hosting: Hunet
r40
  cikkekfotók        
beszámoló [koncert]  2010. december 6. hétfő   13:45
nincsen hozzászólás

szerző: Barna
Anathema, Petter Carlsen, The Ocean
2010. november 18., Budapest, Diesel Klub

  Az Anathema, pontosabban Danny Cavanagh elég sűrűn megfordul hazánkban, így szinte kötelező érvényű volt, hogy az őszi európai turnéjukon Budapestet is útba ejtik. A rendkívüli hosszúságú koncertjük előtt a norvég Petter Carlsen és a német The Ocean melegítette be a közönséget.
  
  A The Ocean is szeret fellépni nálunk, legutóbb október közepén adtak koncertet a Dürer kertben a The Dillinger Escape Plan vendégeként. Német barátaink sajnos kicsit rövidített programmal, és fények nélkül voltak kénytelenek színpadra lépni, mivel szinte a kezdésre sikerült csak beesniük a fővárosi rendőr kollégák alapos ellenőrzésének köszönhetően. Ettől függetlenül ismét egy zseniális koncertet adtak 25 percben a germán post metal mesterei. A rövid beállás ellenére remekül szólaltak meg a kimunkált dalaik, és a színpadi produkcióval ezúttal sem volt probléma: folyamatos mozgásban voltak a deszkákon a precízen játszó zenészek. A Heliocentric című idei albumra helyezték a hangsúlyt, a Firmament, a Swallowed By The Earth és az egyben eljátszott The Origin Of Species, The Origin Of God kerültek terítékre a rövid műsoridőben. Jövő tavasszal egy headliner európai turnét terveznek, amely keretében remélhetőleg ismét útba ejtik majd hazánkat!
  
  A norvég Petter Carlsen nagy haverja a Cavanagh tesóknak, de nálam abszolút nem működött az egy szál magában gitáron melankolikus, pop-rock zenés dalokat pengető figura produkciója. Kellemes hangja van a srácnak, de már a második számnál unalomba és giccsbe fulladtak a lírai nóták. Másnak ettől még persze elnyerhette a tetszését Petter fellépése, de én sokal jobban örültem volna, ha inkább a The Ocean játszik helyette dupla annyit.
  
  Az Anathema legutóbb 2008-ban járt nálunk, az akkor még működő Avalon klubban játszottak a Cavanagh testvérek. De a Diesel klub (azaz akkori nevén E-klub) sem ismeretlen terep számukra, hiszen 2004-ben már jártak itt. Aki előzetesen utánanézett a neten a setlistnek, előre fel tudott készülni a gigantikus hosszúságú, több mint két és fél órás műsorra. Nos, aki viszont felkészületlenül érkezett, az biztosan meglepődött a maratoni játékidőn. Sőt, már egyből a első egy órán, amikor is a Cavanagh fivérek szépen egy az egyben eljátszották az idén megjelent We Are Here, Because We Are Here című albumot. Igaz, hogy már 7 éve nem jelentkeztek hangzóanyaggal, de ez szerintem akkor sem volt a legjobb húzás. Vannak jó dalok az új lemezen, de sajnos gyengébbek is, így nem ártott volna szelektálni, hogy mit játszanak el élőben. Kezdéskor a zenekar is kicsit enerváltnak tűnt, valamint nem volt sok kommunikáció a közönséggel, így nálam bizony az unalom percei is hosszabbnak éreztették ezt az első órát. Aztán a Hindsight végeztével felcsendült a Deep, és egyből meglett az, ami az első órából hiányzott. A közönség is élénkebb lett, ahogy a zenészek is, és innentől egy kiváló, másfél órás best of szettet kaptunk. Az elején gyengélkedő hangzás is rendbe jött idáig, és a jól ismert, ezerszer hallott, de ezeregyedszerre is kellemes hallgatnivalónak bizonyuló nóták abszolút élvezetessé varázsolták a fellépés hátralévő részét. Vincent is közvetlenebb lett, bár ő az egész estén jól érezte magát. Ezúttal a mókás, óvszerre emlékeztető fehér sipkában pengető Danny volt kicsit fáradtabb a szokásosnál, de a végére rá is átragadt az közönségből sugárzó oldott hangulat. Jamie is átéléssel basszusozott, és üde színfoltot jelentett a sok dalban feltűnő Lee Douglas tiszta, szép éneke. A hölgy legnagyszerűbb pillanatait az A Natural Disaster és a Parisienne Moonlight adta, de a többi szerzeményben való szereplése is kiválóan sikerült. A műsorban amúgy jó sok nóta volt az A Natural Disaster-ről (a címadón kívül még Balance, Closer, Are You There?, Flying) és a Judgement-ről (Deep, Pitiless, Forgotten Hopes, Destiny Is Dead, One Last Goodbye, Parisienne Monlight, Judgement). Az A Fine Day To Exit-ről csak a Temporary Peace-t hallhattuk, az Alternative 4-ról pedig az Empty, a Lost Control és a ráadás előtti zárást adó, Petter Carlsen vendégszereplésével előadott Fragile Dreams hangzott el. Sajnos régebbi nóták ezúttal nem kerültek terítékre (pedig némely turnéállomáson az Angelica, sőt a Sleepless és az A Dying Wish is előkerült). Az abszolút lezárást pedig a Pink Floyd feldolgozás Comfortably Numb jelentette, amelynek végén a kivonuló zenére egy vidám búcsúzó momentumként Danny megtáncoltatta Lee-t és Jamie-t is.
  
  Az Anathema egy újabb minőségi, egyben élvezetes és hangulatos koncertesttel varázsolta el a zsúfolásig telt Diesel klub közönségét. Számomra a The Ocean rövid koncertje is legalább akkora élvezeti értéket adott, mint az Anathema kissé unalmasan induló, és túl hosszúra nyúló fellépése. Mivel ez a két remek banda nagyon gyakran látogat el hozzánk, még biztosan többször láthatjuk őket budapesti színpadon.


Kulcsszavak:
  anathema     petter carlsen     the ocean 


Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 kapcsolódó linkek: 

Az Anathema myspace oldala

A The Ocean myspace oldala

 kapcsolódó helyszín: 

Diesel Club - Budapest

 kapcsolódó cikkek: 

Megjelent a The Ocean Front új kislemeze

Anathema - The Optimist Tour 2017 - Durer kert

Anathema: old-school dalokkal és régi tagokkal érkezik a 25 éves zenekar

Anathema - áprilisban koncert a régi tagokkal

Cult Of Luna, The Ocean, Lo!
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Akik házibulit csaptak az MVM Dome-ban: a Depeche Mode
Suicidal Angels, Fusion Bomb, Crimson Fire
A Normandie lenyűgözte Budapestet a Dopamine turné keretében
Cattle Decapitation, Signs Of Swarm
Fesztiválhangulat a Dürer kertben- Halflives és az Inferno Turné
Amaranthe, DragonForce, Infected Rain
Meshuggah, Avatar, The Halo Effect
Két zenekar, egy este a Dead Poet Society és a Ready the Prince lángoló show-ja az Akvárium színpadán
Battle Beast, Saint Deamon, Induction
Black Foxxes szárnyalása, azaz egyedülálló élmény a Dürer Kertben
Hobo- Vadászat 40
A Nothing But Thieves ismét lenyűgözte a budapesti közönséget
Abbath, Toxic Holocaust, Hellripper
 kapcsolódó fotók: 

The Ocean (GER) - 2010. október 13. Dürer Klub
 kiemelt 
Megint Budapesten, most a Barba Negra-ban koncertezik a Nanowar of Steel
  
„Kezdünk megöregedni, úgyhogy ne hagyd ki ezt a turnét” – ezzel az őszinte figyelmeztetéssel hirdette meg tavaszi koncertjeit a Nanowar of Steel

Dan Patlansky Budapesten
Mike Portnoy-jal koncertezik Budapesten a Dream Theater
Először látogat Magyarországra a City Morgue
Megint Budapesten koncertezik Sting
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 pi élete    ulver    fourty management    supernem    stuck mojo    helgrind    a vadon törvényei    rotten sound    wilhelm scream    beatrice    cherry bomb    red dragon cartel    30 perc vagy annyi se    irish    utolsó rapszódia    die toten hosen    black blitz    laurence fishburne    redheart    feles máté    natalie portman    the konincks    mortal sin     született feleségek    srecna mladina  

r46
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!