hosting: Hunet
r33
  cikkekfotók        
kultúra [kiállítás]  2011. január 12. szerda   05:27
nincsen hozzászólás

szerző: Pjotr
Japán, a karakterek birodalma
2011. január 14. – február 14. Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum

  Az elmúlt években világszerte rendkívül népszerűvé vált a japán szubkultúra két eleme, a manga és az anime. A kiállítás célja a japán képregény és rajzfilm világának minél szélesebb körű bemutatása. A karakterek a japán gyerekek és felnőttek számára a hétköznapi élet részévé váltak: láthatók a buszbérleteken, telefonokon, könyvborítókon, kabala figurákon. De vajon milyen karakterek ezek? Miért bukkantak fel és miért lettek ilyen népszerűek? Milyen hatása van a társadalomra? Milyen cégek állnak a háttérben? Ez a kiállítás a Japán ember és a karakterek témáját feldolgozva ismerteti a népszerű japán karaktereket, a mögöttük rejtőző japán cégeket, arculatukat, és megismerhetjük az általuk képviselt világot.
  
  A kiállítás hármas tematikára épül. Az első részben megismerhetjük a japán karakterek történeti fejlődését, a II. világháború óta eltelt hatvan év koronként jellemző népszerű figuráit évtizedenkénti bontásban mutatjuk be. A második részben egy japán középiskolás diáklány szobájának hiteles másolata látható, majd a harmadik részben megtudhatjuk milyenek lesznek a jövő karakterei.
  
  1950-60-as évek: a képregény és a televízió elterjedése nagyban hozzájárult a japán karakterek népszerűsítéséhez. Amikor 1952-ben megjelent az első Astro Boy rajzfilm, a kereskedelemben 800 különböző terméket kezdtek el ezzel a figurával árusítani. Az 1964-es tokiói olimpiával egy időben jelentek meg Japánban a színes televíziók, a rajzfilmek népszerűsége pedig tovább emelkedett. A kor legkedveltebb figurája Ultraman, gyerekek példaképe lett ez az emberi alakot öltő szuperhős. Az 50-60-as évek további közkedvelt karakterei: Osomatsu-kun, Hattori-kun, Tetsujin 28 gou.
  1970-es évek: Az 1970-es évek rendkívül sikeresnek számítottak a japán karakter kultúrában. Hello Kitty és Moncsicsi napjainkig népszerű, a figurákkal kapcsolatos áruk tömege kapható a piacon. Hello Kitty megjelenésével, ami az egyik leghíresebb karakter nemcsak Japánban, de a világ többi részein is, megváltozott a karakter kultúrára asszociálható jelző, a kawaii (cuki) kifejezés többet már nem volt aktuális. A 70-es évek további közkedvelt karakterei: Galaxy Express 999, Mazinger Z, Masked Rider.
  1980-as évek: Az 1980-as években a korábbi manga és anime karakterek nagy változásokon mentek keresztül. A Nintendo otthoni video játék programokat dobott piacra (Super Mario Brothers, Final Fantasy), megnyílt a tokiói Disneyland, a kedvelt figurákkal díszített áruk, mint például a Bikkuriman csokoládé, Kinnikuman radír piaca továbbra is felfelé ívelt. A 80-as évek további közkedvelt karakterei: Doraemon, Nameneko, Mobile Suit Gundam, Urusei Yatsura, Bikkuriman.
  
  1990-es évek: A buborék gazdaság kipukkanása, a Hanshin-Awaji földrengés és a tokiói metrót ért szarin gáztámadás eseményei a japán társadalomra is jelentős hatást gyakoroltak. Mindezen körülmények tükrében a karakterek is átalakultak. A több millió példányszámmal elkelt mangák (Shonen Jump) iránti érdeklődés az évtized végére visszaesett és inkább a Play Station video játékok felé fordult. A világszerte 40 millió darabot eladott Tamagocsi játék rekordméreteket öltött, a középiskolás diáklányok körében virágzott a Purikura (fénykép automata) és a Hello Kitty jelenség. A 90-es évek további közkedvelt karakterei: TarePanda, Chibi Maruko Chan, Magical Do Re Mi, Neon Genesis Evangelion.
   A 2000-es évek: Nyugodtan kijelenthetjük, hogy a 21. század elején Pokémon jelképezi leginkább a világ szórakoztató- és játékiparának arculatát. A Pokémon karakterével ez idáig 3 trillió yent forgalmaztak, neve alatt találhatunk tv sorozatokat, filmeket, kártyajátékokat, kereskedelmi cikkeket és világszerte számos programot. A 2000-es évek további közkedvelt karakterei: Sergeant Keroro, Rilakkuma, Haruhi Suzumiya.
  
  
  A kiállítást összeállította
  Supervisor: Aihara Hiroyuki Character Research Institute igazgatója
  Kurátor: Kanazawa Kodama Kawasaki City Museum kurátora
  
  Együttműködő félCharacter Databank



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 programajánló: 
2024. április 20.
Dan Patlansky Budapesten
2024. április 25.
Amit még sohasem láthattál a Parkból - a kulisszák mögé enged betekintést a Blahalouisiana vadonatúj live session videója
2024. április 26.
Megint Budapesten, most a Barba Negra-ban koncertezik a Nanowar of Steel
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Hiánypótló ritkaságok és műfajteremtő zenészek a negyedik Liszt Ünnep első programjai közt
Ötödik alkalommal rendezik meg Budapesten a Fehér Ilona Nemzetközi Hegedűversenyt
Kuriózumok a Főapátsági orgonahangverseny-sorozaton Pannonhalmán a Bazilika800 emlékévben
Mi komolyan vesszük a könnyűzenét is - Áprilisban jazzel folytatódik a Semmi komoly, ősztől pedig új helyszínre is költözik
Európa egyik legjobbja Pannonhalmán – Nagyböjti koncertsorozat a Capella Savariával
Elfajzott művészet II.
Ritkán játszott hegedűversenyt szólaltat meg Kokas Katalin a Danubia Zenekarral
Szervátiusz Jenő-díjasok 2003-2013.
 kiemelt 
Megint Budapesten, most a Barba Negra-ban koncertezik a Nanowar of Steel
  
„Kezdünk megöregedni, úgyhogy ne hagyd ki ezt a turnét” – ezzel az őszinte figyelmeztetéssel hirdette meg tavaszi koncertjeit a Nanowar of Steel

Dan Patlansky Budapesten
Mike Portnoy-jal koncertezik Budapesten a Dream Theater
Először látogat Magyarországra a City Morgue
Megint Budapesten koncertezik Sting
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 heights    boris    the new black    imák    lujuria    Őrült szív    cult of luna    santa cruz    adept    slipknot    paul di´anno    jonah hill    hellripper    daniel radcliffe    septicflesh    suicide silence    shrinebuilder    volt 2001    omega diatribe    the panic broadcast    arany album    grave maker    checkmate    cain    péterfy bori & love band  

r42
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!