hosting: Hunet
r38
  cikkekfotók        
beszámoló [koncert]  2010. november 18. csütörtök   14:37
nincsen hozzászólás

szerző: Toki
Joe Satriani
2010. november 8. Budapest Papp László Sportaréna

  Mozgalmas időket élt meg a Papp László Sportaréna november első napjaiban, hiszen Sting és Lady Gaga teltházas koncertje után a tizenhárom zseniális albummal rendelkező Joe Satriani vette birtokba a színpadot. Kötve hiszem, hogy van olyan ember, aki e nevet nem tudná rögtön az eszméletlen gitárszólókkal összekötni, de ha mégis, akkor annak nem is kell tovább olvasnia a beszámolót, helyette inkább gyorsan nézzen utána, mit is adott a világnak a Föld egyik legvirtuózabb gitárosa. Hogy azért nekünk is jutott újdonság az estére, arról a kissé felejthető produkcióval előrukkoló Ned Evett and Triple Double gondoskodott.
  
  Meglehetősen furcsán festett belülről az Aréna ezen az esős hétfői napon, hiszen a színpad ezúttal az oldalsó tribün elé lett felállítva, talán nem fogyott annyi jegy, ami indokolttá tette volna a hagyományos megoldást. Ned Evett és zenekara vette birtokba elsőként a deszkákat, de meg kell vallani, nem arattak túl nagy sikert. Mind a színpad előtt tolongó 1-2 ezer ember, mind a székeken helyet foglaló további 2-3 ezer viszonylag egykedvűen vette tudomásul, ahogy Evett levezényelt egy rövidke időutazást olyan korokba, mikor még a Deep Purple és a Uriah Heep uralták a rock világát. Különösebben fogós dallamok nélkül folytak egymásba a számok, ami eléggé megnehezítette, hogy bármelyiket is rögzítsük emlékezetünkben, de a MySpace -nek hála bele lehet hallgatni az Evett életműbe, amikor csak kedvünk szottyan. Kevesebb, mint fél órás nosztalgia után aztán elbúcsúzott a Los Angeles-i illetőségű zenekar, hogy átadják a terepet a már hónapok óta feszülten várt Joe Satriani számára.
  
  Szinte pillanatok alatt, háromnegyed kilenc magasságában kezdetét vette a majd két és fél órás műsor. Egy erőtől duzzadó Satch robbant be a színpadra, oldalán pedig egy remek kísérőzenekar villongott egész estén át. Külön érdemes Allen Whitemant kiemelni a társaságból, hiszen vén szivar létére végigugrálta, végigbohóckodta az estét, és gyakorlatilag a karmester szerepét is magára vállalta, ha már egyszer az est főhősének nem sok szabad perce adatott arra, hogy pihentesse kezeit. De ugyanígy csak elismerőleg lehet szólni a dobosról Jeff Camitelliről vagy Galen Henson másodgitárosról is, bár utóbbi kissé eltűnt a színpad végében.
  
  Az Ice 9 és a Hordes of Locusts párossal nyitotta szettjét Satriani, ekkor még gyakorlatilag semelyik látványelemet nem vonták be a produkcióba. Később felvillant egy nagy és két kisebb kivetítő a banda mögött, melyen vagy az adott számhoz tartozó klip, vagy amolyan Jean Michel Jarre-os megoldások, kissé retró stílusú, pszichedelikus vetítések mentek. Volt még néhány kisebb effekt, lámpák, de egyik sem ragadta meg annyira a figyelmet, mint Satriani piros gitárja, mely egyszerűen megbabonázta az embert. De emellett ő maga is annyira vonzotta a tekinteteket, mint a legjobb frontemberek a rock szakmában, mindezt úgy elérve, hogy az egész estés beszédjét szűk öt percbe is bele lehetne foglalni.
  
  Nem kevesebb, mint huszonkét dalt játszott a mester, méghozzá a teljes életművéből szemezgetve, így a legújabb, Black Swans And Wormhole Wizards lemez csúcsszerzeményei mellett olyan korábbi klasszikusok csendültek fel, mint a Satch Boogie, a Big Bad Moon, a Why, vagy a sokakban érthető módon katarzis élményt okozó Summer Song. Néhány alkalommal maga Satriani is olyan pontra jutott a műsor folyamán, hogy már nem volt elég szimplán eljátszani egy szólót, így hát a fogaival is gyönyörűen hozta a dallamokat. Ha ez még nem lett volna elég, Joe énektudásáról is tanúbizonyságot adott, egy kis harmonikaszólóval megspékelve. Habár Satch viszonylag keveset szövegelt a buli alatt, még csak fel sem merült senkiben, hogy félvállról vette volna az egészet, egyszerűen sütött róla, hogy remekül érzi magát a többiekkel a színpadon, mintha már évtizedek óta összetartoznának.
  
  Volt egy rövidebb része a koncertnek, mikor erősen megtört a lendület a színpadon és a színpad előtt is, köszönhetően annak, hogy néhány lassabb dal követte egymást. Önmagában az a tény, hogy ilyen hosszú műsort produkált a mester, már komolyabb álló-és ülőpróbának minősült. Ráadásul a hangzás néha kicsit felborította az egészséges összhangot, bár értelemszerűen Joe gitárjai magasan a többi hangszer fölött szólt.
  
  Egyébként saját bevallása szerint Jimi Hendrix inspirálta arra, hogy gitározni tanuljon, de ha belegondolunk, hogy Kirk Hammett és Steve Vai neki köszönheti, hogy olyan szintre jutott, ahova, így még különlegesebb érzés ennek az embernek az egész életművét végighallgatni egyetlen este folyamán, és látni őt, ahogy egyszerűen megveszekedett módon élvezi azt, amit csinál. Még távolról sem látni Satrianin, hogy a pályája végén lenne, sőt, a koncert után a Black Swans And Wormhole Wizards-t otthon meghallgatva még inkább erősödik bennem az érzés, hogy kifogyhatatlan a remek témákból és lemezről-lemezre képes valami extrát nyújtani a hallgatónak.
  
  Nem tudom, hogy egy instrumentális előadásra rá lehet-e sütni az év koncertje bélyeget, de tény, hogy parádés volt az összkép. A borsos jegyár ellenére szerencsére sokan gondolták úgy, hogy nem maradnak otthon a magnó előtt ülve hallgatni Joe Satriani játékát. És milyen jól tették, mert bizony látni-hallgatni, ahogy ez az ember kihozza a hangokat a gitárjából, minden pénzt megér. Remélhetőleg lesz még alkalmunk rácsodálkozni a jövőben.


Kulcsszavak:
  joe satriani      ned evett 


Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 kapcsolódó linkek: 

Joe Satriani

 kapcsolódó cikkek: 

Új albumával tért vissza Joe Statriani

Joe Satriani - Earth 2023 Tour Budapesten

Folytatódik Tarja Outlanders sorozata - Joe Satriani

Joe Satriani turné bemelegítő új kislemezzel jelentkezett

Joe Satriani a Barba Negra Track-ben
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Akik házibulit csaptak az MVM Dome-ban: a Depeche Mode
Suicidal Angels, Fusion Bomb, Crimson Fire
A Normandie lenyűgözte Budapestet a Dopamine turné keretében
Cattle Decapitation, Signs Of Swarm
Fesztiválhangulat a Dürer kertben- Halflives és az Inferno Turné
Amaranthe, DragonForce, Infected Rain
Meshuggah, Avatar, The Halo Effect
Két zenekar, egy este a Dead Poet Society és a Ready the Prince lángoló show-ja az Akvárium színpadán
Battle Beast, Saint Deamon, Induction
Black Foxxes szárnyalása, azaz egyedülálló élmény a Dürer Kertben
Hobo- Vadászat 40
 kapcsolódó fotók: 

Joe Satriani (USA) 1 rész - 2010. november 8. Papp László Aréna

Joe Satriani (USA) 2 rész - 2010. november 8. Papp László Aréna
 kiemelt 
The Amity Affliction, Infected Rain: csomagban olcsóbb a jegy a nyár két ütős bulijára
  
Nyáron sem maradunk ütős és modern metal bulik nélkül a fővárosban

Nanowar of Steel- Sör, Metal és Buli a Barba Negra-ban!
Esti Kornél a Budapest Parkban
Mike Portnoy-jal koncertezik Budapesten a Dream Theater
Először látogat Magyarországra a City Morgue
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 poison alley    wolfheart    wrath    30 y    insomnium    mary popkids    maylene and the sons of disaster    qotsa    ozzy    dennis quaid    kállai jános    gwar    volt 2001    geir westby    bastards of bodom    kalála    varg vikernes    the subways    Ø    vulture industries    besh o drom    duff mckagan    barátság extrákkal    headstock    leleményes hugo  

r44
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!