hosting: Hunet
r35
  cikkekfotók        
kultúra [tánc]  2011. január 12. szerda   04:42
nincsen hozzászólás

szerző: Pjotr
Ismét hazánkban a kortárs lengyel táncművészet egyik legfontosabb képviselője - SzólóDuó 2011 Nemzetközi Táncfesztivál
2011. január 12-18. Budapest

  Helyszínek:
  
  Orkesztika Alapítvány - Mozdulatművészeti Stúdió
  1097 Budapest, Tagló u. 11-13.
  SzólóDuó 2011 Megnyitó Est / Opening
  MU Színház
  1117 Budapest, Kőrösy József u. 17.
  SzólóDuó 2011 versenyprogram /
  Millenáris Teátrum
  1024 Budapest, Kis Rókus u. 16-20.
  
  Ismét a rendezvény vendége lesz Anna Piotrowska, a fesztivál társszervezője, a lengyel kortárs táncművészeti szcéna egyik legfontosabb szereplője.
  
  Anna Piotrowska a lengyel kortárs táncművészet egyik legjelentősebb képviselője és animátora. A koreográfusként, rendezőként, táncosként és tánctanárként működő fiatal művész táncszínházak és táncalapítványok létrehozója, elnöke és rendezője, a krakkói Színművészeti Egyetem tánctagozatának tanára. Számos társulattal és színházzal együttműködött már, mint a Silesian Dance Theatre, a Polish Dance Theatre és a Magyar Mozdulatművészeti Társulat, ezen kívül olyan rendezőkkel és koreográfusokkal, mint Paweł Kamza, Bente S. Andersen, Nikolay Shchetnev vagy Ladjánszki Márta. 1995 óta több, mint 60 saját darabot készített. A kortárs táncművészet kedvelői már találkozhattak Piotrowska nevével, hiszen ő volt a 2005/2006-os SzólóDuó Fesztiválok díjazottja. Ma már nemcsak mint előadó, és mint egykori versenyző működik együtt a magyar fesztivállal, és a hazai kortárs táncművészeti szcéna legkiválóbb képviselőivel, hanem egyben mint a fesztivál lengyel jelölőkörének főszervezője. Anna Piotrowska nemcsak kiváló előadó és koreográfus, de a kortárs tánc lengyelországi népszerűsítésének zászlóvivője, aki számos fiatal tehetség boldogulását segítette, ráirányítva fontos lengyel és nemzetközi fórumok, intézmények és támogatók érdeklődését hazája kortárs táncművészetének ügyére.
  
  Az idei fesztivál keretében a meglepetésprogram részeként láthatjuk újra színpadon Ladjánszki Mártával közösen, Hug címet viselő duettjükben.
  
  A SzólóDuó Fesztiválról
  
  A SzólóDuó fesztiválokat szervező Orkesztika Alapítvány a magyar mozdulatművészet száz éves hagyományának megőrzésével és megújításával, értékeinek közvetítésével foglalkozik. Ilyen értéknek tekinti a nyitottságot, a szárnyait bontogató vagy tapasztalt alkotó táncosok bátorítását, bemutatását és megismertetését.
  
  A SzólóDuó Fesztivál egyedi rendszerű, nyitott pályázati formában működő táncfesztivál, ahol személyre szóló részletes szakmai visszajelzést kap a nemzetközi zsűritől valamennyi táncos-koreográfus, ezáltal lehetőség nyílik egy innovatív alkotófolyamatban való részvételre.
  
  A SzólóDuó 2011 Versenyprogramjába magyar, amerikai, belga, bolgár, cseh, francia, holland, horvát, izraeli, kolumbiai, lengyel, német, osztrák, skót, svájci, svéd, szerb, szlovák és török nemzetiségű résztvevővel, összesen 73 produkció jelentkezett.
  SzólóDuó 2011 együttműködő partnereivel idén a budapesti magyar és szlovák jelölőkör mellett Kölnben, Prágában és Varsóban rendeztek társfesztivált.
  
  Az elmúlt 11 év alatt 726 produkciót láthatott a közönség a fesztivál keretein belül. Sokan a kortárstánc területéről itt mutatták be első önálló koreográfiájukat. A fesztivál 2005 óta nemzetközi, így a magyarok mellett 27 ország táncművészei képviselték magukat a fesztiválon, összesen több mint 500 résztvevővel.
  
  
  SzólóDuó 2011 Kísérőprogramjai:
  
  Tánckurzusok - Az Orkesztika Alapítvány - Mozdulatművészeti Stúdióban Anna Piotrowska (PL) és Gaál Mariann (H) vezetésével.
  
  Ork_Kota_Platform (2.0) - Egypercesek (tánc)filmre - az Orkesztika Alapítvány és a Kontakt Táncért Alapítvány meghirdetésében, melynek Test_Tánc_Kép témájú filmjeit a fesztivál helyszínein és a www.szoloduo.com/1min címen tekinthetik meg.
  
  Versenyben:
  
  Elhagyhatatlan/Prza¶ny
  
  Koreográfus: Aleksandra BOŻEK-MUSZYŃSKA, Aleksandra ZDUNEK
  Előadó: Aleksandra BOŻEK-MUSZYŃSKA, Aleksandra ZDUNEK
  
  Aleksandra Bożek-Muszyńska (1982, PL) Hatéves kora óta táncol. Kipróbálta már magát a disco, hip-hop, funky, balett, jazz, modern és kortárstánc technikáiban is. Jelenleg a Mufmi Dance Theatre táncosa.
  
  Aleksandra Zdunek (1986, PL) Táncos, koreográfus, pszichológus. Gyermekkora más stílusú táncai után, 14 évesen indult el a kortárstánc területén. Most az Anna Piotrowska vezette varsói Mufmi DanceTheatre táncosa. Első koreográfiáját 2009-ben az Independent Art Invasion Re:visions alkalmával mutatta be, a SzólóDuó 2010 Fesztiválon - a zsűri díját - nyerte a Second of all duettel.
  
  Egy tárgy/ Obiekt
  
  Koreográfus: Marta KOSIERADZKA
  Előadó / performer: Marta KOSIERADZKA
  
  közreműködők/collaborator: text - interwiev with Man Ray
  
  Marta Kosieradzka (1983, PL) 2007/2008-ban az Anton Bruckner Privatuniversitat hallgatója voltam az ausztriai Linz-ben (I.D.A.- Institute for Dance Arts), később a belgiumi Antwerp-ben, az Artesis Royal Conservatoire falai között folytattam tanulmányaimat és BA tánc diplomát kaptam 2010-ben. 2007-ben a varsói European Academy of Arts-on MA diplomát szereztem grafikából. Jelenleg Jan Martens - I can ride a horse whilst juggling, so marry me´ című - a United-C, Eindhovennel közös produkciójában dolgozom.
  
  d-All
  
  Koreográfus: Karolina KROCZAK
  Előadó: Anna REGULSKA
  
  Anna Regulska (1985, PL) Ez év októberében végzett egy kétéves kurzuson kortárstánc-oktatóként. Többféle technikát tanult, például versenytáncot, jazzt, modern jazzt és természetesen kortárstáncot. Az utóbbi néhány évben számos workshop résztvevője volt hazájában és más országokban is (pl. Impulstanz). Táncolt több előadásban és saját projektekkel is indult olyan fesztiválokon, mint a Re:wizje, a Zawirowania vagy a Polish Dance Platform. A Mufmi Dance Theatre tagja.
  
  Karolina Kroczak (PL) Táncos (Zawirowania Dance Theatre), koreográfus, táncpedagógus (kortárstánc, fizikai moderntánc, release, modern jazz). Táncosként és koreográfusként számtalan projekt résztvevője, a legutolsó, amelyben a Zawirowania tagjaként táncolt, a Fuera de Campo volt, Daniel Abreu munkája. Olyan művészekkel dolgozott együtt mint: Jaro Vinarsky, George Blashke, Hilke Diemer, Juan de Torres.
  
  . . .és elviszlek. . .addig. . .
  . . .oraz że Cię nie. . .
  
  Koreográfus: Agata SYREK, Paweł ŁYSKAWA
  Előadó: Agata SYREK, Paweł ŁYSKAWA
  
  Agata Syrek (1986, PL) A krakkói Social Ballet School-ban, színháztudományi szakon a Jagiellonian University-n végzett. Jelenleg ugyanott drámát és lengyel kultúrát hallgat. A táncszínház elmélete és gyakorlata iránt egyaránt érdeklődik, 2007 óta a Cracow Dance Theatre táncosa.
  
  Paweł Łyskawa (1983, PL) Kultúratudományokból diplomázott a krakkói Jagiellonian University-n. Jelenleg a Ludwik Solski State Higher Theatre School táncszínházi tanszak hallgatója Krakkóban. 2006-tól a Cracow Dance Theatre táncosa, a 2010-es SzólóDuó fesztiválon Eryk Makohon-nal adott elő egy duettet Silence címmel.
  
  Kávénak érzed magad?
  
  Koreográfus: Agata SYREK
  Előadó: Agata SYREK
  
  Agata Syrek (1986, PL) A krakkói Social Ballet School-ban, színháztudományi szakon a Jagiellonian University-n végzett. Jelenleg ugyanott drámát és lengyel kultúrát hallgat. A táncszínház elmélete és gyakorlata iránt egyaránt érdeklődik, 2007 óta a Cracow Dance Theatre táncosa.
  
  Én 3D-ben
  
  Koreográfus: Mariola BENESZ, Magdalena PASZKIEWICZ
  Előadó: Mariola BENESZ
  Mariola Benesz (1979, PL) Táncos, előadóművész, kortárstáncos és hatha-jóga tanár. Táncbéli kalandozásai a Studnia kortárstánc csoporttal kezdődtek. 2007-től az Alter Dance Theatre és a Academic Dance Theatre of the Academy of Mu tagja.
  
  Magdalena Paszkiewicz (1976, PL) A lodz-i Dance Theatre PRO-ban kezdte gyakorolni a táncművészetet, melynek 2007 óta ő a vezetője. A PRO számos előadásának alkotója és társalkotója (BorderLine, Labour-Hours, that is marginal value of Femininity) a Fall, PSACHO-SOMATIC GAYm című monodráma rendezője. Több alkotói díjat is nyert táncosként és rendezőként. Performance-ai kombinálják a kortárstáncot, a gesztusnyelvet és a személyiséget. Leginkább a környezetének és önmagának szeret meglepetéseket okozni.
  
  A zsűriben Lengyelországot képviseli:
  Iwona Pasińska (PL)
  színházi szakértő, koreográfus, tanár. A poznań-i A.Mickiewicz University-n végzett 2005-ben, majd PhD hallgatóként folytatta tanulmányait dráma- és színháztudomány szakon. Évek óta tagja a Polish Dance Theatre-nek, táncosként 1997-ben megkapta a Leon Wójcikowski Medal-t mint a legjelentősebb fiatal lengyel táncművész.
  
  Jeleneg az A.Mickiewicz University tanára Poznań-ban. 2008-ban saját társulatot alapított Movements Factory néven, színészként és táncosként számos társulattal dolgozott együtt, sikerrel vegyítve a színpadon a prózai előadásokat a mozgással. Társulatával számos előadást vitt sikerre. Gyerekeknek is rendezett, 2010-ben a Teatr Wielki Poznań-ban a Piotru¶ i wilki [Peter and wolves] című produkciót.



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 programajánló: 
2024. április 30.
Glenn Hughes: Deep Purple - Burn lemez 50 éves jubileumi turné budapesti állomással!
2024. május 9.
Esti Kornél a Budapest Parkban
2024. május 12.
Budapest Garden Party: Zenei - Gasztrofesztivál
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Játékszín Podcasting - Menopauza és ami mögötte van!
A Thália Színház a 2024/2025-ös évadban közönségkedvenc előadásokkal készül
Hiánypótló ritkaságok és műfajteremtő zenészek a negyedik Liszt Ünnep első programjai közt
Ötödik alkalommal rendezik meg Budapesten a Fehér Ilona Nemzetközi Hegedűversenyt
Kuriózumok a Főapátsági orgonahangverseny-sorozaton Pannonhalmán a Bazilika800 emlékévben
Mi komolyan vesszük a könnyűzenét is - Áprilisban jazzel folytatódik a Semmi komoly, ősztől pedig új helyszínre is költözik
Európa egyik legjobbja Pannonhalmán – Nagyböjti koncertsorozat a Capella Savariával
Elfajzott művészet II.
 kiemelt 
Berúgja az évet a Dead Daises: új dal, album és koncert novemberben
  
November 15-én érkezik Budapestre a Dead Daisies 2024-es turnéja, ami az ősszel megjelenő új nagylemezt, és pár nap múlva eléhető címadó dalt is elhozza majd a hazai közönségnek

Il Divo koncert szeptemberben: 20 éves jubileumi turnéjukon sem hagyják ki Budapestet
The Amity Affliction, Infected Rain: csomagban olcsóbb a jegy a nyár két ütős bulijára
Esti Kornél a Budapest Parkban
Mike Portnoy-jal koncertezik Budapesten a Dream Theater
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 lillian axe     jonathan liebesman    jacked    mundruczó kornél    gama bomb    steve vai    ryan phillippe    transformers: dark of the moon    george benson    360° at the rose bowl    propeller band    heidenfest 2010    sicitur adastra    nagyfiúk    sebők    suicidal angels    cosmogenesis    sonata artica    ismerős arcok    kyle eastwood    zorán    gallows    octopoly    rotten tomatoes    whiplash  

r49
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!