morzsa
A nyár 7 legjobb napja – Sziget Fesztivál 2003
július 30-tól augusztus 6

  Nagyszínpadok

  Nagyszínpad
  
  Az idei Sziget Nagyszínpadán már biztosan fellép trash császára, a világ egyik legjobb koncertzenekara, a Slayer, és az idén új lemezzel előrukkoló Massive Attack. Eljön a populáris, táncparkettekre fazonírozott reggae/ragga/dancehall legismertebb sztárja, Shaggy és újra a Sziget Nagyszínpadán láthatjuk a Morcheeba-t. Szintén fellép a kortárs popszíntér egyik legsajátosabb formációja, a Moloko valamint a politikus töltetű számaikról ismert, dubos, hiphopos ritmusokat és izgalmas, pengeéles gitárokat egyaránt felvonultató Asian Dub Foundation is. Az idei nyár vendége lesz az angol Goldfrapp, az easy listening stílusban dolgozó De Phazz, a táncos elektronikát élő hangszerekkel és dalokkal keresztező angol duó, a Lamb és a Szigeten korábban szintén nagy sikert aratott H-blockx. Hallhatja a közönség a Faithless-gitáros Dave Randall Slovo nevű projektjét valamint a Dreadzone koncertjét. Mellettük fellép a full extrás Abba-revival Björn Again, egyenesen Jamaikából érkezik a Szigetre a világ első reggae Grammy-díját bezsebelő Black Uhuru alapító tag Michael Rose és Sly and Robbie közös projektje, és az Egyesült Államokból pedig a Al McKay fémjelezte Earth Wind and Fire Experience formáció.
  
  Pannon Praktikum Világzenei Nagyszínpad
  
  A world music lehető legszélesebb horizontját mutatja be idén is a Világzenei Nagszínpad: Kubától Indiáig, Madagaszkártól Korzikáig, Mexikótól Portugáliáig, Malitól Szerbiáig vagy ha úgy tetszik, a sontól (Ibrahim Ferrer) a klezmerig (David Krakauers Klezmer Madness!), a fadótól (Madredeus) a skáig (Skatalites), a mariachi-punktól (Los de Abajo) a rezesekig (The Bollywood Brass Band), a cigányzenétől (Bratsch) az etno-technóig (Nitin Sawhney).
  
  Idén is éppúgy helyet kapnak a műfaj megasztárjai (Ibrahim Ferrer, Nitin Sawhney, Madredeus, Värttinä, Goran Bregović, Shane MacGowan), mint a hazánkban kevésbé ismert de nem kevésbé ragyogó csillagok (David Krakauers Klezmer Madness!, Tarika, Zamballarana, LoJo, Amadou et Mariam, Bonga, Los de Abajo, The Bollywood Brass Band, Skatalites), ugyanakkor a szervezők arról sem mondhattak le, hogy a legújabban feltűntek közül is válogathassanak (Jony Iliev, Traband, Mercedes Peón).
  
  Elmondható újra: az egyik legnagyobb sztár a Sziget fesztivál meghívására lép fel először Magyarországon (Madredeus, A magyar közönség a Lisszaboni történet című film kapcsán találkozhatott velük, aminek ők szerezték a zenéjét).
  Azoknak az apró hagyományoknak is igyekszik ez a helyszín megfelelni, amelyek spontán teremtődtek meg az elmúlt három évben: tovább tágul a rezesek köre (The Bollywood Brass Band), nem maradhat egy káprázatos díva nélkül sem (Mercedes Peón), és szűkebb-tágabb térségünkben, Közép-Kelet-Európában is tovább pásztáz (Dikanda, Traband, Jony Iliev).
  
  S természetesen a hazai előadók tekintetében sincs ez másképp éppúgy tetten érhetők lesznek a nagy nevek (Makám, Etnofon Zenei Társulás, Besh o droM, Balogh Kálmán Gipsy Cimbalom Band, Nagypalatkai Banda), mint az újonnan érkezők (Técsői Banda, Parno Graszt, Hétrét).
  
  Megasátor megasztárokkal
  
  A dizsisátor, amely még nem talált magának szponzort, így elkeresztelve sincs, idén is villant és nem kisebb sztárokat sorakoztat fel, mint a világ első számú trance DJ-je Paul Van Dyk, napjaink egyik legkeresettebb amerikai techno DJ-je Dave Angel, a house műfaj egyik veteránja John Acquaviva és az aranyfogú jungle pioneer Goldie, megannyi drum´n´bass sláger alkotója. Itt lesz Dilinja + MC Rage a Metalheadz kiadó „kis” üdvöskéi, akik ugyancsak dob és basszus robbanásokat idéznek elő. Hallhatja a közönség Darren Emersont, az Underworld egykori tagját, Armand Van Heldent, aki lemezeit tekintve az egyik legeklektikusabb előadó a house-techno területén. Fellép DJ Rush, aki többször járt már hazánkban, mindig nagy hullámokat hagyva maga
  mögött, és The Advent rave-techno kiemelkedő egyénisége.

  És még több program

  HammerWorld Színpad
  
  Ezévben is lesz Hammer színpad, immáron harmadszor a Sziget történelmében, a legkeményebb és legsúlyosabb zenék híveinek őszinte örömére. Tehát, aki rockot, metalt, punkot szeret, annak most is ott lesz a helye. Hogy igény van rá, azt az eddigiek is bizonyították, s ez az igény a szervezőket egyre jobb, nemzetközi szinten is helytálló program összeállítására sarkallja.
  
  A Hammer színpadon minden este legalább egy jó nevű (kispolgári körökben rettegett) külföldi zenekar lesz a főbanda: a finn szimfo-power metal Sonata Arctica, a brit doom király My Dying Bride, a svéd-norvég rap/metalos, a Szigetet már régebben is megzúzó Clawfinger, a pályáját Metallica nóták 4 csellóra átültetésével kezdő finn Apocalyptica (őket pedig ugye még azok is szeretik, akik Hetfieldék egy fél lemezét sem hallották még), az ex-Savatage énekes Zak Stevens új csapata, a Circle II Circle, a kanadai thrash király Annihilator, a nagyszínpados Slayer bulit követően kezdő Bay Area-thrasher legenda Testament, valamint a grindcore alapbandája, a Napalm Death.
  Egyébként pedig a magyar rock/metal/punk-élet színe-java is ezen a színpadon fog fellépni. Köztük is számos olyan banda van, amelyik nemzetközi színvonalat képvisel.
  
  Természetesen most is lesz a sátor mellett Hammer stand, félmillió CD-vel, kazettával, minden egyébbel, ahol ez alkalommal sem maradnak el a dedikálások.
  
  Wan2 Színpad
  
  A tavalyi év egyik legsikeresebb helyszíne a Wan2 Színpad ebben az évben soha eddig nem látott együttes felhozatallal áll elő. A programok világzenétől az elektronikáig zajlanak, naponta több olyan sztár, illetve különleges produkció bemutatásával, mint többek között a dub műfaj felejthetetlen forradalmárai, a Zion Train (UK), az Improvisators Dub (F), hazájában a legjobb koncertzenekarnak megválasztott SEEED (D), az MC Solaar trónját követelő Saďan Supa Crew (F), a szájjal minden hangszert helyettesítő vocal-groove-project, a Bauchklang (A), a pszihedelikus zene alapkövei, az Ozric Tentacles (UK), az új lemezzel felbukkanó indusztriál legenda Laibach (Slo), illetve a katalán népzenei elemekből építkező Dusminguet (E) és a flamenco műfaját megújító Ojos de Brujo (E) és a Peter Gabriel OVO című lemezén közreműködő ausztrál didgeridoo-s Ganga Giri (AUS) etno-trance formációjának koncertjei. Az idei évben a tavalyihoz hasonlóan ismét videóinstallációra lehet számítani az egész hét alatt, mely a színpad teljes háta mögötti részt borítja be képeivel.
  
  Nemzetközi fesztivál nemzetközi kapcsolatok
  
  A Sziget alapító és vezetőségi tagja a nemzetközi fesztiválokat tömörítő YOUROPE szervezetnek, továbbá tagja az International European Theatre Meeting színházszakmai szervezetnek, résztvevője a WOMEX világzenei expónak és állandó előadója a Londonban évente rendezendő International Live Music Conference-nek. Az IETM színházszakmai tömörülés 2004-ben Budapesten tartja ülését, melynek szervezésében a Sziget Szervezőiroda is részt vesz.
  2002-ben az Európai Unió kulturális főosztályának küldöttsége látogatta meg a szervezőirodát a főosztályvezetővel az élén.
  A Sziget Fesztivál évek óta együttműködik különböző nemzetek magyarországi kulturális intézményeivel. A Francia Intézet és az AFAA, a francia Külügyminisztérium kulturális osztálya, a francia kultúra terjesztésében évek óta partner, ezen együttműködés elmélyítését szolgálta a francia kulturális miniszterrel történt találkozó a minap hazánkban járta alkalmával.
  
  A Sziget Fesztivál szervezőstábját a napokban kereste fel a Dél-Afrikai Köztársaság delegációja, a megbeszélésen körvonalazva egy komoly kulturális együttműködés lehetőségét a 2004-es esztendőre.
  A Sziget világzenei helyszíne az olasz és osztrák társfesztiváljaival közösen nyert el támogatást az Európai Uniótól, illetve a színházi- és táncprogramokra az Európai Unió Budapesti Delegációjától kaptak pályázati úton jelentős támogatást.
  
  A Sziget Fesztivál szervezői állandó meghívottjai a különböző társfesztiváloknak (a francia Art Rock és Pintemps de Bourges valamint a Transmusicales fesztivál, a hollandiai Noorderslag és Pinkpop fesztivál, a portugál Festival Atlantico, a dán Roskilde és az angliai Glastonbury fesztivál), mint ahogy a Sziget Fesztiválon is évről-évre részt vesznek a különböző társesemények szervezői.
  
  A Brit Nagykövetség és a British Council - Ismerd meg a Szigetet a Szigeten!
  
  Nagy- Britannia: modern zene, művészet és kultúra. Fiatalok ezrei érkeznek a szigetországba évente azért, hogy megtapasztalják az országra jellemző fiatalos lendületet, és részt vegyenek különféle brit zenei rendezvényeken. Idén a Brit Nagykövetség és a British Council elhozza a szigetországot a Sziget Fesztiválra.
  
  A Sziget Fesztivál brit programjának keretében a brit kulturális élet különböző területein tevékenykedő művészeket hívnak meg, hogy bemutassák a szigetlakóknak, Nagy- Britannia olyan hely, ahol jó fiatalnak lenni.
  Nagy- Britannia sokszínűségének bemutatásához főként a zene univerzális nyelvét használják. A brit zenei élet több nagysága lép fel a Szigeten: a több mint tizenöt brit együttes között van például a Massive Attack, az Asian Dub Foundation, és a Morcheeba. A kortárs brit életet a zene mellett egy másik szemszögből is, meghívott előadók által tartott beszélgetésekkel próbálják közelebb hozni. Továbbá a civil faluban hangulatos brit udvar vár mindenkit, ahol a brit szigeteken érezhetik magukat és az információs sátorban bármilyen Nagy- Britanniával kapcsolatos kérdésekre választ kaphatnak.
  
  Mégy egy színpadok kiemelek a sokból, mégpedig az alábbit, és teszem ezt azért, mert klisé ugyan, de igaz: mindenkiből lehet sztár. Az alábbi színpadon kiváló előadók kiváló előadásai lesznek láthatók, hallhatók:
  
  Talentum Színpad
  A tavalyi évben debütált, ifjú tehetségeknek teret nyitó Talentum Színpad, idén a megnövekedett jelentkezőszám révén még fontosabb fórumává válik a hazai könnyűzenei életnek. A fellépő együttesek közt a rockzene, a popzene, világzene, a hip-hop, az élő elektronika a jazz és a különféle stíluskeveredések reménységeit, találhatjuk meg. Mindezt egy szabadtéri színpadon a fesztivál egyik fő ütőere mentén.
  Aki azt mondja, hogy nincsenek új és figyelemreméltó magyar zenekarok az hazudik és az sem mond igazat, aki szerint az összes olyan magyar könnyűzenei produkció, amely nem a tömegtermelésre berendezkedett honi média elvárásai szerint alkot és dolgozik, az cipőbámulós, magának való, fogyaszthatatlan és élvezhetetlen. Ezt a képet helyesbíti ez évben a Sziget Fesztivál és a Tom-Tom Stúdió, a Fesztivál előtt néhány héttel megjelenő válogatása, amely új teret szeretne nyitni a tehetséges hazai együttesek megjelenésének. A cd-n olyan együttesek szerepelnek a rock-tól a világzenén át az elektronikáig, akik már közönséggel rendelkeznek, de még lemezt kiadni eddig nem tudtak. A zenekarok közt felfedezhetünk teljesen új együtteseket, illetve olyan produkciókat, amelyek számunkra ismert zenekarok tagjaiból formálódott friss szárnypróbálgatások, mint a Pál Utcai Fiúk basszusgitárosának Turjánszky Gyuri-nak Poop nevű akusztikus drumnbass együttese vagy a Quimby-s Varga Líviusz és a ColorStar-os Farkas Zoli és Judie Jay trip-hop formációja, illetve a Heaven Street Seven-es Jappán ZIL nevü elektro csapata, vagy az Úzgin Üver sideprojekt-je a Ludditák.
  
  A hosszú-hosszú programleírásból lecsupaszított nagyon tömör lényeg kb. ennyi. Ezen kívül persze százbillió programot, szolgáltatást, helyszínt találhattok majd az Óbudai Szigeten, csupa szokásost és kiválót. Annyit azért örvendezve említek meg, hogy időn sokkal több bio wc található majd az ösvények mellett, ráadásul kivilágított formában, ami remélhetőleg elősegíti majd a pottyantani/csöppenteni való helyes útra terelését.
  
  További infók a Szigetről hamarosan.



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 kapcsolódó linkek: 

Sziget 2003

 programajánló: 
2024. szeptember 28.
Szerelemről szó sem volt- 25 éves a Zanzibar
2024. október 2.
Northlane (AUS), Novelists (FRA), Ten56 - metalcore elit a Durerben (Dürer Kert - Budapest)
2024. október 5.
Normandie + Our Last Night a Barba Negra Red Stage-en
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Iron Maiden - Run For Your Lives 2025
Tycho új lemezével tér vissza Budapestre
IST IST: Light A Bigger Fire tour - Manchestertől a Dürer Kertig
METZ először koncertezik Magyarországon
Alec Benjamin 2025. márciusában ismét visszatér Budapestre!
Imagine Dragons - LOOM World Tour
Within Temptation: látványos koncertet ígérve, vendégekkel érkezik októberben a zenekar
Vagyunk végig - az évad legerősebb hónapjára készül a Budapest Park
Frank Turner, a brit folk-punk ikon Budapesten
 kiemelt 
Iron Maiden - Run For Your Lives 2025
  
2022 után ismét Budapesten minden idők egyik leghatalmasabb heavy metal bandája, az Iron Maiden

IST IST: Light A Bigger Fire tour - Manchestertől a Dürer Kertig
METZ először koncertezik Magyarországon
Alec Benjamin 2025. márciusában ismét visszatér Budapestre!
Imagine Dragons - LOOM World Tour
 friss hozzászólások 

Blind Myself, 27, Isis (1)
Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 dog eat dog    tatu18    barbears    the dillinger escape plan    petter carlsen    serj tankian    skywalker    kaltenecker    dawncore    manegarm    30 perc vagy annyi se    coheed and cambria    limbless    david bowie    code    alcest    maria brink    mitch lucker    six feet under    meshuggah    bolondos dallamok    bad teacher    avantasia    battlecross    kissi´ dynamite  

r43
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!