hosting: Hunet
r38
  cikkekfotók        
előadók   2010. január 12. kedd   09:12
nincsen hozzászólás

szerző: Pjotr
Scott Henderson Blues Band


  Scott Hendersonról minden túlzás nélkül elmondhatjuk, hogy az elmúlt évtizedek meghatározó gitárosa: játszott Chick Corea Electric Band-jében, majd megalapította az azóta legendássá vált Tribal Tech zenekart. Ezzel párhuzamosan az elmúlt tizenöt évben négy bluesos szólólemezt adott ki. Az elmúlt években rendszeresen útba ejti Magyarországot, most azonban egy kis újdonságot is hoz: egy fiatal kaliforniai dobost Alan Hertz személyében, akiről már most ódákat zeng a zenésszakma az óceán túloldalán.
  Scott Henderson már akkor is örökre ott lenne a világ legnagyobb gitárosai között, ha a Chick Corea Electric Band 1986-os stílusteremtő albuma után felhagy a zenéléssel. Pedig a java csak ezután következett: a Gary Willis basszusgitárossal alapított Tribal Tech-et a szakma és a nagyközönség egyaránt az utóbbi évtizedek legfontosabb fúziós zenekaraként tartja számon, amely a jazz-es textúrákat elképesztően energikus előadásmóddal tette frissé és korszerűvé.
  1994-ben azonban az addig főleg jazz-gitárosként Henderson (a korábbiakon kívül játszott többek között a Zawinul Syndicate és Jean-Luc Ponty lemezein) hagyományos blues-lemezt készített Dog party címmel. Első ránézésre viccnek is tűnhetett volna a dolog, hisz Scott a blues összes kliséjét felsorakoztatta: a hangszerek közt szájharmónika és szaxofon, a szövegekben állandóan visszatérő kutya-tematika, nem beszélve arról, hogy a főhős Scott Slim Hutchinson Henderson néven jelenik meg a borítón. Ám néhány hang elég a lemezből a következő meglepetésig: igazi dögös, letisztult, stílusos, mégis virtuóz lemez lett, amely megjelenésének évében elnyerte a Legjob blues album címet a Guitar Player magazin olvasói szavazásán. Saját bevallása szerint Henderson egyfajta zenei kiteljesedésként kívánt visszatérni saját gyökereihez: úgy érezte a jazzes/fúziós gitározás és a progresszív kompozíciók zenész-énjének csupán egy részét mutatják be. A kiteljesedés várakozáson felül sikerült: az egyszeri projektnek indult szólólemezt azóta további három követte, az ahhoz kapcsolódó világ körüli turnékról nem beszélve.
  A jazzista Henderson kedvelőit itt szeretnénk megnyugtatni: egy Scott Henderson Blues Band koncert semmilyen szempontból sem hagyományos blues-koncert: természetesen jó néhány Tribal Tech téma is elhangzik, Henderson szürrealisztikus játéka és a ritmusszekció dinamikus alapjai pedig még az ezeréves blues sémákat is teljesen új tartalommal töltik meg. Itt kell megemlítsük a csapat másik két tagját John Humphrey basszusgitárost (ld. még: Bobby Kimball, Carole King, Les Dudek, stb.) és Alan Hertz dobost (Garaj Mahal, Les Claypool). Humphrey évek óta Henderson állandó kísérője, s bár külsőre leginkább Pastorius-klónnak tűnik, igazán ízesen és megfelelő alázattal kíséri a főhős komplex játékát. Hertz viszonylag új fiú a session-világban, de hibátlanul illik a csapatba: rockos dinamika, jazzes intelligencia még sokat fogunk róla hallani!


Kulcsszavak:
  Scott Henderson Blues Band 


Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 kapcsolódó linkek: 

weboldal

 kapcsolódó cikkek: 

Scott Henderson Blues Band újra az A38-on

Scott Henderson Blues Band (USA) az A38-on március 14-én hétfőn 21 órakor

 programajánló: 
2024. április 4.
Leaves’ Eyes´, Northtale, Catalyst Crime Budapesten
2024. április 7.
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
2024. április 12.
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Bemutatkozik a HCKRY (Hickory) zenekar
Animációs klipet készített a Red One House
Mínuszegy
CORVILLE
Skulld
Dawnstar
Vogon Ultramarines
Gutting Revue
The Immigrants
Art of Haven
Piglet´s Suicide
 kiemelt 
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
  
Budapest is szerepel a Mr BIG búcsúturnéjának tavaszi állomásai között: április 7-én a Barba Negrában lép fel Eric Martin, Paul Gilbert, Billy Sheehan és Nick D’Virgilio

Sting újra Budapesten
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
Republic 35
Búcsúkoncertet ad Budapesten a Buena Vista Social Club sztárja
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 green zone    irie maffia rock trio    x-men    heaven & hell    think again    absent distance    loreena mckennitt    saturnus    the dark knight rises    jövő háza    volband    takáts eszter    edvard munch    monuments    enterprise earth    antropofagus    beyond the bridge    hollow haze    jessie j    mortician    mechanical sound empire    the sherlocks    rezet    nyughatatlan    varga zsuzsa  

r50
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!