hosting: Hunet
r37
  cikkekfotók        
előadók   2010. január 12. kedd   09:12
nincsen hozzászólás

szerző: Pjotr
A. E. Bizottság


   1979 tavaszán alakult zenekar, akiknek alapító tagjai a szentendrei Vajda Lajos Stúdió képzőművészei voltak: fe Lugossy László-ének; Wahorn András-orgona, szaxofon, basszusgitár, ének; ef Zámbó István- basszusgitár, orgona, szaxofon, ének; Kukta Erzsébet-ének; Szulovszky (Joni) István- „a Dunakanyar legjobb gitárosa”; Bán Mária-dob; Bernáth(y) Sándor-gitár.
  
   Első koncertjüket 1980. augusztus 23-án, az Óbudai Hajógyári Szigeten adták, az Ifjúsági Magazin és az Express Ifjúsági és Diák Utazási Iroda által szervezett fesztiválon, a Fekete Bárányokként aposztrofált három sztárbanda, a Magyar Hanglemezkiadó Vállalattal kutya-macska barátságban lévő Beatrice, Hobo Blues Band és P.Mobil élőzenekaraként. Az ott lévő hallgatóság azonban nem volt vevő erre a zene nélküli zenére, ami még szürrealista szövegekkel volt teletűzdelve. Amúgy A Hajógyári Szigetre Waszlavik Gazember László jóvoltából jutott el a Bizottság. Ő ajánlotta a zenekart Nagy Ferónak.
  
   A Bizottságot nem tudta elfogadni az akkori popszakma és a politikai vezetés sem. 1981. márciusi, tatai tanácskozáson elmondott beszédében külön kitért rájuk Tóth Dezső művelődési miniszterhelyettes. A név a párt központi lapjának fejlécére emlékeztető designak vették. A popszakma jelesei (Bródy János, Benkő László) ott a helyszínen kikérték maguknak, hogy egy kalap alá vegyék őket „műfajon” kívüli emberekkel, a Bizottság pedig a fővárosi és a fővárosból HÉV-vel elérhető koncerthelyek egyik legbiztosabb bevételi forrásává vált, a szokványtól eltérő dolgokra fogékony közönségréteg egyik kedvencévé, a magyar új hullám egyik alapzenekarává.
  
   Főleg kiállítások megnyitóin lépett fel a zenekar. Ugyanis minden tagja a képzőművészetet támogatta. A következő két évet végigkoncertezték így ki is alakult egy repertoár, igazi alternatív slágerekkel. A koncertek egyedi voltát a plakátok is hangsúlyozták: ha nem is minden koncert, de sok külön címet kapott: Barkácskutya (1982. január, február, Ikarus Műv. Közp.); Egospray (1982. április, Közgáz); Kontroll a Bizottság előtt, Bizottság Kontroll alatt (1982 július, Gödöllő, a Kontroll Csoporttal közösen); Az A. E. Bizottság Afrikában, Magyar versenycukrászok a trópusokon (1982. október, november, Egyetemi Színpad); Az A. E. Bizottság még mindig Afrikában (1982 november, Gödöllő), stb.
  
   Az élő lemezfelvételre Gödöllőn került sor (ekkor már nem volt tagja a zenekarnak; Bernáth(y) Sándor). A Hungaroton adta ki 1983-ban Kalandra Fel!! címmel. Az 1983-ban kiadott nagylemezek közül a 29. legkelendőbb lett. A Bizottság műveiben színtiszta realizmus randevúzott a dadával, zen-buddhista filozófia felé mutató mélységek fordultak blődibe. Ezen az albumon sok örökzöld dal is megtalálható: Szerelem, Egy lány kéne nékem vagy a Kamikázé.
  
   1983-ban Bódy Gábor beszerkesztette őket Kutya éji dala című filmjébe, ahol egy duettet is előadnak Méhes Mariettával (Trabant). 1984-ben a Balázs Béla Stúdióban elkészítették Jégkrémbalett című saját filmjüket, ennek anyagából állították össze második nagylemezüket. A filmben több dal szerepelt, mint a lemezen (például a Békásmegyer című dal).
   1985-ben nyugat-európai turnét tett a zenekar. Időnként bejelentették, hogy föloszlottak, aztán hogy mégse, aztán, hogy mégis, végül aztán tényleg. Feloszlott a zenekar, akinek hatása még mindig él.
   Az újraalakuláshoz akkor került legközelebb a Bizottság, amikor 1993-ban négyen, Laca, Jony, Koko és Wahorn közös kazettát adtak ki Edd meg a fényt címmel.
   1995-ben mindkét Bizottság LP-t kiadta CD-n az MHV romjaiból keletkezett Hungaroton-Gong.
  
   A Bizottság utódzenekarai (fe Lugossy László-Inkaszámtan, Uj Modern Akrobatika, Dojo Balett, Batu Kármen; Wahorn András-önálló lemezei; Bernáth(y) Sándor-Doktor Újhajnal Női Lépték, Matuska Silver Sound = Anyácska Ezüst Hangja, Massturbina) mind folytatták amit a Bizottság megvalósított. Talán egyetlen kivétel az Ef Zámbó István által alakított ef. Zámbó Happy Dead Band (amelynek tagja az egykori Bizottság gitáros Szulovszky (Joni) István is). Az Ő zenéjükben a régi 60-as, 70-es évek slágerei, a jazz és a 80-as underground is mind megjelenik. Amúgy ef. Zámbó mostanában a Balaton zenekarban is megfordul szintetizátorosként.


Kulcsszavak:
  A. E. Bizottság 


Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 programajánló: 
2024. április 4.
Leaves’ Eyes´, Northtale, Catalyst Crime Budapesten
2024. április 7.
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
2024. április 12.
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Bemutatkozik a HCKRY (Hickory) zenekar
Animációs klipet készített a Red One House
Mínuszegy
CORVILLE
Skulld
Dawnstar
Vogon Ultramarines
Gutting Revue
 kiemelt 
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
  
Budapest is szerepel a Mr BIG búcsúturnéjának tavaszi állomásai között: április 7-én a Barba Negrában lép fel Eric Martin, Paul Gilbert, Billy Sheehan és Nick D’Virgilio

Sting újra Budapesten
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
Republic 35
Búcsúkoncertet ad Budapesten a Buena Vista Social Club sztárja
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 ryan gosling    danny cavanagh    desultory    szántó faszi    bécs    royal flush    ronnie james    grieved    imperial age    draconian    no omega    charlie st. cloud    editors    gogol bordello    give it a name    metalfest    tűzmadár    the hangover 2    intronaut    vildhjarta    the flaming lips    helgrind    exciter    shaggy    x ambassadors  

r48
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!