hosting: Hunet
r32
  cikkekfotók        
előzetes [koncert]  2003. május 15. csütörtök   11:46
nincsen hozzászólás

szerző: Wizart.Hu
Az A38 Hajó hétvégi programjai
2003 május 15-18, A38 hajó (a Petőfi híd budai hídfőjénél)

  csütörtök-péntek

  Május 15, csütörtök 18:00
  Kulturális hálózatok Európában

  Előadó: Jean-Pierre Deru, az Európai Kulturális Projekt Menedzsment Diploma kurzus vezetője. Nyilvános angol nyelvű előadás.
  
  Május 15, csütörtök 21:00
  DUB CLUB (A)

  DJ Gümix és Sweet Susie + Bosi és Dermot (Love Alliance)
  A Dub Club a legendás bécsi Flex rendszeres programja, ezúttal - és nem utoljára - leúszik a Dunán, és az A38-on indítja útjára sorozatát. A későbbiekben olyan vendégeik lesznek a hajón, mint Dorfmeister, Makossa és Darkosan.
  A dub zeneileg nem más, mint a reggae-nek egy kissé lüktetőbb, táncolhatóbb ritmussal való megküldése, amelyben hangulati szinten ugyanúgy a nyugi, a békesség, a szeretet uralja a terepet. Ha Bob Marley ma élne, akkor nyilván a már a dubra áttért Black Uhuru-val szövetkezne egy új zenei anyag megírása céljából, vagy dobgépet venne, s azon állítva be a szív tempóját lendülne bele a sodróan nyugodt ritmusba.
  
  
  Május 16, péntek 22:00
  Zagar - live (H) + Karuan - live (A)

  A Zagar-t Downtempo, telített hangzás, a hetvenes évek bakelitjei, a klasszikus filmek hangulata, jazzes vonások jellemzik. „Szentimentális vagyok. Én vállalom azt, hogy szeretem a ´szép´, romantikus dallamokat. Ezért is tetszenek a jó popslágerek...nem akarok mindig újat meg formabontó dolgokat csinálni, csak egyszerűen amilyen hangulatom van, azt játszom. Nem akarom feszegetni a zenei határokat, nem ez a célom. mondja a robbanásszerű népszerűséget és elismertséget nyert Zagar zenekar vezetője, Zságer Balázs.
  
  Karuan kurdnak született Bécsben, s itt él ma is. Kurd szertartási zene, hindu funk, európai elektronika: a randevú ezúttal sikerült. Mestere és eszményképe Sivan Perwer kurd énekes, s vele együtt a hagyományos kurd szertartási zene. Hat éves korában kezdett énekhangjával kísérletezni. Kísérleteit magnóra kezdte el felvenni, hozzájátszani, alakítgatni, s ezt teszi azóta is számos további zenei eszközzel és új dimenzióival egészítve ki opusát. Zenéje egy ezerszínű hindu funk híd a kurd zenei hagyományok és az európai kultúra között.
  
  Karuan és a Zagar zenéje ezer ponton találkozik, s lélegzik egymással. Hasonló visszafogott érzékenységük, kifinomultságuk, merész belendüléseik, s a hosszú zenei meditációkra való csábításuk a precíz jazz-es táncritmusok sodrásában, amelyek a hallgatót pár centivel a Duna vízszintje alatt állva a hangszórók gyógyító lehelete és a fénykáprázat elrepítése által helyben-táncolásra, mosolygó meditációra, kifinomult űrutazásra hívják. Karuan azt reméli, hogy budapesti koncertjén Zságer Balázsékkal koncertjeiket követően egy közös jammelésben, közös improvizációban kötnek ki, s konstruálják majd meg azt az ezerszínű közös hangvilágot, amely a legjobb Miles Davis-i hagyományokban gyökerezve a szupernóvák korába mutat előre.

  szombat-vasárnap

  Május 17, szombat 21:00
  Romano Drom (H) + Tekameli (F)

  A Romano Drom „cigány utat” jelent, zenéje pedig a magyar oláh, azaz a Vlach cigányság zenei hagyományába vezet a cigány folklór dalainak mai feldolgozásban való megszólalásával. Legfőbb „hangszerük” a hang, specialitásuk pedig a szájbőgőzés és a pergetés, ami a tánc alapritmusaként szolgál. A Romano Drom megalakulása óta Európa szerte tartja lázban közönségét tüzes zenéjével, így a franciaországi magyar évadnak is egyik legkiugróbb sikere voltak. A magyar népzene búval átitatott, a francia vehemens, az angol négyszögletű, a román gyorsan csillogó. A cigányzene más. Van benne valami olyan elementáris lendület, ami a többi zenében egyszerűen nincs: ha kell, szárítókötelet feszítenek a kádra, hogy bőgőjük legyen, horgász-damilt a megrepedt hegedűre, hogy legyen egy prím, kerítésdrótot a gitárra, hogy meglegyen a kíséret, s belehasítanak valami felfoghatatlanul élő zenélésbe. De beérik akár egy falevéllel, melyen fütyülni lehet, vagy fésűvel, melyen dorombozni, kannán, melyen dobolni, széken, melyen kontrázni lehet, a lényeg, hogy az élet lüktessen, öröm legyen, tánc, s szerelem. Nevetnek a halál, a szegénység, a kilátástalanság arcába, az élettől pezsegve.
  
  Ha a Gipsy Kings tagjai valami tévedés folytán a katalán pusztaságokban vesznének el egy hosszú időre, s hangszereiken kívül csak imáik lennének velük míg hosszú, forró napjaikat töltenék a sivár tájban, akkor bizonyára bennük is az a mély szenvedély érlelődne meg, amely a Tekameli (FR) együttes zenéjére oly jellemző. A Tekameli szó az ősspanyol cigányok nyelvén annyit jelent: szeretlek. S ebben a névben semmi könnyelműség nincs, annál is inkább maga a tüzes hit, melyet a szeretetbe, s a teremtőbe egyaránt vetnek. Repertoárjuk a mélyfagyasztott érzelmeket is lángra-fakasztja.
  
  
  Május 18, vasárnap 20:30
  Manfred Paul Weinberger Septett (CAN/A)

  A jazz nagy utat tett meg a Virginiai gyapotföldek blues-ától a hetvenes évek szabadon rögtönzött free jazz-én keresztül a ma tánczenéjében elterjedt hip-hop-os változatokig.
  Weinberger a klasszikus jazz különböző stílusainak nagy kedvelője és megújítója, amolyan laza úriembere a műfajnak, aki egyaránt lehet fellelhető egy forró párizsi éjszakában és a Pori Jazz fesztivál sztárjaként, személyisége, könnyed humora különös hangulatú egésszé kovácsolja szédítő trombitája és lüktető zenekara hangzását.
  Ez a kiváló trombitás és zeneszerző a jazz szimpatizánsainak és ínyenceinek egyaránt okoz majd nagy örömet és meglepetést: azoknak is, akik a hagyományos jazz báján nőttek fel a Benny Goodman-tól Chat Baker-ig terjedő legendás jazz-történelmen, s azoknak is, akik számára Jamiroqai, a Matt Bianco, az amerikai soul és az angol szalon-jazz az etalon.
  
  A kiváló angol zeneszerző, trombitás és kürtös, Kenny Wheeler által a 80-as évek legendás ECM felvételein felfedezett új jazz és kortárs big-band hangzásának megújítója és továbbfogalmazója az ugyancsak kiváló trombitás és zeneszerő Weinberger, aki szeptettével megdöbbentő hangszíneket és szonorítást varázsol a hagyományos jazz gyökereiből közvetlenül táplálkozva. Zenéjében a New Orleans-i rezesbandák ős-jazz lüktetése és Jan Garbarek kimértsége találkozik.



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 kapcsolódó linkek: 

A38-as hajó

Wizart

 programajánló: 
2024. október 2.
Northlane (AUS), Novelists (FRA), Ten56 - metalcore elit a Durerben (Dürer Kert - Budapest)
2024. október 5.
Normandie + Our Last Night a Barba Negra Red Stage-en
2024. október 6.
Búcsúkoncertet ad Budapesten a Buena Vista Social Club sztárja (Papp László Budapest Sportaréna)
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Dream Theater: vinylen adja ki újra életművét az ősszel Budapesten játszó progmetal zenekar
Malterosfiú, eskető pap, borász, teknősmedence-takarító, piackutató – szinte nincs olyan szakma, amit nem próbáltak ki a Quimby tagjai
Szakcsi Jazz Egyesület: A magyar jazz generációi
Iron Maiden - Run For Your Lives 2025
Tycho új lemezével tér vissza Budapestre
IST IST: Light A Bigger Fire tour - Manchestertől a Dürer Kertig
METZ először koncertezik Magyarországon
Alec Benjamin 2025. márciusában ismét visszatér Budapestre!
Imagine Dragons - LOOM World Tour
Within Temptation: látványos koncertet ígérve, vendégekkel érkezik októberben a zenekar
 kiemelt 
Iron Maiden - Run For Your Lives 2025
  
2022 után ismét Budapesten minden idők egyik leghatalmasabb heavy metal bandája, az Iron Maiden

IST IST: Light A Bigger Fire tour - Manchestertől a Dürer Kertig
METZ először koncertezik Magyarországon
Alec Benjamin 2025. márciusában ismét visszatér Budapestre!
Imagine Dragons - LOOM World Tour
 friss hozzászólások 

Blind Myself, 27, Isis (1)
Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 ingyen    supernem    sziget    implode    rómeó vérzik    monuments    first memories    carpathian forest    archer    street dogs    mitch lucker         karácsony    bermuda rock band    fertőzés    decapitated    fifa    nuclear blast    testcsere    lorax    harms way    while she sleeps    death valley screamers    akela    polyák lilla  

r41
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!