hosting: Hunet
r32
  cikkekfotók        
lemezajánló [nagylemez]  2010. december 3. péntek   11:24
nincsen hozzászólás

szerző: Pjotr
Good Morning Mr. Blues – Megjelent Szabó Tamás énekes-zeneszerző legújabb albuma


  A tavalyi www.newattach.com című album után az idén, nagyon más stílusú lemezt sikerült összehoznia Szabó Tamásnak, a hazai zenei élet egyik jól ismert figurájának. Lassan már tíz éve koncertezik kisebb - nagyobb szünetekkel Long Tall Sonny zenészkollegájával. A közös játék mindig nagy kihívást jelentett, hiszen köztudott, hogy Long Tall Sonny mennyire szereti a stílushű zenéket, és a koncertjein mindig van valami más, meglepő performance, amire az ember felkapja a fejét. Saját zenekara a Sonny and his Wild Cows, méltán sorolható, a hazai blueszenekarok élvonalához.
  
  A sok éves játék eredményeként, úgy gondoltuk készítsünk egy közös lemezt, úgy, ahogy annak idején készítették a korai hangzóanyagokat- meséli Szabó Tamás - A nyár elején feljátszottunk egy pár duós felvételt. A stúdiózás folyamán, arra gondoltam, hogy egészüljünk ki egy zongoristával, hiszen kézenfekvő volt, számtalan századelős felvétel készült a klasszikusnak számító, harmonika, gitár, zongora felállásban. Felkértük Kertész Bencét, (Crazy Benny) hogy ha van kedve, szálljon be egy - két számba.
  
  A következő pár szám már ebben a felállásban készült. Játéka nagyon hasonlít a blues felvételekről jól ismert Lafayette Lake-hez, vagy Lohnie Johnson, Blind J. Davis játékstílusához. Végül, de nem utolsó sorban egy női énekhangra gondoltam, amit az élet elém tálalt. Megismerkedtem Rhythm Sophieval. A kisasszony - fiatal kora ellenére, ígéretes tehetségnek számít a szakmában. Hazánkban kevés a bluest, stílusosan éneklő énekesnő. Ha, kitart a pályán, akkor egy igazi gyöngyszem válhat belőle.
  
  - Részemről talán a játékstílusom kialakítása jelentett igazi feladatot-teszi hozzá - hiszen, ennyire autentikusan még nem játszottam hangzóanyagon. Az eddigi lemezeimen teljesen más hangképeket, és hangskálákat használtam. Nagyon egyszerű, piszkos játék. A felvételek elkészülte óta, az jár az eszembe, hogy néha annyira koszos és buta, hogy a tanítványok és kollegák nehogy azt mondják: Na, és Ő tanít!
  
  Érdekes észrevétel, hogy az 1990 es évek óta akkorát lendült a harmonikázás sokszínűsége, annyi érdekes szájharmonikás jelent meg, (mind hazánkban, mind külföldön) hogy szinte nap, mint nap találkozom olyan technikai megoldásokkal, zenékkel, hangképekkel, amik lenyűgöznek. Ennek ellenére, a múltban való kalandozás, legalább annyi titkot rejt, mint a mai látványos hangszerkezelés. Hozzáfűzném, nem volt egyszerű megállni, hogy ne játsszak olyan hangfekvésekbe, és ne használjak olyan technikai elemeket, amiket akkoriban nem ismertek, és amiket más produkcióknál belejátszanék egy számba. Ezen a lemezen, a játékomat, leginkább Hammie Nixon - Sonny Boy Williamson I. vagy Jazz Gillum játékához hasonlítanám.
  
  Szabó Tamás így ismét dolgozhatott olyan zenészekkel, akik ismerik a blues műfajt, és nem feltétlen, a Mojo Working, Caldonia, Talk To Your Daughter, vagy a Hoochie Coochie Man bűvöletében élnek, akik 5 számra alapozzák a karrierjüket, miközben azt sem tudják, hogy a korai elődök, mit is tettek le az asztalra. Inkább kényelmességből, a közkedvelt, régen bevált számokat puffogtatják. Sokszor nem is ismerik az eredeti verziókat, hanem valamely hazai előadó vagy zenekar sikeres feldolgozásának egy az egyben lemásolt interpretációjaként tűzik műsorukra. Na ez a lemez más lesz...
  
  A számok hangzását próbálták az 1930-40s évek hangképének megfelelően alakítani. Sajnos azonban, nem sikerült hiánytalanul. Ezt, főleg az akkori technikának a hiánya okozza. Ma már, teljesen más erősítőkkel, mikrofonparkkal dolgoznak a zenészek és technikusok. A számokat egy külön koncepcióval kötötték össze, vagyis a számok között, beszédek (studio- chat) és hangulatok vannak. Ez nem különösebben új ötlet, hiszen a mára többnyire megszűnt blues lemez kiadók nem egyszer népszerűsítették így sztárjaikat (Chess, Decca, Bluebird.) Hazánkban viszont ritkának számítanak az ilyen jellegű lemezek. A lemezborító arculatában, szintén követték a korai stílust, bár akkoriban nem volt jellemző a míves tálalás. Többnyire egyszerű, mai szemmel talán igénytelennek számítottak a lemezborítók. Sokáig egyszerű papírzacskóban árulták a 78as fordulatú bakeliteket.
  
  Nagy szerencsémre folytatja - sikerült megint olyan háttérembereket találni, akikkel nagyon jó volt a közös munka. Itt megemlíteném a StarTarck stúdiót vezető Glaser Pétert. Rengeteg energiát fektetett ebbe az anyagba. Képzeljük el, hogy már egy bizonyos fokú meghasonulást jelentett neki, az, hogy olyan hangképet kell produkálnia, ami ma már nincs. Vette a fáradtságot, hogy beszerezzen a felvételek időtartamára, egy-két olyan analóg technikát, ami nincs neki a stúdióban. A másik, hogy olyan koszos játékot hallott tőlünk, amivel nem, vagy csak nagyon régen találkozott. A mai hangképekre, inkább, a telt tiszta hangzás és a steril, kidolgozott játék a jellemző.
  
  Itt kiemelendő a CD érdekessége, hogy MONO változatban is kapható lesz.
  
  - Sok lemezzel a hátam mögött, azt érzem, hogy vannak műfajok, illetve a műfajokon belül irányzatok, amiknek nem kell fejlődniük. Az autentika attól élő, hogy marad ott, ahol megszületett, azzal a hangképpel, azokkal a stíluselemekkel, amik, akkor voltak. Korban egyre messzebb kerülünk, de ez nem baj, csak legyünk tisztában azzal, honnan is erednek ezek a zenék. Legyenek zenészek, akik ápolják a hagyományokat, hogy a fiatalabb generáció is érezze az ízét, a kora múltszázad hangulatának!
  
  Talán nagyképűen hangzik, de sikerült egy olyan lemezt készítenünk, amit a blues zenét szerető tábor remélhetőleg szeretni fog, anélkül, hogy versenyeztetné, ki mennyit ér a szakmában.
  
  Közreműködnek:
  
  Long Tall Sonny- gitár ének
  Rhythm Sophie- ének
  Crazy Benny- zongora
  Tom Harmonica Smith- szájharmonika



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 programajánló: 
2024. április 20.
Dan Patlansky Budapesten
2024. április 25.
Amit még sohasem láthattál a Parkból - a kulisszák mögé enged betekintést a Blahalouisiana vadonatúj live session videója
2024. április 26.
Megint Budapesten, most a Barba Negra-ban koncertezik a Nanowar of Steel
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Vented: Cruelty And Corruption
Drawing: Vol. 6
KabinLáz: Kihajolni Veszélyes EP
Born Again: Mesevilág
Agregator: Semmiből – A Semmin Át
Impovizatív jazztechno performansz Szipka-loops új lemeze
Frank Blackfire: Back On Fire
Megjelent a Quimby 25 éves születésnapi Aréna koncertje DVD-n
 kiemelt 
Megint Budapesten, most a Barba Negra-ban koncertezik a Nanowar of Steel
  
„Kezdünk megöregedni, úgyhogy ne hagyd ki ezt a turnét” – ezzel az őszinte figyelmeztetéssel hirdette meg tavaszi koncertjeit a Nanowar of Steel

Dan Patlansky Budapesten
Mike Portnoy-jal koncertezik Budapesten a Dream Theater
Először látogat Magyarországra a City Morgue
Megint Budapesten koncertezik Sting
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 eat pray love    junkies    cliff burton    skáld    sziget 2010    hátsó ajtó    f.o.system    flúg    waszlavik    queensryche    a lány és a farkas    close your eyes    dudás zsombor    emmure    offspring    shakespeare    nicole holofcener    devastating enemy    withem    xplode    röyksopp    pentagram    warrel dane    as heavens collide    macabre  

r41
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!