hosting: Hunet
r34
  cikkekfotók        
előzetes [koncert]  2010. november 5. péntek   15:45
nincsen hozzászólás

szerző: Pjotr
The Kilimanjaro Darkjazz Ensemble (NL), Esclin Syndo, Failotron, Cadik
2010. november 11., csütörtök 19:00., A38 Hajó – Petőfi híd budai hídfő

  Sötét, atmoszférikus filmzene-dzsessz, leheletfinom elektronikával: a holland Kilimanjaro Darkjazz Ensemble már többször fellépett Magyarországon, mindannyiszor nagy sikerrel. A mostani A38-as koncert különlegessége, hogy ezúttal az izlandi múm trombitása, Eirikur Orri Olafsson, illetve a magyar Pándi Balázs (dob) is erősíti a TKDJE sorait. Az estét az Esclin Syndo, a Failotron és Cadik fellépése teszi teljessé.
  
  A koncert egyúttal folytatása egy nagylélegzetű koncertsorozatnak. A Polyphony néven futó sorozat Magyarország EU-elnökségét harangozza be és népszerűsíti. A sorozat egyes alkalmain egy-egy magyar és külföldi előadó lép fel a külföldiek az Európai Unió országait képviselik, ez alkalommal tehát a TKDJE révén Hollandia lesz a vendég. A koncertekről az A38 Hajó televíziós felvételeket készít, melyek hamarosan a televízió képernyőjére kerülnek.
  
  Lassú, súlyos, sötéten kavargó dzsessz, elektronika, illetve Charlotte Cegarra sejtelmes éneke - a Kilimanjaro Darkjazz Ensemble (illetve ahogy néha magát emlegeti, a Mount Fuji Doomjazz Corporation) 2000-ben alakult, eredetileg azzal a céllal, hogy létező némafilmekhez, mindenekelőtt Murnau és Fritz Lang munkáihoz készítsen kísérőzenét. Aztán a projekt az eredeti tagok, Jason Köhnen (Bong-Ra) és Gideon Kiers mellett kibővült és önállósodott: a sötét tónusú, eredetileg erőteljesen elektronika-orientált zene egyre több akusztikus elemmel, énekhanggal bővült. A darkjazz elnevezés igen találó: improvizatív dzsessz találkozik atmoszférikus ambienttel, filmzene-hangulatokkal, és magával ragadó vizualitással: de a zenekar koncertjein nagy hangsúlyt helyez a látványra is, ezért aztán a TKDE fellépései nem mindennapi élményt nyújtanak. Az együttes sosem riadt vissza a legkülönbözőbb együttműködésektől, ezúttal például a magyar Pándi Balázs lesz a zenekar dobosa, de az igazi nagy dobás, hogy az izlandi elektro-alter-pop együttes, a múm trombitása, Eirikur Orri Olafsson is a zenekarral tart a budapesti koncerten.
  
  A zenekar tagjai:
  Charlotte Cegarra: ének
  Jason Köhnen: bőgő, billentyűsök
  Hilary Jeffrey: harsona, programozás, Rhodes
  Eelco Bosman: gitár
  Gideon Kiers: programozás, dob
  Eirikur Orri Olafsson: trombita
  
  +
  Pándi Balázs: dob
  
  Lemezek:
  The Kilimanjaro Darkjazz Ensemble, 2006
  Doomjazz Future Corpses!, 2007
  Succubus, 2009
  Here Be Dragons, 2009
  
  A KDE tökéletes magyar előzenekara a 2003-ban alakult Esclin Syndo - mely következetesen cáfolja a vádat, miszerint neve Celine Dion anagrammája lenne. Az együttes saját meghatározása szerint indusztriális elektrometált játszik, a helyzet azonban nem ennyire súlyos. Az eredetileg háromtagú zenekar világszínvonalú muzsikája ugyan hordoz magában valamit az ipari zenéből, de az énekesnő, Berger Dalma gazdag orgánuma, a számok rafinált ritmikája, a páratlanul atmoszférikus zenei világ inkább a Goldfrapp vagy a Moloko lemezeit juttatja eszünkbe. Tökéletes precizitás, melankolikus hangulatok, elegáns hangmintázás és gazdagon burjánzó ének és elképesztő műfaji és stílusbeli változatosság: progresszív rocktól extatikus metálig, dzsesszes daraboktól földszagú bluesig, ellszállt triphoptól döngölős indusztriálig terjed a skála. A koncert szomorú aktualitása, hogy ezt a formációt nem láthatjuk többet a színpadon: Berger Dalma énekesnő utoljára lép fel az Esclin Syndóval.
  
  A zenekar tagjai:
  Berger Dalma: ének
  Sándor Dániel: billentyűsök
  Kolozsi Péter: basszusgitár
  Ratkóczy Huba: gitár
  Somló Dániel: dob
  
  Lemezek:
  Sleeping Traveler, 2009
  
  Birtalan Áron, azaz Failotron minimalista elektronikus zenét készít különböző videojátékok hardverjeinek a felhasználásával, valamint különböző lo-fi hangszerek és effektek segítségével. Nagy hatással voltak különösen masszív egyéni hangzásának kialakulására a korai ambient és kísérleti zenék, ahogyan a nyolcvanas évek punkja és egyéb zúzós stílusai is. Az általa létrehozott elképesztő gazdagságú és rétegzettségű hangzás távoli szónikus tájképektől a hangos, kíméletlenül felemelő kataklizmáig terjed. Az utóbbi években Áron fellépett az Egyesült Királyságban, Malajziában, Olaszországban, Hollandiában, Ausztriában és persze Magyarországon, valamint a rangos Blip fesztiválon New York-ban. Emellett tagja a The Great Wave Off Kanagawa nevű gameboy-dob duónak is.
  
  Cadik, azaz Séfel Pál egykor az Anima Sound Systemmel kezdte a szkreccset, és azóta hazánk egyik vezető lemezlovasává küzdötte fel magát. Jungle, d´n´b, hiphop - főleg ezekben a műfajokban alkot nagyot, de a Palotaival közös B2B-akciók, a Rewindok és Sunday Sessionök gyönyörű eklektikus szetteket szültek. Az évek során Cadik Magyarország egyik leginnovatívabb, mindig új utakon járó producerévé vált, amit leginkább a megfontoltan haladó, de annál kidologozottabb, briliánssá csiszolt anyagokkal előálló Membran projekt bizonyít. Cadik legutóbbi kezdeményezése, az A38 Hajóval közösen létrehozott Real Your Nature sorozat az elektronikus underground legfrissebb, kísérletező
  
  Belépő elővételben
: 1700 Ft, a koncert napján: 2200 Ft. Jegyek elővételben vásárolhatók az A38 Hajó honlapján (www.a38.hu), illetve az összes ismert jegyirodában.




Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 kapcsolódó linkek: 

The Kilimanjaro Darkjazz Ensemble

Myspace

 programajánló: 
2024. március 22.
Sari Schorr Budapesten
Cattle Decapitation: négyzenekaros brigád élén érkezik az amerikai deathgrind csapat
2024. március 23.
Lendületes heavy metal vendégzenekarral érkezik a Lordi
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Sok év kihagyás után visszatér Magyarországra a Tinariwen
Crypta: brazil death metal démonok csapnak le a Barba Negrára áprilisban
A Toy Dolls, a Stratovarius és a Korpiklaani is Alsóörsön bulizik augusztusban
Március végén érkezik az U.D.O.
Lendületes heavy metal vendégzenekarral érkezik a Lordi
Huszadik évfordulóját ünnepli Parov Stelar a Budapest Parkban
Sting Budapesten- Egy újabb felejthetetlen koncert a Budapest Arénában
Cattle Decapitation: négyzenekaros brigád élén érkezik az amerikai deathgrind csapat
Sari Schorr Budapesten
Válogatott zenei emlékek a Pink Floyd életművéből
 kiemelt 
Crypta: brazil death metal démonok csapnak le a Barba Negrára áprilisban
  
Második lemezét mutatja be április 12-én Budapesten a Crypta

Március végén érkezik az U.D.O.
Cattle Decapitation: négyzenekaros brigád élén érkezik az amerikai deathgrind csapat
Sari Schorr Budapesten
Republic 35
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 godnr.universe    death dta    kilian    lóci játszik    the cribs    devastating enemy    deep purple    dance or die!!!    adrian smith    negativeart.hu    venom inc    steve morse    angra    underworld    vágtató csodaszarvas    stimmgewalt    goulasch exotica    eat me!    paul greengrass    mr. papagiorgio    queensryche    five finger death punch    atreyu    placidi    black breath  

r45
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!