hosting: Hunet
r36
  cikkekfotók        
beszámoló [koncert]  2003. április 28. hétfő   15:17
nincsen hozzászólás

szerző: Podravka
Gotan Project, Taraf de Haidouks
2003 április 9, Petőfi Csarnok

  Taraf de Haidouks

  Virtuális szerkesztőségünkben hurrá hangulat alakult ki, mikor megkaptuk a hírt, hogy hazánkba látogat az A38 szervezésében a Gotan Project. Régen beszéltünk olyan szuperlativuszokban zenekarról, mint az argentin-francia csapat esetében, és tessék, még élőben is leeshet az állunk, gondoltukDe mielőtt előre szaladnánk, emlékezzünk meg ennek a szerdai estének a nem másodrangú résztvevőiről is.
  
  A pontos kezdés most csak azért csúszott, mert a Taraf de Haidouks késve futott be Bécsből, így majdnem fél kilenckor vonult be a színpadra a Szilvási Gipsy Folk Band. A teljes mértékben akusztikus hangszereken megszólaló banda három gitárral, basszerossal és egy ceglédi kannával szolgáltatta a talpalávalót. Az autentikus és mű cigány dalokat prezentáló csapat képes egymásra borulásra és közös körtáncra is bírni a tisztelt hallgatóságot, és ha esetleg leülne a hangulat, Szilvási Úr nemes egyszerűséggel megjegyzi, hogy a színpadról mindenki cigánynak néz ki
  
  Ami a Taraf de Haidouks kollektíváját illeti, már volt szerencsék többször megcsodálni a jégkorong csapatnyi román roma zenekart. Az állandó sorcserék, a lassú elbeszélő betéteket, és gyors, mulatós részeket másfél órán keresztül váltogató banda, a hagyományos balkáni (bolgár, török) zenei elemeket keveri tradicionális, és mai klasszikus hangokkal. A hazánkban is népszerű balkáni stílus hegedű központú műveit cimbalmosok és a csodálatos fuvola játék sokszor hátborzongatóvá” tette a pattogó a Taraf de Haidouks játékát. Az énekes részleg az elmúlt években sem költött az új divatos öltönyökre, szépen megmaradtak a szocialista idők drapp zakói, és az ezzel együtt járó öreguras” mesélés, elbeszélés a színpadon (román nyelven).

  Gotan Project I.

  Természetesen a koncert végére maradt a bazi nagy örömzenélés, ekkor majdnem mindenki a színpadon tartózkodott, és csak úgy daráltak a hegedűn a művész urak, hatalmas lendületet beleépítve a zenébe.
  Hamarosan nagy slusszpoén lenne, ha ezt a villámkezű társaságot és Boban Markovic rezes bandáját összehoznák egyetlen egy koncert erejéig, hogy aztán elszabaduljon a pokol, és megtudjuk milyen is, ha a balkánon nekiállnak bulizni az emberek.
  
  Az izgalom a tetőfokára hágott, amikor felgyúltak a színes fények, és a színpad előtt kifeszített vásznon a Gotan Project zenéjére képek villantak fel. Szinte az első perctől az utolsói tökéletesen megszólaló tangó-dub rabul ejtette az összegyűlteket. Az argentin-francia csapat szinte levetkőztette a közönségét. Úgy kényeztette csodálóit, mint egy szerelmeskedő pár egyik tagja a másikat. Szépen cirógatta, csókolgatta a fejbúbjától, a fülén át a nyakáig. Majd végig simogatta a felsőtestét a hasát, a hátát, a mellét, végül pedig végig húzta kezei a combjainA Gotan Project erotikus tangó alapjaira kevert finom elektronikus betétei teljes harmóniában vannak, és tökéletesen egészítik ki egymást. Úgy harminc percig a zenekart eltakaró vásznon futó képek, pergő képkockák is kidolgozott művet takarnak, hiszen szinte pontosan azokat a dolgokat helyezte előtérbe, amit magából áraszt a tangó: erotika, szépség, kontrasztos színvilág. Eközben ha nem is teljes valójában, de láttuk, hogy a háttérben ott tevékenykedik a zenekar. Mindenki talpig tüchtig” öltözetben.

  Gotan Project II.

  A hölgyeken egyszerű fekete estéji, az urakon sötét öltöny. Nini Flores tangóharmonikás szinte minden hangot, amit kivarázsolt hangszeréből kemény szívből jövő munkával nyerte ki. Gustavo Beytelmann zongorajátéka egyszerű, de nagyon pontos, és mindig fantasztikusan kiegészítette a harmonika hangját. Phillippe Cohen Sola és Chritoph H. Muller agytrösztök egy emelettel a hangszeres részleg felett keverik az elektronikus betéteket. Na, és ne feledkezzünk el a csodálatos hangú sanzon énekesnőről sem Cristina Vilallonga-ról sem, aki valami isteni csoda! Minden szám telitalálat! Az eddigi egyetlen album számai szinte teljesen elhangzottak mindig hatalmas üdvrivalgás közepette. Talán sejti a tisztelt olvasó, hogy a kétszeri visszatapsolás után, közel egy és háromnegyed órásra gyúlt műsor bővelkedett újdonságokban. A csapat pedig tovább kísérletezett. Merészen kevertek trance alapokat is a tangó mögé, sőt a fejbólogatós hip-hop ütemek sem voltak mindennapiak. Mindezt mindig úgy teszi a Gotan Project, hogy minden apró részlet a helyén van.
  
  Nehéz mit mondani egy ilyen koncert után, hogy milyen is volt. Nem minden napi, különleges, élményszámba menő. Ritka, hogy egy magasan jegyzett zenekar még alkotó tevékenységének csúcsán mutatkozik be Magyarországon. Sőt, ha ilyen kimerítő, alázattal teli produkciót mutatnak be, megemeljük a kalapunkat, és reménykedünk benne, hogy még megadatik a szerencse, hogy még egyszer megcsodálhassuk őket.



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 kapcsolódó linkek: 

A38-as hajó

Gotan Project fotógaléria

 programajánló: 
2024. május 12.
Budapest Garden Party: Zenei - Gasztrofesztivál
Sabbath, Dio, Jethro Tull dalokat is előad májusban az Electric Guitarlands 4 gitárhőse
2024. május 19.
Vonósnégyesre átdolgozott heavy metal himnuszokkal érkezik Anneke van Giersbergen
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Akik házibulit csaptak az MVM Dome-ban: a Depeche Mode
Suicidal Angels, Fusion Bomb, Crimson Fire
A Normandie lenyűgözte Budapestet a Dopamine turné keretében
Cattle Decapitation, Signs Of Swarm
Fesztiválhangulat a Dürer kertben- Halflives és az Inferno Turné
Amaranthe, DragonForce, Infected Rain
Meshuggah, Avatar, The Halo Effect
Két zenekar, egy este a Dead Poet Society és a Ready the Prince lángoló show-ja az Akvárium színpadán
Battle Beast, Saint Deamon, Induction
Black Foxxes szárnyalása, azaz egyedülálló élmény a Dürer Kertben
 kiemelt 
Megjelent az Elefánt ötödik nagylemeze, a SEMMI
  
A most megjelenő ötödik Elefánt nagylemez, a SEMMI az előző két albummal együtt alkot egy univerzumot, miközben zeneileg és szövegében is minden eddiginél jobban elrugaszkodik a zenekar “megszokott” világától

Palaye Royale a Barba Negrában!
Rockmaraton 2024
Vonósnégyesre átdolgozott heavy metal himnuszokkal érkezik Anneke van Giersbergen
Berúgja az évet a Dead Daises: új dal, album és koncert novemberben
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 dr. house    profane omen    scorpions    the cult    wendigo    the dillinger escape plan    suicide silence    tsjuder    kampfar    joe strummer    dresch mihály    g3    saviours    we are the ocean    vam design center    boysetsfire    the raven age    ronnie james dio    teräsbetoni    born again    zoli band    the picturebooks    voices of destiny    down    full of hell  

r47
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!