hosting: Hunet
r35
  cikkekfotók        
beszámoló [party]  2003. április 23. szerda   10:37
nincsen hozzászólás

szerző: Kaktusz
Double Dose Party
2003 április 12, Erzsébet téri Gödör Klub

   A Világveleje által szervezett bulikról rendszeresen beszámolunk. Előzetesen mindenféleképpen, utólag csak néha.
   A Double Dose party szórólapját meglátva kissé meglepődtem. Nem csoda, hiszen érdekes a felállás”, már ami a zenészeket illeti. Az egyik teremben Naga, Kevin és Titusz játszott. Ők hárman gyakori vendégek a Gödör klubban, nem kis sikerrel. Ellenben a másik teremben a goa stílus néhány képviselője cserélgette a lemezeket. Néhány kivételtől eltekintve ez a stíluskeveredés igen ritka, viszont nagyon jól eltalált elegy.
   Nézzünk körül és emlékezzünk egy kicsit. A magyarországi partiélet kezdetén, pl. a Labirintusban sok, jó buli volt (jó, nem csak ott). Akkoriban a stílusok még nem voltak ilyen élesen elválva, elválasztva egymástól. Egy Acid-partin jól megfért egymással a techno, az ambient, a trance és néha a goatrance is. Ezután kialakultak a különböző stílusokat befogadó partik és klubok. Ezek többször is keveredtek egy-mással, de furcsamód a goa stílus mindig magára” maradt. Az egyik kivétel a három évvel ezelőtt a Kopaszi-gáton megrendezett Márna-party volt. Ott Tilos-party és goaparty volt egyszerre, valamint egy tábortűz, körülötte a Korai ütősök kis csapatával. Mit mondjak? Fantasztikus volt, a zene is és a hangulat is. Ezidőtájt az Ügetőn is volt néhány olyan buli, amelyen techno, acid és goa is volt. Később a Hajón” fordult elő ez a keverék, immáron kissé hosszabb távon, amikor Naga és Oleg együtt zenéltek. A többi néma csend Jelentősebb partikon ez a keverék nem fordul elő. Említenem kell egy kivételt, mégpedig a Hyperspace bulikat, amelyeken a progresszív trance és néha a pszichedelikus trance is gyakori vendég volt.
   Ezután a kis áttekintés után térjünk vissza a Double Dose party-ra, amely egy pozitív és igen ritka élmény volt. Itt felhívnám a figyelmet egy érdekes dologra, mégpedig arra, hogy az oly sok politikai és nem politikai csatározás mellett elkészült Gödörben van valami, ami működik, ráadásul nem is rosszul.
   A bulival kapcsolatban rögtön felmerült bennem a kérdés: honnan jött az ötlet? A választ a szervezőktől tudtam meg. A szervezőknek felhívták a figyelmét a goapartikra, Ők pedig elmentek egy ilyen bulira és megnézték milyen is az. Azután bólintottak. A végső stádiumban úgy kezdték el a szervezést, hogy a Gödörben gyakran zenélő Naga, Kevin és Titusz mellé a másik terembe meghívták Wegha-t, Virágot, Erát, Szundit, Cai-t és Plazmát. Ezzel a Gödör közönségének is akartak mutatni valami újat és ismertebbé akarták tenni a goa-t.
   Nézzük közelebbről a felhozatalt, már ami a dj-ket illeti. Naga és Kevin, a Chi Records klasszikus párosa. Nehéz róluk újat mondani. Bemutatni sem igazán kell őket. Régóta ismert és közkedvelt páros, ráadásul a Gödör klubban játszottak már többször is. Tituszról annyit, hogy az utóbbi évben, úgy érzem nagyon magára talált”. Ezalatt azt értem, hogy keresett valamit és talán kissé kevesebbet is szerepelt, de most úgy néz ki, hogy minden a régi. Azaz új. Több projektben, valamint a Tilos rádió, immáron éteri” mű-sorában is részt vesz. A másik” oldalon a sor Wegha-val és Virággal kezdődik. Goatrance körökben az Ő fényük nem kopott meg és szerintem nem is fog, talán soha. A velük készített interjúkból sok minden kiderül (talán csak el kéne olvasni). Együtt és külön-külön is tudnak megújulni, nem csoda , hogy a partikon sokan kíváncsiak rájuk. Cai, a D.H. Project egyik tagja és szintén nem kezdő dj. A keményebb, pörgősebb műfajban van inkább otthon, de hallhattunk már Tőle is reggeli, nappali lágyabb” szetteket. Era, régi partiarc ugyan, de csak” 2000 óta zenél. Egy cd-je is megjelent. Partikon gyakran játszik és stílusos játéka könnyen felismerhető. Bevallom, hogy amit a Süsiben hallottam Tőle nem igazán tetszett, de sokan dicsérik a zenéjét és a cd-jét is, amit lassan illő lesz megvennem. Apropó Süsi. Virág, egyszer Télen bemutatott minket egymásnak és sikerült is néhány szót váltanunk egy interjú tervével kapcsolatban, de ez még nem valósult meg. Részben lusta vagyok, másrészt részegen nehéz volt végigvezetni a dolgot és komolyan beszélni. Azóta, azt hiszem nem találkoztam Erával. Szundiról és Plazmáról, hogy őszinte legyek, szinte semmit sem tudok. Szundinak több szettjét hallottam már és a március 29-i törökbálinti buli híre is eljutott hozzám. Itt Era vs. Szundi formában fordult elő és nagyot szólt. Era és Szundi is. Az április 8-án az Era által szervezett Goa klubban is játszott a Marco Polo Clubban, amit sikerült kihagynom, de sebaj. Egyszer ezt a klubbot is megvizsgáljuk” közelebbről. Ebből ugyanis van egy másik is, melyet Hruscsov szervezett, a Tűzoltó utcában, minden héten csütörtökön.

   Újra visszatérve a bulira, melyet kívül Titusz kezdett, aránylag gyorsan mozgásba” hozta a közönséget. Ezen nincs mit csodálkozni, Titusz hangulatos és nem túl pörgős szettje jó kezdetnek bizonyult. Ezután Kevin lépett a lemezjátszók mögé. Benne sem csalódtunk. Nagyon finoman gyorsabbra vette a tempót és ezzel már célba is ért. A breakek mellett drum and bass és egyéb számokat is játszott. Pontos stílus meghatározást Titusz, Kevin és Naga esetében nehéz adni és nincs is értelme. Érzékükkel, egyéniségükkel és ötletességükkel már számtalanszor bizonyítottak. Magyarországon és külföldön is.
   Amikor megérkeztem, a másik teremben éppen Plazma zenélt. Rá nagyon kíváncsi voltam, mert sajnos ritkán halljuk. A szettje az elvarázsolósabb” számokból állt össze leginkább, de a vége felé fokozatosan gyorsított is egy kicsit. Ebből Wegha és Virág kicsit visszavett. A szettjük egy csodálatos utazás volt a goatrance világában. Keményebb és pörgősebb szettet sokszor lehet Tőlük hallani, de jobbat nem biztos. A közönség nagyobbik felének ez a hangulat talán még új volt. Virág és Wegha után, szerintem talán egy élmény is.
   A következő Era volt. Őt a fent említett Süsi buli óta nem hallottam zenélni, annak ellenére, hogy azóta több bulin is játszott. Most tetszett. A stílusa, a stíluson belül nagyon egyedi és ez nem semmi. Szépen, egyenletesen kalauzolta körbe a saját világában a közönséget. Era több mint két éve zenél, tehát aránylag még új, mégis azt vettem észre, hogy megtalálta a saját hangját”. Ezt azért említem, mert sok az új dj és Ők is keresgélnek, jól vagy rosszul, de szerintem az fogja megtalálni, akinek ez belülről jön. Era megtalálta azt a valamit, amitől felismerhető bármelyik szettje.
   Végül Cai következett. Visszafogottan kezdett, majd egyre jobban fokozta a tempót. Megmutatta a goa-trance keményebb, pörgősebb oldalát. Végig úgy éreztem, hogy egy árnyalattal könnyedebb a hangvétel, mint máskor, tekintettel azokra, akiknek ez a hangulat és ez a zene még teljesen új. Cai viszont nem viccelt és ez így volt jó. Néhány ismertebb és pattogósabb szám, rövid átvezetésekkel, fülbemászó dallamokkal és a közönség máris ugrál. Tőle ezt szoktuk meg és ráadásul jól is csinálja. Tegyük hozzá, hogy így volt teljes a kép. Aki még nem ismerte, vagy nem járt még goapartin, most láthatta és hallhatta, hogy milyen egy ilyen buli. Aki pedig már ismeri, az volt egy jó bulin és mellette megismerte a Gödör klubbot.
   A legvégére hagytam a külső terem harmadik fellépőjét Naga-t. Egyszerű ritmusokkal kezdte a szettjét, majd lassanként, nagyon finoman csempészte bele a dallamokat. Végigvezette a közönséget néhány stíluson, meg ilyenek és egyáltalán Szóval Naga, az Naga. Főleg azoknak ajánlanám, akik nem szeretik ezt a műfajt. Igényes és kreatív játéka leköti az embert. Érdemes a zenére figyelni. A tánc szinte másodlagossá válik. Miért? Nem tudom. Nagában van valami. Még mindig. Bízom benne, hogy ez még sokáig így lesz.
   Naga reggel öt óra körül kissé fáradtan járta végig a klubbot. Háromnegyed hat körül be is fejezte a zenélést. Megtette, amit megkövetelt a buli és amit ki tudott hozni magából. Még fáradtan is. Nagyon jó volt.
   A buli reggel hatkor ért véget, éppen akkor, amikor Cai még bőszen ugráltatta a népet. Ez a Szombat éjjel a klub életében így is hozott elég újdonságot. A reggel hat órai zárás is ilyen volt, mivel általában ötkor szoktak véget érni a bulik.
   A helyről és a szervezésről még annyit, hogy jó volt itt látni egy goabulit az összes vonzatával (UV dekoráció, Teázó, Herbál Shop). Remélem, hogy akik még nem ismerték ezt a zenét tetszett ez az egész. Az egyébként jól összeválogatott dj-k goa oldalon” megmutatták ennek a stílusnak minden oldalát és szépségét. A másik oldal pedig egyszerűen, újra jó volt.
   Az egyetlen zavaró tényező a két terem között keveredő hang volt. Ezenfelül pedig ha az egyik helyen a zene halkabb volt, akkor a másik oldalról minden áthallatszott. A megoldás nem lett volna túl egyszerű és túl is lehetett élni, ezért talán ezt nem ragoznám.
   Érdekes kezdeményezésnek lehettünk tanúi itt a Gödörben. Remélem lesz folytatás, de talán ennyi is segített, abban, hogy megváltozzon a kép a goatrance-ről néhány emberben.
   Uff! Én beszéltem!



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 kapcsolódó linkek: 

Világveleje Produkció

Double Dose fotógaléria

 programajánló: 
2024. május 9.
Esti Kornél a Budapest Parkban
2024. május 12.
Budapest Garden Party: Zenei - Gasztrofesztivál
Sabbath, Dio, Jethro Tull dalokat is előad májusban az Electric Guitarlands 4 gitárhőse
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Akik házibulit csaptak az MVM Dome-ban: a Depeche Mode
Suicidal Angels, Fusion Bomb, Crimson Fire
A Normandie lenyűgözte Budapestet a Dopamine turné keretében
Cattle Decapitation, Signs Of Swarm
Fesztiválhangulat a Dürer kertben- Halflives és az Inferno Turné
Amaranthe, DragonForce, Infected Rain
Meshuggah, Avatar, The Halo Effect
Két zenekar, egy este a Dead Poet Society és a Ready the Prince lángoló show-ja az Akvárium színpadán
Battle Beast, Saint Deamon, Induction
Black Foxxes szárnyalása, azaz egyedülálló élmény a Dürer Kertben
 kiemelt 
Palaye Royale a Barba Negrában!
  
2024

Rockmaraton 2024
Vonósnégyesre átdolgozott heavy metal himnuszokkal érkezik Anneke van Giersbergen
Berúgja az évet a Dead Daises: új dal, album és koncert novemberben
Il Divo koncert szeptemberben: 20 éves jubileumi turnéjukon sem hagyják ki Budapestet
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 Ötödik sebesség    idris elba    katatonia    alba hyseni    contraband    ill disposed    within the ruins    nervecell    atheist    metal blade    frank blackfire    lowest creature    how do you know    rompeprop    zoli band    chris pine    black-out    deák bill    bornholm    olimpia    jaden smith    die hard    dream theater    kerecsensólyom    demonica  

r48
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!