hosting: Hunet
img_up/1611/bannerc96814ea.gif
  cikkekfotók        
előadók   2010. január 12. kedd   09:12
nincsen hozzászólás

szerző: Pjotr
Balogh Kálmán és a Romano Kokalo


   A Romano Kokalo zenekar 1997-ben alakult olyan magyar zenészekből, akik a „cigányzene” különböző műfajait játsszák más formációkban. Ebben a felállásban a különböző típusú zenék találkozási pontjait keresik.
  
   Így kerül egymás mellé teljes harmóniában az instrumentális és a vokális zene; a városi és a falusi dallamvilág; a tradicionális muzsika és a jazz; a flamenco és a cigány botoló; vagy a hora és a cigány csárdás. Nyugat-Európától a Balkánig él még a cigányzenész dinasztiák tradíciója a különböző kultúrákban, a zenekar ennek a sokszínű hagyománynak a csodálója és művelője is egyben.
  
   A tradicionális falusi vokális zenét Balogh Ferenc és Nagy István képviselik, akik pengetős hangszereken is játszanak. A falusi hangszeres zenét Balogh Kálmán adja elő cimbalmon. A városi hangszeres zenét Budai Sándor hegedűn és Novák Csaba bőgőn játssza, a jazz világát pedig Berki Károly képviseli gitárjával.
  
  Balogh Kálmán
   A Romano Kokalo zenekar vezető művésze, Balogh Kálmán 1980-ban végzett a Liszt Ferenc Zeneakadémián; tanára Gerencsér Ferenc volt. 1985-ben elnyerte a „Népművészetek Ifjú Mestere” díjat, két évvel később pedig a „Rácz Aladár Cimbalomverseny” második helyezettje lett. Pályafutása során vendégművészként fellépett többek között a Jánosi, az Ökrös, a Téka, a Méta, a Muzsikás, a Zsarátnok, a svéd Orient Express, az angol Transglobal Underground, az amerikai Peter Ogi, a holland Sultan, valamint a Joel Rubin Jewish zenekarral. Andre Heller „Magneten Gipsy Show”-jának ő volt a zenei rendezője, a Budapesti Fesztivál Zenekar egy CD-jén pedig Brahms Magyar Táncát játszotta. 1997-ben a Brooklyn Filharmonikusokkal és a Miami Filharmonikusokkal is fellépett. Ebben az évben jelent meg a Balogh Kálmán és a Gipsy Cimbalom Band CD, illetve a Romano Kokalo együttes is ekkor alakult.
  
  Balogh Ferenc
   Balogh Ferenc Nagyecseden nevelkedett hagyományőrző oláh cigány családban, ahol az éneklés és a tánc a közösségi élet meghatározó része volt. (Nagyecsed az a szatmári falu, ahonnan a magyarországi cigány néptáncmozgalom is elindult a 70-es évek végén.)
  
   A környék cigány dalait, táncait, hagyományait sajátjaként ismeri. Gyermekkora óta színpadon is táncol neves roma előadók, együttesek műsoraiban. (Mindkét nagyapja legendás táncos volt, akiket a mai napig emlegetnek.)
  
   1985-ben saját csoportot alakított Romanyi Rota néven. Műsorukban a szatmári cigány dalok és táncok mellett erdélyi és balkán cigány népdalok feldolgozásait mutatják be itthon és külföldön egyaránt. Első CD-jük 1994-ben jelent meg „O cerhariko” címmel. Gyakori szereplői rádió és televízió műsoroknak. 1998-ban szerepeltek Gyöngyössy Bence Oscar díjra jelölt filmjében, Romani Kris-ben.
  
   1995-ben a Romanyi Rota együttes tagjaként elnyerte a Népművészet Ifjú Mestere címet. Énekesként közreműködött a világhírű Transglobal Underground „Rejoice, Rejoice” című új albumán.
  
  Nagy István
   Nagy István kamaszkorában kezdett el zenélni, autodidakta módon, különböző népzenék hatására. (Már 16 éves korában színpadon játszott, ekkor még blues-zenészként.) Néhány év múlva azonban érdeklődése a cigány népzene felé fordult és 1989-ben csatlakozott a Romanyi Rota együtteshez. E zenekar tagjaként nyerte el a Népművészet Ifjú Mestere címet 1995-ben.
  
   Az évek során Balogh Ferenccel végzett közös gyűjtőmunkáikkal, önálló ötleteikkel, népzenei feldolgozásaikkal alakították ki a Romanyi Rota együttes egyéni hangzását.
  
   Az összeszokott páros sikeresen érvényesül szokatlan zenei környezetben is, példa erre a Transglobal Underground CD-n való vendégszereplés és természetesen a „ROMANO KOKALO” zenekar anyaga.
  
  Budai Sándor
   Zenei tanulmányait hat évesen kezdte. 1975 és 1985 között a Rajkó együttes első hegedűse volt, majd 1986-ban már saját együttest alapított, amivel a világ számos országában bemutatkoztak. Mivel otthonosan mozog különböző játékstílusok között, több együttes is szivesen hívja vendégszerepelni. 1993-ban Kuti Sándorral és Balogh Kálmánnal együtt muzsikált a világhírű Magneten Gipsy Show-ban.
  
  Novák Csaba
   Kivételes tehetségű bőgős, aki már tizenhárom éves korában tagja volt a Rajkó zenekarnak. És miközben zenei tanulmányait végezte, a világ különböző országait is bejárta, illetve Magyarországon is több cigányzenekarral lépett fel. 1996-ban csatlakozott a Balogh Kálmán és a Gipsy Cimbalom Band-hez és a Joel Rubin Jewish zenekarhoz.
  
  Berki Károly
   1972-ben született Budapesten. A zenével már egészen kicsi gyermekként elkezdett foglalkozni, 12 éves koráig hegedűlt ezután fogott bele gitártanulmányaiba. Komolyan foglalkozott többféle zenei stílussal és műfajjal is, Snétberger Ferenc segítségével ismerkedett meg a jazz, latin és flamenco zenével.


Kulcsszavak:
  Balogh Kálmán és a Romano Kokalo 


Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:
 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 programajánló: 
2020. február 20.
Hammerfall Budapesten - World Dominion Tour 2020
2020. március 1.
Myrath - tavasszal önálló koncert (Dürer Kert - Budapest)
2020. március 2.
Erik Gardefors (Grift) + Dan Wamsley (Winterfylleth) akusztikus est
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Mínuszegy
CORVILLE
Skulld
Dawnstar
Vogon Ultramarines
Gutting Revue
The Immigrants
Art of Haven
 kiemelt 
A CONCERTO Music bemutatja: The Epic Apocalypse Tour 2020
  
Október 25-én egy különleges zenekari párost köszönthetünk majd a Barba Negra Music Club színpadán: közös turnén érkezik a hazánkban is hatalmas népszerűségnek örvendő négy finn csellós, vagyis az Apocalyptica, illetve a hollandok jobbnál jobb albumokat szállító, és rendre világkörüli turnékon tündöklő szimfonikus metal csapata, az Epica

Pineapple Thief- 2020. 11.10.
HOBO 75
Sari Schorr: a BackStage Pubban ad koncertet
Erik Gardefors (Grift) + Dan Wamsley (Winterfylleth) akusztikus est
 friss hozzászólások 

Végighallgatható a Lemurian Folk Songs új lemeze (1)
Legéndy Jácint: Földalatti Oltár (Kalligram Kiadó, 2019) (1)
VII. Rogues Of The Seven Seas (Rumproof, Stetl, Zinfield, LochNesz, MegaHertz) (3)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto Music
Hammer Concerts
Livesound Productions
VilágVeleje Produkció

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 steven spielberg    leander risingleander    southern oracle    kerekes anna    gustafsson    u.d.o    a tolvajok városa    dawncore    jane’s addiction    barbra streisand    headbanger    darkrise    trabant    concerto    ska-p    auróra    gyémánt bálint    palmetta    mad caddies    morbid angel    the casting out    ihsahn    namtar    august strindberg    tales from the grave in space  

img_up/1611/bannerc96814ea.gif
Copyright 2000-2020 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!