hosting: Hunet
r33
  cikkekfotók        
előadók   2010. január 12. kedd   09:12
nincsen hozzászólás

szerző: Pjotr
Folkestra


   Karakteres, egyéni stílusú world-music-zenekar a Folkestra.
  
   Az alapvetően énekközpontú zenében a népzene és a jazz, a kötöttség és az improvizáció, a játékosság, a humor és a lendület, de ugyanakkor a szépség és a mélység egyszerre van jelen.
  A koncerten az új CD dalai hallhatók, köztük a Portugál címu film betétdalai is.
  
  Monori András : kaval / trombita / gadulka / fuvola / tambura / duda / kalimba
  Palya Beáta : ének
  Váczi Dániel : szaxofon
  Nagy Péter : nagybőgő
  Deli Zsolt : harmonika
  Kovács Tamás : konga / ütőhangszerek
  Pusztai Gábor : ütőhangszerek / dob
  
   A Folkestra 2000 őszén alakult, az énekes Palya Bea és a kavalos-zeneszerző Monori András összeszervezésével. Zenéjük alapja a magyar , bolgár, török népzene, a balkáni, latin ritmusok, a dzsezz improvizációs elve és harmóniavilága. Zenéjükben a játékosság, a humor, a lendület, ugyanakkor a szépség és a mélység egyszerre van jelen. A gyönyörűen kikristályosodott Folkestra-zene hangzásában valamennyi tag zenei múltja, játékmódja, karaktere benne van, ettől lesz ez a zene egyéni és nagyon személyes. Monori kiváló dallamformáló készsége, improvizációs technikája, Ágoston játékossága, az őrültségig meglepő hangszínei, az ütősök klasszikus zenén és a latin ritmusokon csiszolt játéka, Árkosi délszláv és török zenei múltja, Nagy dinamizmusa és az énekesnő tradicionális, érzelemgazdag előadásmódja teszi élvezetessé ezt a zenét - és a dallamok a fülünkben maradnak.
  
  
   Az együttes zenéjének alapja a Közép-Kelet európai népzenei hagyomány, mindenekelőtt a magyar. A magyar népzene tekintetében Moldvában találhatjuk az egyik leggazdagabb, legarchaikusabb dalkincset. A moldvai magyarság, a „csángók”, más tekintetben is a magyar kultúra régi rétegeit őrzik. A Keleti-Kárpátok és a Prut folyó közt élnek, a mai Romániában. Ez a legkeletibb magyar kisebbség, amely nyelvszigetet alkot. E terület a Kárpátok kulturális választóvonalán kívül esik, egészen az utóbbi évtizedig erős elszigeteltségben fejlődött. A népesség egy része még a magyar honfoglalás előtt, a vándorlások során telepedett ide, más részük pedig a Kárpátokból és más területekről vándorolt be. Innen a „csángó” elnevezés, az „elcsángál”, „elbújdosik” igéből. Elzártságuk magyarázza azt a archaikus népi kultúrát, amely itt fennmaradt.
  
   (A moldvai dalokról) Balladák, szerelmes dalok, csúfolódók, siratók, keservesek - szinte minden élethelyzethez tartozhattak dalok, a zene az ember életének szerves része volt. A szövegeket egy nagyon erős képi gondolkodás jellemzi, gyönyörű gondolatpárhuzamok, archaikus nyelvezet. Ezt ma költőinek gondoljuk, ám valaha élő nyelv volt. Moldvában még ma is megtapasztalhatjuk ezt: a mindennapi beszéd középkori jellegű vallásos képzeteket tükröz, telis-tele van áldásokkal, Isten nevével, éggel-földdel-tűzzel, ám ugyanígy nagyon kedves és éles humorral, és a legkeserűbb fájdalommal.
  
  
   Ezek szövegek ma is hatnak: továbbélésük egyik lehetséges útja, hogy a modern ember zenei világával találkoznak, amelyet alapvetően a sokszínűség jellemez: a hangrögzítés által sokféle zene a fülünkbe jut, s amire képesek vagyunk rezonálni, az tovább él bennünk. A Folkestra esetében így kerül a moldvai csúfolódó egy swing alapra (Portugál kalap), vagy rézfúvós hangszerelésre (Mamikám), egy moldvai (de balkáni eredetű) szerelmes dal egy spanyol zenei környezetbe (Szeretlek, szeretlek), vagy épp egy ír dallammal találkozik (Szeretőm a táncba).
  
   A bolgár népdalok szintén szerepelnek az együttes repertoárjában. Szövegeik szintén sok képet (metaforát) használnak, az itt énekelt dalok szerelmi témájúak. A szövegek bolgárul és magyarul is elhangozhatnak - a magyar változatokhoz Nagy László műfordításait vesszük alapul - , így a két nyelv karaktere jól kirajzolódik. A bolgár dalokra jellemző a páratlan ritmus, öt-hét-kilenc... nyolcad.


Kulcsszavak:
  Folkestra 


Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 kapcsolódó linkek: 

weboldal

 programajánló: 
2024. március 22.
Sari Schorr Budapesten
Cattle Decapitation: négyzenekaros brigád élén érkezik az amerikai deathgrind csapat
2024. március 23.
Lendületes heavy metal vendégzenekarral érkezik a Lordi
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Bemutatkozik a HCKRY (Hickory) zenekar
Animációs klipet készített a Red One House
Mínuszegy
CORVILLE
Skulld
Dawnstar
Vogon Ultramarines
Gutting Revue
The Immigrants
 kiemelt 
Március végén érkezik az U.D.O.
  
Touchdown című új lemezével, és Peter Baltes egykori Accept-es basszusgitárossal az oldalán érkezik március 27-én Udo Dirkschneider és zenekara, az U

Cattle Decapitation: négyzenekaros brigád élén érkezik az amerikai deathgrind csapat
Sari Schorr Budapesten
Republic 35
Búcsúkoncertet ad Budapesten a Buena Vista Social Club sztárja
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 szalóki Ági    sharon tate    palmetta    hot water music    shakespeare    first memories    fürgerókalábak    noah & the whale    mothica    scarred by beauty    amber schmidt    pilinszky jános    the dark knight rises    az adósság    iron maidnem    men in black    lehmann    kraanium    antonio banderas    visions of atlantis    sunn o)))    velvet revolver    velvet seal    pray for villains    d.o.c.  

r49
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!